Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

> Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy?

bo:

1. zależy mi na dużej akumulacyjności cieplnej

2. nie lubie jak mi grzyb rośnie na ścianie

3. nie chcę, żeby mi złodzieje weszli przez ścianę za pomocą piły łancuchowej

4. mam producenta silikatów pod bokiem, który:

4a. dał mi całkiem niezłą cenę z której jestem zadowolony

> Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy?

bo:

1. zależy mi na dużej akumulacyjności cieplnej

2. nie lubie jak mi grzyb rośnie na ścianie

3. nie chcę, żeby mi złodzieje weszli przez ścianę za pomocą piły łancuchowej

4. mam producenta silikatów pod bokiem, który:

4a. dał mi całkiem niezłą cenę z której jestem zadowolony

+ wystarczająca siła w w skromnych wymiarach - Silka 18cm - a to dodatkowa przestrzeń wewnątrz (w domu 10x15 z wewnętrzną ścianą nośną to cirka 3,5 m2 - porównując z 24cm)

+ cisza

Ok, więc dlaczego silikaty a nie beton komórkowy? :D[/quote

cisza,

łatwośc budowy i wielka dokładność,

dobra akumulacja ciepłą,

idealne dla alergików(brak grzybka itp) ,

robienie bruzd pod instalacje to czysta przyjemność,

ściany wytrzymałe jak w bunkrze,

oszczędności przy tynkowaniu wewnetrznym ,

i znowu

Cisza

bezwładność (nie potrzebna jest klima latem, a zimą wyłączenie ogrzewania na np. 24h nie wychłodzi zbytnio budynku),

naturalny regulator wilgotności

materiał z naturalnych składników (mała promieniotwórczość)

niski koszt materiału

hmm co by tu jeszcze dodac?

Dla mnie silikat jest prawie idealny ale tylko prawie....ma jedną wadę a mianowicie wysoki współczynnik przewodzenia ciepła, na który jest prosty sposób w przypadku ścian (czyt. ocieplenie) ale co w przypadku ucieczki ciepła do fundamentów a dokładnie do ścian piwnic? (gdzie będzie nieogrzewany 2-stanowiskowy garaż) oczywiście będzie ocieplenie zewnętrznych ścian piwnic i stropu nad garażem, ale wydaje mi się że trzeba by chyba też dodatkowo ocieplić ściany garażu od środka... żeby mostka nie było :roll: czy dobrze rozumuję ??Jak myślicie??

ewentualnie pierwsza warstwa z jakiegoś innego materiału o niskim wsp. przewodzenia ciepła i który utrzyma ciężar 24cm ściany z silikatów.. :-?

wydaje mi się że trzeba by chyba też dodatkowo ocieplić ściany garażu od środka... żeby mostka nie było :roll: czy dobrze rozumuję ??Jak myślicie??

Dobrze myślisz. Ocieplenie ściany między nieogrzewanym garażem i częścią mieszkalną robi się niezależnie od tego z jakiego materiału są ściany.

Są takie pustaki cokołowe wymyślone dokładnie w tym celu :roll:

Zobacz TUTAJ

Sprawdź też cenę i przekalkuluj, czy na pewno opłaca się je kupować. Gdy ja je rozważałem, były strasznie drogie.

Cena mocno zniechęca - dlatego to odpuściłem. Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę).

Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych).

Rozważałem też beton komórkowy ale nie odważyłem się postawić ciężkich ścian na tak "delikatnej" podstawie.

Cena mocno zniechęca - dlatego to odpuściłem. Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę).

Zgodnie z pomysłem jednego forumowicza chciałem te bloczki zasypać perlitem, ale w końcu z tego zrezygnowałem (z przyczyn logistycznych).

No właśnie - ta lambda tego porotonu to jest liczona z lewa na prawo, a nie z góry na dół (gdzie on ma otwory na wylot). Taka lambda z góry na dół jest pewnie znacznie niższa, a właśnie ona ma znaczenie przy tej pierwszej warstwie...

No właśnie - ta lambda tego porotonu to jest liczona z lewa na prawo, a nie z góry na dół (gdzie on ma otwory na wylot). Taka lambda z góry na dół jest pewnie znacznie niższa, a właśnie ona ma znaczenie przy tej pierwszej warstwie...

Czy ja wiem czy będzie aż tak strasznie niższa? W końcu są tam pustki powietrzne, które raczej zapewniają dobrą izolacyjność.

Tak czy siak będzie na pewno lepiej niż gdyby tego nie robić. A fatyga nie jest taka duża ...

Czy ja wiem czy będzie aż tak strasznie niższa? W końcu są tam pustki powietrzne, które raczej zapewniają dobrą izolacyjność.

Tak czy siak będzie na pewno lepiej niż gdyby tego nie robić. A fatyga nie jest taka duża ...

Wydaje mi się, że jednak będzie znacznie mniejsza. Z lewa na prawo przekrój wygląda tak, że masz ściankę - pustkę - ściankę - pustkę itd. kilka, a może nawet kilkanaście razy. Za to z góry na dół masz otwory na wylot, niczym nie przedzielone. Myślę, że różnica między tym a silikatem nie jest wielka...

Ale oczywiście skoro masz to zrobione to zawsze jakiś tam zysk jest :-)

Dobrze myślisz. Ocieplenie ściany między nieogrzewanym garażem i częścią mieszkalną robi się niezależnie od tego z jakiego materiału są ściany.

Tak tak, to oczywiste :) Chodziło mi o dodatkowe ocieplenie ścian pozostałych (czyli zewnętrznych) zarówno od zewnątrz czymś w rodzaju styroduru i od wewnątrz zwykłym styro z 5cm... :roll: tak jak to niby ociepla się ściany fundamentowe z obu stron w domach energooszczędnych... tylko wydaje mi się że to może trochę przesada ... :roll:

Zrobiłem 1-ą warstwę z Porotonu (prawie identyczny pustak jak porotherm, tylko miał lepszą lambdę).

Rozważałem też beton komórkowy ale nie odważyłem się postawić ciężkich ścian na tak "delikatnej" podstawie.

Ja się już ostatecznie dziś zdecydowałam na porotherm-zewnętrzne a silikaty wewnętrzne ściany:) Już nawet zamówione :wink:

Co do tego perlitu to też troszkę czytałam o nim na forum i przyznam że mnie zaciekawił zważywszy że zdecydowałam się na porotherm, problem tylko takiego typu że w żadnym okolicznym składzie go nie mają... :roll: