tosinek 12.02.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam, Gdzie w okolicy Mińska Maz. lub Warszawy można kupić silikatówki? Jakiego producenta polecacie? Doszedłem do 15 strony i jeszcze zajmie mi przerycie się przez cały wątek. Ja kupowałam w Niemcech, koło Lublina, najtańszy transport i w ogóle chcieli zrobić, cena producenta a nie hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 13.02.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Stoczek Łukowski." Jedlanka"producent to chyba bedzie niedaleko,ja jak wyzej pisalem kupuje ten towar po 4.70 brutto z dowozem w okolicach Góry Kalwarii Cena wygląda b.ciekawie. Pytanie tylko co kosztowało te 4,70? Bloczki 24(5), 18 czy np 12? Pozdrawiam, J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 13.02.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Halinów buduje między innymi z Niemiec, a ci z Jedlanki nie chcieli w zeszłym roku ze mną rozmawiać. A tak w ogóle to bloczki STRASZNIE zdrożały przez tę zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 13.02.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ePiotr sprawdz czy na pewno te bloczki masz po 4.70 brutto a nie netto ... Cena loco producenta to jakies 4.40 brutto. Jak kupowalem w sierpniu i wrzesniu z Jedlanki to oprocz tego ze nie bylo to nikt nie chcial nizej zejsc niz 4.75 netto. PozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.02.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 W Poznaniu Silka E 18 4,91 brutto z dostawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ePiotr 13.02.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Stoczek Łukowski." Jedlanka"producent to chyba bedzie niedaleko,ja jak wyzej pisalem kupuje ten towar po 4.70 brutto z dowozem w okolicach Góry Kalwarii Cena wygląda b.ciekawie. Pytanie tylko co kosztowało te 4,70? Bloczki 24(5), 18 czy np 12? Pozdrawiam, J ePiotr sprawdz czy na pewno te bloczki masz po 4.70 brutto a nie netto ... Cena loco producenta to jakies 4.40 brutto. Jak kupowalem w sierpniu i wrzesniu z Jedlanki to oprocz tego ze nie bylo to nikt nie chcial nizej zejsc niz 4.75 netto. Pozdrawiam Zonzi 4.70 to cena brutto z faktura i dostawa(ale transport to tylko kilka kilometrow bo budowa blisko skladu) za bloczek 25cm a 12cm 2,70zł lub 2.80zł(nie pamietam w tej chwili ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 24.02.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam Jestem na etapie projektu, tzn. architekt pracuje nad projektem indywidualnym. Muszę szybko się zdecydować nad grubością bloczków silikatowych na ścianę zewnętrzną, 18cm czy 24cm? Temat był wałkowany pewnie wielokrotnie. Czytam ten wątek od początku, ale jest tego troszkę i zajmie mi to kilka wieczorków, a decyzję muszę podjąć niebawem. Czy jest duża różnica w kosztach? Czy ławy pod 24 będą większe? Jakie występują problemy przy 18 na które trzeba zwrócić uwagę ( wieniec nadproża?), a może na etapie projektu da się czegoś uniknąć. Czy przy 18 zewnętrznej więcej będzie ścian nośnych wewnętrznych, jak z bruzdowaniem takiej 18?Jakie są ogólne wady i zalety obydwu rozwiązań. Jaka jest cena i jakość silikatów z Trąbek koło Szczecina? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.02.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam Jestem na etapie projektu, tzn. architekt pracuje nad projektem indywidualnym. Muszę szybko się zdecydować nad grubością bloczków e? że co? Ty projektujesz czy archjitekt? : d jeśli masz mu powiedzieć grubość- to wal mniejszą- 18. (bęidze wiadomo taniej) a już on będzie musiał wsyzstko obliczyć (wytrzymałość ściany, nadproża, strop, balkony jeśłi wystepują i tyle ) dach też masz mu narzucony? (dachówka?) odnośnie fundamentów- to to też musi on policzyć a Ty jedynie mozesz sobie zachcieć betonowe czy żelebtowe no, i każ mu liczyć najpierw dla wysokośc 30cm pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 25.02.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 e_tomi rób tak jak ja (a właściwie jak mój architekt ) - nośne zewn. 18, a nośne wewn. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 emalin , a dlaczego tak ? czemu wewnętrzne 24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 25.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 e_tomi rób tak jak ja (a właściwie jak mój architekt ) - nośne zewn. 18, a nośne wewn. 24 tez tego nie rozumiem... czyżby 18stka silikatu nie wytrzymała obciążeń od stropu? jaki strop miałes? e.tomi- daj wszedzie 18 i niech architekt Ci to obliczy! no chyba że on bladego pojecia nie ma o tym, wtedy wszedzie 24 ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 25.02.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 e_tomi rób tak jak ja (a właściwie jak mój architekt ) - nośne zewn. 18, a nośne wewn. 24 tez tego nie rozumiem... czyżby 18stka silikatu nie wytrzymała obciążeń od stropu? jaki strop miałes? e.tomi- daj wszedzie 18 i niech architekt Ci to obliczy! no chyba że on bladego pojecia nie ma o tym, wtedy wszedzie 24 ;d A nie biegało mu pewnie o to zeby na scianie srodkowej, gdzie np 2 beleczki od terivy sie stykaja było wiecej miejsca ? tzn zeby kazda beleczka miała wymagana długosc podparcia ? ot tak strzelam nie wiem jak to wyglada dla poszczegolnych stropow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 25.02.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 > A nie biegało mu pewnie o to zeby na scianie srodkowej, gdzie np 2 beleczki od terivy sie stykaja było wiecej miejsca ? tzn zeby kazda beleczka miała wymagana długosc podparcia ? dokładnie o to chodziło, żeby mieć gdzie oprzeć, a nie o to, że obciążeń taka osiemnastka nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 25.02.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 bloczek 18 przeniesie na pewno wieksze obciazenia nie siporeks tak wiec tym bym si enei martwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 26.02.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam Jestem na etapie projektu, tzn. architekt pracuje nad projektem indywidualnym. Muszę szybko się zdecydować nad grubością bloczków silikatowych na ścianę zewnętrzną, 18cm czy 24cm? Temat był wałkowany pewnie wielokrotnie. Czytam ten wątek od początku, ale jest tego troszkę i zajmie mi to kilka wieczorków, a decyzję muszę podjąć niebawem. Czy jest duża różnica w kosztach? Czy ławy pod 24 będą większe? Jakie występują problemy przy 18 na które trzeba zwrócić uwagę ( wieniec nadproża?), a może na etapie projektu da się czegoś uniknąć. Czy przy 18 zewnętrznej więcej będzie ścian nośnych wewnętrznych, jak z bruzdowaniem takiej 18?Jakie są ogólne wady i zalety obydwu rozwiązań. Jaka jest cena i jakość silikatów z Trąbek koło Szczecina? Z góry dziękuję za odpowiedzi Również mam projekt indywidualny i również miała być ściana zewnętrzna 18 a wewnętrzna 12. Okazało się, po obliczeniach konstrukcyjnych że musi być 24. Osobiście 18 jakoś mnie nie przekonuje. Ponawaim pytanie odnośnie silikatów z Trąbek, czy ktoś brał od nich towar???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 26.02.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam Jestem po lekturze całego wątku. Uffff ciężko było, ale dzięki temu zdecydowałem się na ścianę zewnętrzną 24cm. Kilka osób narzekało na wybór 18 cm i chyba więcej osób jednak budowało z 24. Co do przenoszenia obciążeń to pewnie 18 daje sobie radę, ale martwią mnie ewentualne bruzdowanie w takiej ścianie. No i będę spokojniejszy miał sen, bo te 18 cm też mnie jakoś nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 26.02.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 dokładnie o to chodziło, żeby mieć gdzie oprzeć, a nie o to, że obciążeń taka osiemnastka nie pociągnie. nie ;] minimalne oparcie to 8cm! a nawet jakbyście chceli opierać i 16cm to belki wtedy ukłąda się "obok siebie" i po kłopocie ;/ ja dalej będę sie upierał i najpierw niech liczy dla 18stu!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 26.02.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 dla belek stropowych to może i racja, ale ja mam jeszcze jakieś podciągi podtrzymujące schody i inne wynalazki generalnie 18 na pewno wystarczy, a kontruktor jest od tego żeby policzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 29.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam wszystkich Dołączam się do tematu, też będę budował z silikatów 24cm. Nie wiem do końca jakich, bo wykonawca (robota i materiały) ma wybrać, czy to będzie silka, czy cuś innego. Startuję z budową w czerwcu. Też miałem wybór czy 18 czy 24 i się uparłem na 24, bo gdzieś czytałem - może w tym wątku już nie pamiętam, że może być problem ze zintegrowanymi roletami, zresztą wykonawca też tak sugerował. A poza tym konstrukcja solidniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.02.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witaj Kristofuros Ja też buduję z 24. Mnie też nie przekonuje 18. Nie szukam jakichś specjalnych uzasadnień wolę przepłacić a mieć spokojny sen i tyle. Tylko czemu ta silka taka droga? Zakładałam że za bloczek zapłacę koło 5,5 zł a tu cena koło 7,40 (brutto z HDS) i w dodatku jeszcze tylko chwila 'tak tanio'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts