Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

I dodatkowo gdy posadownie je na posadzce to wtedy nie będzie mostków termicznych pod ściankami bo między posadzką a chudy betonie będzie 16cm styropianu, czy ktoś tak zrobił ???

Jeśli działówki z silikatów 12cm to ja bym bał się je robić na posadzce. To jest jednak bardzo duży ciężar i wylewka może popękać.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klodziki - mnie własnie rekuperatory robiły :-) reku.

Z tym że cena jest z 2006/2007 roku, mieśclili się wtedy rzut beretem ode mnie (dosłownie ich ówczesną siedzibę widzę przez pola :-)), dużo zależy od domu i tego jak trzeba prowadzic kanały - u mnie był bardzo prosty projekt ze względu na układ pokoi, miałam przygotowane przebicia pod ich projekt już na etapie układania stropu - to wszystko ma wpływ na cenę.

Jestem bardzo zadowolona z ich pracy, bo zrobili profesjonalnie.

Naszi znajomi chcieli zaoszczędzić i znaleźli inną firmę - efekt taki, że znajomy sam musiał dochodzić dlaczego mu nie chodzi i przyjeżdzał do nas oglądać.

Proś w firmach o referencje i dzwoń do ludzi z pytaniem czy sa zadowoleni z efektów (najlepiej takich działajacych juz od min. roku).

Jestem na etapie wyboru materiału na ściany zewnetrzne.

Nie znam sie kompletnie na budowlance.

Widze,że każdy chwali swoje,może nawet próbuje udowodnić sobie,że trafnie wybrał i próbuje namówić innych na ten sam materiał :D

Tak poważnie.

Nie zależy mi na własnościach akustycznych (działka w prawie w lesie).Bardzo ważna jest kwestia póżniejszego ogrzewania domu.

Ogrzewanie to podłogówka na parterze i tradycja na piętrze.

Nie mam kompletnie pojecia na co sie zdecydować,bo podłogówka wymusi ciągłe grzanie niska temp.

Tak więc czy jest sens wyboru materiału akumulacyjnego?

Czy też lepiej zwykły suporeks(rada kier.bud)+20cm lepszego styro i hybryda wentylacji?

Co Wy byście poradzili jak wybrać i czy się sugerować przy wyborze materiału.

Ja będę budować z Uniki, fachowcy ją chwalą i tyle wiem ;)

Cena sporo niższa. Jaką masz cenę za m kw silki 24?

65zł/m2 Cena zawiera transport i rozładunek. Jednak dostałem atrakcyjną propozycję dotyczącą Uniki - 48 zł/m2 w tym transport na budowe, rozładunek w moim zakresie.

Mam pytanie do osób mieszkających już w domach z silikatu.

1. Jakie macie tynki wewnętrzne? Jaki tynk najlepiej nadaje się do silikatów aby nie tracić ich włąściwości? Sciany silikatowe są bardzo proste i w związku z tym czy ktoś ma ściany pokryte tylko gładzią gipsową? Czytałem że po jakims czasie( w wyniku pracy domu) gładź lub bardzo cienki tynk gipsowy moze pękać. Jaką macie grubość tynku gipsowego i jakią zalecacie do silikatów?Zawsze warstwa mniej na ścianie to oszczedność.

Pozdrawiam

Mam pytanie do osób mieszkających już w domach z silikatu.

1. Jakie macie tynki wewnętrzne? Jaki tynk najlepiej nadaje się do silikatów aby nie tracić ich włąściwości? Sciany silikatowe są bardzo proste i w związku z tym czy ktoś ma ściany pokryte tylko gładzią gipsową? Czytałem że po jakims czasie( w wyniku pracy domu) gładź lub bardzo cienki tynk gipsowy moze pękać. Jaką macie grubość tynku gipsowego i jakią zalecacie do silikatów?Zawsze warstwa mniej na ścianie to oszczedność.

Pozdrawiam

Samej gładzi na silikaty nie polecam. Moi rodzice tak zrobili i tej gładzi baaardzo dużo poszło, bo ściany nie są aż tak równe, a na dodatek teraz (po kilku latach) w niektórych miejscach pojawiły się pęknięcia.

Ja u siebie zrobiłem tynk gipsowy o standardowej grubości, ale ja jeszcze nie mieszkam, więc nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej na temat tego jak się sprawuje.

Witam. Vafel, jeśli jeszcze masz trochę cierpliwosci:

29cm silka, 15cm szary styropian, wewnatrz zwykłe tynki. Dobrze będzie?

A teraz jeszcze jedno pytanie bo mi się wszystko miesza. Co z ta pierwszą warstwą silki? Na czym? Po prostu chciałabym Twój konkretny przykład bo na coś się trzeba zdecydowac, a pomysłów wiele. Dziękuję.

Witam. Vafel, jeśli jeszcze masz trochę cierpliwosci:

29cm silka, 15cm szary styropian, wewnatrz zwykłe tynki. Dobrze będzie?

A teraz jeszcze jedno pytanie bo mi się wszystko miesza. Co z ta pierwszą warstwą silki? Na czym? Po prostu chciałabym Twój konkretny przykład bo na coś się trzeba zdecydowac, a pomysłów wiele. Dziękuję.

29cm ???

Jestem na etapie wyboru materiału na ściany zewnetrzne.

Nie znam sie kompletnie na budowlance.

Widze,że każdy chwali swoje,może nawet próbuje udowodnić sobie,że trafnie wybrał i próbuje namówić innych na ten sam materiał :D

Tak poważnie.

Nie zależy mi na własnościach akustycznych (działka w prawie w lesie).Bardzo ważna jest kwestia póżniejszego ogrzewania domu.

Ogrzewanie to podłogówka na parterze i tradycja na piętrze.

Nie mam kompletnie pojecia na co sie zdecydować,bo podłogówka wymusi ciągłe grzanie niska temp.

Tak więc czy jest sens wyboru materiału akumulacyjnego?

Czy też lepiej zwykły suporeks(rada kier.bud)+20cm lepszego styro i hybryda wentylacji?

Co Wy byście poradzili jak wybrać i czy się sugerować przy wyborze materiału.

silikat ma bardzo dużą kumulacje cieplną. To sie wiąże z tym, ze na rozruchu długo sie nagrzewa, ale później długo też trzyma ciepło. Oczywiście, ze go zachwalę :lol: Jeśłi więc planujesz raz włączyć ogrzewanie na początku sezonu, a potem cały czas utrzymywać stałą temperaturę to polecam go w komplecie z podlogówką

Ja będę budować z Uniki, fachowcy ją chwalą i tyle wiem ;)

Cena sporo niższa. Jaką masz cenę za m kw silki 24?

65zł/m2 Cena zawiera transport i rozładunek. Jednak dostałem atrakcyjną propozycję dotyczącą Uniki - 48 zł/m2 w tym transport na budowe, rozładunek w moim zakresie.

Ado wydaje mi się, że to drogo. Ja mam za 34 zł za metr kw. Co prawda u mnie wykonawca ma spore rabaty w hurtowniach i stąd ta cena. Ale zobacz na allegro, cena w hurtowni we Wrocławiu bez negocjacji to 39 zł za metr kw Silki Unika 24L, z transportem i rozładunkiem we Wrocku i okolicach, wiem bo dzwoniłam. Więc szukaj i negocjuj ;)

No dobra...Pomyliło mi się. Przeczytałam powyżej, że 24 cm to mało, ale chodziło o ściany nośne Więc 24 cm + styropian 15cm/szary/

A jeszcze oświećcie mnie, co to styropian szary, jakiś lepszy??? Ile droższy? ;)

Zdecydowaliśmy się na Silkę Unika 24L, ocieplenie pewnie 15 cm styropianu, tylko no właśnie jaki dawaliście?

To było do mnie? Po prostu lubię zwykłe tynki nie lubię gładzi, gipsów itp.

Ale, że ze mnie laik, to nie wiem, czy się nabijasz, czy rzeczywiście może być. :-?

Broń Boże się nie nabijam. Forum nie służy nabijaniu się.

U mnie na tynkach cementowych jest milimetr gładzi naciągniętej, choć ja nie lubię gładzi, toć nie mogłam temu zaradzić, bo było brzydko.Każdy daje to co lubi Papużko :lol:

Styropian szary-z grafitem jest lepszy, daje mniejszy współczynnik przenikania ciepła, tak więc można w związku z tym na przykład zmniejszyć grubość izolacji uzyskując ten sam efekt.Jest trochę droższy, ale jeśli planujesz do silikatu 15 styro to daj ten z grafitem.Silikaty same w sobie dają słabą izolację termiczną, a ponieważ są tanim budulcem to nadwyżkę pieniędzy warto zainwestować w gruby styropian. Ja dałam 20tkę zwykłego na frez i to tylko dlatego ze mąż mnie stopował, bo chętnie coś bym jeszcze dołożyła

Aaaa dzięki, a obojętnie jakiej firmy, czy są jakieś polecane odnośnie tego grafitowego styro?

Firma nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Styropian ma być równy i dobrze wyfrezowany, zeby potem na elewacji nie trzeba go było drapać i piankować zbytnio. Nawet styropian z wiodących firm moze nie spełniać warunków, bo normy dają możliwośc wystarczającego odchyłu, zeby inwestorowi zycie obrzydło. Było o tym na forum. Zależy od partii, sposobu składowania towaru i cięcia. Przy grubych styropianach często zdaża się, ze dwa skrajne płaty w paczce są wygięte. :roll: Trzeba na to uważać.

Ja mam silikaty z Grupy Silikaty 18 cm + 15 cm zwykłego styropianu (tylko na jednej ścianie mam 12 cm grafitowego, bo zależało mi na cieńszej ścianie). Pierwszą warstwę mam normalnie z silikatów - aż tak bardzo się tego mostka nie bałem, żeby coś tu kombinować. Tynk wewnątrz mam gipsowy.