Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Dlaczego o silikatach mówi się że są nasiąkliwe ? Wg tego co widziałem to mają nasiąkliwość do 16% a zwykła ceramiczna cegła pełna ma nasiąkliwość w zakresie 8-22%. Czy chodzi może o to, że cegły ceramiczne mają zwykle faktyczną nasiąkliwość bliżej tych 8-10% a silikaty zwykle bliżej 14-16% (nie wiem czy tak jest - tylko staram się znaleźć wytłumaczenie poglądu, że silikaty są nasiąkliwe) ?

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam dylemat z akustyką, dom 10 m od dość ruchliwej drogi, i dwa wyjścia( czy można to wogóle porównać??):

silka 24 cm plus ocieplenie, 15- 18cm styropian (silka dobrze tłumi hałas wiec pod tym kontem sprawa prosta) minus słaba izolacyjność termiczna,

czy może BK 24 cm klasy 700 ocieplenie wełną, dlatego 700 i wełna żeby jak najbardziej odizolować od hałasu, plus to dobra izolacja termiczna ale większe koszty, pewnie się zwrócą na ogrzewaniu.

główny problem akustyka, czy w ogóle przy takim zestawieniu można uzyskać podobny komfort akustyczny w tych dwóch wariantach?

czy aby nie za dużą wagę przywiązuje do ściany, kiedy większość hałasu może przenikać przez np. okna, (dom parterowy z użytkowym poddaszem) lub dach z oknami dachowymi.

dodam że ścianki działowe będą z silikatu 12 cm

ja mam dylemat z akustyką, dom 10 m od dość ruchliwej drogi, i dwa wyjścia( czy można to wogóle porównać??):

silka 24 cm plus ocieplenie, 15- 18cm styropian (silka dobrze tłumi hałas wiec pod tym kontem sprawa prosta) minus słaba izolacyjność termiczna,

czy może BK 24 cm klasy 700 ocieplenie wełną, dlatego 700 i wełna żeby jak najbardziej odizolować od hałasu, plus to dobra izolacja termiczna ale większe koszty, pewnie się zwrócą na ogrzewaniu.

główny problem akustyka, czy w ogóle przy takim zestawieniu można uzyskać podobny komfort akustyczny w tych dwóch wariantach?

czy aby nie za dużą wagę przywiązuje do ściany, kiedy większość hałasu może przenikać przez np. okna, (dom parterowy z użytkowym poddaszem) lub dach z oknami dachowymi.

dodam że ścianki działowe będą z silikatu 12 cm

Hej.

Różnica w "ciepłocie" ścian dla BK i Silki nie będzie zbyt duża. Za izolację termiczną i tak w większości odpowiada warstwa ocieplenia, a nie nośna.

Tutaj masz kalkulator i możesz porównać rożne konfiguracje:

http://www.termoorganika.com.pl/kalkulator/kalkterm.html

Hałas oczywiście będzie najbardziej "przeciekał" do domu poprzez okna. Tutaj rozwiązaniem mogą być specjalne pakiety szybowe, które tłumią hałas. No i raczej przydałaby się wentylacja mechaniczna żeby tych okien zbyt często nie otwierać.

Pzdr

Dlaczego o silikatach mówi się że są nasiąkliwe ?

Napiszę Ci jak u mnie było. Podczas murarki (lato 2008) po mocniejszym deszczu widać było jak bloczki silikatowe "piją" wodę - były takie przybrudzone od dołu do 2/3 , czasem 3/4 wysokości pierwszego z dołu bloczka. Czyli chłoną wilgoć - to masz jako cecha na folderach reklamowych - i oddają ją gdy w otoczeniu jest jej mniej. Co empirycznie doświadczyłem - schną w letnim słońcu w momencie, nawet po ostrej burzy..

schną w letnim słońcu w momencie, nawet po ostrej burzy..
- kurde a w listopadowym nie chcą :D Dwa tygodnie pod przykryciem i schną baardzo powoli, ale mam nadzieję że jako bufor wilgoci w domu zdadzą egzamin.

Co do wykorzystania wewnętrznych kanałów, to jak ktoś wczęśniej napisał, tylko dla lubiących eksperymenty. Napcha się trochę kleju do kanału i po zawodach. A z utrzymaniem reżimu technologicznego u nas różnie. Dla pocieszenia bruzdownica tnie silkę jak masło, dodatkowo nie jest tak krucha jak ceramika i otwornicą wychodzą bardzo zgrabne dziurki :D. Bruzdy już sobie porobiłem i czekam tylko na zamknięcie budynku żeby układać przewody. Materiał Xella E24 i E12.

Witam wszystkich

W tym roku zaczełem budowę domu parterowego z oddzielnym garażem.

Mam już fundamenty pod dom i cały garaż.

Oczywiście zdecydowałem się na SILIKATY.

Poszukuję osób które w rejonie SIEDLEC będą budowały lub budują dom z SILIKATÓW.

Proszę o kontakt.

• 3 weeks później...
Witam. Mamy projekt domu z Archi-Projektu, dom APS 136. W projekcie technologia sciana jednowarstwowa ytong 36,5 cm. Chcemy na etapie adaptacji projektu zmienić na sliikat 18 cm+20 cm styropianu. Czy jest to możliwe i czy nie spowowoduje to dużych kosztów zwąazanych z tą zmianą?

Witam. Mamy projekt domu z Archi-Projektu, dom APS 136. W projekcie technologia sciana jednowarstwowa ytong 36,5 cm. Chcemy na etapie adaptacji projektu zmienić na sliikat 18 cm+20 cm styropianu. Czy jest to możliwe i czy nie spowowoduje to dużych kosztów zwąazanych z tą zmianą?

Ja w oryginalnym projekcie miałem ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego gr. 36 cm. Prosiłem architekta, żeby zmienił mi podczas adaptacji na silikat 18 cm + 15 cm styropianu, ale powiedział, że nie trzeba tego zmieniać przy adaptacji - wystarczy później wpis do dziennika budowy. Ostatecznie wybudowałem z silikatów 18 + 15 cm styropianu. Zobaczymy, czy się nikt nie przyczepi przy odbiorze... :evil:

Ja w oryginalnym projekcie miałem ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego gr. 36 cm. Prosiłem architekta, żeby zmienił mi podczas adaptacji na silikat 18 cm + 15 cm styropianu, ale powiedział, że nie trzeba tego zmieniać przy adaptacji - wystarczy później wpis do dziennika budowy. Ostatecznie wybudowałem z silikatów 18 + 15 cm styropianu. Zobaczymy, czy się nikt nie przyczepi przy odbiorze...

Małego domku podkrakowskie budowanie

Ja niechciałbym , aby ktoś sie do mnie przyczepił. Chcem wiedzieć czy to jest możliwe

Ja niechciałbym , aby ktoś sie do mnie przyczepił. Chcem wiedzieć czy to jest możliwe

No to zapytaj tego, kto będzie Ci adaptował projekt do działki. Mój powiedział, że można zmienić jednowarstwowy BK na dwuwarstwową ścianę z silikatów i że nawet nie trzeba tego zmieniać w projekcie przy adaptacji.

Znaczy, że można...

• 4 weeks później...
Ja w oryginalnym projekcie miałem ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego gr. 36 cm. Prosiłem architekta, żeby zmienił mi podczas adaptacji na silikat 18 cm + 15 cm styropianu, ale powiedział, że nie trzeba tego zmieniać przy adaptacji - wystarczy później wpis do dziennika budowy. Ostatecznie wybudowałem z silikatów 18 + 15 cm styropianu. Zobaczymy, czy się nikt nie przyczepi przy odbiorze...

Ja bym chcial zrobic dokladnie to samo :)

Czy jest na forum ktos z okolic Krakowa kto uzyl SILKI 18 ??

Ja bym chcial zrobic dokladnie to samo :)

Tak. Właśnie ja :-D

Edit: przepraszam. Małe sprostowanie. Ja użyłem silikatów o szer. 18 cm z Grupy Silikaty, a nie Silki E18 (produkcji Xella).

• 2 weeks później...
witam chce sie budowac z silki z hurtowni dostalem propozycje silki UNIKA o wymiarach 250x240x220 w cenie okolo 11zł za m2 taniej niz silka o wymiarach 333x240x199 nie rozumie dlaczego taka niska (różnica w ) cena czy moze ktos mi wytłumaczyc dlaczego tak jest czy chodzi o to ze jest mniejsza i murowanie jest uciażliwe prosze o odpowiedzi

Tak. Właśnie ja :-D

Edit: przepraszam. Małe sprostowanie. Ja użyłem silikatów o szer. 18 cm z Grupy Silikaty, a nie Silki E18 (produkcji Xella).

Vafel jesteś zadowolony z tego rozwiązania? Mieszkasz już? Zastanawiam się nad silikatami, tylko wydaje mi się że 18 trochę za cienka.... ja zastanawiam się nad 24... chociaż przy 18 przemawia do mnie fakt że dzięki temu mam większe pomieszczenia,

Powiedz czy miałeś jakieś problemy podczas budowy, gdybyś budował raz jeszcze zdecydował byś się na takie samo rozwiązanie?? Dodam może jeszcze ze w projekcie mam porotherm 30 P+W http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-289,313,61,opis.html

pozdrawiam

Vafel jesteś zadowolony z tego rozwiązania? Mieszkasz już? Zastanawiam się nad silikatami, tylko wydaje mi się że 18 trochę za cienka.... ja zastanawiam się nad 24... chociaż przy 18 przemawia do mnie fakt że dzięki temu mam większe pomieszczenia,

Powiedz czy miałeś jakieś problemy podczas budowy, gdybyś budował raz jeszcze zdecydował byś się na takie samo rozwiązanie?? Dodam może jeszcze ze w projekcie mam porotherm 30 P+W http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-289,313,61,opis.html

pozdrawiam

Nie mieszkam jeszcze, ale mieszkałem przez rok w domu z silikatów (ściana trójwarstwowa: 18+10+6) i bardzo mi się podobało. Na dzień dzisiejszy ponownie wybrałbym silikaty 18 cm + 15 cm (lub więcej) docieplenia, albo BK 24 cm + 12 cm (lub więcej) ocieplenia. Na pewno nie brał bym silikatów 24 cm, bo po co. Skoro już musiałbym mieć ścianę o szer. 24 cm, to zrobiłbym ją z BK (bo cieplejszy).

Vafel dzięki za szybką odpowiedz:D

Co do BK to jakoś do mnie nie przemawia... czytałam że należy go dość szybko ocieplić... dlatego przede wszystkim nie biorę go pod uwagę,

ponieważ budujemy na razie tylko SSO (bez ocieplenia) i domek w takim stanie będzie musiał trochę poczekać ( i nie mówie tu o kilku miesiącach... :( ) nie chciałabym żeby coś się działo ze ścianami w tym czasie kiedy nie będą niczym osłonięte....

a i jeszcze jedno... z jakiego rodzaju silikatów budowaleś??

Silikat N 18, kl.20

Silikat NP 18, kl. 20

czy Silikat NP 18 kl.25,

??

... BK to jakoś do mnie nie przemawia... czytałam że należy go dość szybko ocieplić...

Gosiek86, co może się stać i po jakim czasie z odsłoniętym BK.

Ja zamierzam BK dać zewnątrz a w środku silikaty.

od razu mówię, że dopiero zaczęłam swoją przygodę z budownictwem (póki co tylko teoretyczną :wink: )dopiero się wszystkiego uczę :)

Dobrze że zwróciłeś uwagę ! .... :) nie chodziło mi o ocieplenie BK (bo jak wiadomo można budować z niego nawet ściany jednowarstwowe) a o to że trzeba go dość szybko osłonic (otynkować)... bo jest to materiał nasiąkliwy. W większości artykułów o BK można znaleźć zdanie: "ze względu na porowatą strukturę i dużą nasiąkliwość nie nadaje się na materiał elewacyjny i nietynkowane elementy małej architektury";

"Ujemną cechą betonu komórkowego, wynikającą z jego porowatej budowy, jest nasiąkliwość i łatwość wchłaniania wilgoci z powietrza. Dlatego trzeba chronić go przed zawilgoceniem. Nasiąkliwość ta może być bardzo różna dla wyrobów z różnych firm. Zależy w znacznym stopniu od tego czy pory w betonie są otwarte czy zamknięte. Silnie zawilgocone elementy mają mniejszą wytrzymałość, mniejszą izolacyjność cieplną oraz mogą ulegać kruszeniu pod wpływem mrozu, ponieważ woda uwięziona w porach zamarzając może rozsadzać materiał. Ze względu na te cechy nie powinno się z betonu komórkowego wznosić ścian piwnic jak również konstrukcji nadziemnych poniżej 50 cm od poziomu terenu."

W każdym razie przepraszam za pomyłkę :oops:

pozdrawiam,

... BK to jakoś do mnie nie przemawia... czytałam że należy go dość szybko ocieplić...

Gosiek86, co może się stać i po jakim czasie z odsłoniętym BK.

Ja zamierzam BK dać zewnątrz a w środku silikaty.

od razu mówię, że dopiero zaczęłam swoją przygodę z budownictwem (póki co tylko teoretyczną :wink: )dopiero się wszystkiego uczę :)

Dobrze że zwróciłeś uwagę ! .... :) nie chodziło mi o ocieplenie BK (bo jak wiadomo można budować z niego nawet ściany jednowarstwowe) a o to że trzeba go dość szybko osłonic (otynkować)... bo jest to materiał nasiąkliwy. W większości artykułów o BK można znaleźć zdanie: "ze względu na porowatą strukturę i dużą nasiąkliwość nie nadaje się na materiał elewacyjny i nietynkowane elementy małej architektury";

"Ujemną cechą betonu komórkowego, wynikającą z jego porowatej budowy, jest nasiąkliwość i łatwość wchłaniania wilgoci z powietrza. Dlatego trzeba chronić go przed zawilgoceniem. Nasiąkliwość ta może być bardzo różna dla wyrobów z różnych firm. Zależy w znacznym stopniu od tego czy pory w betonie są otwarte czy zamknięte. Silnie zawilgocone elementy mają mniejszą wytrzymałość, mniejszą izolacyjność cieplną oraz mogą ulegać kruszeniu pod wpływem mrozu, ponieważ woda uwięziona w porach zamarzając może rozsadzać materiał. Ze względu na te cechy nie powinno się z betonu komórkowego wznosić ścian piwnic jak również konstrukcji nadziemnych poniżej 50 cm od poziomu terenu."

W każdym razie przepraszam za pomyłkę :oops:

pozdrawiam,

Ale to jeszcze nie oznacza, że trzeba go jakoś bardzo szybko osłaniać tynkiem... Jak dom będzie przykryty dachem (tak, żeby nie padało bezpośrednio na ściany) to spokojnie może postać jakiś czas. Pewnie nie 10 lat, ale nie sądzę, żeby 1-2 lata to był jakiś problem...

Silikaty też bardzo ciągną wilgoć. Ale też bardzo ładnie oddają (szybko schną). Nie wiem jak pod tym kątem BK...