Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy układzie U wejdzie najwięcej szafek (w tym dwie niezbyt wygodne narożne) i będzie najwięcej blatu roboczego. Taki układ kuchni pozwoli odgrodzić się nieco od części wypoczynkowej.Kanapę przysunęłabym bliżej TV, a w jej obecnym miejscu pod ścianą ustawiłabym stół .....(wstawiłabym tu obrazek, ale nie mam takiej opcji w oknie i nie wiem dlaczego)

zdjęcie parter.jpg

Edytowane przez moniss

Szukam jak najbardziej funkcjonalnego układu. Jesteśmy rodziną, która w obecnej chwili nie ma TV, w domu na pewno będzie ale nie jest on priorytetem. Wolę funkcjonalną kuchnie z jadalnią kosztem TV.

W chwili obecnej w bloku mam idealny układ w literę L od lewej, lodówka, zlew i zmywarka, od prawej piekarnik i płyta. Czyli z lewej i prawej po słupku. Sprawdza się idealnie, tylko czasami brakuje blatu roboczego. W domu chciałbym aby tego blatu nie zabrakło, dlatego najbardziej przychylam się do wersji z wyspą.

Byłem dzisiaj na budowie i wykonałem szkic. Może wymiary w czymś pomogą.

84e13030d2a05613med.jpg

Edytowane przez kingvince

• 2 months później...

Z moją kuchnią uporałem się jakieś 3 lata temu i to w dużej mierze dzięki Wam. Tak się składa, że siostra wraz ze szwagrem zabierają się za remont swojego mieszkania i szukają pomocy odnośnie kuchni, a mianowicie rozmieszczenia co i gdzie. Wstawiam wymiary pomieszczenia. Pod oknem znajduje się kaloryfer. Meble planują mieć na ścianie południowej oraz zachodniej. Na wschodniej miałby znajdować się średni stół, chociaż rozwiązanie z meblami po obu stronach i stole przy oknie również wchodzi w grę. Lodówka wolnostojąca, zmywarka w zabudowie, płyta, zlew, mikrofala wolnostojąca, piekarnik raczej w słupku (niekoniecznie).

Może ktoś z Was miałby ciekawy pomysł.

Bez tytułu.jpg

witam,

zastanawiam się nad pomysłem kuchni w małym aneksie 2,20m x 2,50m (rzut poniżej)

zależy mi na dwóch słupkach obok siebie (jeden na lodówkę, jeden na piekarnik i mikrofalę) na ścianie sąsiadującej z łazinką (lewa strona rzutu) jednak boję się że źle to będzie wyglądało z perspektywy widoku od salonu, a z drugiej strony za bez tego słupka z piekarnikiem i mikrofalą nie wiem gdzie wsadzę mikrofalę.

instalacje są tak zaprojektowane, że przy ścianie od łazienki płyta indukcja i okap, a na drugiej przyprostokątnej zlew z baterią, reszta mi wsio ryba

w załączeniu mniej więcej podobna kuchnia tyle że lustrzane odbicie.

czy dysponuje ktoś i posiada chęć wykonania jakichś poglądowych wizualizacji? nie potrafię sobie wtobrazić mojego pomysłu :(

pozdrawiam

j

Przechwytywanie.jpg

40421171_2215186592092882_3413796300720701440_n.jpg

big_07939443f38148f8ae623b792a5bd42b411e28ac.jpg tu akurat zlew w miejscu w którym byłaby płyta grzewcza, nie będzie jej tam za ciasno? w rzeczywistości będzie jednak trochę mniej miejsca na nia niż tu na przykładzie.. na pewno mnie niż 60 cm, czyli wejdzie trochę wgłąb blatu na drugiej przyprostokątnej..

Edytowane przez jooasiaa

Umieszczanie płyty między słupkiem a prostopadłym blatem to zły pomysł - zwłaszcza jeśli jest tam mniej niż 60cm. Zlew zresztą tez wygląda kiepsko w takim miejscu.

im dłuzej nad tym siedzę, zaczynam myśleć podobnie, że trochę to dziwacznie wygląda.

pomyslałam jeszcze o czymś takim, wtedy przynajmniej swobodne dojście do płyty grzewczej:

Przechwytywanie2.jpg

ale z taką opcją jeszcze się nie spotkałam nigdzie, widział ktoś z Was takie coś w praktyce?

wiadomo, że front od strony salonu na tej półwyspie będzie minimalnie podwyższony żeby przysłonić "graty" na blacie, czy wtedy nie spuchnie od wody przy zlewie?

i gdzie wtedy stoł? hmm

Edytowane przez jooasiaa

Wygodniej zrobić płytę na półwyspie a zlew przy wysokiej zabudowie.

Stół dostawiasz do półwyspy.

inspiracje:

http://www.kuchenny.com.pl/galeria/kuchnia_otwarta_w_kawalerce_suma_210317.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/46/66/14/z21390150V,W-niewielkim-mieszkaniu-polaczenie-kuchni-z-salone.jpg

Mechanofaktura_Kawalerka%20na%20Zlotej_fot.%20Mariusz%20Purta%20(2).jpg

kawalerka-w-stylu-loft,main.jpg

Edytowane przez Elfir

• 1 year później...

Przygotowujemy się do budowy domu. Na tapecie jest kuchnia. Chcę sensownie zaplanować przestrzen na etapie projektowania domu zeby potem było łatwiej.

Orginalny plan kuchni, jadalni i salonu wygląda tak: Uklad-orginalny-kuchnia-salon-i-jadalnia.jpg

Obecnie mamy kuchnię otwartą na jadalnię w kolorach biel-czern i blat drewniany i jestesmy bardzo zadowoleni. Nowa będzie biało-drewniana. W obecnej mam bardzo mało wysokiej zabudowy i chciałabym mieć jej więcej. Piekarnik w dolnej szafce jako że nie pieczemy aż tak dużo i wizualnie wolę mieć górę w miarę czystą.

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-plan.jpg

W wybranym projekcie spiżarka jest b.mała, dl 280cm, szer 88cm i chyba jestem w stanie ją poświęcić żeby mieć więcej miejsca na wysoką zabudowę, również zrezygnujemy z kominka i wtedy przestrzen kominka i komina „odzyskamy”. Chciałabym mieć lodówkę SBS, na planie jest to lodówka 60cm oraz szafka 40cm zeby tyle samo miejsca miec.

Rozrysowałam projekt w Ikea planner bo tak było mi najłatwiej.

Od strony jadalni chciałabym aby blat był ok 90-110cm, z płytkimi szafkami od strony jadalni. Niby 37cm głębokości ale ile miejsca do przechowywania!!

Głowny problem to zabudowa rogu miedzy wysoka zabudowa a zabudową pod oknem. Ikea nie chce mi tam dać szafek z pełnymi frontami i dlatego 2 szafki mają widoczne półki.

W tej szafce nad blatem może być otwarta wnęka na wolnostojący expres do kawy.

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-wid-5.jpg

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-wid-6.jpg

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-wid-3.jpg

https://ibb.co/m4q29x8

mam 2 wersje kuchni, jedyna różnica to sam okap nad indukcją albo okaz zabudowany. Idea szafek jest taka żeby tam były szklanki/kubki. Bo trochę nie wiem gdzie indziej byśmy je trzymali żeby było wygodnie.

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-szafki-wiszace-wid-1.jpg

https://ibb.co/hXLsYkh

Dzięki za wszelkie uwagi!

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-szafki-wiszace-wid-3.jpg

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-wid-5.jpg

test z kodami

Kuchnia-ikea-oraz-jadalnia-szafki-wiszace-wid-3.jpg

Edytowane przez nicol21

Ponieważ lodówka SBS jest głębsza niż reszta zabudowy, podczas ustawiania ścian między kuchnią a wiatrołapem zrób na nią wnękę. Wówczas ci się zlicuje z zabudową.

tak, tak, jakies 15cm z tego co dobrze wyczytalam, przed budowa dokladnie poznam wymiary i zaplanuje miejsce na wtyczke [wtopa z obecnego domu bo trzeba bylo przestawiac wtyczke do lodowki bo zbyt wystawalo... podobnie ze zmywarka wiec doswiadczenie najlepszym nauczycielem zeby o tym pomyslec tez.. nawet mam w inspirkach zapisane zdjecie od kogos kto taka wpustke zrobil i lodowka sie licuje. po wymianie zawiasow do lodowki wbudowanej stwierdzam ze lepiej wolnostojaca dobrze otoczona meblami.

Elfir - widzę że dużo osób ma w wysokiej zabudowie piekarnik ktory jest blizej blatow niz lodowka, czyli np szafka 40-60, piekarnik i potem lodowka. Nie do konca rozumiem takie ustawienie. bo te 40-60cm odstepu blat-lodowka to rozumiem, ale metr czy czasem wiecej zeby odlozyc cos z lodowki to juz chyba przesada? czy może ja przesadzam?

jakies inne uwagi co do rozłożenia? w planie domu płyta jest przy jadalni, ale tego chciałabym uniknąć, nie chcę mieć okapu wiszącego obok jadalni. A do głębokiej zabudowy jest dość drogi. Plus jeszcze taki że ta ścianka od salonu będzie mieć ok 1.6m więc przysłoni widok kuchenki z salonu.