Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Schemat generalnie znam, problem jest w tym że w moim przypadku wychodzi mocmo z lica ściany nośnej, i takie przypadki już nie są przedstawiane, interesuje mnie szczególnie sposób podparcia takich okien i czym, przypuszczam ze wiele osób juz ten problem rozwiazało, bo słysze o ociepleniach 20- nawet 25cm. Więc moze znajdzie kto zaprezentuje swoje rozwiazanie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Schemat generalnie znam, problem jest w tym że w moim przypadku wychodzi mocmo z lica ściany nośnej, i takie przypadki już nie są przedstawiane, interesuje mnie szczególnie sposób podparcia takich okien i czym, przypuszczam ze wiele osób juz ten problem rozwiazało, bo słysze o ociepleniach 20- nawet 25cm. Więc moze znajdzie kto zaprezentuje swoje rozwiazanie.

Pozdrawiam

jakis czas temu tak z 2 lata w tym watku chyba ktos prezentowal specjalne uchwyty do mocowania okien w scianie 3W

A ja mam taki problem czy stawialiscie moze sciany szczytowe z silki 18 cm? jakos je wzmacnialiscie czy nie? Ja w budynku gospodarczym mam scianki szczytowe wysokie na 3 metry i tak sie zastanawiam czy to jakos wzmacniac? Dodam ze wiezba nie dotyka sciany szczytowej wiec bedzie to konstrukcja samonosna

Czy ktoś miał w projekcie gazobeton 24 + 12 styro, a zamienił to na silkaty 24 (ewent. 18cm) + 12 ociepl. bez zmian konstrukcyjnych fundamentów i stropów ?

Ja w projekcie miałem ceramikę ale chciałem docelowo mieć BK tylko że byłem tak bardzo zmienny, ze pozostało na silikatach. Oczywiście 18cm ale styropian to 15 i to jest to niezbędne minimum. Wełny na dachy to w sypialniach mam po 25 cm a na klatce schodowej i w łazience mam po 30 cm.

Teraz to się cieszę z tego wyboru bo na ogrzanie domku przez 2 ostatnie zimy i ciepłą wode przez cały czas zużyłem tylko 18mp. opału. (prawie bo mam jeszcze z 0,5mp). To chyba nie wiele z czego jestem bardzo zadowolony.

A ja mam taki problem czy stawialiscie moze sciany szczytowe z silki 18 cm? jakos je wzmacnialiscie czy nie? Ja w budynku gospodarczym mam scianki szczytowe wysokie na 3 metry i tak sie zastanawiam czy to jakos wzmacniac? Dodam ze wiezba nie dotyka sciany szczytowej wiec bedzie to konstrukcja samonosna

To pytanie mnie bardzo ubawiło (kiedyś miałem podobne dylematy ale budowa mnie wyprostowała).

Jak już wyżej napisałem mam domek z M18 (wcześniejszy produkt przed E18) i od stropu do samej kalenicy mam z 5 m i jakoś się nie stresuję. Od środka mam tuż przy ścianie krokwię a od zewnątrz przyklejony styropian i znowu krokwia. Wszystko jest bardzo sztywne - to wiem na pewno bo mieszkam na wzgurzu i jak czasami tak pożądnie wieje ... to nic nie czuję. W projekcie oczywiście na każdej ściance szytowej miałem wykonać cieniutki wieniec z 2 prętów 12mm ale nie zrobiłem tego. Taką podjąłem decyzję po konsultacji z kierownikiem budowy i jeszcze kilkoma osobami.

Problem z ścianami szczytowymi to głównie problem na etapie wznoszenia budynku, przed zamontowaniem więżby dachowej, szczyt budynku bez rdzeni jest bardzo narażony na porywy wiatru, co roku na budowach ,,pada" wiele szczytów budynków, niszcząc często przy tym stropy.

Dlatego zalecam wykonywać rdzenie, wieńce w ścianie szczytowej, szczególnie jezeli sa wysokie.

• 2 weeks później...
Witam klub silikatowców :)

Planuje wykonać ściane 3 warstwową :

- 12cm Ekoklinkier

- 2cm pustka powietrzna

- 20cm styropian

- 18cm SilkaE

W tym układzie zaczyna martwić mnie troche osadzenie okien (a niektóre mam spore) w takiej ścianie, wiadomo ze okno powinno być tuz przed warstwą elewacyjna, czyli okna beda 20 cm poza ściana nośna , jak rozwiazywane są takie sytuacje, na czym ewentualnie podpierane sa okna.

Czy ktoś juz walczył z tym problemem? moze jakieś zdjecia by sie znalazły? :wink:

Pozdrawiam .

Witam!

Mam podobny układ:

ścianę 3 warstwową :

- 12cm Ekoklinkier (cafena) w trakcie

- 1cm pustka powietrzna

- 16cm styropian

- 18cm Silikat

i spore okna

Powiem ci że to trochę kłopot, albo znajdziesz drogie kotwy, albo dobry montaż (jedno i drugie możesz po zwróceniu się do Jareko) albo pokombinujesz. Ja nie zdecydowałem się na ofertę Jareko (mam nadzieje że nie będę żałował) chociaż mam pewne obawy, czy nie lepiej było zapłacić za spokój.

U mnie jest takie rozwiązanie (czasochłonne i zwiększające trochę koszty) i do końca nie jestem z niego zadowolony:

dołem beleczka metalowa 70X30 mm podparta w środku takimi http://www.e-dach.pl/gdp_artykul_zdjecia/balkenschuhe_I_art.jpg uchwytami do krokwi, mocowanymi od spodu belki - uchwyt mocowany "do góry nogami". Ma kilka zalet w tym przystępną cenę. Największe okna mam 220x360 cm (4x90) , mniejsze - postawiłem okna tylko na tych uchwytach.

Wiem że to nie jest idealne rozwiązanie, ale zawsze jakieś wyjście!

Pozdrawiam!

Słuchajcie, znajomi mowią mi zebym ocieplił strop garazu jakimś styropkiem 6-10cm , argumentyują to tym ze drzwi garażowe garazu wbudowanego w bryłe budynku nie trzymają ciepła i garaz sie mocna wychładza, twierdzą ze oni tez nie ocieplali na początku tego stropu ale zaraz po 1 zimie odrazu kładli styro bo w pomieszczeniu nad garazem bylo wyraznie chłodno i to ponoć szło od podłogi, zastanawia mnie tez w takim wypadku wychładzanie scian garazu - skoro to silka moze warto by bylo tez od wewnatrz obłozyc moze jakąś wełną 5cm sciany garazu przylejgające do częsci mieszkalnej ??

co o tym myslicie ?

pzdr

art

Gość Gosc_gość
Słuchajcie, znajomi mowią mi zebym ocieplił strop garazu jakimś styropkiem 6-10cm , argumentyują to tym ze drzwi garażowe garazu wbudowanego w bryłe budynku nie trzymają ciepła i garaz sie mocna wychładza, twierdzą ze oni tez nie ocieplali na początku tego stropu ale zaraz po 1 zimie odrazu kładli styro bo w pomieszczeniu nad garazem bylo wyraznie chłodno i to ponoć szło od podłogi, zastanawia mnie tez w takim wypadku wychładzanie scian garazu - skoro to silka moze warto by bylo tez od wewnatrz obłozyc moze jakąś wełną 5cm sciany garazu przylejgające do częsci mieszkalnej ??

co o tym myslicie ?

pzdr

art

Rozwiązanie warte rozważenia, żeby ocieplić ścianę miedzy garażem i częścią mieszkalną.

Muszę sprawdzić jak mam u siebie w projekcie.

Myślę, że można też rozważyć zamontowanie chociaż 1-ego kaloryfera w garażu, żeby się tak nie wyziębiało.

co o tym myslicie ?

pzdr

art

Warto!

