Elfir 05.01.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Mam nadzieję, że ktoś odpowie tutaj na moje pytanie To ja odpowiem. Ten domek ma bardzo male poddasze. Pokoje wypadają maleńkie - 6 m2. Tyle to ma niewielka łazienka a nie pokoj dziecka, które potrzebuje także trochę miejsca do zabawy. Szaf też wcale nie będzie dużo, bo szafy są pod skosami, a więc tylko część nada się do wieszania ubrań. Polecam zrobienie sypialni rodziców na parterze a górę oddać dzieciom. Moja propzycja zmian: http://images65.fotosik.pl/526/aa8473468884961a.jpg W byłej łazience zrobić kotłownię, w spiżarnio-kotłowni zrobić łazienkę a spiżarnię umieścić pod schodami. Przestawić kominek i zastąpić go kozą. W salonie okno tarasowe przesuwne. Zalety - szybka droga z zakupami od wejścia do kuchni, wejście do łazienki omija zimny wiatrołap, kotłownia może służyć jako składzik na środki czystości, szczotki, odkurzacze. W kotłowni ustawić piec kondensacyjny i wyprowadzić spaliny na zewnątrz koncentrycznym przewodem powietrzno-spalinowym. Wówczas nie trzeba budowac komina. Za to potrzebna byłaby mała centrala rekuperacyjna. Przy tak małym budynku mozna zrezygnować z gazu i ogrzewać dom systemem nawiewnym, wykorzystując rekuperator. I piętro: Załamania ścian między pokojami wzdłuż kalenicy wygospodarowały miejsce na normalne szafy o pełnej wysokości. W najmniejszym pokoju zmieści się najmłodsze dziecko. wc umieściłam pod oknem połaciowym, dzięki czemu nie będzie się udearzać glową o sufit. http://images62.fotosik.pl/527/a56b0d06f0b6b226.jpg Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablonka35 06.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 do abdiel:namiary na firmę wysłałam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastkowie 06.01.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witamy wszystkich budujących lub planujących budowę razem z mężem planujemy w niedługiej przyszłości zakupić projekt z211. Temat na forum przeczytaliśmy od deski do deski - dziękujemy za wskazówki. NAm ten projek\t od razu się spodobał, chcielibyśmy wybudować go za 200tys.(stan pod klucz, w ten koszt nie wliczamy: działki, projektu, adaptacji i przyłączy) - wielkopolska. Ogrzewanie gazowe, bez kominka, układ pomieszczeń jak w projekcie, jedynie zmiana wymiarów okien (zmniejszenie okien a pokoju na parterze oraz w salonie, jedno wejście tarasowe pojedyncze) i likwidacja podwójnego wejścia do kotłowni. Na dachu zwykła, prosta ale jednak dachówka. Pytanie do Was, Znawcy tematu, czy założona kwota jest realna czy trzeba będzie jednak dołożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 08.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Czy kwota jest realna- tego nikt nigdy nie stwierdzi. Prawda jest taka że założenie zawsze rożni się od rzeczywistości. Ja zakładałem że wydam 230 tys. wydałem 300 tys. Oczywiści wszystko jest kwestia podejścia i nastawienia- dajcie sobie jedna jakiś margines błędu, coś czego nie przewidzicie, coś co wypadnie w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 08.01.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ...Coś co się nagle zachce mieć, coś co ktoś doradzi że warto by zrobić/zmienić, coś co uznacie że lepiej teraz zrobić porządniej niż za dwa lata poprawiać...samo życie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablonka35 08.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ...właśnie. Mnie doradzili, żeby podnieść jeszcze o jeden bloczek fundament ponad grunt. Miało być 40 cm ponad gruntem, a jest 50 cm. Kosztowało to drożej, ale czuję się bezpieczniej, bo mój teren jest płaski, a rzeka nie tak daleko, abym spała spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smohu 15.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam. Jesteśmy z żoną zdecydowani na budowę domu z71, ale przed zakupem projektu chcielibyśmy zobaczyć dom na żywo. Czy jest ktoś z okolic Wrocławia, Nysy lub Opola kto budował ten dom i mógłby nam go pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lil 17.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam zapraszam do obejrzenia ale jestem z okolic Szczecina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 19.01.2014 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Ja też zapraszam do Jasienicy k. Bielska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smohu 19.01.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki wielki za zaproszenie, ale to dla nas troszkę za daleko, a w weekend byliśmy zobaczyć domek w naszych okolicach:) Domek nam się podoba i jesteśmy już na niego zdecydowani. lil i cichy_men moglibyście wysłać na meila kilka zdjęć swoich domków? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 20.01.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ja jeszcze buduję Tu jest mój plac budowy: http://z500.pl/plac-budowy/Z211/666/tablica/z211-edzia-i-jarek.html A poza tym na forum też jest masa zdjęć, różnych wersji, przeróbek itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 30.01.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, przymierzam sie do kupienia projektu Z71 i budowy tego domu, dzialke mam, stoi na niej moj rodzinny dom w ktorym mieszkam z rodzicami, chce postawic Z71 na tej samej dzialce obok istniejacego domu (instalacje bede ciagnal od juz istniejacego domu, szambo juz jest wystarczy sie podpiasc) Czy uda mi sie wybudowac ten dom za 150 tys( wykonczony tylko dol), gora zostanie tylko ocieplona i zamontowane grzejniki, Elewacja zewnetrzna niepomalowana , tylko styropian zaciagniety klejem, bez schodow zewnetrznych i tarasow , zrobie je sobie sam pozniej z kostki brukowej (jestem brukarzem). narazie sie bedzie wchodzic do domu po paletach, Budowac chce metoda gospodarcza i duzy udzial pracy wlasnej, fundamenty wyleje sam razem z tata , mury postawi moj tata w czasie urlopu i w miare mozliwosci ja bede pomagal po pracy , oplace mu jednego pomocnika, to samo przy stropie, do dachu przyjdzie firma, okna i drzwi zamowi sie z montazem, ocieplenie poddasza i ocieplenie zewnetrzne zrobimy sami, wylewki tez zrobimy sami, sa dwie betoniarki do wykorzystania, wszystkie instalacje zrobia firmy. Tynki, podlogi, plytki, itp zrobi ojciej mojej narzeczonej i troche my w miare mozliwosci. mam w tej chwili 30 tys w gotowce (kwota na pozwolenia jest juz odlozona dodatkowo), chce budowac ze srodkow bierzacyh w kazdym roku jestem wstanie przeznaczyc na budowe 30 tys zl , plus moja narzeczona jest w stanie dolozyc 20 tys jednorazowo. Wiec razem w ciagu pierwszego roku bedzie mozna wydac na dom 80tys. w ciagu drugiego 30tys znowu doloze, co daje razem 110 tys, na 3 rok chcialbym wziasc kredyt 40-50 tys. Co o tym myslicie czy mysle realnie? Za 150 tys mam mieszkanie w bloku juz po remoncie w mojej miejscowosci, ale jesli za 150 tys uda sie wprowadzic do takiego domu wykonczonego tylko na parterze to wole budowac i potem przez kolejne np 3 lata sukcesywnie wykanczacz reszte, czy to o czym mysle jest realne? niechcialbym sytuacji w ktorej okazaloby sie ze te 150 tys starczylo mi na ssz. ssz- 60-70 tys?instalacje 40 tys?wykonczenie parteru 30-40 tys? w tej cenie nielicze umeblowania, kibla, kabiny prysznicowej, umywalki, pralki, lodowki itd. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez mateusz1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 31.01.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Według mnie jest to możliwe. Ja na stan surowy zamknięty wydałem 11000 zł przy czym wszystko oprócz fundamentów robiła mi firma, beton brałem z gruchy, dachówkę wziąłem cementową ale potrójnie lakierowaną, pod dachówką pełne deskowanie no i powiększyłem dach (bardziej wystaje i jest wysunięty nad wejściem), oprócz tego podniosłem też ściankę kolankową o 2 pustaki. Okna też ciut droższe bo kolorowe z obu stron. Kwota 150000 wydaje się być więc realna, ale z dużym nakładem własnej pracy i szukaniem oszczędności w szczegółach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 31.01.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Uważam, że przy racjonalnym gospodarowaniu pieniędzmi i takim udziale własnym bez problemu postawisz ten dom za 150 tyś bez wykańczania góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 31.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) da rade dach zrobic za 20 000zl? (blachodachowka thyssen) , jesli chodzi o robocizne to dowiadywalem sie to 55-60 zl.m2 robocizna wiezba plus pokrycie , dach ma 110m2 , wiec robocizna 6600zl i zostaje 13400 na materialy, ale niewiem czy w tej cenie robocizny jest liczone wykonczenie tego dachu, obrobka przy kominach, zamontowanie rur spustowych itd. dom ma byc prosty az do bolu, wsumie ten projekt taki jest , a moze znacie jeszcze jakies inne rownie proste gotowe projekty? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez mateusz1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 31.01.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 tez przyle sie do tego ze za 150tys przy duzym wlasnym wkladzie robocizny mozna go postawic. U mnie robila firma prawie prawie wszystko i oczywiscie wyszlo drozej tylko chodzilo nam o czas wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 31.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 U mnie okapy dachu były trochę zmniejszone, żeby zmniejszyć wymiary domu, to wyszło 95 m2 dachu. Za dachówkę roben piemont, dobre okno dachowe 3 szybowe łazienkowe velux, folię dachową, łaty i wszystkie akcesoria wyszło 15 tyś. Dach jest bez deskowania. Krokwie i cała konstrukcja dachu nie uwzględniona w wycenie- nie powiem ile kosztowało, bo robił to majster murarz i było wliczone w cenę SSO Polecam z211. Spora grupa tu się wypowiadających buduje właśnie z tego projektu. Jest on bardzo podobny, ale różni się pewnymi elementami. Mi bardziej odpowiadał ten projekt. Całkiem podobny jest też z216. Na stronie biura projektowego z500 masz sporo zdjęć z realizacji i wykończenia domów budowanych z tego projektu.Był jeszcze jeden - całkowicie parterowy w podobnych rozmiarach, ale nie pamiętam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz1985 01.02.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To chyba ciezko bedzie mi sie z dachem zmiescic w 20 tys, chyba ze zrezygnuje z okien dachowych a dam okno w łazience normalnie w scianie bocznej, predzej musze liczyc te 25 tys. a z czego budowac najlepiej sciany , chodzi mi o dobry stosunek cena/jakosc. myslalem o maxach ?, chyba ze zwykly pustak pianowy starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 01.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Z czego budować to jest temat rzeka. Każdy powie Ci co innego i tylko zrobi Ci się mętlik w głowie. Ja rozważałem właściwie tylko beton komórkowy lub ceramikę. Zdecydowałem że beton komórkowy, ale dopiero jak pomieszkam trochę to będę mógł coś powiedzieć chociaż w sumie to porównania i tak nie będę miał. Co wiem na pewno to to że nie chciałbym ściany jednowarstwowej. Ze styropianem może trochę więcej roboty ale zawsze to dwie warstwy a bunkra też nie potrzebuje. Okna dachowe to możesz przecież dać w każdej chwili zamontować tym bardziej że góry nie chcesz wykańczać. Z Łazów do Jasienicy masz 100km. Zapraszam na oględziny w jakiś weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 01.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja budowałem ściany zewnętrzne z betonu komórkowego na klej a wewnętrzne z silikatu na klej. Zewnętrzne ściany robiłem ze względu na warunki termoizolacyjne, a wewnętrzne z silikatu z powodu dobrej izolacyjności akustycznej i pojemności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts