ciesiel 06.09.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Mieszkam trzeci rok.Silka 24cm + 15 cm styro, tynk mineralny, działówki 12cm Zalety materiału potwierdzam.Podawane wady są dla mnie zaletami. Np tego lata udało mi się przy pomocy pewnych zabiegów dyscyplinujących domowników (np nie wietrzyć intensywnie w południe) utrzymać temp w domu poniżej 25 stC nawet przy największych upałach. Zimą nawet przy mrozach mogę bez obaw całkowicie wyłączyć ogrzewanie i wyjechać na tydzień bez obaw, że temperatura mi znacząco spadnie (duża bezwładność). Mimo dużej bezwładności po powrocie nam natychmiast ciepło, ale to już tylko zasługa ogrzewania powietrznego. W domu cichutko, że czasem dopiero jak wyjdę to zauważam że jest burza z wichurą. Parametry utrzymywania mikroklimatu (wilgotności) - rewelacja - już zapomniałem co to drapiące gardło po przebudzeniu w bloku, szczególnie zimą w sezonie grzewczym. Na ścianach nie mam kawałka klasycznego tynku - od razu szła gładź gipsowa. Elektrycy nie narzekali - nie była to dla nich pierwszyzna. Kable kładli przy ścianach w podłodze w rurkach instalacyjnych przed wylewkami. Jedynie bruzdowali do wyłączników, gniazdek, innych odbiorników.Jedyny minus to taki, że w paru miejscach chyba zrobili za płytko bruzdy bo z czasem w tym miejscu farba ściemniała (albo nie zjaśniała ze starości), chyba że to wina farby - Dekoral. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 06.09.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 z silikatami jest kłopot na styku fundamentu i ściany, ale nie konstrukcyjny, tylko możliwości powstania potężnego mostka termicznego. Szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym To dla tych, którzy chcą oszczędzać energię. A to niby czemu?? Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 świetnie i to mi się podoba. A chcę użyć silikatów 18cm + 15 styro Pytanie dotyczy wieńca nad fundamentem. Czy wy go macie? i Czy jest konieczny? Bo wiem że bardziej stabilizuje osiadanie budynku? chyba? I późniejsze problemy z pękaniem silikatów mogę położyć między bajki. Ja mam wieniec. W projekcie nie było, ale ściana fundamentowa wyszła dość wysoka (ok. 1,5 metra) i kierownik stwierdził, że wieniec powinien być. Ściany mam z 18 cm silki + 15 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 z silikatami jest kłopot na styku fundamentu i ściany, ale nie konstrukcyjny, tylko możliwości powstania potężnego mostka termicznego. Jak się ociepli ścianę fundamentową i da styropian pod wylewkę to żadnego mostka nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.09.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 z silikatami jest kłopot na styku fundamentu i ściany, ale nie konstrukcyjny, tylko możliwości powstania potężnego mostka termicznego. Jak się ociepli ścianę fundamentową i da styropian pod wylewkę to żadnego mostka nie będzie. taaaa... wylewka ma dylatację od ściany zazwyczaj pianka w postaci taśmy lub układany 1-2 cm grubości paski styropianu. za dylatacją jest ściana z siliki, która nie licząc izolacji stoi na fundamencie. Of course, fundament jest ocieplony i dla 90% inwestorów to wystarcza. W domach energooszczędnych ta pianka lub 2 cm styropianu przy ogrzewaniu podłogowym ( temp. wylewki 25-30C ) to trochę za mało. Przecież ja nie napisałem, że to jest błąd, tylko kłopot dla chcących oszczędzać energię. takiego kłopotu nie mają np. budujący z BK400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 06.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 czyli jak rozumiem jeżeli w projekcie UPB-233 P. Boduch jest wieniec nad fundamentami (a mam je aż 1,5m) to go zrobić.A z tą przekładką z czerwonej cegły to jak wy macie? - chodzi o odizolowanie silki od fundamentu? czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 czyli jak rozumiem jeżeli w projekcie UPB-233 P. Boduch jest wieniec nad fundamentami (a mam je aż 1,5m) to go zrobić. A z tą przekładką z czerwonej cegły to jak wy macie? - chodzi o odizolowanie silki od fundamentu? czy co? Ja bym zrobił wieniec, tym bardziej, że jest w projekcie. To na prawdę nie są duże koszty. Co do przekładki - u mnie nie ma. A podłogówkę mam i w domu jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.09.2007 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 ja robilem wieniec na gorze scian fundamentowych koszt to koszt zbrojenia bo sciane i tak mialem lana w szalunku a nie murowana z bloczkow (miedzy innymi dlatego ze chcialem robic ten wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.09.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Czy ktoś się zabezpieczał przed tym uciekaniem ciepła o którym pisze Gościu? Bo ja właśnie mam zamiar mieć ogrzewanie podłogowe i średnio na jeża chciałabym nim grzać ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.09.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Czy ktoś się zabezpieczał przed tym uciekaniem ciepła o którym pisze Gościu? Bo ja właśnie mam zamiar mieć ogrzewanie podłogowe i średnio na jeża chciałabym nim grzać ławy Zastanów się, jaka jest odległość od wylewki do ławy. To nie jest żaden mostek termiczny. Zresztą - ja mam podłogówkę i nie zauważyłem, żeby podłoga była zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 11.09.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Nie chodzi o to czy podłoga jest ciepła tylko czy grunt pod nią jest również ogrzewany Wydaje mi się że Gościowi chodzi o to, że grzejemy ściany a ściany oddają ciepło ścianom fundamentowym, a te z kolei do gruntu. P.S. Ja stamtąd i tak to ciepło odzyskam bo mam tam GWC A o ławach to był taki żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 12.09.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ze stratami ciepła trzeba się pogodzić, bo jeszcze takiej technologii nie widziałem żeby nawet 1% strat nie było, a co do uciekania przez fundamenty to przecież masz izolacje poziome - one w tez zabezpieczają przed podciąganiem wilgoci no i wyziębianiu, a po trzecie to po to teraz ociepla się fundamenty - no nie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 12.09.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Nie chodzi o to czy podłoga jest ciepła tylko czy grunt pod nią jest również ogrzewany Wydaje mi się że Gościowi chodzi o to, że grzejemy ściany a ściany oddają ciepło ścianom fundamentowym, a te z kolei do gruntu.... Dokładnie Z tym, że wylewka z podłogówką jest odzielona dylatacją, najczęściej pianką poliuretanową z taśmy, lub styropian 2 cm. Wykonuje się też strefę brzegową ok. 50 cm. Stąd to przenikanie do ściany jest nie tak duże. Ale jak się myśli o domu coś pomiędzy pasywnym a 3 litrowym, to każdy wacik się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 12.09.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 zes po drugie to głównie przed wilgocią - papa raczej nie jest ciepłochronna po trzecie - ociepla sie zazwyczaj tylko od zewnątrz - dlatego Gościu mówił o zabezpieczaniu sie przed tym poprzez m.in. ocieplenioe fundamentu z dwóch stron - co do standardów nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koletta 12.09.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 o rany, ale sie naczytałam na temat domów z silki. dzieki wam wszystkim za tyle wypowiedzi, dzieki nim postanowiłam że nasz dom powstanie własnie z tego materiału ( ja postanowiłam ponieważ mąż zarabia za granicą na nasz wymarzony domek ale na temat słowa "budowa" dostaje gęsiej skórki). Na początku planowalam dom jednowarstwowy z keramzytu z wkładka styropianową, jednak jest to jeszcze mało rozpowszechniona u nas technologia i boje się czy znalazłabym odpowiednią ekipę aby postawiła go jak sie należy. A tak, zdecydowałam że będzie silka 24 + 15 styropianu. no ale póki co to narazi przede mną wędrówki papierkowe po urzędach, jedank jak juz ruszymy to mam nadzieję, że będę miała u was wsparcie i poradę taką w odpowiedni sposób przetłumaczona dla kobiety -czyli jak chłop krowie na rowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 18.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Droga efilo wszystko się zgadza. nie planuję budowy domu 3litrowego i to z silki więc nie widzę problemu. Gdy by takowy był - zmieniono by konstrukcję posadowienia, izolacji ścian i fundamentów - a tego jeszcze nie widziałem.jeśli boisz sie zbytniej ucieczki ciepła przez ściany do fundamentu to postaw 1 warstwę z czerwonej cegły (kiedyś tak się murowało - często widzimy pasek z czerwonej cegły wokół domu) a na to silke. Izolacja gwarantowana - a pod podłogówkę 30cm styropianu - i sprawa rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 18.09.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Mieszkam trzeci rok. Silka 24cm + 15 cm styro, tynk mineralny, działówki 12cm Zalety materiału potwierdzam. Podawane wady są dla mnie zaletami. Na ścianach nie mam kawałka klasycznego tynku - od razu szła gładź gipsowa. Elektrycy nie narzekali - nie była to dla nich pierwszyzna. Kable kładli przy ścianach w podłodze w rurkach instalacyjnych przed wylewkami. Jedynie bruzdowali do wyłączników, gniazdek, innych odbiorników. Jedyny minus to taki, że w paru miejscach chyba zrobili za płytko bruzdy bo z czasem w tym miejscu farba ściemniała (albo nie zjaśniała ze starości), chyba że to wina farby - Dekoral. A możesz zrobić zdjęcie tych swoich tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 19.09.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Czy ktoś buduje się z silikatów w pobliżu Radomia - pytam bo chciałbym się dowiedzieć skąd brał materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 21.09.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Pytanie do silkowców nt. składowania materiałów. Fundamenty zasypane piachem, na nich ok. 12cm chudziaka B15. Teraz czas na dostawę Silki. Wykonawca chce żeby ją złożyc wewnątrz budynku, na tym chudziaku. Wiadomo, będzie miał mniej dźwigania. Ale czy ten chudziak nie popęka, jeśli się na niego wrzuci ileśtam palet, każda ważąca ponad tonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 21.09.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Jezeli masz dobrze zageszczone podloze to nie ma prawa peknac.O ile masz dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts