Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

duś napisała:

mr6318

z takim ustawieniem płyty gotując stoisz w przejściu. po drugie - po bokach nie ma totalnie blatu, a więc odłożenie pokrywki czy łyżki do zamieszania zupy powoduje, że musisz sięgać ponad "palnikiem". nawet jeśli to nie kuchnia gazowa, ryzyko poparzenia - większe niż duże.

no i zamieniłabym lodówke z piekarnikiem ze względu na dużo częstsze użycie tej 1.

nie podobają mi się też zawijane narożne szafki wiszące. zostawiłabym je na jednej ścianie tylko.

Ten projekt, który został tu wyciągnięty sprzed wielu kilometrów wstecz już dawno uległ zmianom.

Po wielu konsultacjach kuchnia będzie wyglądać tak:

http://foto0.m.onet.pl/_m/ed1e0e6f63d555a8c55f03b9186d32e8,10,19,0.jpg

Jak widać największą zmianą jest zniknięcie komina. Został po prostu rozebrany. W tym miejscu powstała już ścianka:

http://foto3.m.onet.pl/_m/9b172302e7f162b3f06b40b7eb5e0c83,10,19,0.jpg

siwy lodz napisał:

\Witam

jakim programem tworzony był ten projekt?

z góry dziękuje za odp

Pozdrawiam

Wszystkie moje projekty zarówno łazienek, kuchni jak i całego domu zrobiłem w PRO100.

Anulek2005 ale jak dam ten słupek za lodówką to właśnie zmienią mi się przyłącza:)) chyba że ja inaczej zrozumiałam Twoją wypowiedź ale chodzi Ci o to abym lodówkę podsunęła dalej do szafek?? a za lodówke włożyła słupek? tak?

A jakie oprócz prądu masz przyłącza do lodówki i piekarnika ???? :eek::eek::eek:

duś, jak widzę na wizualizacji w słupku jest reż kuchenka mikrofalowa. W tym wypadku poziom piekarnika powinien być obniżony do wysokości 53 cm, a dodatkowe urządzenie montuje się na wys. 113 cm. :)

Oczywiście dodałbym do tej wysokości wysokość cokołu, która kształtuje się w granicach 10-15 cm w zależności od wysokości osoby gotujacej.;)

Edytowane przez Magda 34

Kilka uwag natury funkcjonalnej.

Odległość pomiędzy bufetem a ciągiem z płytą kuchenną jest stanowczo za mała.

U Ciebie to jakieś 85cm, powinno być minimum około 1 metra ( prawidłowo nawet 120cm).Dostęp do lodówki jest niewygodny bez względu na kierunek otwierania drzwi.

Wysokość murku przy bufecie powinna być mniej więcej 25 cm ( wysokość z blatem) ponad blat roboczy..

Dobrze , że zamknięta została ścianką szafka z piekarnikiem , ale... otwarta nad szafkami górna przestrzeń zieje lochem, cudownie będzie się tam zbierał brud.

Lepiej byłoby zamknąć górę nad szafkami, przy okazji łatwiej i estetyczniej dociągniesz przewód pochłaniacza do komina w rogu.

Pozioma powierzchnia murku ceglanego lepiej , żeby była także przesłonięta również blatem bufetu.

Zlewozmywak jest za blisko ściany z lewej strony.

W tym układzie lepiej byłoby płytę przenieść na blat z bufetem i zastosować pochłaniacz wyspowy, ostatecznie pokusić się, żeby przenieść na ten bufet zlewozmywak. Masz więcej funkcjonalnego miejsca na blatach roboczych ( wymiarowo nic się nie zmieni, ale wykorzystać można lepiej przestrzeń)

Dzięki za rady. Faktycznie odległość może być mała (jest 95 cm), ale nie chcieliśmy wchodzić bardziej kuchnią do pokoju, bo mamy małe mieszkanie (43 m2) i wolimy większy salon. Poza tym to jest mieszkanie tylko na dwie osoby, wiec powinnismy sie zmiescic. Blat bedzie tez po prawej stronie, tylko tu na wizualizacji nie jest to dodane. Nie bardzo rozumiem jakie inne rozwiazanie mogloby byc zeby zaslonic szafki wiszace?

jakiś czas temu podawałam swoje wcześniejsze projekty kuchni ... doszło troszkę zmian i stąd moje pytanie ... która wersja kuchni jest lepsza ( chodzi mi głównie o ustawienie - co do wyspy to w obu przypadkach ma być ta krótsza wersja ) Między wyspą a wysoka zabudowa jest minimum metr dwadzieścia. Nie patrzcie na niedoróbki programowe jakieś różnice w kolorach itd :). Z góry dzięki za pomoc.

calosc7s..jpg

calosc6..jpg

a co powiecie na ustawienia u mnie, kore bedzie praktyczniejsze?

http://i756.photobucket.com/albums/xx206/Malutka__album/kuchnia_2209zlewpodoknem_.jpg

http://i756.photobucket.com/albums/xx206/Malutka__album/kuchnia_2209zlewpodoknem.jpg]

i wersja ze zlewem z drugiej strony:

http://i756.photobucket.com/albums/xx206/Malutka__album/kuchnia_2209a.jpg

http://i756.photobucket.com/albums/xx206/Malutka__album/kuchnia_2209.jpg

blat bedzie wchodzil pod okno, w dziurze bedzie musiala byc blenda.

Edytowane przez Malutka_

Wydaje mi się, że wersja ze zlewem pod oknem jest lepsza. Piszesz,że blat będzie wchodził pod okno. Ale wysokości wszystkich szafek szafek będą na jednym poziomie???

Mam taka uwagę co do barku przy drzwiach. Jeżeli będzie się tam siedzieć to jest tam trochę za mało miejsca; wchodząc do pomieszczenia będzie się uderzało siedzącego w plecy. :rolleyes:

jakiś czas temu podawałam swoje wcześniejsze projekty kuchni ... doszło troszkę zmian i stąd moje pytanie ... która wersja kuchni jest lepsza ( chodzi mi głównie o ustawienie - co do wyspy to w obu przypadkach ma być ta krótsza wersja ) Między wyspą a wysoka zabudowa jest minimum metr dwadzieścia. Nie patrzcie na niedoróbki programowe jakieś różnice w kolorach itd :). Z góry dzięki za pomoc.

Moim zdaniem wersja pierwsza. Masz bardzo fajnie zasłonięty blat (więc możesz sobie pozwolić na lekki bałaganik w tym miejscu, bo i tak go nikt nie dostrzeże), a poza tym, masz dodatkowe miejsce na sprzęty kuchenne, którego w kuchni nigdy za wiele. Za wersją nr 1 przemawia też (moim skromnym zdaniem) fakt, że fajnie współgra z całością. Nie masz żadnej niewykorzystanej „luki”. :) Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam?

Jasne, że doradzi:-)

Wersja 1 jest ergonomiczna, ale nie podoba mi się to rozstawienie zabudowy słupkowej. :no:

Wersja 2 bardziej uporządkowana, ale z kolei niezbyt ergonomiczna. Tutaj zamieniłabym miejscami lodówkę z piekarnikiem.

Ale ja bym zrobiła jeszcze inaczej. Na lewej ścianie zrobiłabym zabudowę słupkową a po prawej szafki dolne i górne. :)

Moim zdaniem wersja pierwsza. Masz bardzo fajnie zasłonięty blat (więc możesz sobie pozwolić na lekki bałaganik w tym miejscu, bo i tak go nikt nie dostrzeże), a poza tym, masz dodatkowe miejsce na sprzęty kuchenne, którego w kuchni nigdy za wiele. Za wersją nr 1 przemawia też (moim skromnym zdaniem) fakt, że fajnie współgra z całością. Nie masz żadnej niewykorzystanej „luki”. :) Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam?

Ślicznie dziękuję za wypowiedź :). Też mi się spodobało to, że zlew jest zasłonięty lodówką a to miejsce gdzie najczęściej może wystąpić bałagan :). Wydaje mi się też, że dzięki temu że rozdzieliłam wysoką zabudowę to zyskałam więcej przydatnego blatu koło płyty. Jak porównywałam te dwa zdjęcia wi wydaje mi się że kuchnia wydaje się dłuższa i większa optycznie na pierwszym zdjęciu bo w wersji drugiej ta wysoka zabudowa tak ja w połowie skraca - tak mi się wydaje oczywiście :))

Wersja 1 jest ergonomiczna, ale nie podoba mi się to rozstawienie zabudowy słupkowej. :no:

Wersja 2 bardziej uporządkowana, ale z kolei niezbyt ergonomiczna. Tutaj zamieniłabym miejscami lodówkę z piekarnikiem.

Ale ja bym zrobiła jeszcze inaczej. Na lewej ścianie zrobiłabym zabudowę słupkową a po prawej szafki dolne i górne. :)

No własnie ta ergonomia dużo myślałam jak by to zrobić żeby było ergonomiczny :). Niestety już nie mogę przestawić zlewu bo deweloper już wszystko podciągnął ( to kuchnia w bloku tak na marginesie:) ).

Po Waszych wypowiedziach wydaje mi się że zostanie wersja pierwsza bo ergonomiczni no i " brudny kącik" ukryty ;) Hmmm wytłumaczę sobie jeszcze że kuchnia jest tak ładnie zamknięta tzn zaczyna się wysoką lodówką potem niski blat i kończy się wysoka zabudową - taka spójność ;) .

Może ktoś jeszcze się wypowie im więcej tym lepiej ( ale też więcej do myślenia) :)

wlasnie tak mialo byc, super widok na uliczke przy zmywaniu garów, ale troche za nisko zrobili okno i moze okazac sie klopot z bateria, bedzie kombinacja, poniewaz nie chcemy mebli na wymiar tylko Ikea mozemy brac co jest, a mamy jeszcze mozliwosc przekucia /zrobienia jeszcze jednego punktu wlasnie na drugiej scianie.

czy nie stresowac sie i przeniesc , tylko ze: dalej zlew od kuchni, ale moge wybrac bardziej fikusna baterie.

nie mam doswiadczenia z wieksza odlegloscia zlewu od kuchenki (teraz mam wyciagana baterie i nalewam do garnkow stojacych na kuchence) tutaj tak czy siak trzeba bedzie nosic, wiec moze ta odleglosc nie jest klopotliwa.

"barek" ma byc miejscem do szybkiego zjedzenia sniadania przez dzieci i nie roznoszenia brudu po calym domu, wiec mysle chwilowa niedogodnosc ujdzie w tloku niz calkowite sprzatanie :)

Edytowane przez Malutka_

Malaxxxxx mi bardziej pasuje Twoja wersja 1. a najbardziej to kolorystyka, zasloniecie blatu na +

moze i u mnie argumentem zlewu po lewej moze byc zasloniecie brudu :) hmmm

Dzięki ... czyli mam coraz mniejszy dylemat bo coraz więcej osób jest za 1 wersją :)).

Jeśli chodzi o Twoją kuchnię to mi się podobają obie wersje. Może lepiej wybrać tą przy której będzie mniej utrudnień przy jej wykonaniu. Na niekorzyść zlewu przy oknie jest brak szafki na naczynia nad zlewem. Wiadomo jest zmywarka itd ale naczynia i tak trzeba schować a czasem też używa się zlewu więc warto mieć w pobliżu suszarkę na naczynia. :)