Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja c.o z rur miedzianych.

Ja18

Recommended Posts

Planuję wykonać instalację c.o w systemie rozdzielaczowym (rurki miedziane).

W związku z tym mam pytanie na co zwrócić uwagę przy układaniu rur, czy powinno się je układać równolegle do ścian (a może po najkrótszej drodze czyli po przekątnej). Jakiej długości mogą być poszczególne przyłącza.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za linki.

Niestety nie ma tam nic o rozprowadzeniu rurek miedzianych.

Wstepne projekty:

Parter

długości poszczególnych przyłączy

6,8 m ; 6,3 m ; 3 m ; 4,7 m ; 10 m ( lub 8,5 gdy dam nie równolegle do ścian tylko pod skosem)

dodam że końcówka w najdłuższej lini ma 7 m, czy może być?

Poddasze

długości poszczególnych przyłączy

4,9 m ; 4,9 m ; 6,2 m ; 10,8 m (lub 9,5 m gdy dam końcówkę przyłącza pod skosem)

Popularność Alupexów spowodowała, że jest to jeszcze tańsze od miedzi ale już nie tak jak kiedyś chyba. Ostatnio kupowałem rury herca niby z tą grubszą ścianką - piszę niby bo jakoś różnicy nie widzę po 5 złoty za mb a miedź mogłem mieć już za 8 zł. Podobno miedź potaniała- ja tego nie zauważyłem szczególnie jeśli chodzi o miedź w kablach. Owszem można kupić po złotówce jakiegoś Diamonda czy cuś inneg zrobionego żółtymi łapkami ale ja bym się nie odważył zalewać tego w betonie. Tylko to lutowanie miedzi i zalewanie tego betonem nie jest fajne.

Z racji tego, że masz różne długości obwodów grzewczych to masz różne opory hydrauliczne i trzeba wyregulować przepływy aby grzejniki grzały tak jak zalożyłeś. Inaczej to będą grzały tak jak jest im wygodnie.

Można też założyć termostaty do każdego pomieszczenia (i siłowniki w skrzynkach), żeby grzały jak życzy sobie właściciel :lol:

Można też założyć termostaty do każdego pomieszczenia (i siłowniki w skrzynkach), żeby grzały jak życzy sobie właściciel

Nie cieszynianko. Jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego....

Regulacja hydrauliczna (absolutnie niezbędna) to jedno, a sterowanie temperaturą to drugie...

Można też założyć termostaty do każdego pomieszczenia (i siłowniki w skrzynkach), żeby grzały jak życzy sobie właściciel

Nie cieszynianko. Jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego....

Regulacja hydrauliczna (absolutnie niezbędna) to jedno, a sterowanie temperaturą to drugie...

Dla mnie sterowanie temperaturą niezależnie w każdym pomieszczeniu i w każdej chwili było oczywistością, żeby moc w dowolnym momencie według potrzeb wyłączyć i włączyć w razie potrzeby dane pomieszczenie z grzania. Wtedy będzie grzało tak, jak ja każę (bez każdorazowego kombinowania z przepływami). Ale może się mylę :o :-?

Tak cieszynianko, mylisz się.

Przeczytaj uważnie tekst, który przywołałem, a wówczxas będziesz wiedziała więcej, o czym mowa..

Przy niewyregulowanej hydraulicznie instalacji, może zdarzyć się łatwo sytuacja całkowitego braku przeplywu przez jakiś grzejnik i to pomimo całkowitego otwarcia jego zaworów.

Reguluacja ma zagwarantować odpowiedni, równomierny przeplyw przez wszystkie składowe układu dystrybucji ciepła niezależnie od stopnia ich oddalenia od źródla ciepła i różnicy wysokości względem niego......

Hmmm, ostatnią zimę już grzaliśmy i nic takiego się nie zdarzyło. Od tego jest pompka, żeby pchała tam gdzie ja jej każę za pomocą siłownika i termostatu.

Nie grzał tylko obwód, do którego brakło miejsca w listwie (było miejsce na 6, a my potrzebowaliśmy 7 obwodów podłączyć). Kumaty elektryk załatwił sprawę i od tego monentu wszystko grzało jak trzeba. Zwiększaliśmy i zmniejszaliśmy zadane temperatury, żeby sprawdzić sprawność działania i na szczęście wszystko zagrało :D

Szkoda, że nie chcesz cieszynianko zrozumieć o co chodzi.

Nie odnoś ponadto wszystkiego do tego, co dzieje się u Ciebie w domu...

To nie jest z pewnością wzorzec doskonałości a Twój argumenty o pompce i siłownikach ma z regulacją hydrauliczną niewiele wspólnego.

Szkoda, że nie chcesz cieszynianko zrozumieć o co chodzi.

Nie odnoś ponadto wszystkiego do tego, co dzieje się u Ciebie w domu...

To nie jest z pewnością wzorzec doskonałości a Twój argumenty o pompce i siłownikach ma z regulacją hydrauliczną niewiele wspólnego.

Napisałam o tym, z czego jestem zadowolona i o tym, że ten system się u mnie sprawdził. Ponieważ jest to dział wymiana doświadczeń, to chętnie korzystam z doświadczeń innych osób, a także dzielę się swoimi :wink: