ZaKontyK 13.02.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wysokości różne niestety... Porotherm 238mm, wysokość silikatu 220 A Ty ZaKontyK z czego masz ściany? też mieszanka? Nie. 100% Silka Xella E18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 14.02.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 A tak w sumie to ile biora za metr2 postawienia muru z silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 14.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Pytanie do osób budujących z silikatów, dlaczego silka a nie np. ytong? Czym się kierowaliście podejmując taką decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 14.02.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Pytanie do osób budujących z silikatów, dlaczego silka a nie np. ytong? Czym się kierowaliście podejmując taką decyzję? Pytanie powinno raczej brzmieć: "Dlaczego silikaty, a nie gazobeton ?". Nieładnie tak reklamować konkretne (i przy okazji najdroższe) wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 15.02.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 > Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy? bo:1. zależy mi na dużej akumulacyjności cieplnej2. nie lubie jak mi grzyb rośnie na ścianie3. nie chcę, żeby mi złodzieje weszli przez ścianę za pomocą piły łancuchowej4. mam producenta silikatów pod bokiem, który:4a. dał mi całkiem niezłą cenę z której jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 15.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 6. ekipa która mi buduje, powiedziała, że im wszystko jedno, byle nie klocki lego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 15.02.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 > Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy? bo: 1. zależy mi na dużej akumulacyjności cieplnej 2. nie lubie jak mi grzyb rośnie na ścianie 3. nie chcę, żeby mi złodzieje weszli przez ścianę za pomocą piły łancuchowej 4. mam producenta silikatów pod bokiem, który: 4a. dał mi całkiem niezłą cenę z której jestem zadowolony + wystarczająca siła w w skromnych wymiarach - Silka 18cm - a to dodatkowa przestrzeń wewnątrz (w domu 10x15 z wewnętrzną ścianą nośną to cirka 3,5 m2 - porównując z 24cm) + cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukjanko 15.02.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy? [/quote cisza, łatwośc budowy i wielka dokładność, dobra akumulacja ciepłą, idealne dla alergików(brak grzybka itp) , robienie bruzd pod instalacje to czysta przyjemność, ściany wytrzymałe jak w bunkrze, oszczędności przy tynkowaniu wewnetrznym , i znowu Cisza bezwładność (nie potrzebna jest klima latem, a zimą wyłączenie ogrzewania na np. 24h nie wychłodzi zbytnio budynku), naturalny regulator wilgotności materiał z naturalnych składników (mała promieniotwórczość) niski koszt materiału hmm co by tu jeszcze dodac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 15.02.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Dla mnie silikat jest prawie idealny ale tylko prawie....ma jedną wadę a mianowicie wysoki współczynnik przewodzenia ciepła, na który jest prosty sposób w przypadku ścian (czyt. ocieplenie) ale co w przypadku ucieczki ciepła do fundamentów a dokładnie do ścian piwnic? (gdzie będzie nieogrzewany 2-stanowiskowy garaż) oczywiście będzie ocieplenie zewnętrznych ścian piwnic i stropu nad garażem, ale wydaje mi się że trzeba by chyba też dodatkowo ocieplić ściany garażu od środka... żeby mostka nie było czy dobrze rozumuję ??Jak myślicie?? ewentualnie pierwsza warstwa z jakiegoś innego materiału o niskim wsp. przewodzenia ciepła i który utrzyma ciężar 24cm ściany z silikatów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.02.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 ewentualnie pierwsza warstwa z jakiegoś innego materiału o niskim wsp. przewodzenia ciepła i który utrzyma ciężar 24cm ściany z silikatów.. Są takie pustaki cokołowe wymyślone dokładnie w tym celu Zobacz TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.02.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 wydaje mi się że trzeba by chyba też dodatkowo ocieplić ściany garażu od środka... żeby mostka nie było czy dobrze rozumuję ??Jak myślicie?? Dobrze myślisz. Ocieplenie ściany między nieogrzewanym garażem i częścią mieszkalną robi się niezależnie od tego z jakiego materiału są ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 16.02.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Są takie pustaki cokołowe wymyślone dokładnie w tym celu Zobacz TUTAJ Sprawdź też cenę i przekalkuluj, czy na pewno opłaca się je kupować. Gdy ja je rozważałem, były strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Są takie pustaki cokołowe wymyślone dokładnie w tym celu Zobacz TUTAJ Sprawdź też cenę i przekalkuluj, czy na pewno opłaca się je kupować. Gdy ja je rozważałem, były strasznie drogie. Cena mocno zniechęca - dlatego to odpuściłem. Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę). Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych). Rozważałem też beton komórkowy ale nie odważyłem się postawić ciężkich ścian na tak "delikatnej" podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 16.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Cena mocno zniechęca - dlatego to odpuściłem. Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę). Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych). No właśnie - ta lambda tego porotonu to jest liczona z lewa na prawo, a nie z góry na dół (gdzie on ma otwory na wylot). Taka lambda z góry na dół jest pewnie znacznie niższa, a właśnie ona ma znaczenie przy tej pierwszej warstwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 16.02.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Cena mocno zniechęca - dlatego to odpuściłem. Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę). Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych). No właśnie - ta lambda tego porotonu to jest liczona z lewa na prawo, a nie z góry na dół (gdzie on ma otwory na wylot). Taka lambda z góry na dół jest pewnie znacznie niższa, a właśnie ona ma znaczenie przy tej pierwszej warstwie... Czy ja wiem czy będzie aż tak strasznie niższa? W końcu są tam pustki powietrzne, które raczej zapewniają dobrą izolacyjność. Tak czy siak będzie na pewno lepiej niż gdyby tego nie robić. A fatyga nie jest taka duża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 16.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 No właśnie - ta lambda tego porotonu to jest liczona z lewa na prawo, a nie z góry na dół (gdzie on ma otwory na wylot). Taka lambda z góry na dół jest pewnie znacznie niższa, a właśnie ona ma znaczenie przy tej pierwszej warstwie... Czy ja wiem czy będzie aż tak strasznie niższa? W końcu są tam pustki powietrzne, które raczej zapewniają dobrą izolacyjność. Tak czy siak będzie na pewno lepiej niż gdyby tego nie robić. A fatyga nie jest taka duża ... Wydaje mi się, że jednak będzie znacznie mniejsza. Z lewa na prawo przekrój wygląda tak, że masz ściankę - pustkę - ściankę - pustkę itd. kilka, a może nawet kilkanaście razy. Za to z góry na dół masz otwory na wylot, niczym nie przedzielone. Myślę, że różnica między tym a silikatem nie jest wielka... Ale oczywiście skoro masz to zrobione to zawsze jakiś tam zysk jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 16.02.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dobrze myślisz. Ocieplenie ściany między nieogrzewanym garażem i częścią mieszkalną robi się niezależnie od tego z jakiego materiału są ściany. Tak tak, to oczywiste Chodziło mi o dodatkowe ocieplenie ścian pozostałych (czyli zewnętrznych) zarówno od zewnątrz czymś w rodzaju styroduru i od wewnątrz zwykłym styro z 5cm... tak jak to niby ociepla się ściany fundamentowe z obu stron w domach energooszczędnych... tylko wydaje mi się że to może trochę przesada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek86 16.02.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę). Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych). Rozważałem też beton komórkowy ale nie odważyłem się postawić ciężkich ścian na tak "delikatnej" podstawie. Ja się już ostatecznie dziś zdecydowałam na porotherm-zewnętrzne a silikaty wewnętrzne ściany:) Już nawet zamówione Co do tego perlitu to też troszkę czytałam o nim na forum i przyznam że mnie zaciekawił zważywszy że zdecydowałam się na porotherm, problem tylko takiego typu że w żadnym okolicznym składzie go nie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 16.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Nie , no to JEST przesada. Nie widzę żadnego uzasadnienia w ocieplaniu jednocześnie od wewnątrz i zewnątrz ściany zewnętrznej. Poza fundamentami nigdzie się z takim ociepleniem nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts