Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie udało mi się wcisnąć tej wysokiej zabudowy po lewo, ponieważ tam oprócz lodówki (60cm) i pralki (60cm) jest cargo na mopy i inne pierdoły

Wg planu lewa ściana ma 180 cm (okno 125+10+45) - czyli pralka 60 cm + lodówka 60 cm to dopiero 120 cm cargo 50 cm chyba by się zmieściło?

Jakoś wysoka zabudowa najbardziej by mi "leżała" na lewej ścianie. Wtedy na tej dłuższej robisz blat roboczy ze zlewem i kuchenką - butlę możesz władować do rogu przy oknie ... Tak mi się przynajmniej wydaje, jeżeli coś źle zrozumiałam - wybacz.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak, lewa ściana ma 180cm, tyle tylko, że wtedy zabudowa nie mogłaby być w L, bo te szafki z blatem kolidowałyby z wysoką zabudową. Narysowałam tą Twoją propozycję:)

http://images35.fotosik.pl/179/9e81ef466b08e906.jpg

ona byłaby okej, gdyby była sama lodówka i pralka, ale to cargo to mi jest potrzebne, nie chcę trzymać na widoku wiadra, czy deski do prasowania, którą też tam chcę wepchnąć;p a poza zabudową kuchenną mam miejsce tylko na jedną szafę wnękową... niestety. no nic, przemyślę tą wersję jeszcze:)

Magda, otworzysz drzwi na patio Ci sie kuchnia przewietrzy;)

Zlew zawsze mozesz przesunac blizej sciany i od strony okna zostawic ociekacz...lub mozesz tez sie zdecydowac na zlew narozny i wtedy nie masz w rogu slupka tylko np. wiszaca szafke wspolgrajaca z reszta zabudowy.

pogladowe zdjecia nie biez ich doslownie:

http://www.fundyhardsurfaces.com/images/with-corner-sink-large.jpg

http://farm1.static.flickr.com/41/83922867_df98bda0e1.jpg?v=0

http://ak-franke-kitchen-sinks.co.uk/franke-sinks/images/Franke_cpx_652e.jpg

http://www.tradeplumbing.co.uk/assets/images/rak_cer/RAKCeramicKitchenSinkGourmentSink1Big.jpg

Magdy 34 propozycja wydaje mi sie najbardziej optymalna. Za mala masz kuchnie na wyspe po srodku...mam podobne cudo, male, pelene okien i jeszcze w trapezie:rolleyes::rolleyes:

Maja

Dziękuję :) narożnego wolałabym uniknąć - wiele osób narzeka, że mało wygodny ale ten na 3 zdjęciu (sześciokątny) super !!!

[..] mam podobne cudo, male, pelene okien i jeszcze w trapezie - no to mnie pocieszyłaś, bo już myślałam, że gorzej nie można...

Dziękuję raz jeszcze,

Magda

no tak, lewa ściana ma 180cm, tyle tylko, że wtedy zabudowa nie mogłaby być w L, bo te szafki z blatem kolidowałyby z wysoką zabudową.)

magda zobacz kuchnię Nefer - niestety wątek "pochwalcie się swoimi kuchniami" jest już tak wielki, że nie mam siły przeglądać go całego (a nie pamiętam gdzie jest kuchnia, o której piszę) - ale chodzi mi o układ bez L - jak będę miała chwilkę czasu, to postaram się wrzucić w programik IKEA o co mi chodziło - w każdym bądź razie nie do końca o to, co narysowałaś ... ale miło mi, że wzięłaś moje gadanie pod uwagę ;-)

odnalazłam jej kuchnię;) (w jej dzienniku, chyba 13str.) tyle tylko, że te moje szafki nie mogą być w takim odstępie od tej wysokiej zabudowy, bo ja na to nie mam miejsca:( i jeśli dobrze widziałam to jej kuchnia na planie (o ile nie powiększała jej) ma 9m2, a moja tylko 6,3 :) ale dzięki za pomoc!!:D pomyślę nad tym rozwiązaniem ...

magda.o - mam jeszcze jedno pytanie - jak bardzo nisko masz okno? Bo oglądam sporo kuchni (mimo, że jakby moja już zaplanowana, ale dopóki nie będzie gotowa, to nie wiem ile jeszcze wersji będzie ) i często piec jest na niższym poziomie niż reszta szafek stojących - może u Ciebie to byłaby jakaś opcja ... Mogłabyś ten piec dać do rogu przy oknie i wtedy mogłabyś sobie pozwolić na ten "pusty" kawałek między wysoką zabudową a szafkami na dłuższej ścianie ...

Witajcie,

przeczytalam ten watek i widzę, że poczatkowa moja koncepcja kuchni nie byla chyba najlepsza.

Po przeanalizowaniu Waszych sugestii zmienilam troche koncepcje i obecnie jest tak jak w załaczonym pliku.

Bardzo chetnie jednak poczytalabym Wasze propozycje. W mojej kuchni problem jest taki ze są dwa okna.

N a obecnym etapie możemy zrezygnowac z tego mniejszego okna ale wolalabym tego nie robic

jak myslicie? warto zostawic okienko mniejsze czy zrezygnowac?

jak mozna by bylo fajnie urzadzic taka kuchnie? macie jakies propozycje ciekawe?

z gory dziekuje za wszystkie rady

ps. na srodku kuchni chcialabym miec stół, ewentualnie w innym miejscu

kuchnia.jpg

Witam,

Wojtek 2112 dziękuję za krytyczne uwagi. Warto zawsze posłuchać innych punktów widzenia.

Magda 34 Bardzo dziękuję za poświęcony czas i projekt :)

Trochę tylko martwi mnie odpływ + doprowadzenie wody w linii kaloryfera no i otwieranie okna... nie sięgnę... jakoś nie pomyślałam o tym wcześniej właśnie to sprawdziłam :( mogłoby tam być coś ruchomego ale co wówczas zrobić ze zlewozmywakiem ?

Pozdrawiam,

Magda

Magdos, a czy ten grzejnik pod oknem jest Ci na pewno potrzebny? a może dać jeden większy grzejnik tylko pod oknami tam gdzie nie ma szafek?

Anulek - okno jest ok. 70-75cm od podłogi, zmierzę dokładniej jak tam będę. Natomiast piec to ma ok 2m wysokości:)

coś takiego: http://images1.fotosik.pl/167/1541eed383c53094med.jpg

tylko biały, prosty, bez udziwnień;) i on musi zostać tam, gdzie jest:) ale ten Twój pomysł jak się okazało po rozrysowaniu nie jest taki zły!:) więc do wyboru są teraz 2 opcje.... tamta moja i ta:

http://images50.fotosik.pl/327/2da000e0b3605ef0med.jpg

he he - pisząc o "piecu" to miałam na myśli kuchenkę :oops:

Jak na złość nie umiem znaleźć zdjęcia, o którym myślę (jakaś epidemia u mnie ostatnio z tymi kłopotami ze znalezieniem czegoś w necie :mad:) ...

Jeżeli tylko masz dość miejsca na otwarcie ostatniego słupka to wg mnie jest bardzo fajnie ...

na tej wizualizacji jest 40cm, ale myślę, że spokojnie dam radę te 60cm tam zostawić na otwarcie tej ostatniej szafki. Tylko jeszcze jest kwestia kolejności... hmmm póki co to lodówka będzie wolnostojąca, otwierana z lewej strony... i dać ją z prawej, lewej, czy w środku?:)

jak wolnostojąca, to ja bym dała do środka - zabudowa meblowa byłaby wtedy taką "ramką"

pod ścianą może być kłopot z pełnym otwarciem drzwi lodówki

Magdos, a czy ten grzejnik pod oknem jest Ci na pewno potrzebny? a może dać jeden większy grzejnik tylko pod oknami tam gdzie nie ma szafek?

Pomysł dobry, ale chwilowo nie mam w planach wymiany co, ale nawet to co z wnękami? I tak zostaną a na długść kuchnia się skróci... chyba za dużo to nie da w efekcie końcowym...

A jeśli mogę mam pytanko:

zakładam, że stawiam lodówkę przy drzwiach no i zastanawiam się jak ustawić zmywarkę i zlewozmywak bo wychodzi mi, że jak otworzę jedno to do drugiego nie mam praktycznie dostępu. W wersji narożnikowej jest ten sam problem niestety... Czyli co sensowne ustawienie to tylko jak jest jedno obok drugiego w tym przypadku?

hmmm bardzo mi się nie podoba ta twoja spiżarka. takie ufo niweczące wygodną bryłę kuchni.

co mi przychodzi na myśl?

zrobić spiżarkę o głębokości 60 cm i zlicować ją z zabudową na pozostałej części ściany (z lodówką, piekarnikiem i-te-de). pokryć całą ścianę tym samym fornirem/okeiną i udawać, że wszystko to taka piękna drewniana ściana :) (ktoś w wątku kuchennym miał świetnie ukryte drzwi do spiżarki).

na wysokości okna zrobić całkiem sporą wyspę lub półwyspę z poinstalowanymi płytą, zlewem i blatem, a na pod ścianą po prawej - stołeczki do wyspy.

(bo nie podoba mi sie blat wychodzący ze ściennej zabudowy w połowie jej wysokości a w konfiguracji ze spiżarnią-ufo zrobienie ciągu szafek pod oknem tak się musi skończyć :))

Dziękuję pięknie za wskazówki, będę szła tym tropem, ze spiżarki będę musiała raczej zrezygnować - juz sie upewniłam - można skrócić tę ścianę do 60cm.

DZIĘKI za czas i pomysły

Mam taki problem: mam dwa projekty kuchni, ogólnie myślę, że z rozmieszczenia poszczególnych elementów jestem zadowolona, tylko dodałam do poprzedniego projektu dodatkową szafkę i cargo. Kuchnia jest poączona z salonem z zabudowa wysoka z cargiem kończy się 20 cm od okna. Po prawej stronie będzie wysoki barek, który w przypadku rezygnacji z cargo kończyłby się tak jak wysoka zabudowa. Z cargiem ta zabudowa niejako bardziej wchodzi do salonu, ale jakoś ta samotna lodówka nie widzi mi się. Na rzucie widać stół pod oknem - ja go nie będę miała, barek będzie pełnił tą funkcję. Poradzicie coś ?

wersja1bezcargo.jpg

wersja2cargo.jpg

rzut_granat_1_zoom.jpg

Witam

Widzę,że wszyscy moją prośbę o wizualizację olali.

Poszłam więc za dobrą radą i zrobiłam sobie w wielkich bóla wizualizację w Ikei. Jednak ni ch... nie wiem jak ją tu zamieścić. Pleas help me.

Bardzo proszę o łopatologiczne przedstawienie sprawy, może być na priva.

DZIĘKI

oj lili - po pierwsze nie "olali", bo dałam Ci radę - pokaż co lubisz a potem podyskutujemy (tak działa to forum), a żeby wkleić zdjęcia, nie trzeba mieć ch... tylko trochę się rozejrzeć ;)

jak wkleić zdjęcia

Czekamy na twoje projekty ...

magda.o witaj piękna;) Do mnie "mówi" opcja ostatnia (mimo, że nie przepadam za górnymi szafkami), tylko połączyłabym zmywarę ze zlewem, a jak nie da rady, to przynajmniej ustawiła obok siebie - u mnie tak nie ma niestetyż i to chodzenie jest trochę uciążliwe i chlapliwe;) Za parapetem do siedzenia jestem całą duszą - mój sprawdza się świetnie i tak przyjemnie sączy się na nim kawusię:) (tylko pamiętaj o jego wzmocnieniu koniecznie).