Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Czy silikaty są faktycznie zdrowsze od gazobetonu?

Czy osiągnięcie współczynnika U poniżej 0,16 przy silikacie i styropianie (max. grubość ściany 40-43 cm jest realne?

Dlaczego silikaty miałyby być zdrowsze od gazobetonu?

Oba materiały są stosunkowo "zdrowe" i trudno np. na nich wyhodować grzyba.

Co do współczynnika U poniżej 0,16 to nie ma problemu:

dla styropianu grafitowego o lambdzie 0,032:

silikat 24+ styropian 20cm daje U=0,15W/mK

Pzdr

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A mam jeszcze jedno pytanie...Z czego najlepiej postawić ścianą dzielącą ten nieszczęsny garaż ;) od reszty piwnicy ??? (dodam że ścianę nośną). Zostać przy porothermie 25 ja w projekcie?? Myślałam o silikatach 24cm ale wydaje mi się że trzeba by dać wtedy grubszy styro niż przy porothermie, a mi zależy na jak najcieńszym bo mam tylko 5,5 m długości garażu:/ Poradźcie coś, jestem otwarta na propozycje (najlepiej żeby było dobrze i tanio!;)) ;) :)

A może z silikatu 18cm? Z wytrzymałością nie powinno być problemu.

Powiedźcie jeszcze czy stosowaliście klej Alpol AZ 110??? Ja mam ścian parteru 200 m kw. i szczytów ok. 70 m kw. Mam wyliczone tego kleju ok. 70 worków, to chyba strasznie dużo???

Z 1 palety (49workow)bialego kleju Grupy Silikaty pozostal 1 worek. Z 48 workow wymurowalismy 140m2 scian grubosci 24cm i 90m2 scian grubosci 12cm.

Pozdrawiam

Sprawdzał ktoś może jakość silikatów z grupy silikaty N24 a UNISIL 24 P+W z ppmb Niemce.

Cena tego jest dość korzystna. Co do jakości to ich nie widziałem?

Ja miałem silikaty z "grupy silikaty" z zakładu w Kluczach. Moi majstrowie trochę narzekali, że słabsze od Silki (że bloczki czasem wymiarów nie zachowują) ale generalnie nie było źle.

Za to cena (w porównaniu z silką) z nawiązką rekompensuje te "delikatne" niedogodności ;-)

Ja tez mialem silikaty z Kluczy. Nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń do jakości i kształtu. Zdarzały się pęknięte bloczki, ale tego sie nie da uniknąć. Używając białego kleju ściany wyglądały na prawde pieknie i są bardzo równe.

Pozdrawiam

Powiedźcie jeszcze czy stosowaliście klej Alpol AZ 110??? Ja mam ścian parteru 200 m kw. i szczytów ok. 70 m kw. Mam wyliczone tego kleju ok. 70 worków, to chyba strasznie dużo???

Z 1 palety (49workow)bialego kleju Grupy Silikaty pozostal 1 worek. Z 48 workow wymurowalismy 140m2 scian grubosci 24cm i 90m2 scian grubosci 12cm.

Pozdrawiam

Dzięki za odp.

Witam :D

tez jestem zwolenniczka silikatów...

tym bardziej, że synio jest alergikiem, a obecnie mieszkamy w bloku z grzybem z ścianach :evil:

Niestety czekam na oferty z hurtowni kilku i pewnie względy ekonomiczne ostatecznie zwyciężą przy wyborze materiału.

Mąż jest do silikatów bardziej sceptycznie nastawiony, bo uważa, że nie ma sensu silikatów ocieplać styropianem, bo jak ta ściana ma oddychać jak zrobi się z niej termos...

A jeszcze rozmawialiśmy z wykonawca i twierdzi, że widział taki dom z silikatu ocieplony styropianem i woda ponoć ciekła po ścianach... :o

Napiszcie Ci co już zbudowali, jak to jest z tym ociepleniem silikatów styropianem? Naprawdę to taki zły pomysł????

Witam :D

tez jestem zwolenniczka silikatów...

tym bardziej, że synio jest alergikiem, a obecnie mieszkamy w bloku z grzybem z ścianach :evil:

Niestety czekam na oferty z hurtowni kilku i pewnie względy ekonomiczne ostatecznie zwyciężą przy wyborze materiału.

Mąż jest do silikatów bardziej sceptycznie nastawiony, bo uważa, że nie ma sensu silikatów ocieplać styropianem, bo jak ta ściana ma oddychać jak zrobi się z niej termos...

A jeszcze rozmawialiśmy z wykonawca i twierdzi, że widział taki dom z silikatu ocieplony styropianem i woda ponoć ciekła po ścianach... :o

Napiszcie Ci co już zbudowali, jak to jest z tym ociepleniem silikatów styropianem? Naprawdę to taki zły pomysł????

Ja zamierzam ocieplić silikaty styropianem.

Jaka jest różnica w ociepleniu styropianem silikatu, a porothermu lub betonu komórkowego?

Oddychanie ścian to mit. Do "oddychania", czyli regulacji wilgotności, służy wentylacja (najlepiej mechaniczna).

W domu gdzie majster widział wodę na ścianach silikatowych po prostu nie było dobrej wentylacji, ewentualnie było bardzo dużo wilgoci technologicznej (np. po tynkach, wylewkach itd.), która musi odparować...

PS. A termos to mi się właśnie marzy (czyli chcę dom jak najbardziej uszczelnić ;-)

Oddychanie ścian to mit. Do "oddychania", czyli regulacji wilgotności, służy wentylacja (najlepiej mechaniczna).

W domu gdzie majster widział wodę na ścianach silikatowych po prostu nie było dobrej wentylacji, ewentualnie było bardzo dużo wilgoci technologicznej (np. po tynkach, wylewkach itd.), która musi odparować...

PS. A termos to mi się właśnie marzy (czyli chcę dom jak najbardziej uszczelnić ;-)

Zgadzam się prawie w 100%. "Prawie" wynika z tego, że jak dla mnie wentylacja MUSI być mechaniczna (niezależnie od materiału użytego na ściany i ocieplenie).

Zgadzam się prawie w 100%. "Prawie" wynika z tego, że jak dla mnie wentylacja MUSI być mechaniczna (niezależnie od materiału użytego na ściany i ocieplenie).

Czyli chcesz powiedzieć przez to, że jak ktoś ma zwykłą wentylację to będzie miał wodę, wilgoć i grzyba?? Chyba trochę przesada. Większość domów jej nie ma i jakoś nie ma wilgoci???

Czyli chcesz powiedzieć przez to, że jak ktoś ma zwykłą wentylację to będzie miał wodę, wilgoć i grzyba?? Chyba trochę przesada. Większość domów jej nie ma i jakoś nie ma wilgoci???

Jeśli zwykła wentylacja działa (czyli masz pouchylane okna, żeby wpadało świeże powietrze i nie pozatykane kratki wentylacyjne w kominach) to wszystko jest ok. Ale jak pozamykasz szczelnie okna, to grawitacyjna wentylacja przestanie działać i będzie wilgoć i woda na ścianach. Niezależnie od tego z czego dom postawisz.

No ok, rozumiem, ale chyba okna nie muszą być zimą cały dzień otwarte??? Rozumiem, że przecież każdy wietrzy dom czy mieszkanie. Dużo moich znajomych ma domy, czy to z ceramiki, czy beton czy siporex (czy jak to się pisze ;) ) nikt nie ma mechanicznej, ale też nikt nie ma grzyba i nikt się nie skarży że mu woda cieknie po ścianach.

Czy wentylacja mechaniczna to po prostu rekuperator???? Czy może być sama bez odzysku ciepła??

Tak z ciekawości wzięłam wycenę rekuperatora z rekuperatory.pl na mój niewielki dom, 115 m kw, parterówka i dostałam wycenę na 24 tys netto!!!! Masakra.

No ok, rozumiem, ale chyba okna nie muszą być zimą cały dzień otwarte???

Pewnie , że nie muszą !

Czy wentylacja mechaniczna to po prostu rekuperator???? Czy może być sama bez odzysku ciepła??

Może być bez odzysku ciepła ale... nie widzę powodów dla których by nie miała mieć rekuperacji.

Tak z ciekawości wzięłam wycenę rekuperatora z rekuperatory.pl na mój niewielki dom, 115 m kw, parterówka i dostałam wycenę na 24 tys netto!!!! Masakra.

Szukaj gdzie indziej. Nie wiem jak duży masz dom ale taka cena jest sporo przesadzona. Z drugiej strony oszczędzasz na kominach , których nie musisz budować(całkiem sporo) , na rachunkach za ogrzewanie (wcale niemało) i na komforcie mieszkania ( bezcenne! :wink: ).

u nas w domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacja (a byc może nawet ogrzerwanie nadmuchowe - nad którym się z mężem zastanawiamy poważnie...)

oszacowaliśmy ceny ocieplenia wełną i jest zabójcza ta cena w porównaniu nawet z najlepszym styropianem do domów energooszczędnych... :cry:

z drugiej jednak strony tak sobie kalkulujemy, że jakby to miało wpłynąć na lepsze parametry + komfort + brak problemów na etapie użytkowania to może jednak wydać na tą wełnę kosztem np. późniejszej ceramiki łazienkowej itp - które to elementy mozna jednak wymienić kiedys tam... a ocieplenie zrywać i kłaść nowe.... :-?

nie wiem sama co mamy robić...

może więcej osób jeszcze się wypowie o tym ocieplaniu silikatów styropianem?

ps. tak nam zasiał niepewność ten budowlaniec, bo wczesniej byliśmy już zdecydowani na silikat + styropian... :evil: i masz babo placek...

no właśnie ja też tak myślałam, :-?

ale majster (bądź co bądź fachowiec) twierdzi, że nie jest tak samo...

podobno silikat powinno sie ocieplać wełną, ceramikę raczej też , ale dopuszcza sie styropian, a BK i keramzytobeton mozna styropianem ...

nie wiem jak to jest stąd oczekuję wypowiedzi innych fachowców, którzy działaja na tym forum :D

wszak lepiej posłuchać wypowiedzi kilku fachowców i podjąć decyzję, niż tylko jednego fachowca... :D

Mieszkam w domku z silikatów (Ludynia) juz 2 pełny rok.

Dom 175m pow. całk. 154 użytkowej.

Silikaty 24+15 cm grafitowago styropianu Platinum+ Termoorganiki, rekuperacja+25cm wełny w połaci dachu o l.0,035.

Polecam taki układ :-).

Jeśli chodzi o styropian - planowaliśmy wełnę 20cm, ale jak policzyłam koszty wyszło, że opłaca się reku (ok. 19tys.) i styro - > oszczędności na kominach systemowych (brak przewodów wentylacyjnych), brak zakupu nawiewników (ok. 250zł za szt - a mam 15 okien), róznica w kosztach zakupu styro nad wełną. W takim układzie dołożyłam do rekuperacji ok. 4-5 tys.

W wątku nt. spalania gazu podawałam ostatnio, że koszty gazu(CO-CWU_ kuchenka) - ok. 3300za I sezon, i ok. 3000 za II sezon przy temperaturach w domu min.22-24st.C. (najbardziej lubię 23 :-)).

W lecie potwierdzam - chłód w stosunku do temp. zewnętrznej - tzn. duża odczuwalna róznica po wejściu do domu :-).

Drugi olbrzymi plus powyższego rozwiązania (reku)- od wrzesnia nie otwieram okien :-) a mam swieże powietrze w domu :-).

no właśnie ja też tak myślałam, :-?

ale majster (bądź co bądź fachowiec) twierdzi, że nie jest tak samo...

podobno silikat powinno sie ocieplać wełną, ceramikę raczej też , ale dopuszcza sie styropian, a BK i keramzytobeton mozna styropianem ...

Zapytaj majstra na czym opiera te twierdzenia. Chętnie poznam rzeczowe argumenty ...

Ja oczywiście rekuperator bym chciała ale ze względu na cenę raczej odpada :(

Dabell gdzie we Wrocku robiłaś rekuperację, bo mi w rekuperatory.pl powiedzieli cenę 24 tys netto na mój mały dom 115 m kw. :o

A jeśli chodzi o wentylację grawitacyjną, to może jakimś rozwiązaniem są nawiewniki w oknach??? Ktoś się tym interesował?