Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiem, że inne warianty, ale robi ci się szlak komunikacyjny przez środek kuchni.

okno z kuchni na podcień jest zupełnie niepotrzebne, bo niczego nie doświetla a i podcień będzie niewykorzystany?

BTW. Kanapy stoją tyłem do kominka. Kiedy będzie się siedzieć przy kominku?

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym odwróciła układ - zamurowała okno od podcienia i tam zrobiła blaty, na środku wyspa, tak, by pracując przy wyspie, był widok na ogród a nie na podcień.

Pod oknem płytkie szafki i witryny (35-40 cm).

Kuchnia odcięta, jak najbardziej szklanymi ściankami i suwanymi drzwiami.

e7f116e1d88494d0gen.jpg

Elfir, dzieki, ta wyspa co ja wrysowalas to wieksza jakas prawda?

Podcien bedzie wykorzystywany jako kawalek tarasu, tak najbardziej zacieniona i chlodna czesc to bedzie. Wyjscie na niego jest tez z salonu/holu - na prawo od kominka.

Elfir a masz moze jakis przyklad (zdjecie) takiej przeszklonej scianki?

Czy te warianty 3 i 4 - z mozliwoscia obejscia wyspy/polwyspu i wejscia do kuchni z roznych stronto dobry i funkcjonalny uklad? Nie bedzie za malo blatu roboczego - wychodzi w sumie ok 2,2 blatu m pod sciana + na wyspie ok 1,5m.

Co do salonu - kanapy beda po prawo, a stol w lewej czesci salonu. (czyli odwrotni niz na rzucie powyzej). Kanapy beda bokiem i przodem do kominka oczywiscie. :-)

Ania

Elfir, powiedz jeszcze prosze czy te warianty 3 i 4 - z mozliwoscia obejscia wyspy/polwyspu i wejscia do kuchni z roznych stron to dobry i funkcjonalny uklad? Nie bedzie za malo blatu roboczego - wychodzi w sumie ok 2,2m blatu pod sciana + na wyspie ok 1,5m.

Czy lepiej zrobić tylko jedno wejście do kuchni – bliżej kominka - i kawalek tej sciany oddzielającej kuchnie od jadalni wykorzystać na niskie szafki (powyżej blatu dac przeszklenie na jadalnie).

Ja już po prostu mam metlik w glowie i nie wiem na co się zdecydować. :bash:

Może macie jeszcze jakieś inne pomysły lub sugestie?

Wracam jak bumerang, Przedstawiałam przedtem dwa pomysły na małą kuchnię ze spiżarką. Teraz mam do wyboru kolejny, proszę o opinie.

Zmieniłam trochę szafki. Układ pozostawiłam ten, który mi doradziliście . Zrobię pytanie w dwóch wiadomościach ze względu na limit zdjęc.

Wersja poprzednia

kuchnia1.jpgkuchnia4.jpgkuchnia5.jpgkuchnia10.jpgkuchnia11.jpg

W półwyspie mam szafkę narożną a koło okna mikrofala wyżej, piekarnik pod płytą

Czy wersja druga, która różni się tym, że zamiast szafki narożnej mam blat roboczy o szerokości 40 cm, z możliwością postawienia hokera. Nie będę musiała latać z dłuższą robotą do stołu w częsci jadalnej. Piekarnik i mikrofala w słupku.

Dodam, że muszę upchnąć lodówkę side-by-side, bo taką chcę mieć i zależy mi na przysłonięciu zlewu i kuchenki od strony salonu.

kuchnia1.jpgkuchnia3.jpgkuchnia4.jpgkuchnia5.jpgkuchnia8.jpg

Co możecie mi doradzić? Mam spiżarkę 3x1m, więc nie muszę na siłę zawalać się szafkami.

Witam serdecznie. Również i mnie dopadł problem z urządzeniem kuchni. Niestety albo i stety ( zależy od waszych pomysłów ) kuchnia jest połączona z salonem.

Najbardziej martwi mnie brak blatu roboczego w momencie gdy będą dwa słupki - lodówka i piekarnik z mikrofalą. Czy można to jakoś sensownie rozmieścić? Oczywiście już rozważam przedłużenie mebli kuchennych na salon. Dodatkowo myślałem by oddzielić kuchnie od salonu jakimś barkiem z dodatkowym blatem roboczym ( wyższy i niższy blat ). Oczywiście kwestia wizualna to inny temat i nie zamierzam was angażować w tak indywidualne kwestie. Jedyne co mogę dodać to, że mieszkanie ma być minimalistyczne i nowoczesne ( męski klimat ).

szerokość tej ścianki od wejścia to 237cm

kuchnia.jpg

Edytowane przez Tomek0

• 3 weeks później...

Dzięki forum, Waszym podpowiedziom(wielkie podziękowania za podpowiedzi dla Efir) powstała moja kuchnia. Na wprost na wolnej ścianie jest miejsce na okap. Płyta indukcyjna ma 60cm, jeśli będzie nad płytą to od ściany będzie zaledwie 5 cm. Dlatego pomyślałam o węższym okapie-przyścienny okrągły lub inny. Na początku myślałam o przyściennym okrągłym inox ale czytałam, że są niepraktyczne, ciężko je doczyścić. Czy macie jakąś propozycję? Czy pasowałby Waszym zdaniem biały przyścienny taki jak na załączonym zdjęciu-Okap FABER Lithos W Corian Lithos EG6 Biały 45, czy mógłby być biała ruranp. Faber elipse biały zamiast inoxu gdy płyta jest czarna? Kuchnia biały lakier.

Ewentualnie jaki dać?

IMG_20180405_025006.jpg

1.jpg

Okap-przyscienny-50-cm-LITHOS-W-CORIAN-okapykuchenne-pl-1.jpg

images (3).jpg

Edytowane przez BEWA
.

Nie dojade bo tam ma być grzejnik chyba 50cm kilka żeberek i krzesło przed nim.

wizualizacje robiłem w darmowym netplus2012 tam są tylko takie meble, ale to chyba standard. Co w nich jest niewygodnego? Są lepsze?

Piekarnik w słupku niby ok ale gdzie? Koło lodówki chyba niebardzo bo brak tam wentylacji i wszystko poleci na salon. Zlew niekoniecznie w narożniku tylko że parapet okna będzie na równi z blatem, pewnie połączony.

Zrób sobie projekt w planerze IKEA, jest więcej szafek standardowych,

• 5 weeks później...

Witam,

przeglądam od pewnego czasu wątek projekt kuchni i widzę, że można uzyskać tu wiele porad. Może jako doświadczeni Forumowicze doradzicie / pomożecie zdecydować co zrobić, by praktycznie rozbudować istniejącą kuchnię. Po jednej stronie mam ciąg szafek, ale już się w nich nie mieszczę, a po drugiej stronie stoi stół, który jest czasem używany, ale bardzo sporadycznie, najczęściej jest to miejsce, gdzie zostawia się zakupy, brudne naczynia, itp. ogólnie jest często zagracony, jak i przestrzeń pod nim. A wymyśliłam, żeby stworzyć tam szuflady. Głębokość ok. 55 cm, szerokość ok. 175 cm no i wysokość niżej niż blat po drugiej stronie, może coś ok. 85 cm. Oraz szafki wiszące, nie wiem czy zostawiać jakąś taką półeczkę na podręczne rzeczy? Co sądzicie o takiej zmianie? Czy warto? A jeśli tak, to co warto dodać / odjąć? Czy może macie jakieś inne pomysły? W załączniku przesyłam projekt istniejącej kuchni i ze zmianą.

kuchnia old - rzut z góry (Custom).jpg

kuchnia old - widok (Custom).jpg

kuchnia new - rzut z góry (Custom).jpg

kuchnia new - szafki (Custom).jpg

kuchnia new - widok 2 (Custom).jpg

Im mniej tym więcej. Na początku może się wydawać (zwłaszcza w blokach) że trzeba mieć mnóstwo szafek by pomieścić wszystkie graty. Tak samo myślałam ja, zrobiłam szafki pod sam sufit. Stoją puste bo raz że nie mam tyle rzeczy a dwa, jestem za niska by tam sięgnąć :D

• 4 weeks później...

Witam forumowiczów,

Proszę was o pomoc w zaaranżowaniu układu funkcjonalnego kuchni.

Myślałem nad następującymi:

- najprostszym czyli układem L

- może w literę U

- a może taki, w którym zmieści się wyspa

Jak w załączonym rzucie planuje usytuowanie stołu w pobliżu kuchni, oczywiście nie koniecznie w tym miejscu jak na rysunku.

Każda pomoc mile widziana. Dziękuję.

IMG_20180409_180430.jpg

zdjęcie parter.jpg

Proponuję pośrodku wysoką zabudowę z lodówką, na plecach której będzie regał z miejscem na TV:

b9d0953fec7276f6.jpg

A pod schodami miejsce na odkurzacz, mopa, wiadro, ścierki

Dziękuję Elfir, jednakże nie chciałbym zamykać kuchni wysoką zabudową, co wyodrębnia pomieszczenia i wizualnie pomniejsza przestrzeń. Z tego powodu preferuje niską zabudowę i chciałbym aby trzy strefy(kuchnia, stół - jadalnia i salon) tworzyły jedną otwartą całość.

Co myślisz o takich wersjach: - która z nich jest najlepsza

- wersja 1 - układ w literę U - na ścianie po całości wysoka zabudowa, przy oknie zlew a po lewej stronie blat z płytą

0bb0817707882a8amed.jpg

- wersja 2 - układ z równoległą zabudową - na ścianie po całości wysoka zabudowa lub z blatem pośrodku po bokach z obu stron po słupku, po drugiej stronie blat

b8907d893d109accmed.jpg

- wersja 3 - układ w literę L z wyspą - pod oknem niska zabudowa ze zlewem, na ścianie wysoka, plus wyspa

101dff5cdfbf6830med.jpg

- wersja 4 - układ w literę L - wysunięty do przodu kominek, tak aby z meblami tworzył jedną płaszczyznę, wtedy pod oknem słupek z piekarnikiem plus blat ze zlewem, na ścianie na końcu słupek z lodówką od okna blat z płytą

8eb01fd3f96c52f2med.jpg

W jakim miejscu w każdej z wersji powinien znaleźć się stół - 180cm? aby był ogólnie dostępny, funkcjonalnie ustawiony ale nie przeszkadzał w salonie.

Oczywiście, jestem otwarty na alternatywne rozwiązania.

Planuje zrobić pod schodami rupieciarnie oraz małą spiżarnię ale myślę, że o tym później.

Zapraszam więcej osób do włączenia się w dyskusję.