IrekS 22.10.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 dzięki irekS, wiem że silikaty to mocny materiał ale 18 cm wzbudza moje wątpliwości zwłaszcza po wypowiedziach niektórych forumowiczów, którzy budowali z osiemnastki możesz podać linki do tych postów. Sam na razie jestem teoretykiem (budowa zacznie się prawdopodobnie w przyszłym roku) i szukając po necie nie znalazłem żadnych minusów 18 cm.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 22.10.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 możesz podać linki do tych postów Pisał to ktoś w tym wątku, ale ponieważ czytałam go od deski do deski już dawno temu to teraz Ci nie odpowiem - poszukaj na pewno gdzieś tu jest. Jak będę miał chwilkę to poszukam i Ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka J. 22.10.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Chcę budować z silikatów 24 cm i ocieplać wełną mineralną. I teraz pytanie 15 czy 18 cm. 15 wydaje się być standardem i minimum jednocześnie silikaty to mocny materiał. Spokojnie można zejść z grubością ściany z 24 cm do 18 cm. Kalkulator masz np tutaj: http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/kalkulator_doboru_wlasciwej_grubosci_izolacji.htm Ja namawiam do ocieplenia minimum 18 cm wtedy masz U=0,2 zamiast 0,24 dla 15 cm wełny Ja stawiam sobie za minimum U=018 - po pierwsze w związku z tym, że postanowiliśmy zastosować w domu pompę ciepła i dobra izolacyjność domu jest wskazana; pod drugie - wiele teraz się czyta o zaleceniach stosowania bardziej rygorystycznego wskaźnika U niż ten określony prawem budowlanym w Polsce, ponoć pułap 0,18 jest jeszcze ekonomicznie uzasadniony... Znawców tematu chciałabym zapytać co myslą o takiej konstrukcji muru trójwarstwowego: silikat 24 cm + 20 cm wełny + pustka 2 cm + ściana osłonowa (połówka pustaka max i miejscami klinkier) + tynk. Czy ktos słyszał żeby łączy silikaty z cegłą? Pozdrawiam Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka J. 22.10.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Moi Drodzy! Od pewnego czasu jestem tu częstym gościem - zamierzam budować dom na wiosnę 2008 i silikaty to nasz faworyt pośród materiałów. Ma mnóstwo zalet, tym bardziej, że planujemy budowę domu energooszczędnego. Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka cos w tym jest u mnei na budowie znalazlem raz zdechla muche.... acha dom mam z silki 18 Ja na palecie pod filią miałem zdechłą myszę Dobre ok - jesli tylko myszy i muchy wchodzą w grę to idę w to Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 23.10.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Do takiego wyboru przekonuje mnie też lektura tego wątku ale jest jedno ale - prześledziałam ten wątek dokładnie i choć była to tylko jedna czy dwie osoby to jednak pojawił się tu temat rzekomej nieyjasnionej szkodliwości silikatów i śmierci wśród trzody chlewnej w Austrii czy Niemczech hodowanej w oborach zbudowanych niby z tego materiału. Czy ktoś z Was drążył ten wątek? Blanka cos w tym jest u mnei na budowie znalazlem raz zdechla muche.... acha dom mam z silki 18 Ja na palecie pod filią miałem zdechłą myszę Dobre ok - jesli tylko myszy i muchy wchodzą w grę to idę w to Blanka Ja na poddaszu znalazłam martwego ptaszka Sądząc po śladach na oknie myślał, że było otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 23.10.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Mam pytanie, jakiej farby mam użyć do malowania ścian wewnatrz. Mur z silki 24, tynk cementowo-wapienny. Na zewnątrz ścian ocieplona wełna, położny tynk silikonowy. Może wiecie jaka powinna być paroprzepuszczalność farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 23.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Mur z silki 24, tynk cementowo-wapienny. Na zewnątrz ścian ocieplona wełna Joani tak z ciekawości ile masz centymetrów tej wełny ?? Bo właśnie muszę podjąć decyzję dot. grubości ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 23.10.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Joani tak z ciekawości ile masz centymetrów tej wełny ?? Bo właśnie muszę podjąć decyzję dot. grubości ocieplenia mam 12 cm lamelowej, 15 (gdy ja kupowałm) była nie do dostania. No ale co z tą farbą, bo malarze chcą pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 23.10.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 mam 12 cm lamelowej wybacz pytanie laika co to jest wełna lamelowa - czy ma inne parametry cieplne niż zwykła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaWo 23.10.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 dzięki irekS, wiem że silikaty to mocny materiał ale 18 cm wzbudza moje wątpliwości zwłaszcza po wypowiedziach niektórych forumowiczów, którzy budowali z osiemnastki możesz podać linki do tych postów. Sam na razie jestem teoretykiem (budowa zacznie się prawdopodobnie w przyszłym roku) i szukając po necie nie znalazłem żadnych minusów 18 cm.[/url] Ja mam domek z silki 18 (na razie surowy) i jak na razie stoi Wiem tylko, że podczas stawiania tak cienkich ścian nośnych trzeba szczególnie uważać na pion, bo najmniejszy odchył będzie niebezpieczny. A druga sprawa to taka, że bloczki ku zdziwieniu budowlańców nie trzymały wymiarów: sama widziałam, wszystkie bloczki były jakby "kopnięte" w jedną stronę i nie miały w związku z tym kąta prostego. Różnice wynosiły dosłownie 1 - 1,5 mm ale przy ciekiej spoinie dawało się to we znaki. A co do ocieplenia, to mam w projekcie 12 cm wełny o lambdzie =0,040, ale to daje ścianę o U=0,29 a to dla mnie trochę dużo. Dlatego ja daję 15 styropianu i to takiego o lambdzie 0,031. No i najlepiej było by pomyśleć o oknach energooszczędnych, ale na to jak na razie nie mam środków więc wstawiam zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 23.10.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 czy ma inne parametry cieplne niż zwykła ? wełna lamelowa chyba trochę gorzej izoluje , ale lepiej odprowadza wilgoć . A powiedzcie mi, czy wydatki za silkę można rozliczyć przy zwrocie VATu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 24.10.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 czy ma inne parametry cieplne niż zwykła ? wełna lamelowa chyba trochę gorzej izoluje , ale lepiej odprowadza wilgoć . A powiedzcie mi, czy wydatki za silkę można rozliczyć przy zwrocie VATu? Można ja odliczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 24.10.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Można ja odliczałem. dzięki za odpowiedz. A czy silkę i klej do silki odlicza się pod symbolem PKWiU: ex26.6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość It**** 31.10.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 witajcie zaczynam budowę z 18-stki Silki na klej; czy ktoś z Was stosował dodatkowe zbrojenie pod otworami okiennymi (tak, jak to opisane na stronie http://www.grupasilikaty.pl/zbrojenie_muru.php )? czy zamiast sytemu Murfor można zastosować coś innego? przyznam, że ciężko dostać "od ręki" to zbrojenie, w dodatku wychodzi dość drogo wraz z doliczeniem kosztów transportu ... szukam czegoś w zastępstwie za wszelkie porady - z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 31.10.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 witajcie zaczynam budowę z 18-stki Silki na klej; czy ktoś z Was stosował dodatkowe zbrojenie pod otworami okiennymi (tak, jak to opisane na stronie http://www.grupasilikaty.pl/zbrojenie_muru.php )? czy zamiast sytemu Murfor można zastosować coś innego? przyznam, że ciężko dostać "od ręki" to zbrojenie, w dodatku wychodzi dość drogo wraz z doliczeniem kosztów transportu ... szukam czegoś w zastępstwie za wszelkie porady - z góry dzięki a nei mozna dac drutu ocynkowanego powiedzmy 2 sztuki srednica 3-4mm taj jak w przypadku keramzytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość It**** 31.10.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 a nei mozna dac drutu ocynkowanego powiedzmy 2 sztuki srednica 3-4mm taj jak w przypadku keramzytu? a przy spoinie 2 mm? są cieńsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 31.10.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 a nei mozna dac drutu ocynkowanego powiedzmy 2 sztuki srednica 3-4mm taj jak w przypadku keramzytu? a przy spoinie 2 mm? są cieńsze? Jeśli ekipa Ci wymuruje to na spoine 2 mm to pozazdrościć! W praktyce mało komu się to udaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość It**** 31.10.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 a nei mozna dac drutu ocynkowanego powiedzmy 2 sztuki srednica 3-4mm taj jak w przypadku keramzytu? a przy spoinie 2 mm? są cieńsze? Jeśli ekipa Ci wymuruje to na spoine 2 mm to pozazdrościć! W praktyce mało komu się to udaje jeszcze nie mam doświadczenia, bo dopiero teraz zaczną murować; dodatkowe pytanko - nawet przy dozowniku xelli też się nie uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 31.10.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 a nei mozna dac drutu ocynkowanego powiedzmy 2 sztuki srednica 3-4mm taj jak w przypadku keramzytu? a przy spoinie 2 mm? są cieńsze? Jeśli ekipa Ci wymuruje to na spoine 2 mm to pozazdrościć! W praktyce mało komu się to udaje to zalezy od majstra moim się udało, tak, że mi jeszcze kleju zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 31.10.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 witajcie zaczynam budowę z 18-stki Silki na klej; czy ktoś z Was stosował dodatkowe zbrojenie pod otworami okiennymi (tak, jak to opisane na stronie http://www.grupasilikaty.pl/zbrojenie_muru.php )? Witam Ja stosowałem <a href=http://images29.fotosik.pl/105/ba33b01ce7545137.jpg' alt='ba33b01ce7545137.jpg'> pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts