jahani 29.07.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam klub silikatowców Planuje wykonać ściane 3 warstwową : - 12cm Ekoklinkier - 2cm pustka powietrzna - 20cm styropian - 18cm SilkaE Mam podobny układ: ścianę 3 warstwową : - 12cm Ekoklinkier (cafena) w trakcie - 1cm pustka powietrzna - 16cm styropian - 18cm Silikat Witam, widzę że zdecydowaliście się na układ 3W ze styropianem i szczeliną wentylacyjną. Też stoję przed wyborem rozwiązania dla 3W i zastanawiam się nad tą szczeliną - czy ją robić czy nie. Opinie są podzielone tak mniej więcej pół na pół. Dlaczego zdecydowaliście się na robienie szczeliny wentylacyjnej przy styro? - 1cm pustka powietrzna - nie było planowane - ("samo") wyszło - średnio 1 cm, czasami więcej czasami mniej. Jakby była planowana wełna, to i owszem -ze 3 cm trzeba by dać szczeliny, ale dla styropianu nie jest obligatoryjnie wymagane. P.S. Przy okazji - weź pod uwagę że dzięki tak dużej odległości ściany nośnej od osłonowej, cegły w nadprożach z klinkieru będą ustawione na sztorc - na wysokość 12 cm a nie 25. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 29.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 P.S. Przy okazji - weź pod uwagę że dzięki tak dużej odległości ściany nośnej od osłonowej, cegły w nadprożach z klinkieru będą ustawione na sztorc - na wysokość 12 cm a nie 25. A tego to nie rozumię. To jak cegły są ustawione to zależy chyba od "wizji artysty". Z tego co wiem to nadproży z cegły stosuje się MURFOR który ma dość spore możliwości ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 29.07.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 zgadzam sie z AM76, przy budowaniu ściany osłonowej w rejonie nadproży należy stosować MURFOR - wtedy po pierwsze klinkier ustawiony "normalnie" a nie na sztorc - co dodatkowo ma zaletę taką oprócz estetycznej, że przy takim ustawieniu na sztorc powstałby w rejonie nadproża olbrzymi mostek cieplny. Jak Twój majster tego nie zna albo nie rozumie, to mu zrób kurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahani 29.07.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 zgadzam sie z AM76, przy budowaniu ściany osłonowej w rejonie nadproży należy stosować MURFOR - wtedy po pierwsze klinkier ustawiony "normalnie" a nie na sztorc - co dodatkowo ma zaletę taką oprócz estetycznej, że przy takim ustawieniu na sztorc powstałby w rejonie nadproża olbrzymi mostek cieplny. Jak Twój majster tego nie zna albo nie rozumie, to mu zrób kurs Witam! Po pierwsze primo: A orientowaliście się ile kosztuje MURFOR? (konsole za okno poniżej na zdjęciach - to jak mnie pamięć nie myli, coś w przedziale 800-900 zł) Po drugie primo: Mój Majster był bardziej niż kumaty! Zrobił fantastyczną robotę! Po trzecie i ostatnie primo: Nie zrozumieliśmy się, zdjęcia lepiej oddadzą to co chciałem przekazać http://images33.fotosik.pl/336/71b9f34d1de7a4bd.jpg http://images31.fotosik.pl/335/368a85292719de8c.jpg Uprzedzając pytania: cegła jest w nadprożu przycięta i odstawiona od okna o 3 cm "w nadziei" że będzie tam roleta. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 07.08.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Ale tu cisza..... Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaitomek 13.08.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 U Nas stoi domek z Siliki i jesteśmy bardzo zadowoleni Fachowiec był bardzo zadowolony z Silki E24 dobrze mu się z nich murowało i nie narzekał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 19.08.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale tu spokojnie, nikt już nie buduje z silki?????Ile ostatnio wyniósł was bloczek 24 i 12??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiaf1 19.08.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale tu spokojnie, nikt już nie buduje z silki????? Ile ostatnio wyniósł was bloczek 24 i 12??? 12 - 3,01 brutto 24 - za dużo cos ponad 6 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 19.08.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Ale tu spokojnie, nikt już nie buduje z silki????? Ile ostatnio wyniósł was bloczek 24 i 12??? 12 - 3,01 brutto 24 - za dużo cos ponad 6 zł Mało. W Szczecinie najtaniej udalo mi się znaleść: 24 - 7,01 brutto, 12 - 3,90 brutto. Ceny z dowozem HDS i rozładunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scyzor76 01.09.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Witam Mam pytanie do znawców silikatów , co sądzicie o wyrobach Zakładów Silikatowych Żytkowice ? Rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy i jeśli chodzi o cenę to zaproponował mi nawet korzystne ceny. Niestety na forum nie znalazłem informacji na temat tego producenta. Czy ktoś z szacownych forumowiczów mógłby podzielić się informacjami na temat wyrobów(jakości) taj firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 05.09.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Jakiego producenta najlepiej kupić silikaty (12cm grubości na ścianki działowe) , biorąc pod uwagę iż nie przenoszą żadnych obciążeń - ich wytrzymałość na ściskanie nie jest istotna, ważne są inne parametry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.09.2008 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Jakiego producenta najlepiej kupić silikaty (12cm grubości na ścianki działowe) , biorąc pod uwagę iż nie przenoszą żadnych obciążeń - ich wytrzymałość na ściskanie nie jest istotna, ważne są inne parametry) najtanszego albo takiego zeby wysokosc bloczkow pasowala do iinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaniek 10.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam! Mieliśmy budować z silikatów, ostatecznie wyszło, że będzie Silka (zdecydowała dobra cena). Mam pytania do budujących z tego materiału: 1. Ściana osłonowa z Silki 8 cm (w murze trójwarstwowym)Czy przed zimą powinnam otynkować dom (okna będą wstawiane dopiero wiosną)? Sąsiedzi mówią, że tak bo Silka pije wodę i mi ją rozsadzi (ale sprawdziłam, że nasiąkliwość Silki jest poniżęj 18% a porothermu poniżej 26%), więc mam kompletny mętlik w głowie. 2. Kanały elektryczne w Silka E Czy rzeczywiście korzystaliście z tych kanałów i w jaki sposób?Mój projekt elektryki dopiero będzie się robił w zimie, a mury na dniach będą się murować. Wychodzi mi na to, że mogłabym peszle na kable wsunąć w kanały elektryczne tak mniej więcej tam gdzie przewiduję że pójdą kable, a potem podkuć się do miejsc których nie przewidziałam a będą w projekcie elektryki - czy tak? Pozdrawiam,blaniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 14.09.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 co do tego okablowania - niestety trzeba bardzo pilnować, aby murarze nie zatykali klejem tych dziur na elektrykę - trudno upilnować - ponadto trzeba się szybko zastanowić - gdzie przewody będą szły z parteru na piętro - bo w tych miejscach trzeba zostawić przepusty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaniek 23.09.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witaj,Ale rozumiem, że nie jest to niewykonalne? Czy u siebie je wykorzystałeś? PSOwiedziłam Wasz dziennik. Piękny domek Wam rośnie, mam kilka pytań, które poślę do Komentarzy. Pozdrawiam,Blanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 23.09.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 no więc niestety ja nie do końca dopilnowałem Zobaczymy jak będzie - instalacje dopiero w lutym - wtedy coś więcej będę mógł napisać na temat wykorzystania kanałów...Póki co przerwa zimowa się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 25.09.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Czy rzeczywiście korzystaliście z tych kanałów i w jaki sposób? Mój projekt elektryki dopiero będzie się robił w zimie, a mury na dniach będą się murować. Wychodzi mi na to, że mogłabym peszle na kable wsunąć w kanały elektryczne tak mniej więcej tam gdzie przewiduję że pójdą kable, a potem podkuć się do miejsc których nie przewidziałam a będą w projekcie elektryki - czy tak? A co z wieńcem ? Wieniec zakrywa wloty - nie zrobisz chyba domu bez wieńca ? Którędy pójdziesz z tymi kablami ? Pewnie obok. Przemyśl - może znajdziesz u siebie rozwiązanie - ja dałem sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 25.09.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Apropo tych kanałów na elektrykę. W tym dokumencie na stronie 25 pokazują szczegółowo jak to robić. http://www.xella.pl/downloads/pol/product/Poradnik_Murowanie_z_SILKI.pdf Przez wieniec to chyba te rurki wyprowadzają. Pomysł chyba fajny. Jedyny problem widzę w naszych wykonawcach. W tym PDFie jest zdjęcie jak pan sobie wciska w te dziurki te rurki Jakoś nie mogę sobie wyobrazić "standardowego" murarza który wykonuje takie "skomplikowane" operacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 26.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Apropo tych kanałów na elektrykę. W tym dokumencie na stronie 25 pokazują szczegółowo jak to robić. http://www.xella.pl/downloads/pol/product/Poradnik_Murowanie_z_SILKI.pdf Przez wieniec to chyba te rurki wyprowadzają. Pomysł chyba fajny. Jedyny problem widzę w naszych wykonawcach. W tym PDFie jest zdjęcie jak pan sobie wciska w te dziurki te rurki Jakoś nie mogę sobie wyobrazić "standardowego" murarza który wykonuje takie "skomplikowane" operacje. Brawo - też tak chciałem. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wszystkim "nowym" znalezienia na polskim rynku budowlanym takich murarzy i elektryków, którzy zgodzą się tak działać i utrzymają odpowiedni poziom wykonawczy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 26.09.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 no właśnie - teoria jest OK, czasami jednak gorzej z praktyką......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts