aleksik 10.04.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 No dobrze, ale kosz robocizny przy tych kilku wartwach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 12.04.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Czy na parterze stosujecie pod ścianą z silikatów jakieś specjalne "cuda" w celu zmniejszenia mostka termicznego? Niemcy propopnują stosować maetriał o mniejszej przewodności ciepła, np. ISO-Kimmstein. Pewnie i twardszy beton komórkowy też by był dobry. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.04.2004 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Czy na parterze stosujecie pod ścianą z silikatów jakieś specjalne "cuda" w celu zmniejszenia mostka termicznego? ... W moim projekcie jest troszeczkę inaczej jak w podanych przez Ciebie PDFie. Na fundamentach będę miał wieniec w celu zwiększenia stabilności całego budynku a jak wszystkim interesującym się silikatami wiadomo, że jest to materiał dość kruchy. Z tego też względy aby zniwelować wszelkiego rodzaju nieprzewidziane ruchy i osiadanie z niewiadomych przyczyn (niemożliwe, ale... to wcale tak nie podraża zbytnio budowy). U mnie fundamenty będą do około 40 - 50 cm nad poziomem gruntu a zarówno ściana, podłoga na gruncie i fundamenty mam zamiar bardzo dobrze ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.04.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja właśnie skłaniam się też do wienca, z betonu keramzytowego. Droższy od zwykłego, ale na taki wieniec i tak go dużo nie trzeba, więc ujdzie. A na pewno klika razy cieplejszy od zwykłego betonu. I wytrzymałość na ściskanie odpowiednie (w okolicy mogę zmówić od klasy LB8 wzwyż beton keramzytowy "z gruchy"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.04.2004 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Szaruś - bardzo dobry pomysł. Za nic nie rezygnuj z wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 13.04.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Błagam, oświećcie mnie co to za wieniec pod silikaty! Czy to jest konieczne? Ja nic takiego w projekcie nie znalazłem.Maras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.04.2004 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Błagam, oświećcie mnie co to za wieniec pod silikaty! Czy to jest konieczne? Ja nic takiego w projekcie nie znalazłem. Maras. No dobra na zdjęciu poniżej masz dwa wieńce: 1. Mieści się pomiędzy fundamentami a ścianą zewnętrzną. 2. Pomiędzy ścianą kolankową a murłatą. Tak do końca to nie potrafię tego wyjaśnić ale spróbuję. Jest to zbrojony beton prętami 4 x 16mm powiązanych strzemionami. Wieniec oplata cały dom aby wzmocnić konstrukcję ścian pod naporem własnym (w przypadku tego pierwszego) lub naporem dachu (w przypadku tego drugiego). Nie wiem czy chociaż troszeczkę pomogłem, ale starałem się jak mogłem. http://tinaw.webpark.pl/orzeszek/scany/images/006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 13.04.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Do końca tygodnia mam w planach kupić Silkę... Kupował ją ktoś ostatnio...? Możecie podzielić się cenami, jakie uzyskiwaliście? Konkretnie chodzi mi o 24M kl. 15... i 12M tejże samej klasy. Pozdrawiam i dzięki Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwoznica 13.04.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Wakeman, wiem co to jest wieniec, tylko pierwszy raz słyszę o tym, żeby go robić między fundamentami, a ścianą. I dlatego pytam, czy to jest konieczne?Maras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 13.04.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja mam w projekcie "wieniec ścian fundamentowych"... więc pewnie wyjdzie, że jest on też między "fundamentem a ścianami"... Jeden z moich wykonawców dziwił się temu pomysłowi /miał własny/ i już tego Pana z nami nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 13.04.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Wakmen , jak dobrze zrozumiałem to preferujesz w sumie co najmniej trzy wieńce1. ławy fundamentowe2. pod ścianą zewn,.3. . pod murłatą?Mówiąc szczerze, to moim zdaniem nie potrzebny byłby ten wieniec po ścianą zewn (2), gdyż wszelkieruchy domu i nietrówne osiadanie powinien "obsłuzyć" wieniecw ławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.04.2004 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Aleksik może i masz rację, ale ja chcę zrobić ten domek dla siebie i ... ma być jak najbardziej zbliżony do doskonałości (no powiedzmy ). Nasz domek ma być naszą wizytówką a nie domem dla wroga, więc będę się starał robić wszystko to co zalecają w prawie budowlanym i ... na Forum. To przecież jest skarbnica wiedzy, tylko należy szukać i szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz40 15.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Witajcie! Czegoś tu nie rozumiem........ Zbudowałem juz swoj dom i tak słucham ze zdumieniem....... 1 Wieniec pomiedzy fundamentami i sciana moze oczywiscie być ale przy silikatach nie jest on konietrzny. Silikaty maja tak dużą wytrzymałaoś na ściskanie ze moze z niego zrezygnować. Ci którzy go dadzą bęa mieli po prostu mocnijeszy solidniejszy i ..droższy budynek. 2. Wieniec pod murłatą............to wszystko zalezy od konstrukcji dachu i wysokości sciany kolankowej.Przy budynkach z betony komórkowego jest on niezbędny ale przy silkatach zalezy od dachu. Ja mam wielospadowy na stalowej ramie wewnatrz budynku tak więc przez scianę kolankowa nie przechodza zadne obciązenia ( no prawie zadne). ALE ZAWSZE TRZEBA DAWAĆ WIENIEC NA WYSOKOŚCI STROPU O CZY MAM WRAZENIE WIEKSZOSC OSOB ZAPOMNIAŁA. Na marginesie budowałem dom pod poełnym nadzorem projektanta, architekta i własnego inspektora nadzoru. 300 m.kw..koszt ponad milion więc z wienców rezygnowałem nie dla oszczedności tylko ze sztuki budowlanej Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 15.04.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 W moim projekcie są 2 wieńce - 1 pomiędzy fundamentami a ścianą czy zwieńczenie ścian fundamentowych, drugi pomiędzy ścianą a dachem czyli zwieńczenie ścian domu. Konieczność taka u mnie wynikała głównie z zastosowania stropów drewnianych zamiast monolitycznych więc coś musi trzymać sztywność budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.04.2004 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 ... Zbudowałem juz swoj dom i tak słucham ze zdumieniem... 1 Wieniec pomiedzy fundamentami i sciana moze oczywiscie być ale przy silikatach nie jest on konietrzny. Silikaty maja tak dużą wytrzymałaoś na ściskanie ze moze z niego zrezygnować... 2. Wieniec pod murłatą............to wszystko zalezy od konstrukcji dachu i wysokości sciany kolankowej. ALE ZAWSZE TRZEBA DAWAĆ WIENIEC NA WYSOKOŚCI STROPU O CZY MAM WRAZENIE WIEKSZOSC OSOB ZAPOMNIAŁA. Po pierwsze: każdy słyszł o czymś takim jak osiadanie budynku przyz pierwszy rok (dlatego zaleca się pozostawić go na taki czas a dopiero potem tynkować). Silikaty mają dużą wytrezymałość na ściskanie ale suma sumarum to są dość kruche. W tym okresie kiedy ściany pracują, niedaj Boże niech dojdzie do nierównego osiadania budynku (z różnych przyczyn - warunki gleby itp.) to może dojść do mikropęknięcia lub w najgorszym przypadku nawet pęknięcia ściany w pionie na całej wysokości. I co wtedy? Ja zrobię tyle wieńców ile należy (bynajmniej tak mi się wydaje) a o wieńcy przy stropie nie zapomniałem gdyż on twoży całość ze stropem i on mimo wszystko jest obowiązkowy przy stropach wylewanych - a ja taki mam mieć. Ścianę kolankową mam mieć wysokości 105 cm prz dachu dwuspadowym więc znowu - wieniec obowiązkowy. Pozdrawiam wszystkich zwolenników wieńców jak również ich przyciwników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.04.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Przerywając troszkę tę dysputę na temat wieńca spieszę z podziękowaniem za odpowiedzi nt. stropu i pytam dalej:Czy ściany wewn. również planujecie z Silki? Z uwagi na rabaty i spójność technologii to chyba ok? A może są powody, aby tego nie robić? Może (z uwagi na ciężar) działowe należałoby zaprojektować z ytonga? Jakie macie plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 15.04.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Daj spokój z Ytongiem! Ja mam wew. ściany z silki + niektóre pomiedzy pomieszczeniami z karton-gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.04.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Hehe, tak Was podjudzam Ja i tak już zdecydowałam się na całość z silikatów. Mam nawet dodatkową "świnkę" do której zbieram na te "łupane" cegiełki. Ale psst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.04.2004 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Ja jako założyciel tego tematu nie mógłbym propagować innego materiału na ściany wewnętrzne jak silikaty. W moim przypadku będzie to M12.Podpuszczaj dalej Aniu, albo/lub podziel się własnymi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 15.04.2004 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Ściany wewnętrzne (bo o nich tu jeszcze chyba nie pisałem) mam z silikatowych bloczków ...NF3 o ile dobrze pamiętam (2001)(250x120x...230? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts