morfeusz1 25.08.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 hahhah dobre to ja Wam opowiem dowcip o tych jaskółkach:) Lecą dwie jaskółki i jedna mowi do drugiej - bedzie padać na to druga: -skad wiesz?? - Bo ludzie się na nas gapia:):) dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 25.08.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 To że jak jaskółki nisko latają - to będzie deszcz to nie jest zabobon tylko czysta prawda. potwierdzam Gdy zanosi się na deszcz, obniża się ciśnienie atmosferyczne i większość owadów lata wtedy nisko nad ziemią. Jaskółki w poszukiwaniu owadów (które są ich głównym pożywieniem) przenoszą się w niższe rewiry. Ludzie nie zwracają szczególnej uwagi na latające nisko owady, za to widzą krążące nisko jaskółki.Tak, że w tym przypadku rzeczywiście nie jest to przesąd. A co do wrzosów - mam je u siebie w ogródku od dwóch lat i nie wierzę w żadne przesądy. Rośliny jak każde inne, i w dodatku piękne. Gdy je kupiłam i niosłam do domu, jakaś babina zaczepiła mnie i zaczęła gorąco doradzać, żebym je wyrzuciła, bo ponoć przynoszą nieszczęście. Spytałam ją, czy jest wierząca, powiedziała, że oczywiście.Na moje pytanie, jak się mają takie przesądy do jej wiary, bąknęła coś i uciekła. Ale na odchodnym zdążyła jeszcze wymamrotać, że "na wszelki wypadek lepiej wyrzucić"! Jak te zabobony są głęboko zakorzenione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 25.08.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 To że jak jaskółki nisko latają - to będzie deszcz to nie jest zabobon tylko czysta prawda. potwierdzam To zależy. Jaskółki latają i nisko i wysoko. Fakt, że latają częściej nisko, kiedy muszki (ich pokarm) tez latają nisko. A te robią to najczęściej, gdy jest duża wilgoć w powietrzu. Czyli często przed deszczem, czyli faktycznie można to potraktowac jak "znak"... (nie pokręciłam czegoś? uczylam się o tym już dawno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina.k 25.08.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 a tak przy okazji - kiedy sadzić wrzos? mam działkę zupełnie gołą (oprócz pokrzywy i mięty) a chciałabym posadzić wrzosowe krzewy tylko nie wiem czy lepiej w doniczkach i je na zime zabierać do domu czy normalnie w grunt, doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oola 25.08.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 głupot Ci mąż naopowiadał i niepotrzebnie Cię denerwował. jakby tak chciec przejmowac sie zaqbobonami, to nic by zrobic nie można było, bo stare wsiowe baby na wszystko iały jakiś zabobonik tyle lat mam czarnego kota i nawet w piatek 13 i zyje, tyle razy przeszlam pod drabina i zyje. człowiek nieswiadomy to człowiek szczesliwy a jak ma byc jakies nieszczescie to będzie! z wrzosem czy bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiakgk 25.08.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 no prosze jak sie temat rozwinal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 25.08.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 no no a ja własnie wrzosowisko urzadziłam.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiakgk 25.08.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 amfi tylko uwazaj, bo jeszcze autorka watku Ci je wyrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 25.08.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Rozsypała się kokaina - będą wizje. Krowy nisko latają - rozsypała się kokaina. Pękła prezerwatywa - lepiej, żeby pękło lustro. Swędzi d**a - mydło upadło.... No ubawiłam się setnie Rewelacja A co do zabobonów to pamiętam jak mi ze 15 lat temu jeden ksiądz w żartach powiedział, że on w przesądy nie wierzy bo to pecha przynosi. Tak mi się to spodobało, że sama tego powiedzonka do dziś używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tiaaa, i wybijasz wszystkie czarne koty w okolicy, zeby ci żaden nie przebiegł drogi?Ludzie, mamy XXIw, co ma do zdarzen losowych kwiatek z lasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 26.08.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 O, to chyba jest jedyny przesąd o którym moja teściowa nie słyszała, bo sama sadziła u nas w lesie wrzosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 26.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Wczoraj przeszłam pod drabiną. Melduję, że jeszcze żyję i nic mnie złego nie spotkało. Dobrego też nie. Może to wina drabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 26.08.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 hej, kiedyś wierzyłam w zabobony, zwłaszcza w czarne koty, ale: - jakoś się tak stało że 13 a jeszcze dodatku w piątek mam zawsze szczęście- aby pozbyć się przesądu z czarnym kotem - po prostu go kupiłam ( a raczej przygarnęłam ze schroniska) i łazi mi bez przerwy przed nogami, a zwłaszcza jak mu jedzonko niosę hihihihihihihiihi- co do wrzosów - są tak piękne że posadziłam je przed domem i sobie tłumaczę że jak mają przynosić pecha, to go nie wpuszczą do domu i mam to w d........... Stara zasada - jeżeli chcemu pieć pecha, to go będziemy mieli i tyle.(tzw. potęga podświadomości) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts