Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobię jeszcze kilka fotek, gdy doprowadzę wszystko do ładu. Nie wiem jak dokładnie rozumieć stan pod klucz, bo są różne wersje. Jeśli chodzi o koszty, to raczej murowaną Zetkę można zamknąć w 200 tys ze wszystkim, pod warunkiem, że wiele prac robi się samemu. Szkieletowa taka jak moja, wymaga wiedzy o tym systemie. Może są tacy, którzy czują się na siłach zrobić wszystko poprawnie.

Ja takich umiejętności nie posiadam, więc zostawiłam wszystko fachowcom.:yes: Ale najpierw nauczyłam się teorii, jak prawidłowo powinien być postawiony dom szkieletowy, aby wiedzieć jak rozmawiać z wykonawcami. Znalazłam takich, którzy w dobrej cenie postawili mi dobry jakościowo dom. Od fundamentu po dach łącznie ze wszystkimi instalacjami, oknami, drzwiami, schodami, wylewkami i szpachlowaniem płyt.. Kosztowało to niecałe 190 tys (umowa z 2012r). Zaczęli 1 lipca, skończyli 30 września, a ja 13 grudnia się wprowadziłam :) Liczę, że cały dom z meblami, które musiałam dokupić i przyłączami zewnętrznymi wyjdzie ok 240 tys. (bez działki).

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

Dzieki za info. To bardzo podobnie zapowiada sie to u mnie. Ja tez wszystko zlecilem firmie i nic nie riobilem sam.

Bez dzialki i z meblami ktore bedzie trzeba jeszcze dokupic i z przylaczami tez to wyjdzie pomiedzy 220-240 tys, tylko ze moj jest murowany i w tej cenie miesci sie tez garaz (okolo 10 tys) Zostalo mi jeszcze jedno przylacze do zrobienia, WODA

Mam dylemat czy podpiac sie do sieci okolo 100m, czy wiercic studnie. Koszty podobne i nie wiem co robic bo oba te rozwiazania maja plusy i minusy.

Wlasna studnia super sprawa. Gadalem z firma i powiedzieli ze wode znajda napewno na jakiejs glebokosci, ale czy ta woda bedzie zdatna do picia to gwarancji nie ma. Oczywiscie kazda wode mozna uzdatnic, ale to juz sa dodatkowe koszty stale.

Podpiac sie do sieci to znowu duzo kopania i oplaty za wode, ale jest gwarancja wody zdatnej do picia

Nie wiem co wybrac i mam metlik w glowie:confused:

Oj Maro..jakże jestem szczęśliwa, że wszystkie takie dylematy jak Twój mam już za sobą. :bash: Tyle nieprzespanych nocy....

Rzeczywiście u mnie też koszty studni i przyłącza do sieci były podobne. Zwyciężyła wygoda. Z sieci masz zawsze czystą i zdatną do picia wodę. A ze studni różnie to bywa. Zależy na jakim terenie masz dom. Ja się zastanawiałam: co będzie jak przyjdzie susza albo bardzo deszczowa pora? Czy nic sie do tej wody nie dostanie? Niedaleko mnie jest gospodarstwo rolne z krowami:) A uzdatnianie kosztuje. Nawet nie wiem ile, bo już tego nie przeliczałam. Natomiast kubik wody ok. 3,70...Łatwo policzyć, bo przecież teraz też płacisz za wodę, więc wiesz ile jej zużywasz. Wprawdzie są tacy, którym może nie podobać sie zapach albo smak wody z sieci, ale ja do nich nie należę. Był też argument o podlewaniu ogrodu i myciu auta. Ale do tego można wykorzystać deszczówkę z dachu.

W każdym razie życzę owocnego podejmowania decyzji.:yes: Większość z nich przy budowie domu nie jest łatwa.

Salon wyszedł duży. Nawet jak wstawię jeszcze stół i 4 krzesła przy meblach kuchennych, to będzie miejsce. Jedynie uważać trzeba w górnej łazience jak ktoś wcześniej pisał. Tam są duże skosy i należy dobrze pomyśleć, gdzie ustawić umywalkę i toaletę, aby nie uderzać głową. W każdym razie moje ustawienie się sprawdza. Toaleta przy wejściu, a umywalka dokładnie pod oknem dachowym.

dom 008a.JPG

dom 003a.JPG

dom 009a.JPG

Witam. To mój pierwszy post na tym forum- więc witam wszystkich.

Przeczytałem Wasze wypowiedzi- a jest już ich pokaźna liczba i powiem, że dzięki Wam zdecydowałem się na ten (z71 GL i piecem na paliwo stałe) malutki, ale naprawdę sympatyczny projekt. Działkę już posiadam wiec pozostało mi ruszyć z kupnem projektu i załatwieniami:p.

Zmiany, jakie chciałbym wprowadzić to:

- poszerzenie domu z 7,08m na 8m (symetrycznie po 50 cm przód-tył) i wydzielenie w garażu miejsca na piec)

- rezygnacja z kominka i przeniesienie komina do garażu na ścianę garaż salon

- w miejscu kominka będzie stało 400l akwarium (teraz takie posiadam i naprawdę świetna to sprawa- nawet zamiast telewizora;))

- rezygnacja z pokoiku na dole ( "duży" salon z jadalnią)

- większa wnęka w kuchni celem pomieszczenia gospodarczego (tak, aby meble schowały się w jednej linii do ściany nośnej w salonie) i przeniesienie drzwi z kuchni do wiatrołapu

- poszerzenie schodów i o kilkanaście centymetrów i pierwszy bieg od salonu a drugi przy ścianie nośnej przy małej łazience (tak jak ma Inmark) + schowek pod schodami

- podwyższenie ściany kolankowej o jeden bloczek

- przeniesienie łazienki na poddaszu w miejsce pokoju 5,9m

- w miejscu łazienki przejście do pomieszczenia nad garażem i zrobienie tam sypialni

Co o tym myślicie? Nie znalazłem tu takiego rozwiązania, jeśli chodzi o adaptacje miejsca nad garażem i pieca na EG w miejscu wydzielonym w garażu.

Mam kilka jeszcze pytań:

- czy jest na forum osoba z okolic Kielc i ma wybudowany taki domek- chciałbym zobaczyć jak wygląda w rzeczywistości

- gdzie mogę zrobić przejście z domu do garażu a potem do kotłowni? Może nie robić bezpośredniego przejścia z domu do garażu a tylko na zewnątrz?

Proszę o Wasze sugestie i opinie.

Edytowane przez konrad1987

Zrobię jeszcze kilka fotek, gdy doprowadzę wszystko do ładu. Nie wiem jak dokładnie rozumieć stan pod klucz, bo są różne wersje. Jeśli chodzi o koszty, to raczej murowaną Zetkę można zamknąć w 200 tys ze wszystkim, pod warunkiem, że wiele prac robi się samemu. Szkieletowa taka jak moja, wymaga wiedzy o tym systemie. Może są tacy, którzy czują się na siłach zrobić wszystko poprawnie.

Ja takich umiejętności nie posiadam, więc zostawiłam wszystko fachowcom.:yes: Ale najpierw nauczyłam się teorii, jak prawidłowo powinien być postawiony dom szkieletowy, aby wiedzieć jak rozmawiać z wykonawcami. Znalazłam takich, którzy w dobrej cenie postawili mi dobry jakościowo dom. Od fundamentu po dach łącznie ze wszystkimi instalacjami, oknami, drzwiami, schodami, wylewkami i szpachlowaniem płyt.. Kosztowało to niecałe 190 tys (umowa z 2012r). Zaczęli 1 lipca, skończyli 30 września, a ja 13 grudnia się wprowadziłam :) Liczę, że cały dom z meblami, które musiałam dokupić i przyłączami zewnętrznymi wyjdzie ok 240 tys. (bez działki).

Czy mogę Cię prosić o namiary do tej firmy?

Wyceny jakie dostaje na ten dom to 230-280 tys.

Czy jest to dom w wariancie ekologicznym?

abdiel - nie przyszło ci do głowy aby:

1. zadać to pytanie w prawidłowym miejscu na forum, a nie w pierwszym lepszym i kompletnie bezsensownym? Mamy dział "Projekty i projektowanie", jak myślisz, po co?

2. sprawdzić, czy nie ma już tematu w którym dzielą się doswiadczeniami i OPINIAMI osoby budujące z tego projektu?

Polecam ci lekturę tego tematu dla początkujących:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36013-PRZECZYTAJ-ZANIM-NAPISZESZ-SW%C3%93J-PIERWSZY-POST!-czyli-jak-szuka%C4%87-informacji

łączę z istniejącym tematem.

Edytowane przez Elfir

Witam forumowiczów, zbieram siły do budowy, przedstawię Wam wycenę budowy mojej chatki Z71 EG, jaką otrzymałam dzisiaj, ceny dotyczą robocizny.

"moge zaproponowac za wykonanie kompletnego stanu 0 z wynajeciem koparki ,wszystkie instalacje ,ocieplenie fundamentu 8tys

mury parteru działowe i nosne 6tys

strop 5tys

mury podasza 5tys

dach w zależnosci jakie pokrycie ,najprostrze pokrycie wiązanie +deskowanie+papa 35złm2 dachu'

co sądzicie? koszt bloczka fundamentowego 2,8 a thermotonu 3,4 za szt.

Ile w ubiegłym roku kosztował was cały stan surowy otwarty i zamknięty?

Edytowane przez gabinia