Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie do tego zabrać.....

Recommended Posts

Troche z opóżnieniem ale wklejam obiecane zdjęcia. Po oraniu, bronowaniu, wyciągnięciu kamieni i innych śmieci ziemia wygląda tak:

http://images38.fotosik.pl/182/e2e2df62c38abfdemed.jpg

http://images48.fotosik.pl/187/a53cce964feea509med.jpg

Oczywiście jakieś tam bryły i grudy jeszcze są więc z utesknieniem czekamy na porządną ulewe aby wszystko zmoczyła i aby rolnik mógł kolejny raz zabronować. :D

Wg mnie wyglada przyzwoicie... nie wiem w czym problem?

Problemu większego na szczęście juz chyba nie ma :lol: Udało nam sie porozbijać te wielkie grudy ale jeszcze dosyć sporo jest takich mniejszych a żeby to porozbijać najlepiej przydałby się właśnie deszcz i odrazu po deszczu bronowanie ( tak przynajmniej zrozumiałam z tego co sugerował rolnik). po deszczu ziemia też trochę osiądzie więc będziemy mogli zobaczyć gdzie są nierówności w terenie aby ewentualnie w te miejsca dosypać gleby i wyrównać ( nasz rolnik zaproponował że doczepi do ciągnika jakąś deche i przejedzie nią po glebie aby troszke nam teren wyrównać :D Nie ma co...przyzwoity z niego chłop :wink: ). No a póżniej to juz tylko wałowanie i sianie.....i czekanie na piękna trawke :p :p :p

przed wałowaniem jeszcze grabienie, niestety.

Zakładanie trawnika to ciężka praca, a potem jeszcze dochodzi jego czasochłonna pielęgnacja. Może od razu wyznaczcie sobie miejsca, gdzie będą krzewy, żeby tam nie siać trawy? Jeśli od razu nie będziecie ich sadzić to te puste przestrzenie można wyłożyć czarną agrowłókniną, żeby zapobiec wysiewaniu się chwastów, tak jak to ma użytkowniczka mundzia