asiaf1 29.06.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Witam, czym ciąć silkę? Najlepiej bez prądu bo u nas budowa na agregacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blanka J. 29.06.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Jakie są wady działówek o gr. 8 cm z silikatów?Z góry dziekuję za rady. Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 30.06.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Jakie są wady działówek o gr. 8 cm z silikatów? Z góry dziekuję za rady. Blanka że są cieniutkie. U mnie hydraulicy przy podkuwaniu wybili dziurę na drugą stronę i raz tynkarze przy powiekszaniu otworu na puszkę, ale po zachlapaniu zaprawą jest OK. Przy murowaniu kazałem co którąś warstwę kłaść drut 6. Pozdr filipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 30.06.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Witam, czym ciąć silkę? Najlepiej bez prądu bo u nas budowa na agregacie.... jak bez pradu to specjalna gilotyna ale koszztuje cos kolo 1000 zl z tego co pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jakie są wady działówek o gr. 8 cm z silikatów? Blanka Ja zdecydowałem się na działówki z bloczków 12cm. Koszt nieco większy, ale brak problemów związanych z przekuwaniem się na drugą stronę ściany przy pracach instalacyjnych. A i ościeżnice zamontowane na takich ścianach wyglądają tak bardziej, hmmm... poważnie... A tak poza tym polecam silikaty. Podczas ostatnich upałów temp na zewnątrz od strony tarasu wynosiła 37-38 st.C, zaś w środku przy uchylonych oknach temperatura podniosła się przez cały dzień z 21,5 do 23st. - caaałkiem przyjemnie... Pzdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Hmm... A takie połączenie jak beton komórkowy w ścianach zewnętrznych i silikaty jako działówki? Ściany zewnętrzne ciepłe, a dzięki silikatom w środku dobra izolacyjność akustyczna między pomieszczeniami, no i jest masa, żeby była akumulacyjność cieplna. Co o tym myślicie? Czy takie połączenie może sprawić jakieś problemy (nie wiem, np. pękanie na styku silikatów i BK lub coś w tym stylu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.07.2008 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Jakie są wady działówek o gr. 8 cm z silikatów? Z góry dziekuję za rady. Blanka Zbyt cieńkie by wiercić w nich udarem lub kuc młotem. Bardzo duże prawdopodobieństwo, że popękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.07.2008 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam, czym ciąć silkę? Najlepiej bez prądu bo u nas budowa na agregacie.... Ja nie znam innego, skutecznego rozwiązania jak tylko ciąć dużym fleksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.07.2008 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Hmm... A takie połączenie jak beton komórkowy w ścianach zewnętrznych i silikaty jako działówki? Ściany zewnętrzne ciepłe, a dzięki silikatom w środku dobra izolacyjność akustyczna między pomieszczeniami, no i jest masa, żeby była akumulacyjność cieplna. Co o tym myślicie? Czy takie połączenie może sprawić jakieś problemy (nie wiem, np. pękanie na styku silikatów i BK lub coś w tym stylu)? Nie zaleca się mieszania dwóch różnych materiałów budowlanych przy stawianiu ścian i uważam, że jeżeli zdecydowałeś się na BK to przy nim pozostań. Twoje oczekiwania wobec silikatów mogą być niedocenione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.07.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Nie zaleca się mieszania dwóch różnych materiałów budowlanych przy stawianiu ścian i uważam, że jeżeli zdecydowałeś się na BK to przy nim pozostań. Twoje oczekiwania wobec silikatów mogą być niedocenione. Nie zaleca się? Ale dlaczego? I co rozumiesz przez stwierdzenie, że moje oczekiwania wobec silikatów "mogą być niedocenione"? Chodzi Ci o to, że ta izolacyjność akustyczna wcale nie jest taka super? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 02.07.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Szanowni,ja mam 24 silikatu na zwenątrz, a działówki z maxa 12 cm. Jest cicho - fakt, działa jak klima - fakt. Wierci się świetnie, w maxie duzo ciężej. I tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 02.07.2008 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Vafel Takie polaczenie jest jak najbardziej OK. Musisz tylko dopilnowac zeby zbrojenie pod dzialowki bylo dopasowane do wagi silikatow. Jak juz nawet producenci reklamuja system 20 to bedzie ok pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 03.07.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 U mnie będzie; ściany zewnętrzne silka 24, działówki 12. Chcieliśmy calość z jednego materiału. Cóż fachowcy się trochę pomęczą, a mąż sprawi sobie porządny sprzęt do majsterkowania z czego akurat jest bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 03.07.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 witam, może komus zostało trochę połówek N24 (wymiar 115x240x220) - pilnie poszukuję , okolice Otwocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitu-pitu 09.07.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ... My mamy w projekcie 18cm i jak do tej pory nie wzbudzało to we mnie poważniejszych obaw..po lekturze tych kilku stron juz zakiełkowały wątpliowści.. dodam, ze warunki gruntowe mamy średnie.. architekt przy adaptacji z ław 60' zrobił 100' -najpierw podejrzewalam, ze szykuje nam bunkier ale jak przyjrzałam się badaniom geologicznym i ciężarowi silki to uwierzyłam.. ... Co to znaczy warunki gruntowe średnie? Na jakiś podmogłych terenach, czy torfowiskach? Z taką łąwą to stawia się na terenach górniczych i przy takiej szerokości ławy trzeba dołorzyć stali mimimum 6 prętów z podwójnymi strzemionami bo sam beton to niewiele pomoże. Po drugie Silka 18 nie jest dużo cięższa od Porothermu 25. Dawno mnie nie było - spieszę z odpowiedzią.. wierzchnią warstwę stanowi gleba roślinna o grubości 0,4m. Warstwa I - gliny piaszczyste,miękkoplastyczne Il=0,673 (cokolwiek to znaczy ) i warstwa IA - gliny piaszczyste plastyczne Il=0,340. Woda gruntowa jaką sączenie.Głębokość występowania 1,7m. tak więc nie najlepiej.. działka ma lekki spadek na południe.. wolę, zeby dom mi nie zjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 11.07.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 czy dawaliście zbrojenie pod otworami okiennymi ? jest to zalecane na stronie grupy silikatyalbo może dawaliście spoinę pionową na odcinku pod oknem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 11.07.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Nie dawalem zbrojenia i kilka rysek jeszcze przed tynkami sie zdarzylo. Nigdy nie dopilnujesz zeby wszystkie cegly byly na zakladke. Daj pod oknem na pelna spoine i powinno byc dobrze. Radze tez zwrocic fachowcom uwage zeby polewali cegly woda przy obecnych temperaturach. Silikaty bardziej pija wode a przy klejeniu ma to duze znaczenie. Zastanawiam sie co wybudowac z 3 palet N24 co mi zostaly To w sumie 10.5 - 11 m2 ściany. Smietnik i grill ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 11.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 u mnie murują na zaprawe tradycyjną nie na kleja w dodatku narzekają że bloczki ciężkie bo zamokły na składzie - a ja się po cichu cieszę że są wilgotne - to tak nie piją no aż się prosi żeby śmietnik wybudować z resztek w końcu z tego przede wszystkim silikaty sa znane (głównie ich przeciwnikom ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 11.07.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Nie dawalem zbrojenia i kilka rysek jeszcze przed tynkami sie zdarzylo. Nigdy nie dopilnujesz zeby wszystkie cegly byly na zakladke. Daj pod oknem na pelna spoine i powinno byc dobrze. Radze tez zwrocic fachowcom uwage zeby polewali cegly woda przy obecnych temperaturach. Silikaty bardziej pija wode a przy klejeniu ma to duze znaczenie. Zastanawiam sie co wybudowac z 3 palet N24 co mi zostaly To w sumie 10.5 - 11 m2 ściany. Smietnik i grill ? Ja stosowałem zbrojenie Już ktoś o to pytał, nawet na 39 stronie wątku fotkę wkleiłem pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.07.2008 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Nie zaleca się mieszania dwóch różnych materiałów budowlanych przy stawianiu ścian i uważam, że jeżeli zdecydowałeś się na BK to przy nim pozostań. Twoje oczekiwania wobec silikatów mogą być niedocenione. Nie zaleca się? Ale dlaczego? I co rozumiesz przez stwierdzenie, że moje oczekiwania wobec silikatów "mogą być niedocenione"? Chodzi Ci o to, że ta izolacyjność akustyczna wcale nie jest taka super? Przy tak cieńkiej ścianie nawet nie zauważysz różnicy w dzwiękochłonności obu ścian a później będziesz jeszcze rozczarowany, że źle Ci wymurowali, że bardzo twardze, że musisz zastosować specjalne kołki by powiesić coś ciężkiego (bo są pustki powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts