Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wrzos w domu=nieszczęscie?

Zołza

Recommended Posts

To że jak jaskółki nisko latają - to będzie deszcz to nie jest zabobon tylko czysta prawda.

potwierdzam :wink:

Gdy zanosi się na deszcz, obniża się ciśnienie atmosferyczne i większość owadów lata wtedy nisko nad ziemią. Jaskółki w poszukiwaniu owadów (które są ich głównym pożywieniem) przenoszą się w niższe rewiry. Ludzie nie zwracają szczególnej uwagi na latające nisko owady, za to widzą krążące nisko jaskółki.Tak, że w tym przypadku rzeczywiście nie jest to przesąd. :D

A co do wrzosów - mam je u siebie w ogródku od dwóch lat i nie wierzę w żadne przesądy. Rośliny jak każde inne, i w dodatku piękne. Gdy je kupiłam i niosłam do domu, jakaś babina zaczepiła mnie i zaczęła gorąco doradzać, żebym je wyrzuciła, bo ponoć przynoszą nieszczęście. :o Spytałam ją, czy jest wierząca, powiedziała, że oczywiście.Na moje pytanie, jak się mają takie przesądy do jej wiary, bąknęła coś i uciekła. :lol: Ale na odchodnym zdążyła jeszcze wymamrotać, że "na wszelki wypadek lepiej wyrzucić"! Jak te zabobony są głęboko zakorzenione! :roll: :lol:

To że jak jaskółki nisko latają - to będzie deszcz to nie jest zabobon tylko czysta prawda.

potwierdzam :wink:

To zależy. Jaskółki latają i nisko i wysoko. Fakt, że latają częściej nisko, kiedy muszki (ich pokarm) tez latają nisko. A te robią to najczęściej, gdy jest duża wilgoć w powietrzu. Czyli często przed deszczem, czyli faktycznie można to potraktowac jak "znak"... :D

(nie pokręciłam czegoś? uczylam się o tym już dawno) :-?

a tak przy okazji - kiedy sadzić wrzos? mam działkę zupełnie gołą (oprócz pokrzywy i mięty) a chciałabym posadzić wrzosowe krzewy tylko nie wiem czy lepiej w doniczkach i je na zime zabierać do domu czy normalnie w grunt, doradźcie :)

głupot Ci mąż naopowiadał i niepotrzebnie Cię denerwował.

jakby tak chciec przejmowac sie zaqbobonami, to nic by zrobic nie można było, bo stare wsiowe baby na wszystko iały jakiś zabobonik :)

tyle lat mam czarnego kota i nawet w piatek 13 i zyje, tyle razy przeszlam pod drabina i zyje.

człowiek nieswiadomy to człowiek szczesliwy :)

a jak ma byc jakies nieszczescie to będzie! z wrzosem czy bez niego.

Rozsypała się kokaina - będą wizje.

Krowy nisko latają - rozsypała się kokaina.

Pękła prezerwatywa - lepiej, żeby pękło lustro.

Swędzi d**a - mydło upadło....

No ubawiłam się setnie :lol: :D :lol: Rewelacja

A co do zabobonów to pamiętam jak mi ze 15 lat temu jeden ksiądz w żartach powiedział,

że on w przesądy nie wierzy bo to pecha przynosi. ;)

Tak mi się to spodobało, że sama tego powiedzonka do dziś używam :p

hej, kiedyś wierzyłam w zabobony, zwłaszcza w czarne koty, ale:

- jakoś się tak stało że 13 a jeszcze dodatku w piątek mam zawsze szczęście

- aby pozbyć się przesądu z czarnym kotem - po prostu go kupiłam ( a raczej przygarnęłam ze schroniska) i łazi mi bez przerwy przed nogami, a zwłaszcza jak mu jedzonko niosę hihihihihihihiihi

- co do wrzosów - są tak piękne że posadziłam je przed domem i sobie tłumaczę że jak mają przynosić pecha, to go nie wpuszczą do domu i mam to w d...........

Stara zasada - jeżeli chcemu pieć pecha, to go będziemy mieli i tyle.

(tzw. potęga podświadomości)

Pozdrawiam