tosinek 11.10.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 A u mnie murarze jakoś wbijali i Wumil mąż mój to nawet przewiercił się, twierdzi, ze się da, i tak jest lepsze od naszej cegły pełnej z 1932 z której mam dom postawiony obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 11.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 W sprawie instalacji elektrycznej: u mnie również pociągnięta po wierzchu silikatów. Przewody przyczepiane plastikowymi "flopami" z gwoździkiem. A było tego około 1,5 km przewodów 3x1.5 i 3x2.5. Daje się wbijać krótkimi uderzeniami, chociaż nie jest to łatwe. Paczkę flopów można kupić w hurtowni i wypróbować. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 15.10.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ja tak może z innej beczki silka e ma kanały elektryczne czy udało się komuś zamontować tam elektrykę ?Bo podobno jak tak się zrobi to można sobie odpuścić tynk wewnętrzny bo ponoć ściany są tak równe że można je pokryć cienko 2-3mm(szfagier +ja +blichówy+gips czpachlowy+gładz=gładka ściana/spore oszczędności) gipsem a po tym gładzCzy to prawda ? Czy ktoś tak zrobił?Hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 15.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ja tak może z innej beczki silka e ma kanały elektryczne czy udało się komuś zamontować tam elektrykę ? Bo podobno jak tak się zrobi to można sobie odpuścić tynk wewnętrzny bo ponoć ściany są tak równe że można je pokryć cienko 2-3mm(szfagier +ja +blichówy+gips czpachlowy+gładz=gładka ściana/spore oszczędności) gipsem a po tym gładz Czy to prawda ? Czy ktoś tak zrobił? Hm A więć te kanały to się nie nadają na elektrykę, kable da się kłaść, tym bardziej, że my większość dajemy skrętki wieć mam nadzieję, że tynku damy mało. Ale poziomów, trzeba pilnować wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 16.10.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Kanały na elektrykę da się wykorzystać pod warunkiem, że zaopatrzysz się w bloczki 7cm. Przynajmniej tak piszą w katalogach Xelli. Ja za późno się zorientowałem, zresztą gdy kupowałem bloczki (marzec 2007) to były wszystkie z katalogu pod warunkiem, że 24cm Ponieważ przycinanie bloczków nie jest zbyt łatwe to zrezygnowałem z wykorzystania kanałów. Domek postoi cała zimę a w tym czasie zaprojektuję elektrykę i zrobię bruzdy w odpowiednich miejscach. Planuję też przygotować korytka na kable z stropie monolitycznym układając na deskowaniu paski styropianu w odpowiednich miejscach. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 16.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Kanały na elektrykę da się wykorzystać pod warunkiem, że zaopatrzysz się w bloczki 7cm. Przynajmniej tak piszą w katalogach Xelli. Ja za późno się zorientowałem, zresztą gdy kupowałem bloczki (marzec 2007) to były wszystkie z katalogu pod warunkiem, że 24cm Ponieważ przycinanie bloczków nie jest zbyt łatwe to zrezygnowałem z wykorzystania kanałów. Domek postoi cała zimę a w tym czasie zaprojektuję elektrykę i zrobię bruzdy w odpowiednich miejscach. Planuję też przygotować korytka na kable z stropie monolitycznym układając na deskowaniu paski styropianu w odpowiednich miejscach. MCB to u nas też tak będzie ale korytka mąż robi z profili od g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 16.10.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Nie wiem o jakie bloczki 7 cm chodzi ale majster pilnuje aby kanały się zgrywały buduję z silki18 nie wygląda to źle.Nie wiem po co korytka w stropie przecież i tak ma być styropian bez żadnego problemu można zostawićw nim przerwy na kable a powstałą szczelinę po za kablami wypełnia styropian w kuleczkach lub keramzyt.Jeśli kable będę musiał prowadzić po ścianach to masakra tymk min 1.5 cm a bruzdowanie silki- nie łatwa sprawa Czyli otwory elektryczne to tylko marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 16.10.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Nie wiem o jakie bloczki 7 cm chodzi ale majster pilnuje aby kanały się zgrywały buduję z silki18 nie wygląda to źle.Nie wiem po co korytka w stropie przecież i tak ma być styropian bez żadnego problemu można zostawićw nim przerwy na kable a powstałą szczelinę po za kablami wypełnia styropian w kuleczkach lub keramzyt.Jeśli kable będę musiał prowadzić po ścianach to masakra tymk min 1.5 cm a bruzdowanie silki- nie łatwa sprawa Czyli otwory elektryczne to tylko marketing? Bloczki wyrównawcze. Opisane w katalogu Xelli. Korytka od strony sufitu - parteru. Nie chcę rozprowadzać kabli na stropie w warstwie ocieplenia. Planuję rozprowadzenie kabli korytkami w spodzie stropu przy ścianach pomieszczeń, w korytkach do np. lampy na środku sufitu. Z korytek zejście w dół do przełączników. Nie chcę wykonywać bruzd poziomych w ścianach, tylko pionowe. Kable ułożone w korytkach będą zakryte tynkiem. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 16.10.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ah tak nie głupie.Na temat bloczków 7 cm to sobie jeszcze poczytam na stronie Xelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Co do bruzd poziomych przy silikatach proponuje wykonać na określonej wysokości np. 40cm od wykończonej podłogi grubszej spoiny, układajac przy murowaniu w poziomie spoiny listwy drewnianej np. 2x2cm, powinno to zaoszczędzić wiele kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 19.10.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam wszystkich. Jestem tu nowa, tzn czytam forum a zwłaszcza ten wątek już od prawie 2 lat, ale dopiero teraz odawżyłam się coś napisać. Jestem już zdecydowana na budowanie z silikatów. Mam nadzieję, że uda mi się zacząć na jesieni 2008. Czy może mi ktoś z Was polecić jakaś dobrą ekipę budowlaną wyspecjalizowaną w silikatach. Buduję w Rembertowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 19.10.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam wszystkich. Jestem tu nowa, tzn czytam forum a zwłaszcza ten wątek już od prawie 2 lat, ale dopiero teraz odawżyłam się coś napisać. Jestem już zdecydowana na budowanie z silikatów. Mam nadzieję, że uda mi się zacząć na jesieni 2008. Czy może mi ktoś z Was polecić jakaś dobrą ekipę budowlaną wyspecjalizowaną w silikatach. Buduję w Rembertowie Hi,hi witamy sąsiadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka J. 20.10.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Moi Drodzy! Od pewnego czasu jestem tu częstym gościem - zamierzam budować dom na wiosnę 2008 i silikaty to nasz faworyt pośród materiałów. Ma mnóstwo zalet, tym bardziej, że planujemy budowę domu energooszczędnego. Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 21.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Moi Drodzy! Od pewnego czasu jestem tu częstym gościem - zamierzam budować dom na wiosnę 2008 i silikaty to nasz faworyt pośród materiałów. Ma mnóstwo zalet, tym bardziej, że planujemy budowę domu energooszczędnego. Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka cos w tym jest u mnei na budowie znalazlem raz zdechla muche.... acha dom mam z silki 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 21.10.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Moi Drodzy! Od pewnego czasu jestem tu częstym gościem - zamierzam budować dom na wiosnę 2008 i silikaty to nasz faworyt pośród materiałów. Ma mnóstwo zalet, tym bardziej, że planujemy budowę domu energooszczędnego. Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka mój mąż czytał w Austrii o tej oborze, w takim niemieckim Muratorze a obok była reklama jakieś ceramiki. A w polsich oborach krowy nie zdychają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 21.10.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 z silikatami jest kłopot na styku fundamentu i ściany, ale nie konstrukcyjny, tylko możliwości powstania potężnego mostka termicznego. Szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym To dla tych, którzy chcą oszczędzać energię. Silikaty dobrze przewodzą ciepło ( słabo izolują ).rozwiązań jest kilka. ocieplenie fundamentów również od wewnątrz. położenie pierwszej warstwy BK500/600 ( odmianę musi określić konstruktor ). lepiej BK500. Szkło piankowe i inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 21.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Moi Drodzy! Od pewnego czasu jestem tu częstym gościem - zamierzam budować dom na wiosnę 2008 i silikaty to nasz faworyt pośród materiałów. Ma mnóstwo zalet, tym bardziej, że planujemy budowę domu energooszczędnego. Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka cos w tym jest u mnei na budowie znalazlem raz zdechla muche.... acha dom mam z silki 18 Ja na palecie pod filią miałem zdechłą myszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 22.10.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mam okrutnie wąską działkę i dom będzie budowany, co do milimetra, więc już teraz, na etapie projektu, muszę podjąć decyzję dot. grubości ocieplenia ścian. Chcę budować z silikatów 24 cm i ocieplać wełną mineralną. I teraz pytanie 15 czy 18 cm. 15 wydaje się być standardem i minimum jednocześnie. Czy dodać dla świętego spokoju jeszcze po te 3 cm, żeby mieć poczucie, że mam ciepły dom? Czy wpłynie to istotnie na obniżenie rachunków za ogrzewanie, czy tylko na moją psychikę? I przy okazji, na jakiej stronie mogę obliczyć U dla obu tych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 22.10.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Chcę budować z silikatów 24 cm i ocieplać wełną mineralną. I teraz pytanie 15 czy 18 cm. 15 wydaje się być standardem i minimum jednocześnie silikaty to mocny materiał. Spokojnie można zejść z grubością ściany z 24 cm do 18 cm. Kalkulator masz np tutaj: http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/kalkulator_doboru_wlasciwej_grubosci_izolacji.htm Ja namawiam do ocieplenia minimum 18 cm wtedy masz U=0,2 zamiast 0,24 dla 15 cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 22.10.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 dzięki irekS, wiem że silikaty to mocny materiał ale 18 cm wzbudza moje wątpliwości zwłaszcza po wypowiedziach niektórych forumowiczów, którzy budowali z osiemnastki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts