Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze odpowiadajac na pytanie o systemie TIP-ON, nie wiem jak to jest z lodowka, wydaje mi sie, ze chyba musialaby byc ukryte jakies listwy z boku lub dolu frontu a nie takie zapiecie. U siebie bede miec lodowke S-b-S ktora bedzie miala normalne raczki.

Bezuchwyt o ktorym wspomniala AJa?! jest fajny, ale np w moim przypadku, mam dolne szafki w fornirze palisander, a bezuchwyt ma konkretne kolory - nie moge dobrac bezuchwytu idealnie do forniru tylko ewentualnie cos w podobnym odcieniu. Do tego majac Tip-on mam malutkie przerwy 3-4 mm midzy szufladami a nie 1,5cm. Reasumujac bezuchwyt jest fajny, jezeli pasuje :D

Dzis zrobilam wycieczke po domotece (bardzo deisgnerska galeria z meblami) w celu wymacania roznych systemow i oczywiscie meczenia sprzedawcow o kazdy detal. Porownalam mat z pol matem i wysokim polyskiem na froncie i o dziwo stwierdzam, ze paluchy bardziej widac na macie niz polysku, z tym, ze mnie interesuje tylko i wylacznie front bialy, zdaje sobie sprawa, ze inna bajka jest z czarnym lub bordowym frontem w polysku.

System Tip-on przetestowalam dzis ze 100 razy i bardzo mi sie on podoba, zwlaszcza otwieranie kolanem szafek dolnych. Jestem absolutnie zauroczona elektronicznym sterowaniem szuflad (okucia Blum cena chyba 700 zl za szuflade.. ;/ ) i rozczarowana systemem Aventos do szafek gornych. Podsumowujac ciesze sie, ze wybralam Tip-on i do czasu montazu mam nadzieje spac spokojnie :D

z tego co sie orientuje, to komplet bluma (prowadnice +system tip-on) do szuflady kosztuje ok. 120 pln...do szafki - 60 zł...mam takie zamontowane w szufladach i szafce w lazience...ale system do szafek gornych faktycznie jest koszmarnie drogi (cos ok 1500 za szt).

• Odpowiedzi 12,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzę że jak zawsze można liczyć na wsparcie - dzieki za rady

dopowiem nieco

ramiak w projekcie beżowym jest to płyta grubości 50mm pokryta fornirem

2300 około kosztuje, ale jak sam kupię i zamontuję

sam - ponieważ sam składam tą kuchnię - zamawiam tu i tam elementy, będę docinał i takie tam no i oczywiście sam składał

wykonawca wycenił kuchnię na 18000, inny na 20000 - mi wychodzi 11000 plus ten ramiak, a może będzie taniej bo na razie wszystko wyceniłem w jednym miejscu ...

chodzi o kuchnię beżową

ja jestem za czarną, i żeby zamiast tego ramiaka zrobić taki sam z płyty kg i pomalować na biało - myślę że będzie ładnie

zaoszczędzone pieniądze zamierzam wydać na blat granitowy - myślałem o czarnym :) ale widzę tutaj makabryczne opinie ....

małżonka chciała by bezową gdyż ma fioła na punkcie czystości, wszelkie plamy znikają zanim sie pojawią :)

mało w obecnej kuchni nie mamy zmywarki , zmywanie leży tylko chwilę i po każdym zlew jest wypucowany do sucha :) - to tak aby nakreślić skalę....

naprawdę z tym czarnym blatem jest tak strasznie?

czarno biała będzie ogólnie tańsza bo lakierowane fronty tańsze są od fornirów...

Jewik ja bym daa neutralny kolor scian - kocham biel, wiec proponuje biel :p

Manieq za kuchnie 11 tys to juz naprawde nie jest duzo, tzn wiem to tylko meble, ale takie sa realia cenowe :) za 2300 to chyba blatu granitowego nie zrobisz....tzn nie wiem nie chce sie wymadrzac bez potrzeby ( ;) ) ale u mnie wycena na konglomerat blatowy wyszla za 7 tys...

z tego co sie orientuje, to komplet bluma (prowadnice +system tip-on) do szuflady kosztuje ok. 120 pln...do szafki - 60 zł...mam takie zamontowane w szufladach i szafce w lazience...ale system do szafek gornych faktycznie jest koszmarnie drogi (cos ok 1500 za szt).

hmmm... a mi pan od kuchni powiedzial ze za blum'a do gornej szafki [otwieranej w górę] ok 400 pln jest, oczywiscie sztuk 2 do jednej szafki trzeba.

Kuchnia jest wąska a długa, ma 3,30 x 1,64 meble kuchenne już zamówiliśmy kolor na dole to dąb wenge magia, a góra modrzew jasny. Płytę gazową w kuchni bede mieć inoxa a nie jak na zdjęciu czarne szkło tylko nie mogłam znaleźć w programie innej płyty. Zlew dwukomorowy okrągły. Przy płycie kuchennej planuję dać czarne szkło na ścianie a reszta ścian w płycie takiego samego wzoru co blat ale tylko na połowie od dołu, zaś górna połowa bedzie w wenge z półeczka w tym samym kolorze, na przyprawy itp. Nie mam opcji co do koloru ścian, raczej jakiś jasny kolor ze względu że kuchnia nie jest za duża. Macie może jakieś pomysły?

Aha płytki na podłodze to gres w kolorze jasnobeżowym 30x30.

Jewik, wybrałaś już 5 kolorów (+ 6 to kolor blatu, nie piszesz, jaki on jest, ale na wizualce jakieś ciapki widać) - w kuchni obowiązują te same reguły, co w pokojach: maksymalnie 3 kolory. Znowu pokazujesz brązowe okno - to kolejny kolor, bo zakładam, że to ani wenge, ani modrzew... Masz świadomość, że kuchnia nie jest duża, a mimo tego napakowałaś do niej tyle kolorów, ile tylko się dało...

Pomysłów na ściany brak, co jest konsekwencją tekstu powyżej :( Nie rozumiem - albo rozumiem, ale się boję, ze rozumiem i dlatego wydaje mi się, że nie rozumiem - czy Ty chcesz zrobić "lamperię" z płyty meblowej???

Edytowane przez joliska

Manieq za kuchnie 11 tys to juz naprawde nie jest duzo, tzn wiem to tylko meble, ale takie sa realia cenowe :) za 2300 to chyba blatu granitowego nie zrobisz....tzn nie wiem nie chce sie wymadrzac bez potrzeby ( ;) ) ale u mnie wycena na konglomerat blatowy wyszla za 7 tys...

ee no nie za 2300 ale 2300 plus koszt blatu z płyty plus zaoszczędzona kasa na samodzielnym montażu - to juz niedużo trzeba dopłacić

mam koło siebie producenta blatów

1200 m2 kosztuje materiał obrobiony plus jakieś wycinki na zlew itd

gdyby nie pora roku zrobiłbym sam - moja rodzina siedzi w nagrobkach :)

MANIEQ

czarny granit na blat jest ok ale pod warunkiem, ze jest szczotkowany i opalany, wtedy ma taką fakturę/strukture jakby go kto raz przy razie lekko omłotkował, jest bardziej grafitowy ale: bardzo łatwo utrzymac go w czystości i można na nim kroić bez deski (może nie zawsze i wszystko ale nie trzeba sie stresować, ze ostrze go porysuje) no kotlety lepiej na desce;)

no moze, nie pamietam - to w sierpniu bylo ;)

Pamietam natomiast,ze to sie liczylo ile z plyty wyjdzie ktora jest na produkcji i tak wg wyliczen zabrakloby mi na noge blatowa i niestety ale musialabym poniesc koszt calej plyty mimo, ze potrzebuje np 70 x100 cm...

Edytowane przez Venus_m

kurcze

nie wiem jak z tym blatem - to jednak szczotkowany czy polerowany granit lepszy

wydaje mi sie że pomimo możliwości odcisków paluchów poler będzie lepszy... różne rzeczy na tym blacie będą się działy ... :)

aha i znalazłem wczoraj lodówkę Samsunga - taka czarna, jakby lakierowana

odpadła by zabudowa lodówki która mnie wkurzała

@Venus_m - ci moi docinaja jak sie chce i licza to co daja w m2 - to typowa hurtownia

obudowe kominka mam z kawałków i za coś co znalazłem w necie za 2500 zapłaciłem 600 za materiał

Witam wszystkich bardzo serdecznie.:welcome::welcome::welcome:

Jestem nowa na tym forum. Do tej pory tylko czytałam, ale czas to zmienić.

Właśnie dostałam wizualizację mojej kuchni.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie.

Materiał to biały acrilux i heban HPL w wysokim połysku. NA blat chciałam grant, ale po przeczytaniu forum już nie jestem tego taka pewna.

Pozdrawiam,

Anka.

Kuchnia _5.4..jpg

Kuchnia _5.12..jpg

Kuchnia _5.2..jpg

Kuchnia _5.6..jpg

Podobanie , to rzecz gustu.

Kuchnia ma kilka mankamentów, nawet błędów.

Pomieszczenie ( bo nie wiem czy to propozycja tylko mebli czy całego wnętrza ?) ma architektoniczne porażki.

2112wojtek mowiles o kuchni Anesia ?

możesz rozszerzyć wypowiedź - chętnie się nauczę.

Anesia

ja bym chyba została przy granicie [sami planujemy czarny!] i wtedy chyba zostawiła czarną lodówkę, ale też znalazła kuchenkę i mikrofalę całą czarną bez inoxu [chyba że na obrazku tylko poglądowo sprzęt jest wstawiony].

co do wyrównać to zgadzam się z joliska

co do przenoszenia słupka z piekarnikiem.. .to i tak i nie. jesli przerzucisz go na stronę z lodówką to będziesz tam miała wszystko. jesli potem ten słupek gdzie był piekarnik zrobisz tak jak pozostałe szafki na tej ścianie to wtedy chyba tej ramy nie będziesz robiła? z drugiej strony - chyba aż tak często nie pieczemy, żeby piekarnik był nieporęczny stojąc w drugim koncu kuchni. plus jeśli byś miała sytuację, że pieczesz, gotujesz na raz to będziesz miała dość ciepło w tym kąciku.

a pozatym - co planujesz na podłogę?

Edytowane przez nicol21

Witam.

Bardzo dziękuję za wasze uwagi. Wszystkie na pewno rozważę.

Jeżeli chodzi o granit to podobno bardzo znać brud a ja jestem na tym punkcie wyczulania. Więc popytam kamieniarza o inne wykończenia niż polerowane.

Na jednej ekspozycji widziałam płomieniowany i wyglądał super. Miał chropowatą powierzchnię.

Mnie wycenili w jednym zakładzie za m2 blatu czarnego na 1220 z montażem. Czy to dużo za m2?

Co do lodówki to niestety już mam kupioną 2 lata temu. Jest w inoxie i nie mogę jej zabudować.

Do joliska

Szerokości szafek chciałam po 60 cm, aby była ładna, ale stolarz doradził mi zrobienie szuflad na talerze takie na 80-100 i stąd te wymiary. Są podobna bardzo praktyczne.

Kuchnia jest otwarta na jadalnie i salon i dlatego chciałam mieć trochę blatu mniej widocznego z salonu, ale zastanowię się jeszcze nad proponowaną zmianą słupka.

Do 2112wojtek:

To jest projekt mebli. Oświetlenie zaproponował pan od wizualizacji, ale nie zastanawiałam się jeszcze nad nim.

A co dokładnie miałeś na myśli mówiąc architektoniczna porażka. Zabrzmiało bardzo groźnie.

Zamieszczam plan dołu dla zobaczenia całości. Przepraszam za jakość tego planu i z góry dziękuje za odpowiedź.

Anka.

plan kuchni i sal.jpg