Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moje spostrzeżenia a propos pary i mebli:

1. u moich rodziców zaczęła odchodzić okleina mdf. głównie na okapie (to były czasy kiedy raczej były tylko szafkowe). tylko że kuchnia ma... 16 lat. no może stało się to po 10 latach... już nie pamiętam.

2. w moim mieszkaniu zamiast okapu była dziura między szafkami :oops: (mieszkanie remontowane na cito i na odwal sie bo wiedzielismy ze sie bedziemy budowac) kuchnia od lokalnego producenta. przez 5 lat nic się nie stało.

Magda jasne - też bym wolała solitera :). Niestety w życiu musimy ciągle kompromisować wygląd z funkcjonalnością. Zwłaszcza w mieszkaniach :)

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najgorzej jak ten obrót i kroczek jest nad podłogą. robienie rosołu przypłaca się lekkim wq...em ;)

No wlasnie przeciez to napisalam, tylko wyrwalas z kontekstu nie caly fragment moejj wypowiedzi.

Pisalam zeby wlasnie nie latac z garnkiem goracym do odcedzenia czy opłukanymi warzywami do garnka na kuchence tylko zeby miec zlew pod ręką,

ale to co napisalas to prawda ze wlasnie byleby nie nad podłogą

maggie

to nie było do Ciebie tylko a propos tego co powiedziałaś. a dokładnie rzecz biorąc a propos tych kilku słów które specjalnie wyrwałam z kontekstu żeby podzielić się moimi doświadczeniami z własnej kuchni. ja mam baaaardzo blisko. jeden obrót i kroczek i już. :D tyle że nad podłogą. więc jeśli da się tak żeby było nad blatem to mimo wszystko chyba lepiej w rządku niż vis-a-vis

3. jesli zlew pod oknem to troche daleko byloby do szafek ze wstawianiem kubkow. jesli pod oknem to najblizej do szafek wlasnie kolo okapu.

4. jak praworeczni korzystaja ze zmywarki po lewej stronie?

właśnie dlatego proponowałam zmywarke po lewej od zlewu :D żeby było bliżej do szafek po lewej. poza tym licz odległość od zmywarki a nie odległość od zlewu - tu raczej ma znaczenie bliskość kosza i garnków ;)

wątpię żeby ktoś odczuwał dyskomfort z korzystania ze zmywarki od lewej strony. my często stoimy po dwóch stronach zmywarki i opróżniamy razem. nie zauważyłam żeby któraś ze stron była gorsza lub lepsza. w końcu jak wysuwasz kosz to jesteś na wprost niego i możesz sięgnąć każdą ręką (swoją drogą przecież zazwyczaj bierze się naczynia oburącz)

O Boze nie zajrzec tu przez chwile to zbrodnia, bo zaraz jest lawina wiadomosci - ale to dobrze :)

Spinacz ja bede miec kuchnie bardzo nowoczesna wrecz minimalistyczna, tez bardzo mi sie podobaly okapy skosne - uwierz mi :) to byl wrecz warunek konieczny, ale sama uznalam a projektantka wnetrz potwierdzila moje obawy, ze szafki przy takim okapie nie prezentuja sie dobrze. Okap taki okragly ktory pokazalas to okap STAR piekny koszt ok 12 tys zl. Nie wiem jakie masz fundusze, polecam abys sprawdzila rowniez okap firmy Falmec Mirabila koszt ok 7 tys zl, sa naprawde piekne :-)

Wszyscy macie świetne pomysły na zagospodarowanie swojej kuchni. A u mnie brak takich wspaniałych pomysłów. Moja kuchnia jest bardzo mała. Jej wymiary to 273 na 270. Kuchnia została przeniesiona na miejsce gabinetu. Elektryk każe mi podac miejsca w jakich ma zrobic gniazdka a ja nie wiem jeszcze jak bedzie wyglądała moja kuchnia. Wiem tylko tyle , że chce miec dwa wysokie słupki tj. Lodówka oraz w jednym wysokim słupku mikrofala i piekarnik. Nie potrafie wkleić zdjęcia wiec podam tylko rzuty domu. Kuchnia jest w miejscu gabinetu. Prosze o pomoc!!!! AA i mijsce pod oknem musi zostac wolne poniewaz tam bedzie grzejnik.

8783_rzuty1_arg_a&#11.jpg

W wynajmowanym mieszkaniu mam wlasnie tak, ze piekarnik jest przy lodowce w zabudowie slupkowej. Jak narazie po 2 latach mieszkania nie zauwazylam zadnych zlych konsekwencji.

W domu ktory wykanczamy tez mamy lodowke i piekarnik obok siebie przewidziane w zabudowie slupkowej. Ani elektryk ani projektant nie mial zastrzezen co do takiego ustawienia.

Ewa1001 mimo, ze kuchnia mala to naprawde bardzo ustawna, brak wnek i wystajacych kominow. Nie piszesz nic o tym jak czesto gotujesz ilu jest domownikow, czy w kuchni ma sie znalezc jeszcze stol do szybkich posilkow...

Ewa1001 wizualka kuchni tylko dlatego, ze mi sie nudzi. Jak widzisz jest lodowka i piekarnik/mikrofala w zabudowie slupkowej. Jednak przy tym rozwiazaniu jest kilka rzeczy o ktorych wspomniec trzeba:

- bardzo malo miejsca przy kuchni, raczej tego nie poszerzysz bo trzeba zostawic przejscie miedzy szafkami 120 cm,

-ogolnie malo blatu roboczego

+ na plus jest duza liczba szafek do przechowywania:

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_1-1.jpg

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_10.jpg

Venus dzięki trochę rozwiałaś moje wątpliwości. chociaż mi parę osób o to zwróciło uwagę...ale tak bez przekonania, myśle że sami do końca sie nie orientują:)

w większości kuchni tak jest i nie ma z tym problemów. oczywiście to żaden argument ale aktualnie piece są na tyle nowocześnie skonstruowane że ich boki są dobrze zaizolowane a sam piecyk sie schładza do 'zera'.

swoją drogą łatwo to sprawdzić. nastepnym razem jak bede piec to dotkne szafki obok od wewnątrz - jeśli będzie chłodna to nie ma o czym mówić

nam jak przyszedł serwisant od lodówki to zwrócił uwage że lodówka za blisko kaloryfera (piecyk był obok a nie wzbudził uwag)

i jeszcze....

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_3.jpg

+sporo blatu roboczego

+2 zabudowy slupkowe

-nieprzewidziane miejsce do spozywania posilkow :(

http://i888.photobucket.com/albums/ac87/serandom/Wnetrza%20i%20inspiracje/Screenshot_2-1.jpg

-malo miejsca przy kuchni

-malo blatu roboczego

-ogolnie zagracone

+2 zabudowy slupkowe

Jezeli nic z tych wizualek ktore na szybko zrobilam, to moze pomysl o wbudowanym piekarniku pod plyta??

swoją drogą łatwo to sprawdzić. nastepnym razem jak bede piec to dotkne szafki obok od wewnątrz - jeśli będzie chłodna to nie ma o czym mówić

nam jak przyszedł serwisant od lodówki to zwrócił uwage że lodówka za blisko kaloryfera (piecyk był obok a nie wzbudził uwag)

efilo super pomysł w ramach małego eksperymentu mogła byś to sprawdzić:) no a Twój fachowiec to faktycznie spostrzegawczy jest :)))

gdyby przenieść płytę lub zlew na wyspę byłoby wygodniej. ale układ podoba mi się bardziej niż poprzedni. myślę, że jest też wygodniej.

dzięki duś za popchnięcie w dobrą stronę,

dziewczyna nie chce mieć kuchenki na środku a ze zlewem też raczej zostaniemy pod ścianą.

W ten sposób mamy kawałek blatu, na czym nam zależało, a przy okazji coś

na kształt stołu kuchennego.

Venus a ja odwrotnie, widziałam i się zachwyciłam :), pozostanę jednak przy elice, wzory fabera jakie mi się podobają, są podobne cenowo. Do tego dzisiaj dorwałam przedstawiciela tej firmy i daje mi bdb ceny na okap. Ten który wkleiłam kosztuje ok. 6000 zł, inne są w podobnych cenach - także elica sinfonia. Elica star jest w granicach 7 tysi - do przeżycia, zwłaszcza jeśli kuchnia ma być na dłuższy czas, w połączeniu z salonem - okap może być niezłą ozdobą.