piotr.nowy 22.02.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Klodziki ja robiłem rekuperację z firmą z Wrocławia. Jestem zadowolony z ich pracy i myślę , że mogliby zrobić taniej niż 24+vat.Podeślę ci namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 22.02.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 no właśnie ja też tak myślałam, ale majster (bądź co bądź fachowiec) twierdzi, że nie jest tak samo... podobno silikat powinno sie ocieplać wełną, ceramikę raczej też , ale dopuszcza sie styropian, a BK i keramzytobeton mozna styropianem ... nie wiem jak to jest stąd oczekuję wypowiedzi innych fachowców, którzy działaja na tym forum wszak lepiej posłuchać wypowiedzi kilku fachowców i podjąć decyzję, niż tylko jednego fachowca... a mnie na studiach uczyli, ze silikat można śmiało ocieplać styropianem i tak tez zrobiłam. Do cegły przytuliłam 20 cm styropianu i jest ok. To nie jest ceramika, która może zagrzybieć od wilgoci. Jednak to co jest najważniejsze w domu dobrze ocieplonym to wentylacja. Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 22.02.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Piotr dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 22.02.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia Czemu uważasz, że rodzaj tynku ma tak duże znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 22.02.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia Czemu uważasz, że rodzaj tynku ma tak duże znaczenie? Bo wełna musi się wentylować, a jak się ją zaklajstruje gumowym tynkiem to raczej marny efekt, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 22.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia Czemu uważasz, że rodzaj tynku ma tak duże znaczenie? Bo wełna musi się wentylować, a jak się ją zaklajstruje gumowym tynkiem to raczej marny efekt, tak? Jak dasz styropian to nie musisz sobie tym zawracać głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ado 22.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam,W kwietniu mam zamiar ruszyć z budową. Od dawna przegladając forum zdecydowałem się na silke. Niestety w mojej okolicy nie jest to zbyt popularny materiał. Jednak po wizytach w kilku hurtowniach otrzymałem oferty silki z Uniki i Xelli. Różnica w cenie za m2 jest dość spora bo ok 14 zł na korzyść Uniki. I tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś miał już może do czynienia z silką z Uniki? W sumie od niedawna działa ich fabryka w Oławie, więc najbardziej interesuje mnie jak jest z jakością ich materiału w porównaniu z Xell-ą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 22.02.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ja będę budować z Uniki, fachowcy ją chwalą i tyle wiem Cena sporo niższa. Jaką masz cenę za m kw silki 24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diplodok 23.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Też zamierzamy budować silką, jeszcze zastanawiamy się co do jej grubości i wyboru producenta, ale generalnie uważam, że jest to najlepszy materiał na ściany zewnętrzne. Doskonałe parametry akustyczne no i cieplne też nie najgorsze... nie można mieć wszystkiego. Macie jakieś doświadczenia z firmą polskie silikaty? Czy xella jedzie głównie na reklamie? Nie wiem co wybrać cena xelli jest niej atrakcyjna w naszej okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 23.02.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 no i cieplne też nie najgorsze... cieplne to akurat najgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diplodok 23.02.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 no i cieplne też nie najgorsze... cieplne to akurat najgorsze No niby tak ale jak się dobry styropian to jest ok u nas głośna okolica więc inne materiały odpadają, akustyka najważniejsza i konkretność tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 nie budowałam z xelli, ponieważ był dużo droższa. Poleciałam na polskiej grupie.Drugi dom budowałabym jednak z z nieco grubszej cegły i na dolne warstwy zastosowałabym spoinowanie także pionowe, czego u mnie nie było.Trzeba bardzo uwazac jak kładą dolne partie cegły, muszą byc dokładnie wypoziomowane i ladnie do siebie przylegac na piórach i wpustach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinx27 23.02.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Wg mnie:1. Jak ocieplamy dom z silki styropianem to trzeba zadbać o bardzo dobrą wentylację - najlepiej wentylacja mechaniczna Z REKUPERATOREM.Styropian zrobi nam z domu termos więc dobra rekuperacja i nasze silikaty = cudowny klimat i ciepły dom - nie ma nic lepszego. 2. Gdy ocieplamy wełną i do tego dobre tynki na zewnątrz i wewnątrz to wystrczy wentylacja grawitacyjna.3. Najlepiej zrobić jak najmniejszą grubość styropinu utrzymując wsp. U=0,2, czyli styropian najlepszej jakości o wysoki wsp. lambda. 4. Skoro silikaty zapewniją nam dobry klimat latem to proponuję dołożyć do rekuperacji gruntowy wymiennik i wtedy będziemy mieli prawdziwy luksus.5. Grubość ścian nośnych 24cm - wg mnie. A teraz mam parę pytań:1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ???2. Jakiej grubości zrobiliście ścianki działowe i z jakiego materiału??3. Czy murowaliście ja odrazu czy dopiero po wylaniu stropu?? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diplodok 23.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją, nie wyobrażam sobie innej... nie rozumiem zwolenników grawitacyjnej, ale to nie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 23.02.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A teraz mam parę pytań: 1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ??? 2. Jakiej grubości zrobiliście ścianki działowe i z jakiego materiału?? 3. Czy murowaliście ja odrazu czy dopiero po wylaniu stropu?? Pozdrawiam wszystkich 1) Na chudym betonie. 2) silikat 12cm, ale pierwsza warstwa z betonu komórkowego (żeby trochę mostki zmniejszyć). 3) Murowane od razu (przed wylaniem stropu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 23.02.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Wg mnie: 1. Jak ocieplamy dom z silki styropianem to trzeba zadbać o bardzo dobrą wentylację - najlepiej wentylacja mechaniczna Z REKUPERATOREM. Styropian zrobi nam z domu termos więc dobra rekuperacja i nasze silikaty = cudowny klimat i ciepły dom - nie ma nic lepszego. 2. Gdy ocieplamy wełną i do tego dobre tynki na zewnątrz i wewnątrz to wystrczy wentylacja grawitacyjna. 3. Najlepiej zrobić jak najmniejszą grubość styropinu utrzymując wsp. U=0,2, czyli styropian najlepszej jakości o wysoki wsp. lambda. Dlaczego? 4. Skoro silikaty zapewniją nam dobry klimat latem to proponuję dołożyć do rekuperacji gruntowy wymiennik i wtedy będziemy mieli prawdziwy luksus. 5. Grubość ścian nośnych 24cm - wg mnie. to bywa troche za mało, zwłaszcza jak sie okazuje, że trzeba wybić kawałek dziury w scianie nośnej na przykład na rurę kanalizacyjnąA teraz mam parę pytań: 1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ??? U mnie na chudziaku, ale dzisiaj skłaniałabym się do stawiania na szlichcie- o ile to możliwe technicznie 2. Jakiej grubości zrobiliście ścianki działowe i z jakiego materiału?? u mnie typowe działówki są z 12tki silkatowej, większość ścian działowych jest jednak nośna i są z silikatu 24 3. Czy murowaliście ja odrazu czy dopiero po wylaniu stropu?? odrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.02.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 A teraz mam parę pytań: 1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ??? 2. Jakiej grubości zrobiliście ścianki działowe i z jakiego materiału?? 3. Czy murowaliście ja odrazu czy dopiero po wylaniu stropu?? Pozdrawiam wszystkich 1) Na chudym betonie. 2) silikat 12cm, ale pierwsza warstwa z betonu komórkowego (żeby trochę mostki zmniejszyć). 3) Murowane od razu (przed wylaniem stropu). 1. Na chudym betonie. 2. Częściowo 12 cm, częściowo 8 cm. 3. Nie mam wylewanego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 23.02.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 To ja się jeszcze spytam jaka jest u was grubość chudego betonu pod waszymi działówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.02.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 To ja się jeszcze spytam jaka jest u was grubość chudego betonu pod waszymi działówkami. U mnie jakieś 10-12 cm (zależy w którym miejscu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinx27 23.02.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Najmniejszą grubość styropianu - bo mamy cieńszą ścianę i mniejsze "korytarze przy oknach" - możliwe że wyjdzie to też taniej.Uważam że 24cm to w sam raz porównując do 18cm - jeśli chodzi o bruzdy w ścianie.Czy wasze ściany dzialowe murowane sa odrazu i sa obciazone stropem ??Ja chciałbym wymurować moje działówki po wylaniu stropu zostawiając przerwe około 2cm pomiędzy stropem a ścianką działową a później wypełnić ją pianką - wtedy nie będzie obciążona stropem i posadzka czy też chudy beton (w zależności od sposobu posadowniena) będzie musiał-ła przenieść tylko obciążenia od samej ścianki.I dodatkowo gdy posadownie je na posadzce to wtedy nie będzie mostków termicznych pod ściankami bo między posadzką a chudy betonie będzie 16cm styropianu, czy ktoś tak zrobił ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts