boguslaw 24.08.2009 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 To z czego jesteś zadowolona cieszynianko a o czym tu piszesz (siłowniki + termostaty) nie ma kompletnie nic wspólnego z regulacją hydrauliczną instalacji centralnego ogrzewania.Jak się to mówi "co ma piernik do wiatraka?"........I to Ci usiłuję w miarę delikatnie przekazać... Najpierw jest regulacja hydrauliczna a dopiero później wkraczają do akcji Twoje siłowniki. Jeżeli instalacja nie jest wuregulowana hydraulicznie, wówczas Twoje siłowniki będą całkowiciew zbędnymi gadżetami.... Dam Ci przykład: Mówię tak: do jazdy samochodem potrzebne są cztery koła;Ty mówisz: u mnie w samochodzie jest dobry silnik oraz klimatyzacja.Ja mówię: bez kół samochód nie pojedzie.Ty mówisz: ale mój silnik ma turbodoładowanie i działa bez zarzutu...I tak dalej.....------Nawet najlepszy silnik nie pomoże, gdy w samochodzie nie ma kół.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.08.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 To z czego jesteś zadowolona cieszynianko a o czym tu piszesz (siłowniki + termostaty) nie ma kompletnie nic wspólnego z regulacją hydrauliczną instalacji centralnego ogrzewania. Jak się to mówi "co ma piernik do wiatraka?"........ I to Ci usiłuję w miarę delikatnie przekazać... Najpierw jest regulacja hydrauliczna a dopiero później wkraczają do akcji Twoje siłowniki. Jeżeli instalacja nie jest wuregulowana hydraulicznie, wówczas Twoje siłowniki będą całkowiciew zbędnymi gadżetami.... .... Regulacji hydraulicznej nie było, mimo tego siłowniki z termostatami dzielnie spełniają swoją rolę Całe szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 25.08.2009 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Była z pewnością. Nie wszystko przecież wiesz o całym procesie tworzenia instalacji c.o. Chyba,że to Ty sama zaprojektowałaś i wykonałaś tę instalację... Wówczas też musiałaś na którymś etapie tworzenia - (projekt- wykonanie- uruchomienie na gorąco)- wykonać elementy regulacji hydraulicznej.. Masz wszystkie rury w swoim centralnym o tej samej średnicy? Masz obiegi o bardzo różnych długościach? Twój dom ma kilka kondygnacji? Jaki ma sens Twoja dorada dla pytającego w tym wątku? Można też założyć termostaty do każdego pomieszczenia (i siłowniki w skrzynkach), żeby grzały jak życzy sobie właściciel Ile kosztowałby tego inwestora Twój pomysł w stosunku do taniej, prostej i niezawodnej regulacji hydraulicznej, którą wykonuje się praktycznie za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.08.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Była z pewnością. Nie wszystko przecież wiesz o całym procesie tworzenia instalacji c.o. Chyba,że to Ty sama zaprojektowałaś i wykonałaś tę instalację... Wówczas też musiałaś na którymś etapie tworzenia - (projekt- wykonanie- uruchomienie na gorąco)- wykonać elementy regulacji hydraulicznej.. Z całą pewnością nie była, o procesie tworzenia instalacji wiem wszystko, deptałam hydraulikowi po piętach cały czas i wiem, że tego nie robił Masz wszystkie rury w swoim centralnym o tej samej średnicy? Podłogowe tak, ścienne cieńsze. Masz obiegi o bardzo różnych długościach? Tak Twój dom ma kilka kondygnacji? Dwie Jaki ma sens Twoja dorada dla pytającego w tym wątku? Można też założyć termostaty do każdego pomieszczenia (i siłowniki w skrzynkach), żeby grzały jak życzy sobie właściciel Niejaki Marcin napisał, że grzejniki bez regulacji przepływów będą grzały jak im się podoba, dlatego informacja, że można je przymusić do grzania na życzenie Ile kosztowałby tego inwestora Twój pomysł w stosunku do taniej, prostej i niezawodnej regulacji hydraulicznej, którą wykonuje się praktycznie za darmo? Zależy od systemu Prosta regulacja hydrauliczna nie daje pełnych możliwości sterowania na życzenie Niebieskie moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 27.08.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Zadowolona z siebie? REGULACJA HYDRAULICZNA A STEROWANIE TEMPERATURĄ TO DWA CAŁKOWICIE ODREBNE TEMATY. Po treści widać, które jest Twoje....Odnoś się do kwestii zawartych w wątku przez pytającego i do tego, jak on ma wykonana instalację. Pisz na temat. Pytający nia ma ogrzewania ściennego a jego obiegi + zróżnicowane wielkością grzejniki, mają radykalnie różne opory hydrauliczne.--------------------To, że patrzyłas hydraulikowi na ręce to nie oznacza, ze rozumiałaś w stu procentach sensu jego działań. Masz w swojej instalacji jakieś zawory? Jeśli tak to czy:Wszystkie są tej o samej średnicy i odkręcone są maksymalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.08.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Zadowolona z siebie? REGULACJA HYDRAULICZNA A STEROWANIE TEMPERATURĄ TO DWA CAŁKOWICIE ODREBNE TEMATY. Po treści widać, które jest Twoje.... Odnoś się do kwestii zawartych w wątku przez pytającego i do tego, jak on ma wykonana instalację. Pisz na temat. Pytający nia ma ogrzewania ściennego a jego obiegi + zróżnicowane wielkością grzejniki, mają radykalnie różne opory hydrauliczne. -------------------- To, że patrzyłas hydraulikowi na ręce to nie oznacza, ze rozumiałaś w stu procentach sensu jego działań. Masz w swojej instalacji jakieś zawory? Jeśli tak to czy: Wszystkie są tej o samej średnicy i odkręcone są maksymalnie? Tak, wszystko na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 28.08.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Co: Tak, wszystko na maxa W tym zdaniu czegoś brakuje względem zadanego pytania.. Czy naprawdę potrafisz wszystko odnosić tylko do siebie? Nie ma innych punktów odniesienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 28.08.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Ja również mam bez regulacji (jak na razie). Mam za to mocno przewymiarowany piec i w tym układzie regulacja zwyczajnie okazała się zbędna. Rury są stopniowane (instalacja przystosowana jest do pracy grawitacyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.08.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Co: Tak, wszystko na maxa W tym zdaniu czegoś brakuje względem zadanego pytania.. Czy naprawdę potrafisz wszystko odnosić tylko do siebie? Nie ma innych punktów odniesienia? Boguś, nie denerwuj się, dbaj o zdrowie Jeśli piszę o swoich doświadczeniach, to siłą rzeczy odnoszę wszystko do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.08.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Nie cieszynianko, nie denerwuję się. Po prostu nie wiesz o czym mówisz.... Nie masz bladego pojęcia... A zabierasz głos wszędzie, gdzie tylko się da.... Chyba za bardzo przejęłąś się swoją rolą, poniekąd Ci narzuconą... A może to jakieś uzależnienie od Forum? Tomkii pisze: Ja również mam bez regulacji (jak na razie). Mam za to mocno przewymiarowany piec i w tym układzie regulacja zwyczajnie okazała się zbędna. Rury są stopniowane (instalacja przystosowana jest do pracy grawitacyjnej). Stopniowanie średnic rur jest niezwykle istotnym elementem regulacji hydraulicznej instalacji c.o. Wykonanie instalacji pod obieg grawitacyjny, tzn. z zastosowaniem spadków rur, zabezpiecza przed zasyfonowaniem instalacji i przed powstaniem niekontrolowanych, niespodziewanych miejsc oporu przepływu czynnika grzejnego. Stwierdzenie: "pompa przepcha" jest nieprawdziwe a wadliwe wykonanie i niewyregulowanie instalacji skutkować będzie wadliwym jej działaniem. Nie zawsze użytkownik ma świadomość złej, nieoptymalnej pracy swojej instalacji no bo niby skąd miałby o tym wiedzieć? Każdy myśli sobie, że wszystko jest ok.. a tymczasem.. Dlatego tak ważnym jest, by instalację wykonać i wyregulować lege artis, zgodnie z zasadami sztuki monterskiej.. cieszynianka pisze: Jeśli piszę o swoich doświadczeniach, to siłą rzeczy odnoszę wszystko do siebie Tak, z tym, że piszesz kompletnie nie na temat wątka.. Twoje wypowiedzi w tym wątku autorowi pytania nic nie dają. On ma całkowicie inny system c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 27.05.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Boguslaw, Odgrzewam starego kotleta. Przeczytalem instrukcje ze strony Regulusa i "regulacje moze wykonac uzytkownik majacy stosowna wiedze". Patrzac na Twoje wpisy wiesz o co chodzi w regulacji hydraulicznej.Czy mozesz powiedziec jak sie dokonuje takiej regulacji. Czy wpina sie w uklad jakies przeplywomierze i bada rozklad przeplywu cieczy czy wylicza teoretycznie spadki cisnienia na poszczegolnych odcinkach rur i na tej podstawie wstepnie ustawia zawory w grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 13.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Tez interesuje mnie ten temat czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na powyższy post??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 01.03.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Tez interesuje mnie ten temat czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na powyższy post??? Jeśli instalacja c.o była projektowana, to zwykle projektant podaje nastawy wstępne grzejników. Jeśli nie ma takiego projektu to wprawiony instalator wyreguluje to bez problemu. Niektóre grzejniki mają fabrycznie wyregulowaną nastawę wstępną zależną od wielkości grzejnika, wtedy należy skorygować niektóre nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 03.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 wprawiony instalator wyreguluje to bez problemu. 0degree nie obraz sie ale przeczytaj jeszcze raz post tym razem ze zrozumieniem i zastanow sie co daje Twoja odpowiedz? to, ze wprawiony instalator wie jak to wyregulowac to juz Boguslaw powiedzial i wszyscy wiedza. pytanie brzmialo jakie sa zasady przy tej regulacji i jak sie do tego zabrac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 04.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) 0degree nie obraz sie ale przeczytaj jeszcze raz post tym razem ze zrozumieniem i zastanow sie co daje Twoja odpowiedz? to, ze wprawiony instalator wie jak to wyregulowac to juz Boguslaw powiedzial i wszyscy wiedza. pytanie brzmialo jakie sa zasady przy tej regulacji i jak sie do tego zabrac. Nie obrażam się, opiszę Ci metodę którą powinieneś pojąć. Zakładam, że wcześniej nie było żadnych nastaw wstępnych robionych i wszystkie grzejniki są na pełnym przepływie, demontujesz głowice termostatyczne, uruchamiasz pompę na najniższym biegu i sprawdzasz które grzejniki grzeją na całości, które do połowy i które wcale. Gdy już wiesz które jak grzeją i kryzujesz na nastawie wstępnej te grzejniki które grzeją w całości (na początek 2 punkty w dół) a te które były do połowy zimne 1 punkt w dół, odczekujesz kilkanaście minut i korygujesz dotąd aż wszystkie będą grzać jednakowo. Te grzejniki które na początku grzały najsłabiej zawsze zostawiasz na pełnym przelocie. Jeśli dojdzie do takiej sytuacji że ustawisz w miarę jednakowy przepływ na wszystkich grzejnikach, jednak będą wszystkie spodem chłodniejsze wtedy na pompie bieg w górę. Chyba wystarczająco jasno. Edytowane 4 Marca 2013 przez 0degree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 04.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Bardzo jasno;) dziękujemy za tak dokładne (jak dla szaraczków) odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 04.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Chyba wystarczająco jasno. jak dla mnie bomba . dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 29.12.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Mam pytanie co myślicie o instalacji CO wykonanej na PEXach tzn. łączenie od rozdzielacza do grzejnika, instalacja w kotłowni z miedzi trochę się obawiam tych PEXów, tym bardziej że piec na paliwo stałe (węgiel) instalacja CO w systemie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.12.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ale czego właściwie się obawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 30.12.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Obawiam się temperatury i rozszczelnienia PEXów przy pracy na wysokich temperaturach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts