bilbo 06.03.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2004 powyżej to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 07.03.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Witold napisał: A jak się ma grubość fundmentów przy zmianie tehnologii z BK na silikaty? Chcę zamienić w moim projekcie BK na silikaty i nie wiem jak to się ma do zmiany fundamentów. Mam podobny zamiar i pytałem majstra czy nie będzie problemu z fundamentem. Mówił, że nie, że wytrzyma 3 razy tyle. Z kierownikiem się jeszcze nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 17.03.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Mam pytanko co do transportu silikatów. Jak wyładowana ciężarówka (ok. 23t) wjechała na wasz plac budowy i czym to rozładowywaliście?Mam wrażenie, że jak wjedzie takie monstrum na działkę to już nigdy nie wyjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.03.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Robert - gość : Teodory są niedaleko miejsca gdzie mieszkam. I w najbliższej okolicy, są głównym dostawcą mat. na ściany. A to, że coś z Teodorami nie tak, to chyba pierwszy głos na tym forum. Ja mam raczej pochlebne opinie.Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 17.03.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Mam pytanko co do transportu silikatów. Jak wyładowana ciężarówka (ok. 23t) wjechała na wasz plac budowy i czym to rozładowywaliście? Mam wrażenie, że jak wjedzie takie monstrum na działkę to już nigdy nie wyjedzie. No cóż wjachała i wyjechała. Trochę się rozryło, ale dało się potem wyrównać. A rozładowanie HDSem. Silikaty były na paletach (takich trochę gorszej jakości niż Europalety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 25.03.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Czy ktoś kładł tynki cementowo-wapienne na ściany działowe z silikatów? Słyszałam, że tynk może się słabo trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.03.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Nikt nie tynkował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 28.03.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Czy ktoś kładł tynki cementowo-wapienne na ściany działowe z silikatów? Słyszałam, że tynk może się słabo trzymać Słyszałem, że przy równej ścianie (a przy silce jest duża szansa że taka będzie - o ile jest dobra ekipa) wystarczy 5 mm tynk gipsowy. Dużo się oszczędza na materiale. Poza tym, cementowo-wapienny ma bardziej chropowatą powierzchnię i będziesz potrzebował jeszcze gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 29.03.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Nie chcę gipsowych, bo za gładkie. Nie podobają mi się, a dobrze zrobiony cem.-wap. owszem, taki chropowaty... Ale dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.03.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Witam wszystkich entuzjastów silikatów!Też planuję budowę z tego materiału i w związku z tym mam pytanie do tych, którzy postawili ściany konstrukcyjne z 18-stki lub nawet 15-stki. Czy nie ma problemów z wykonaniem wieńca na tak cienkiej ścianie? A belki stropowe? Na jakich długościach powinny być podparte? A nadproża? Kochani, z jakim typem stropu związaliście swoje silikatowe ściany? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.04.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Czy ocieplając ścianę z silikatów metodą lekką-mokrą (styropian), trzeba jakoś specjalni traktować tę ścianę (gruntowanie), czy nie? Chodzi o to, że cegła wapiannno-piaskowa bardziej chłonie wodę od ceramiki, i nie wiem czy ma to jakiś negatywny wpływ na klejenie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.04.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 czy wbijaliście gwoździa w ścianę z silikatów? O wiele łatwiej wywiercić dziurę wiertarką, włożyć kołek i wkręcić wkręta...w ten sposób założyłem chyba z 1500 kotew, na każdej z nich mogłem się zawiesić i ani drgnęła... ( a swoje ważę... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.04.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Mam pytanko co do transportu silikatów. Jak wyładowana ciężarówka (ok. 23t) wjechała na wasz plac budowy i czym to rozładowywaliście? Mam wrażenie, że jak wjedzie takie monstrum na działkę to już nigdy nie wyjedzie. Firma w której kupawałem silikaty przywoziła je na czas i rozładowywała palety na wskazane miejsce... nawet na piętro, bo mieli samochód z takim śmiesznym dzwigiem z podchwytem jak we wózku widłowym i do tego kilkumetrowy wysięgnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.04.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Gwoździe służą raczej do wbijania w drewno a nie mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.04.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Kochani, z jakim typem stropu związaliście swoje silikatowe ściany? Jako, że mam ściany z ,,25-tki" , odpowiadam na powyższe... : Strop żelbetowy, zbrojony prętami 12mmx6mm i wylany B-20 z gruchy (podajnikiem oczywiście... ) a zbrojenie wyglądało tak: http://foto.onet.pl/upload/15/89/_241861_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.04.2004 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Czy ocieplając ścianę z silikatów metodą lekką-mokrą (styropian), trzeba jakoś specjalni traktować tę ścianę (gruntowanie), czy nie? Chodzi o to, że cegła wapiannno-piaskowa bardziej chłonie wodę od ceramiki, i nie wiem czy ma to jakiś negatywny wpływ na klejenie styropianu. Nie ma takiej potrzeby aby czymś dodatkowo gruntowac. Jakiś czas temu kleiłem płyty syropianowe frezowane do silikatów na klej (fachowo jak zalecają - dookoła i packi w środku) i przymocowanie na dwa kołki każda. Trzyma się. Bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 09.04.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam wszystkich entuzjastów silikatów! Kochani, z jakim typem stropu związaliście swoje silikatowe ściany? Pozdrawiam. My mieliśmy ściany z silki M24 i w części poddasza (ściany szczytowe) z M18. Ponieważ strop był wylewany z gruszki, to nie było żadnych problemów z wiencami. Przy wylewanym też nie powinno byc problemów z 18-stką. Co do innego typu stropu to niestety nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 09.04.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Silikaty ze wzgledu na technologie produkcji maja bardzo dobre wymiary Jesli ktos sie zastanawia nad malowaniem warstwy elewacyjnej to wiele zalezy od efektu jaki chce uzyskac. W przeciwienstwie do silikatow zwykle cegly maja wieksze zroznicowanie wymiarow i ksztaltu a elewacja po pomalowaniu ma bardziej nierowna fakture wynikajaca glownie z gry cieni na fugach. Wybor zalezy od zamierzonego efektu. Widzialem w Holandii wiele eleganckich domow z takim starym malowanym murem ale cegly nie byly rowne i w tym tkwil caly urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 09.04.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam wszystkich entuzjastów silikatów! Też planuję budowę z tego materiału i w związku z tym mam pytanie do tych, którzy postawili ściany konstrukcyjne z 18-stki lub nawet 15-stki. Czy nie ma problemów z wykonaniem wieńca na tak cienkiej ścianie? A belki stropowe? Na jakich długościach powinny być podparte? A nadproża? Kochani, z jakim typem stropu związaliście swoje silikatowe ściany? Pozdrawiam. Ja mam w planie M18 z wieńcem (majster nie widzi problemu) oraz strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 10.04.2004 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Mój kierownik po usłyszeniu, że chcę zrobić strop monolityczny przy ścianie z 18 poparł ten pomyśł. Jakoś nie widzi żadnych problemów jeżeli będę się trzymał projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts