Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie ja też tak myślałam, :-?

ale majster (bądź co bądź fachowiec) twierdzi, że nie jest tak samo...

podobno silikat powinno sie ocieplać wełną, ceramikę raczej też , ale dopuszcza sie styropian, a BK i keramzytobeton mozna styropianem ...

nie wiem jak to jest stąd oczekuję wypowiedzi innych fachowców, którzy działaja na tym forum :D

wszak lepiej posłuchać wypowiedzi kilku fachowców i podjąć decyzję, niż tylko jednego fachowca... :D

a mnie na studiach uczyli, ze silikat można śmiało ocieplać styropianem i tak tez zrobiłam. Do cegły przytuliłam 20 cm styropianu i jest ok. To nie jest ceramika, która może zagrzybieć od wilgoci.

Jednak to co jest najważniejsze w domu dobrze ocieplonym to wentylacja.

Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia

Ważniejszy od samego wyboru wełna/styropian jest chyba wybór rodzaju tynku do danego ocieplenia

Czemu uważasz, że rodzaj tynku ma tak duże znaczenie?

Bo wełna musi się wentylować, a jak się ją zaklajstruje gumowym tynkiem to raczej marny efekt, tak?

Jak dasz styropian to nie musisz sobie tym zawracać głowy ;-)

Witam,

W kwietniu mam zamiar ruszyć z budową. Od dawna przegladając forum zdecydowałem się na silke. Niestety w mojej okolicy nie jest to zbyt popularny materiał. Jednak po wizytach w kilku hurtowniach otrzymałem oferty silki z Uniki i Xelli. Różnica w cenie za m2 jest dość spora bo ok 14 zł na korzyść Uniki. I tu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś miał już może do czynienia z silką z Uniki? W sumie od niedawna działa ich fabryka w Oławie, więc najbardziej interesuje mnie jak jest z jakością ich materiału w porównaniu z Xell-ą.

Też zamierzamy budować silką, jeszcze zastanawiamy się co do jej grubości i wyboru producenta, ale generalnie uważam, że jest to najlepszy materiał na ściany zewnętrzne.

Doskonałe parametry akustyczne no i cieplne też nie najgorsze... nie można mieć wszystkiego. :wink:

Macie jakieś doświadczenia z firmą polskie silikaty? Czy xella jedzie głównie na reklamie? Nie wiem co wybrać cena xelli jest niej atrakcyjna w naszej okolicy...

nie budowałam z xelli, ponieważ był dużo droższa. Poleciałam na polskiej grupie.

Drugi dom budowałabym jednak z z nieco grubszej cegły i na dolne warstwy zastosowałabym spoinowanie także pionowe, czego u mnie nie było.Trzeba bardzo uwazac jak kładą dolne partie cegły, muszą byc dokładnie wypoziomowane i ladnie do siebie przylegac na piórach i wpustach

Wg mnie:

1. Jak ocieplamy dom z silki styropianem to trzeba zadbać o bardzo dobrą wentylację - najlepiej wentylacja mechaniczna Z REKUPERATOREM.

Styropian zrobi nam z domu termos więc dobra rekuperacja i nasze silikaty = cudowny klimat i ciepły dom - nie ma nic lepszego.

2. Gdy ocieplamy wełną i do tego dobre tynki na zewnątrz i wewnątrz to wystrczy wentylacja grawitacyjna.

3. Najlepiej zrobić jak najmniejszą grubość styropinu utrzymując wsp. U=0,2, czyli styropian najlepszej jakości o wysoki wsp. lambda.

4. Skoro silikaty zapewniją nam dobry klimat latem to proponuję dołożyć do rekuperacji gruntowy wymiennik i wtedy będziemy mieli prawdziwy luksus.

5. Grubość ścian nośnych 24cm - wg mnie.

A teraz mam parę pytań:

1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ???

2. Jakiej grubości zrobiliście ścianki działowe i z jakiego materiału??

3. Czy murowaliście ja odrazu czy dopiero po wylaniu stropu??

Pozdrawiam wszystkich

A teraz mam parę pytań:

1. Na czym postawiliście ścianki działowe: na mini fundamentach, na chudym betonie, na posadzce (czyli chudy beton styropian i posadzka a na tym ścianki działowe) ???

Pozdrawiam wszystkich

1) Na chudym betonie.

2) silikat 12cm, ale pierwsza warstwa z betonu komórkowego (żeby trochę mostki zmniejszyć).

3) Murowane od razu (przed wylaniem stropu).

Wg mnie:

1. Jak ocieplamy dom z silki styropianem to trzeba zadbać o bardzo dobrą wentylację - najlepiej wentylacja mechaniczna Z REKUPERATOREM.

Styropian zrobi nam z domu termos więc dobra rekuperacja i nasze silikaty = cudowny klimat i ciepły dom - nie ma nic lepszego.

2. Gdy ocieplamy wełną i do tego dobre tynki na zewnątrz i wewnątrz to wystrczy wentylacja grawitacyjna.

3. Najlepiej zrobić jak najmniejszą grubość styropinu utrzymując wsp. U=0,2, czyli styropian najlepszej jakości o wysoki wsp. lambda.

Dlaczego?

4. Skoro silikaty zapewniją nam dobry klimat latem to proponuję dołożyć do rekuperacji gruntowy wymiennik i wtedy będziemy mieli prawdziwy luksus.

5. Grubość ścian nośnych 24cm - wg mnie.

to bywa troche za mało, zwłaszcza jak sie okazuje, że trzeba wybić kawałek dziury w scianie nośnej na przykład na rurę kanalizacyjnąA teraz mam parę pytań:

U mnie na chudziaku, ale dzisiaj skłaniałabym się do stawiania na szlichcie- o ile to możliwe technicznie

u mnie typowe działówki są z 12tki silkatowej, większość ścian działowych jest jednak nośna i są z silikatu 24

odrazu

A teraz mam parę pytań:

Pozdrawiam wszystkich

1) Na chudym betonie.

2) silikat 12cm, ale pierwsza warstwa z betonu komórkowego (żeby trochę mostki zmniejszyć).

3) Murowane od razu (przed wylaniem stropu).

1. Na chudym betonie.

2. Częściowo 12 cm, częściowo 8 cm.

3. Nie mam wylewanego stropu.

Najmniejszą grubość styropianu - bo mamy cieńszą ścianę i mniejsze "korytarze przy oknach" - możliwe że wyjdzie to też taniej.

Uważam że 24cm to w sam raz porównując do 18cm - jeśli chodzi o bruzdy w ścianie.

Czy wasze ściany dzialowe murowane sa odrazu i sa obciazone stropem ??

Ja chciałbym wymurować moje działówki po wylaniu stropu zostawiając przerwe około 2cm pomiędzy stropem a ścianką działową a później wypełnić ją pianką - wtedy nie będzie obciążona stropem i posadzka czy też chudy beton (w zależności od sposobu posadowniena) będzie musiał-ła przenieść tylko obciążenia od samej ścianki.

I dodatkowo gdy posadownie je na posadzce to wtedy nie będzie mostków termicznych pod ściankami bo między posadzką a chudy betonie będzie 16cm styropianu, czy ktoś tak zrobił ???