Koszty nie sa jakieś ogromne a faktycznie można trochę na ogrzewaniu zaoszczędzić.

No i sumienie jakieś takie spokojniejsze... :wink:

ar_com

ja mam budynek zaprojektowany w silikatach więc projekt od razu to przewiduje - ocieplony jest strop oraz ściana przylegająca do budynku. Styropianem. Po co wełna? W tym wypadku raczej gorsza niż lepsza.

A swoją drogą pytanko. Czy ktoś jakoś ociepla ościeże przy bramie garażowej? Bo jak garaż jest z silikatów to akurat nie jest to zbyt ciepłe miejsce.

odnośie tego kaloryfera w garażu- to trzeba sie zdecydować :p albo oszczędzamy na energii albo nie ;d

w garażu moze być chłodno, a jeden grzejnik który nie ociepli tego pomieszczenia będize ogromną stratą ciepła jakby nie było ;)

he? :o

grzejnik który nie ociepli będzie stratą? ale o co chodzi?

można bez skrótów myślowych poprosić?

P.S. Ja mam zamiar miec grzejnik - generalnie będzie miał za zadanie grzać.

odnośie tego kaloryfera w garażu- to trzeba sie zdecydować :p albo oszczędzamy na energii albo nie ;d

w garażu moze być chłodno, a jeden grzejnik który nie ociepli tego pomieszczenia będize ogromną stratą ciepła jakby nie było ;)

he? :o

grzejnik który nie ociepli będzie stratą? ale o co chodzi?

można bez skrótów myślowych poprosić?

P.S. Ja mam zamiar miec grzejnik - generalnie będzie miał za zadanie grzać.

na rozum ;)

ocieplacie ściane garaz-dom aby jak najmniej ciepła uciekło od domu do garażu- i dalej...

grzejnik w garażu to tak bardziej przesadzajac już- grzejnik na dworzu ;)

aleto nie dom pasywny,tak wiem wiem. ;)

Gość Gosc_gość

No tak, jak grzejnik nie będzie sterowany to będzie chodził na full i nie będzie to miało sensu, ale jak grzejnik będzie sterowany i będzie się załączał po spadku temperatury poniżej np. 10st lub może więcej, to wcale taką dużą stratę ciepła nie będzie generował. Oczywiście zastosowanie tego jednego grzejnika nie uzasadnia braku przyzwoitego ocieplenia garażu, łącznie z zastosowaniem odpowiedniej jakości bramy garażowej np: bramy Normstahl seria g60 mają współczynnik U=1.0.

http://www.normstahl.pl/pl/produkty/bramy-garazowe/bramy-sekcyjne-gorne-g60/g60-trend/szczegoy-techniczne.html

Wszystko razem zapewni komfortowe warunki w garażu, nawet dla tych co będą chcieli zrobić tam mały warsztacik i lubią sobie czasem coś podłubać albo przy samochodzie, albo przy czymkolwiek. Czyli np. dla mnie :p

osek

idąc tym rozumowaniem to budynek mieszkalny też nie powinien być ogrzewany. :wink:

jakbym nie miała grzejnika w garażu to by mi wodomierz zamarzł :wink:

P.S. Aż taka wielka strata ciepła to nie jest - przecież garaż jest ocieplony tak samo jak reszta domu. Jedynym minusem jest oczywiście brama garażowa która nie dość że wielka to jeszcze od czasu do czasu otwarta. :roll: :D

efilo grzejnik ten na pewno jest KILKUKROTNIE większą stratą ciepła niż np ocieplenie ściany garaż-dom ;)

poprostu- ilośc potrzebnej dla całego domu energii dzielisz na n-pomieszczeń dodać garaż ;)

moim zdaniem- oszczędzanie energi= mniej na energie ;) a na pewno wiecej zaszczędzi sie nie wkładając grzejnika do garażu ;)

pozdrawiam.

edit: nie bedizesz miała gdzie słoików trzymać :p