Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja natomiast mam pytanie do Was kochani o pomoc co robić od blatu do okna pozostaje mi 5,7 cm (oczywiście miało być idealne połączenie blatu przy oknie, bez parapetu cóż wyszło jak wyszło, okien już nie wymienie aby je obniżyć , chociaż taka myśl już była)

I teraz co:

1. zrobić parapet, którego się nie chciało

2. zrobić cokolik pod oknem z tego samego co blat.

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to przyszła i kolej na mnie, jak Efilo zauważyła w zasadzie jestem zdecydowana i tylko potrzebuję klepnięcia ;)

oto moje wypociny i proszę o konstruktywne rady

acha po lewej nie patrzcie na górę szaf, ze nie równo itd itp bo ten program jest ograniczony np. na wyspie wkleił mi listwy przyścienne - to ten pas idący przez środek

fronty biały lakier (chciałabym czarna ale IKEA nie ma w połysku a mat mi nie bardzo leży a moze ktos wie czy nie można ich polakierować?), blaty granit od kamieniarza

od lewej przy lodówce wejscie z korytarza, kuchnia otwarta na salon

http://images40.fotosik.pl/332/7034e8bbba0b5777med.jpg

http://images43.fotosik.pl/348/9c068ca614aac61bmed.jpg

Edytowane przez ALUTKA W

długo myślałam, sporo wersji było, stanęło na pomyśle cuś w ten deseń,

dziewczęta drogie, co myślicie o takim układzie kuchni?

kuchbiala..jpg

mam wątpliwości czy to się w ogóle sprawdzi, miało być wszystko otwarte, przestrzeń (to jakaś fobia mojego mężczyzny chyba jest) i chyba aż za bardzo pootwierane,

widok z części salonu

kubiala..jpg

podpowiedzcie proszę, bo mi zdrowie ta kuchnia zrujnuje

Ja natomiast mam pytanie do Was kochani o pomoc co robić od blatu do okna pozostaje mi 5,7 cm (oczywiście miało być idealne połączenie blatu przy oknie, bez parapetu cóż wyszło jak wyszło, okien już nie wymienie aby je obniżyć , chociaż taka myśl już była)

I teraz co:

1. zrobić parapet, którego się nie chciało

2. zrobić cokolik pod oknem z tego samego co blat.

a nie można podnieść szafek o te 4,7 cm?

wiele osób chwali sobie wyższe niż 85cm szafki....

Synthia a co będziesz miała na ścianie nad blatem?

A może nie dawaj parapetu w ogóle tylko na tych 5,7 cm daj to co na ścianie nad blatem i to samo daj zamiast parapetu.

Nad blatem mam mieć szkło. Szkło pod ramą okienką 5,7 raczej odpada. Bardziej skłaniam się do zrobienia cokołu z kompozytu, bo blat bedzie z kompozytu. Tylko cały czas się zastanawiam czy okno nie będzie "głupio" wyglądało. Okna są w orzechu a blat jest jasny "Staron - Sanded Cream"

a nie można podnieść szafek o te 4,7 cm?

wiele osób chwali sobie wyższe niż 85cm szafki....

Manieq układ kuchni mam taki sam jak u ciebie. Z lewej strony zabudowa, blat przy oknie ze zlewem i narożna płyta , z tym że nie mam drugiego okna w kuchni;)

Myślałam nad podniesieniem szafek ale .... Teraz w kuchni mam szafki na wysokości 85 cm i jest troszkę za nisko, położyłam na nich pólkę około 2 cm i jest ok, dlatego zadecydowałam wysokość 87 cm a jak położę jeszcze deskę do krojenia podnosi się jeszcze o jakieś 1 -1,5 cm

Przymierzałam się w studiu (gdzie zamawiam kuchnie) do wysokości 90 cm jest zdecydowanie za wysoko, może do mycia przy zlewie byłoby ok ale już krojenie i gotowanie na tej wysokości jest już dla mnie niewygodne. Mam 164 cm, może ewentualnie podniosę jeszcze wysokość szafek na 88cm.

Oglądam fotki ze zrealizowanymi kuchniami i nic nie znalazłam, albo jest idealnie blat w kopmonowany pod okno albo jest wyżej i są parapety. Może komuś z Was rzuciła się w oczy taka fotka z kuchnią, byłabym bardzo wdzięczna, mam jeszcze troszkę czasu żeby podjąć decyzję.

Manieq układ kuchni mam taki sam jak u ciebie. Z lewej strony zabudowa, blat przy oknie ze zlewem i narożna płyta , z tym że nie mam drugiego okna w kuchni;)

Myślałam nad podniesieniem szafek ale .... Teraz w kuchni mam szafki na wysokości 85 cm i jest troszkę za nisko, położyłam na nich pólkę około 2 cm i jest ok, dlatego zadecydowałam wysokość 87 cm a jak położę jeszcze deskę do krojenia podnosi się jeszcze o jakieś 1 -1,5 cm

Przymierzałam się w studiu (gdzie zamawiam kuchnie) do wysokości 90 cm jest zdecydowanie za wysoko, może do mycia przy zlewie byłoby ok ale już krojenie i gotowanie na tej wysokości jest już dla mnie niewygodne. Mam 164 cm, może ewentualnie podniosę jeszcze wysokość szafek na 88cm.

Oglądam fotki ze zrealizowanymi kuchniami i nic nie znalazłam, albo jest idealnie blat w kopmonowany pod okno albo jest wyżej i są parapety. Może komuś z Was rzuciła się w oczy taka fotka z kuchnią, byłabym bardzo wdzięczna, mam jeszcze troszkę czasu żeby podjąć decyzję.

może mi się uda pomóc: oczywiście zdjęcie z forum

http://images45.fotosik.pl/349/f5949f246285d866.jpg

dzięki duś za odzew, ten zlew to jest mój bardzo "nieulubiony" sprzęt kuchenny (może z braku zmywarki obecnie), najchętniej to bym go wogóle nie miała ;) dlatego go tak w ten róg trochę pcham, wolę jednak blat roboczy pod oknem, zwłaszcza, że jest ono bezpośrednio naprzeciw wejścia. Marwi mnie natomiast ta bliskość schodów, podejrzewam, że z nich jednak będzie się trochę śmiecić - dwóch chłopców, dwa psy. Nie wiem też czy dobrze będzie zacząć zabudowę od słupka z piekarnikiem, potem lodówka, czy to nie spowoduje, że będzie mało blatu przy płycie, a z drugiej strony, bardzo podoba mi się wysoka zabudowa i nie mam jej gdzie wcisnąć.

hej,

pod osąd oddaję mój plan - ale zrealizowany w salonie kuchni.

Dom jest domem do remontu, ale nie możemy przestawić pionu do wietrzenia [w lewym roku tuż koło wyciągu jest słupek jakies 20cm na 20cm, ktory wystaje i pzrez to też gorzej zagospodarowac tamtą przestrzeń]

w salonie pan powiedział mi że jest za mało przestrzeni żeby pomędziy lodówke a piekarnik wstawić duże combo. Podłączenie wody jest mniej więcej tam gdzie jest teraz planowany zlew.

Zastanawiam się ile miejsca muszę mieć odstepu od ściany po prawej stronie zlewu, ponieważ w tym planie zmywarka wychodzi w 3ciej szafce, a wiec nie pod ociekaczem zlewozmywaka. Czy w ogóle w takim rozmieszczeniu mam szanse na zlew 1,5komory? Prawdopodobnie ogrzewanie będzie podłogowe, więc ewentualnie możemy odwrócic lustrzanie zlew i umieścic pod scianą zmywarke. Płyta będzie indukcyjna.

Docenie tez porady co zrobic miedzy meblami gornymi a dolnymi - plytki, szkło, czy może jeszce coś innego. i jakie kolory, dałabym coś jasnego, ponieważ meble to błyszczący bordo, a blat to czarny granit. wydaje mi się że ściany to jaki ecru czy coś podobnego, płytki może też w podobnym kolorze. ale będę wdzieczna za sugestie i ewent próbki.

Dzięki za komentarze.

okno na czesc jadalna salonu zostanie dopiero wybite. początkowo stolik miał byc prostokątny ale pan w sklepie zaproponował połokrągły i taki chyba będzie bardziej poręczniejszy biorąc pod uwage lodówke i jej drzwi.

Jakie podłogi? mój luby chciałby takie płytki, które wyglądaję jakby nadgryzione zębem czasu, a mi sięwydaje że to musi być coś raczej nowoczesnego....

Dzięki

Cos mi zjada kawałek zdjęcia choc już małe dawałam !!! po prawej jest jeszcze kawałek szafki i kawałek ściany... co powinnam poprawic żeby całe to weszło? rozdzielczosc jest mała juz.

http://img837.imageshack.us/img837/3116/kuchniawidokzdrzwiamina.jpg

http://img138.imageshack.us/img138/563/kuchniawidokzsalonubezs.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/1062/kuchniawidokzsalonu.jpg

Edytowane przez nicol21
Zdjęcia były ucięte.

To i ja poproszę o sugestie. Rzut parteru wygląda tak:

http://lh3.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sl4SkfuDSNI/AAAAAAAAAmc/OdYo39McEP0/s512/parter.JPG

Koncepcja jest taka, że w samej kuchni nie chcę mieć stołu, tylko kawałek blatu, co by rano na szybko śniadanie spałaszować lub małą czarną łyknąć. Ze względów finansowych stawiamy na kuchnie z IKEA i generalnie wszystko było by dobrze, gdyby nie zagwostka z górnymi szafkami.

Chciałabym mieć tak zagospodarowany kąt (fotka zapożyczona z innego forum):

6005_3_IMG_0691..jpg

Ale niestety, nie pasują ani rozwiązania, ani wymiary. No więc wykombinowałam sobie inne rozwiązania. Tylko czy w miarę sensowne? Nie szczędźcie krytyki - lepiej coś poprawić teraz niż później żałować. Aha - blat dębowy, fronty będą w kolorze szarym, a u góry szkło mleczne:

k3..jpg

k1..jpg

k4..jpg

k2..jpg

Nicol21 ja bym wolała stolik prostokątny , ale ja jakoś nie przepadam za krągłościami ;) i troszkę mnie nie przekonuje ta różna wysokość, a właściwie podział na stronie z lodówką, czy wysokość zamontowania piekarnika musi być taka? albo chociaż spróbować wyrównać wysokość lodówki i słupka, żeby szafki nad były tej samej wysokości. W sumie to mi się podoba :)

Femme a nie chcesz wysokiej zabudowy na całej tej mniejszej ścianie? fajnie by wyglądało, a jeśli nie to dałabym dwa rzędy tych szafek pionowo, zlicowane górą. Ta jedna szafka wisząca nad stolikiem jakaś taka samotna, oderwana od całości.

duża różnica między szafkami na zamówienie a ikeą Ci wyszła, bo u mnie to wyszło na korzyść zamawianych, powinnam się zastanowić nad tym wykonawcą?

tak sobie przemyślałam sprawę tego zlewu i zamieniłam go miejscami ze zmywarką

zmieniłam trochę kolorystykę i jeszcze zastanawiam się nad górnymi szafkami, może nimi zakręcić do okna?

http://lh6.ggpht.com/_FbzN384BaQM/TKjbPypqChI/AAAAAAAACC0/F-y4niqaOtM/s512/projkuchciemna.jpg

http://lh4.ggpht.com/_FbzN384BaQM/TKjbQASjgAI/AAAAAAAACC4/Er6c1B6wPwM/s512/projkuchciemna2.jpg

a może lepiej tak?

zakręciłam zabudową wysoką, żeby się trochę od tych schodów odciąć i dalam barek, tu pod schodami jest już dość wysoko, a stół wyszedł bardziej na salon, co o tym myślicie?

kolorystyka to będzie albo: białe fronty i drewniany blat, albo jak na tych ostatnich projektach: biała góra jasny blat i dól "orzech elegant" ze wzorników brw

http://lh3.ggpht.com/_FbzN384BaQM/TKj1pC3GUOI/AAAAAAAACDc/w0JI00ZVVI0/s512/barek2.jpg

http://lh3.ggpht.com/_FbzN384BaQM/TKj1nD_mKOI/AAAAAAAACDY/W73FVyvUgcg/s512/barek.jpg

będę bardzo wdzięczna za opinie

Edytowane przez KamaG
dopiski ;)

Aaa! Znalazłam jeszcze dość stare zdjecie, kiedym to próbowała sobie zlepić zarys kuchni ze styropianu :rolleyes:. Załączam, cobyście mieli lepszy pogląd, jak wygląda pomieszczenie w realu:

[ATTACH=CONFIG]25576[/ATTACH]

hmm nie wiem czy nie dałabym zamiast tego zakrętasa z miejscem do siedzenia wyższego barku/blatu na ścianie na przeciw zlewu..nic wielkiego po 2 hokery(?) z każdej strony, tak naprzeciwko chyba mniej długaśnie by się w kuchni zrobiło a ta ściana mi się taka pusta wydaje.

albo ten zakrętas trochę podwyższyc w barek

Edytowane przez ALUTKA W

No tak, tak - ten mini barek to planujemy wyższy, tylko że program Ikeowski nie pozwala (albo ja nie umiem) na ustawienie go na odpowiedniej wysokości. A na ścianie na przeciwko planuję walnąć jakiś mocny, nasycony kolor, może coś między żółtym a pomarańczem. Będzie tak też wisieć plafon.

Zastanawiam się czy ta ściana z oknem nie będzie za "łysa", bo według tego projektu nie będzie na niej szafek wiszących, tylko jakiś okap - jeszcze nie wybrany. Na ścianę miedzy szafki planuję dać białe matowe kafle, ale bezfugowe, cięte. Reszta ściany będzie jasno-szara. Nie wiem tyklo, czy nie będzie za mdło.

KamaG,

zastanawiałam się nad zabudowaniem całej ściany, ale wtedy tzw. podręczny blat roboczy zmniejsza mi się o jakieś 140cm, a to dużo. Co do tych szafek wiszących, to też myślałam, czy nie lepiej by wyglądały 2 rzędy, jednak na wizualce specjalnie umieściałm po jednej, żeby sprawdzić, czy to tylko mnie w oczy kole :rolleyes:. Dzieki.

Aha, ta samotna szafka na lewo od okna, hmmm. Jak sie wchodzi do domu, to widać właśnie to miejsce, dlatego nie chciałam, żeby było całkiem puste. Wymyśliłam sobie, że w tym miejscu, pod tą wiszącą szafką stanie pseudo komoda, taka wąska na 40 cm, którą będzie pełnić funkcje barku (czyt. miejsca przechowywania alkoholi przeróżnych) a w tej wiszącej będą kieliszki i takie tam. Będzie się to wszystko trzymać kupy, czy to raczej kupa będzie? :-?