ZaKontyK 05.03.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Zastanawiam się tylko nad ściankami działowymi - czy robić z silikatów N8 czy N12... Główne z 12 (nie zrobiłbym z 8 zwłaszcza szerokich - może dlatego, że mam parterówkę i ściany nie są na górze "związane" sufitem). Z 8 mam jakieś całkiem lekkie i niewielkie ścianki typu: ścianki/szafy, ścianki/garderoby, ścianki/zasłonki. W 8 też osadzisz drzwi - to tylko inna ościeżnica (wężej rozbudowana), pamiętaj, że z tynkiem może być tego nawet ponad 10 cm. Do garderób wybudowanych z 8 mam normalne drzwi wewenętrzne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 05.03.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ja mam ściany zewnętrzne z 24, wewnętrzne nośne z 18, a działówki z 12, jedynie na pietrze w 2 pomieszczeniach dałem 8, ponieważ chciałem, aby ściana była lżejsza, bo strop, mimo że monolityczny, to jednak pod zbyt wielkim ciężarem pewnie by się uginał. Uważam że 18 na ściany zewnętrzne jest ciut zbyt delikatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.03.2009 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ...Uważam że 18 na ściany zewnętrzne jest ciut zbyt delikatna Nie przesadzajmy. Z tego rozmiaru można budować ściany nośne do 4 kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.03.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Uważam że 18 na ściany zewnętrzne jest ciut zbyt delikatna Co to znaczy ciut delikatna? W mojej okolicy znam dwa domy wybudowane z silikatów 18 cm. Żaden nie wygląda na delikatny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 06.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 to znaczy że ściana utrzyma obciążenie, ale wygląda, jakby miała nie utrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 06.03.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Hmm... ja mam parterówkę, bez stropu, bez poddasza... jakoś się nie obawiam, że coś może być nie tak ze ścianą... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 12.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy ktoś stosował klej Kreisel Murlep 125 do klejenia silikatów? Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 12.03.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 WitamBuduję w okolicach Szczecina - mam stan "zero" - silikaty kupiłem w silikaty Barlinek- chyba wszystko z nimi ok - cena w sumie dobra a jak mówią w reklamach "nie widzę różnicy" no i producent blisko. Nośne 24cm +15 wełny i miejscami 10 wełny i klinkier 6cm, działowe 12 cmCzy w przypadku murowania na klej - na ile rzadkie w tej części kraju przymrozki w nocy mogą wpłynąć na jakość ... albo inaczej : czekać z rozpoczęciem do "po świętach" (w połowie kwietnia) czy można zacząć już?Chwalicie ten klej Apol - jak z jego tolerancją na małe przymrozki w nocy? --pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 13.03.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam Buduję w okolicach Szczecina - mam stan "zero" - silikaty kupiłem w silikaty Barlinek- chyba wszystko z nimi ok - cena w sumie dobra a jak mówią w reklamach "nie widzę różnicy" no i producent blisko. Nośne 24cm +15 wełny i miejscami 10 wełny i klinkier 6cm, działowe 12 cm Czy w przypadku murowania na klej - na ile rzadkie w tej części kraju przymrozki w nocy mogą wpłynąć na jakość ... albo inaczej : czekać z rozpoczęciem do "po świętach" (w połowie kwietnia) czy można zacząć już? Chwalicie ten klej Apol - jak z jego tolerancją na małe przymrozki w nocy? -- pozdrawiam A. My klieiliśmy Silke na Quick-Mixa zimowego. Jak było ciepło na Quick-Mixa zwykłego. Nie się nie dzieje, nic nie popękało. Jak chcesz Alpola to również kup zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.03.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam Buduję w okolicach Szczecina - mam stan "zero" - silikaty kupiłem w silikaty Barlinek- chyba wszystko z nimi ok - cena w sumie dobra a jak mówią w reklamach "nie widzę różnicy" no i producent blisko. Nośne 24cm +15 wełny i miejscami 10 wełny i klinkier 6cm, działowe 12 cm Czy w przypadku murowania na klej - na ile rzadkie w tej części kraju przymrozki w nocy mogą wpłynąć na jakość ... albo inaczej : czekać z rozpoczęciem do "po świętach" (w połowie kwietnia) czy można zacząć już? Chwalicie ten klej Apol - jak z jego tolerancją na małe przymrozki w nocy? Czy to jakiś fachowiec znający się na rzeczy polecił taką cienką cegłę klinkierową? Może jest to dobra alternatywa do klejenia płytek klinkierowych do syropianu - niewiele pogrubia ścianę a zawsze to solidniejsze niż płytki. Czy jest do tego jakiś gotowy system nadproży? Problemem może być np. nadproże nad wjazdem do garażu - 4,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 13.03.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 według mnie ściana klinkierowa 6 cm - czyli "na płask" po prostu fatalnie wygląda zdecydowanie lepiej wygląda klinkier "leżący", czyli grubość ściany 11,5 - 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 13.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A dlaczego sądzisz, iż 6 cm to cegła na płask (musiałaby być pełna - znacznie droższa), myślę, że chodzi o cegłę połówkę, po wymurowaniu wygląda jak "normalna" cegłapozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 13.03.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A dlaczego sądzisz, iż 6 cm to cegła na płask (musiałaby być pełna - znacznie droższa), myślę, że chodzi o cegłę połówkę, po wymurowaniu wygląda jak "normalna" cegła pozdrawiam TINEK Dokładnie o to chodzi - płytki klinkierowe wyglądają kulawo a 6 cm +normalna zaprawa wygląda jak normalna cegła klinkierowa - ładna faktura itd... co do pytania o system budowania np nd garażem to.... nie wiem, architekt projektujący dom nie widział w tym problemu - sprowadzę go tym pytaniem na ziemię po "łykędzie" - mam projekt indywidualny, więc takie pytania mam "w cenie" -- A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 14.03.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ja połówkę (tutaj chodzi o cegłę ) wykorzystałem do obmurowania kominów ponad dachem. pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bookman 18.03.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam wszystkich, Wraz z mężem planujemy w tym roku rozpocząć budowę naszego domku. Przez dłuższy czas zastanawiałam się jakie materiały użyć do budowy ścian konstrukcyjnych i działowych. Początkowo skłaniałam się na Porothern 25P+W tak jak jest w projekcie, no i tak jak większość naszego społeczeństwa wybiera. Jednak po przeanalizowaniu wszystkich właściwości różnych materiałów, uznaliśmy że dobre będą dla nas silikaty.Mam pytanie czy ktoś z was buduje, albo może wybudował domek z silikatów w Trójmieście albo okolicach. Chętnie obejrzałabym efekty i utwierdziła się w naszej decyzji. A może ktoś ma godną polecenia ekipę budowlaną potrafiącą stawiać dom z Silki. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 20.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Czy to prawda, że do zwykłej zaprawy cienkowarstwowej (jak mam akurat Kreisel Murlep) można podczas rozrabiania dodać denaturat i wtedy można murować przy temperaturach poniżej 5 stopni? Tak mi powiedział koleś w hurtowni, gdy pytałem o zaprawę zimową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.03.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Czy to prawda, że do zwykłej zaprawy cienkowarstwowej (jak mam akurat Kreisel Murlep) można podczas rozrabiania dodać denaturat i wtedy można murować przy temperaturach poniżej 5 stopni? Tak mi powiedział koleś w hurtowni, gdy pytałem o zaprawę zimową... mozna tak robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 11.04.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Chłopaki!!! A czy któryś z was budował silką na płycie fundamentowej? Też mnie to interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 27.05.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mam pytania do "SILKOWCóW": [...] - między ścianę fundamentową, a ścianę z SILKI, stosowaliście przekładkę z cegły pełnej, aby zniwelować mostki termiczne? Słyszałem o tym różne opinie - jestem ciekaw Waszej. Witam, Czy ktoś zrobił coś takiego? Martwi mnie mostek w tym punkcie... Dam ma być energooszczędny i zastanawiam się czy warto z tym walczyć?? Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 27.05.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 W przypadku silki warto o tym pomyśleć, szczególnie że to dom energooszczędny. Można zastosować pustaki (drogie ) isomur http://www.kataloginzyniera.pl/index.php?prod=8085 lub gazobeton odmiany 600 (tanie). Najlepiej poczytaj wątek: http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908.htm Długi wątek, ale warto - znajdziesz tam odpowiedź praktycznie na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts