Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wyciągając gorącą blachę możesz ją szybko odłożyć na blat.

Może zamiast półwyspu wyspa?

4d6704b75e77971fgen.jpg

o widzisz - zupełnie nie pomyślałam o [tak popularnej] wyspie, nie wiem czemu bo i mnie się podoba :). Chyba mocno się zasugerowałam układem z projektu.

wnęka na lodówkę musiałabybyć szersza bo sbs to 90-92cm plus parę na otwieranie drzwi. Ale jeśli ścianka wystaje 1.6m [razem z kominkiem] to powinno dać radę wstawić na tej ścianie ze 100-120cm wysokiej zabudowy :).

Dzięki! i jeszcze plus że kominek zostaje - obecnie mamy, palimy dla nastroju i jest fajnie.

Rozrysuję sobie w ikea planerze ten układ :)

jedynie chyba tą część pod oknem zrobię krótszą bo chciałabym żeby w jadalni i salonie był parkiet, a płytki tylko w kuchni.

Edytowane przez nicol21

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o widzisz Elfir - kredens to też fajny pomysł, jedynie taścianka tuż obok drzwi tarasowych to chyba średnio by mi tam pasowała, przy przejściu to jak najbardziej, ale tak to średnio.

podłoga powinna być w całej wizualce płytki, ale w rzeczywistości tylko w kuchni powinny być płytki, reszta parkiet. Nie chciało mi się kolejnych screenów robić i wrzucać na net, choćtak byłoby przejrzyściej.

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-6.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-7.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-5.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-4.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-3.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-2.jpg

pomysl-elfir-z-kredensem-na-koncu-1.jpg

Edytowane przez nicol21

Tak myślałam nad tym układem z wyspą i kredensem i nie do konca jestem do kredensu przekonana [dochodzę do wniosku że nie lubię szafek z drzwimi ze szkła...nie wiem czemu, może dlatego, że jestem bałaganiarą a szklane fronty zobowiązują.] i wymyśliłam żeby może większą wyspę postawić w poprzek do tego co zaproponowałaś?! tak żeby konczyło się na wysokości szafki ze zlewem [oczywiście odsuniętej od brzegu z dobrych 40-60cm, a z drugiej strony żeby konczyło się na wysokości wysokiej zabudowy. Co Ty/Wy na to!? ta wyspa też byłaby bez krzeseł bardziej jako blat roboczy, dodatkowe szafki.

pomysl-elfir-z-wyspa-bez-kredensu-5.jpg

pomysl-elfir-z-wyspa-bez-kredensu-2.jpg

pomysl-elfir-z-wyspa-bez-kredensu-3.jpg

pomysl-elfir-z-wyspa-bez-kredensu-4.jpg

pomysl-elfir-z-wyspa-bez-kredensu.jpg

Chyba już ostatnia wariacja na temat kuchni. Ta zachowuje originalne ustawienie kuchni i spiżarkę, drzwi w domyśle przesuwane, spiżarka długa 232cm ale wąska 88cm, ale głębsze półki na koncach i wąskie na długiej ścianie też sporo mogą pomieścić.

Główny minus tej kuchni to prawie brak wysokiej zabudowy na której mi tak zależy. 2 z 3 wysokich szafek to de facto lodówka SBS i jedna szafka 60tka. No ale jest spiżarka. No i przy wyspie sporo półek od strony jadalni, gł 37cm, choć można głębsze bo max szerokośc blatu z ikea z drewna to 125cm.

Kolejna rzecz nad którą muszę się zastanowić to wysokość okna kuchennego - czy równo z blatem, czy może trochę wyżej. w obecnej kuchni mam okno 25cm powyżej blatu [góra parapetu]. Jest to fajne bo zasłania trochę bałaganu, zawsze jakiś płyn, słoik, czy też coś tam można schować i z zewnątrz nie będzie widać. Do tego dochodzi wysokość ramy okna. Minusem w obecnym domu jest słaba widoczność ogródka, ale kuchnia jest na 1szym poziomie. No i muszę wspiąć się na palce żeby dostać klamkę okna. Czy klamki okna mogą być montowane niżej? Dom byłby parterowy więc widoczność powinna być ok.

W obecnej kuchni od strony zlewu mamy ściankę szerszą niż zabudowa kuchenna i zupełnie mi się to podoba. Od strony jadalni osłania trochę stołu, są tam włączniki, obok stoi czajnik, etc. może i taką ściankę byśmy postawili w nowej kuchni. Na koncu postu stare zdjęcia obecnej kuchni, ale wygląda nadal tak samo od 2012 :).

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-plan.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-1.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-2.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-3.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-4.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-5.jpg

Kuchnia-ikea-jadalnia-oraz-spizarka-v1-6.jpg

DSCF0608-1.jpg

DSCF1070-1.jpg

DSCF1077-1.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich Forumowiczów:-)

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, za pomysły w zaprojektowaniu układu dużego pokoju z aneksem kuchennym.

Chcielibyśmy, żeby w pokoju znalazł się rozkładany stół i duża sofa, a najlepiej dwie sofy równolegle a pomiędzy nimi stolik kawowy. W obecnym (zaproponowanym przez dewelopera) układzie z wyspą wydaje nam się, że może być za ciasno, żeby to wszystko zmieścić.

Zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem byłaby kuchnia w układzie "L" (tym samym postawienie ścianki na przeciwko wejścia do mieszkania)? - wtedy na miejscu . wyspy mógłby stać stół? Aczkolwiek zaletą wyspy jest, że już od wejścia do mieszkania byłoby jasno i byłaby duża przestrzeń.

p.s. chyba, że totalna zmiana układu mieszkania?:-) Obecny układ to dwa połączone mieszkania, drzwi wejściowe równie dobrze mogą być po lewej stronie od obecnego wejścia (na granicy garderoby i łazienki)

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas.LOKAL NR 15 INDUSTRIA-1-min_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez maroch84

Całej kuchni bym nie zasłaniała, tylko część z wysoką zabudową (lodówka, szafka-spiżarka) przy szachcie instalacyjnym/kominie. Dzięki temu przedpokój byłby nadal doświetlany, a kuchnia miałaby wejście nie tylko od strony salonu. Dodatkowy bonus, to brak szafek narożnych i nie rzucający się w oczy komin.

LOKAL NR 15 INDUSTRIA-1-min_Easy-Resize.com.jpg

Dziekuje za ekspresowe odpowiedzi:-) Dokladnie, przyłącza są tam gdzie komin i to mocno determinuje uklad:-( Elfir, myślałem o identycznym układzie, ale w tej sytuacji kuchnia z "jadalnia" będzie większa niż "salon". Mały pokój jest faktycznie mały, ale chyba nie da się inaczej... myślałem, żeby powiększyć kosztem węższe łazienki, ale wtedy będzie jak pas startowy hehe

moniss - zwróć uwagę gdzie w tej kuchni jest kanalizacja. jak chcesz podłączyć zlew?

Fakt, myślałam tylko o wodzie, zapominając o kanalizacji :p

Można dać zlew w miejsce wysokiej zabudowy. Bo moim zdaniem lepiej już przechodzić z garnkiem nad przejściem pomiędzy szafkami (zlew-kuchenka), niż z tego powodu zmniejszać część wypoczynkową na rzecz kuchennej.

• 4 months później...