Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja będę kładł przewody na podłodze w peszlach ze względu na położenie na niech wełny i dech na legarach. Tego wymaga prawo budowlane (peszli). Wylewki będę robił tylko w łazienkach i kuchni gdzie docelowo mają być kafle. Czy teraz rozumiecie dlaczego w peszlach i podłogą? Łatwiej i szybciej. A co się zaś tyczy mocowania przewodów do ścian aby nie odpadały to zamiast stosowania kołków drewnianych i gwoździ (oczywiście ocynkowanych) to lepszym i szybszym rozwiązaniem są kołki do betonu (fi 5) z tym samym drutem wiązałkowym ale wbijane młotkiem.

witam

a jak rozwiazaliscie kotwienie sciany oslonowej w silce (jezeli oczywiscie ktos ma taka scianke) w przypadku murowania na klej? sa jakies specjalne kotwy albo cos takiego? ja chce dac 18 cm welny na silke potem 2 cm powietrza i scianke oslonowa z silki 8cm i nei wiem jak to polaczyc :-(

Są kotwy firmy Habe ze stali nierdzewnej ok 1 zł za sztukę. Ja będę miał takie do ściany na klej. Mają spłaszczone końce. Jest tylko jeden problem - max grubość ocieplenia to 17-18 cm. Chciałem początkowo dać 20 cm styropianu ale w końcu daję 17 cm, min. ze względu na te kotwy.

A w ogóle to, czy 18, to nie jest lekka przesada...?nie będzie to za cienkie?

Z silikatów w najwyższym miejscu mam :perter+piętro+ściana szczytowa, szyli 3+3+3=9m... zastosowałem grubość ścian nośnych 25cm, mimo, że z wyliczeń wychodziło, że 18cm spokojnie wystarczy... :roll:

...no cóż, ja lubię solidnie... :wink:

Witam Marcinów!

Rozwiewam ostatecznie wątpliwosci dotyczące "ile bloczków na transport":

Transport cegły luzem (w sztaplach)

-T18 = 144szt w sztapli a sztapli na samochodzie mieści się 11

-T25 =96 szt - 11

-T12= 224szt 11

-T8=336szt 10

sztapla to technologiczna "porcja" załadowywana w fabryce.

Producent do transportu dodaje taki uchwyt którym dzwig może dokonać rozładunku.

Pozdrawiam Marcin :D

Z silikatów w najwyższym miejscu mam :perter+piętro+ściana szczytowa, szyli 3+3+3=9m... zastosowałem grubość ścian nośnych 25cm, mimo, że z wyliczeń wychodziło, że 18cm spokojnie wystarczy...

Na skutek lektury stron producenta wydaje mi się że 18 cm powinno wystarczyć. Zastanawiam się tylko jak to będzie przy wieńcu. W projekcie

zbrojenie leży wpuszczone na 12 cm. Szerokość wieńca miała być 25 cm. Zostawało jeszcze miejsce na ocieplenie i kawałek ściany. Razem ściana miała 36.5 cm i nie miała dodatkowego ocieplenia.

Teraz planuję 18 cm silki i 15 cm wełny, tylko jak to z tym wieńcem będzie? To taki mój plan, który jeszcze muszę uzgodnić z kierownikiem, który mi jednocześnie adaptuje projekt.

Mój kierownik też miał wątpliwości co do Silki 18. Czy to czasem nie za mało? Pytał. Ale w końcu sam doszedł do takiego wniosku, że jeżeli tak wiele osób pracuje nad tą technologią i tyle z niej buduje to jednak to musi być sprawdzone.

Ja pozostaję przy 18 i mam zgodę kierownika na zakup materiałów. Jak znajdę czas (a tego mam bardzo mało) to w przyszłym tygodniu zamawiam materiał.

Gość Kudłata

To Ci zycze duzo cierpliwosci w kupowaniu silci w Trojmiescie. Zwiedzilismy z mezem wszystkie wieksze hurtownie w Trojmiescie, spisalismy ceny, porownalismy, wybralismy i bylismy szczesliwi. Jak doszlo to kupowania to sie okazalo ze TYLKO JEDNA FIRMA (nie wiem czy moge robic tutaj reklame wiec powiem tylko ze na Sandomierskiej w Gdansku) miala wymagana przez nas liczbe bloczkow. Reszta firm albo ich nie miala wogole na magazynie albo miala za malo. A ekipa juz jedna noga wchodzila na budowe - czasu na czekanie zero. Wiec skorzystaj z naszego doswiadczenia i albo zamow duzo wczesniej albo nie trac kasy na porownywanie cen tylko znajdz firme ktora po prostu bloczki ma.

Powodzenia Ci zycze i polecam silce z pelnym przekonaniem (choc jeszcze w niej nie zimowalam

:wink: )

Też zamieżam budować z silikatów, są bardzo dobre i chyba najtańsze. Jednak zdecydeowanie polecam polski produkty, a to powody:

-popieram polski przemysł :D

-silika jest droższa (w przeliczeniu za m2) o jekieś 50%

Jednak mam problem, jak murować z bloków BSD180 tak żeby tradycyjna zaprawa cem-wap nie wpadała w drążenia które są dość duże, zamieżam z braku funduszy samemu mórować ściany więc nie mogę polegać na doświadczeiu muraży.

A co do ocieplenia, uważam że wełna jest lepsza, ale min 15cm i układzie dwuwarstwowym, przy trzech warstwach trudno to wykonać i bardzo łatwo uzyskać dużo mostków termicznych, szczególnie przy otworach.

Gościu - ja też się skłaniam ku polskim silikatom (choć teraz ciężko powiedzieć co jet polkie a co nie). Doa mnie alternatywą do silki (województwo pomorskie) są Silikaty Oastrołęka, kótre mają swoje przedstawicielstwo w trójmieście. A jakie silikaty ty proponujesz ?

Co do grubosci ścian - Ja buduję w następującej konstelacji: ściana 18cm + wełna 12 cm + ściana osłonowa (8 lub 12cm)

Wszyscy pisza o silikatach i tynkach gipsowych , a co plyta G-K ?

Nie moge tym wylozyc scian ?

A to czemu nie możesz zastosować płyt GK? Ja nie widzę żadnych przeciwskazań, choć trzeba wziąć małą poprawkę na dość dużą chłonność Silikatów przy klejeniu ich do ściany.

... Jak doszlo to kupowania to sie okazalo ze TYLKO JEDNA FIRMA miala wymagana przez nas liczbe bloczkow. Reszta firm albo ich nie miala wogole na magazynie albo miala za malo. ... Wiec skorzystaj z naszego doswiadczenia i albo zamow duzo wczesniej albo nie trac kasy na porownywanie cen tylko znajdz firme ktora po prostu bloczki ma...

I tak też mam zamiar zrobić. Jak wygospodaruję w tym tygodniu troszeczkę czasu (a mam go bardzo mało) to będę składał zamówienie (zakupię) teraz a odbiorę w lipcu. W takim przypadku to kązda hurtownia będzie zabiegać o klienta a bynajmniej tak mie się wydaje.

Z silikatów w najwyższym miejscu mam :perter+piętro+ściana szczytowa, szyli 3+3+3=9m... zastosowałem grubość ścian nośnych 25cm, mimo, że z wyliczeń wychodziło, że 18cm spokojnie wystarczy...

Na skutek lektury stron producenta wydaje mi się że 18 cm powinno wystarczyć. Zastanawiam się tylko jak to będzie przy wieńcu. W projekcie

zbrojenie leży wpuszczone na 12 cm. Szerokość wieńca miała być 25 cm. Zostawało jeszcze miejsce na ocieplenie i kawałek ściany. Razem ściana miała 36.5 cm i nie miała dodatkowego ocieplenia.

Teraz planuję 18 cm silki i 15 cm wełny, tylko jak to z tym wieńcem będzie? To taki mój plan, który jeszcze muszę uzgodnić z kierownikiem, który mi jednocześnie adaptuje projekt.

Ja mam wręcz takie sny... Wszystko już postawione, elektryk robi "dziurkę" pod "pstryczek" a tu bum coś pękło i z 18 zrobił się null... (a już nie wspomnę o "12")

Daj znać, jak uzgodnisz swój plan z kierownikiem...

Mój potencjalny kierownik nawet forsuje ten pomysł, ale mnie też podoba się idea im solidniej tym lepiej...

czy wbijaliście gwoździa w ścianę z silikatów?

Przyłączam sie do pytania. Jak się silikaty sprawdzają w tzw. codziennym życiu, czy zawieszenie obrazka wymaga użycia jekiegoś specjalistycznego sprzętu , czy wystarczy młotek?? A jak z wieszaniem cięzkich przedmiotów???

Pozdrawiam.