Marcin Czyczerski 16.04.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Hlp! Wczoraj chciałem kupić Silkę m24 kl. 15. A tu sprzedawca: Sorry! Ale Xella wstrzymała przyjmowanie zamówień, bo do końca maja mają full roboty... To w dwóch hurtowniach... Ma ktoś podobne informacje albo może mi coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 16.04.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Łomatko!!! Marcin przeraziłeś mnie! Planowałem jutro załatwiać zamówienie na bloczki. Oj chyba się zdrażnie jak tak będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ja jutro jadę i kupuję już z 22% VATem z terminem realizacji na 15. maja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 16.04.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Jak mam kupić z 22% VATem to poczekam do czerwca - może trochę stanieje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Jak mam kupić z 22% VATem to poczekam do czerwca - może trochę stanieje .... Hej, ale facet daje mi oczywiście wyższy rabay niż dawał przy 7% VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 16.04.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Jak mam kupić z 22% VATem to poczekam do czerwca - może trochę stanieje .... Hej, ale facet daje mi oczywiście wyższy rabay niż dawał przy 7% VAT summa summarum brutto o ile więcej Ci wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 16.04.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Dam Ci znać jutro... Ale myślę, że w sumie wyjdzie pewnie prawie na to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.04.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Podpuszczaj dalej Aniu, albo/lub podziel się własnymi doświadczeniami. Doświadczeń jeszcze nie mam, ale za to mam swoje przemyślenia. Dla mnie silikat to najlepszy materiał na ściany. Nawet te jego cechy, które nazywane są "wadami" - dla mnie są zaletami. I tak: - duży ciężar - bardzo dobrze. Ściana to ściana. Musi być masywna, aby nie przenosiła drgań z wyższej kondygnacji, aby można było w nią wkręcić normalne kołki i powiesić tyle ile się chce i aby można było bez obaw w nią rąbnąć - mało popularna - bardzo dobrze. Przynajmniej wiem, że nie dopłacam za reklamę. - znaczne koszty transportu - trudno. Przeżyję. - trudno się tnie - To też nie jest wada, bo do tego są odpowiednie narzędzia. - trudności w negocjacjach cenowych - Hmmm, w końcu cena to cena.... Zobaczymy... - droższe układanie instalacji wewn - Kable do kontaktów mam zamiar prowadzić przy podłodze, a kable do lamp - w stropie. Przełączniki jakoś przeżyję. Reszta to same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.04.2004 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Aniu większość "wad", które wymieniłaś tak naprawdę są zaletami - dzwiękochłonność, twardość itp. a co się zaś tyczyy transportu to ja mam gratis na odległość 25 km no i rozładunek też free.Byle tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 18.04.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 A jak to jest z akcesoriami do Silki: gilotyna do ciecia, takie sprytne kielnie-kasety z zabkami do rozprowadzania kleju, narzedzie do przenoszenia bloczkow. Kupowaliscie to, dostaliscie gratis od producenta, ekipa miala swoje czy obyliscie sie bez nich? Mam zamiar kupowac Silke na swoj dom w przyszlym tygodniu - oj moze byc wesolo jesli to prawda o klopotach z zamowieniem jej do konca maja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 18.04.2004 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 A jak to jest z akcesoriami do Silki: gilotyna do ciecia, takie sprytne kielnie-kasety z zabkami do rozprowadzania kleju, narzedzie do przenoszenia bloczkow. Kupowaliscie to, dostaliscie gratis od producenta, ekipa miala swoje czy obyliscie sie bez nich? Mam zamiar kupowac Silke na swoj dom w przyszlym tygodniu - oj moze byc wesolo jesli to prawda o klopotach z zamowieniem jej do konca maja! Na prawdę się pośpiesz, bo w sobotę jeździłem po innych miatach i wszędzie, to samo... a z tymi akcesoriami, to sam jestem ciekaw, bo mój wykonawca na pomysł z Silką się nie ucieszył... Myślę, że po prostu nie ma właściwych narzędzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.04.2004 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Z tego co mi wiadomo bardzo mało budowlańców (czyt. wykonawców) ma narzędzia o których wspominacie. Chwytak jest najtańszy z wymienionych przez Was akcesoriów i kosztuje około 45zł a podajnik do bloczków 24 około 250 zł. Według mnie dość drogo i dlatego nikt zbytnio nie chce w to inwestować a wolą wybrać pacę z grzebieniem. Po drugie większość muruje na zaprawę tradycyjną. Co się zaś tyczy gilotyny to nawet się nie pytałem o cenę. Alternatywnie zamiast gilotyny można używać dużego fleksa z tarczą do diamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 19.04.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 No to kupiłem. Dziś wystawili mi fakturę. 2,44 brutto za M-18. Iława wciąż przyjmuje zamówienia z realizacją do końca kwietnia - może Wam to pomoże. Co do wykonwastwa wziałem wykonwacę polecanego przez Silkę - ma wszystkie narzędzia (oprócz gilotyny bo uważa, że krzywo tnie i flexem da się to zrobić dokładniej ) widziałem budowę przez niego robiona - jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.04.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Chłopaki! Jak byście zrobili, gdybyście nie byli pewni czy w dalekiej przyszłości nie zechce się wam dobudować II piętra:- M24 na parter i M18 na I piętro?- wszystko z M18?- M18 na parter i M15 na I piętro? Chodzi oczywiście o optymalizację kosztów na dzień dzisiejszy z uwzględnieniem powyższego "widzimisia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.04.2004 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Chłopaki! Jak byście zrobili, gdybyście nie byli pewni czy w dalekiej przyszłości nie zechce się wam dobudować II piętra.../quote] Z M18 można budować do 4 kondygnacji (takie dane podaje Xella) i przy tym bym został. I tanio i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 20.04.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Chłopaki! Jak byście zrobili, gdybyście nie byli pewni czy w dalekiej przyszłości nie zechce się wam dobudować II piętra: - M24 na parter i M18 na I piętro? - wszystko z M18? - M18 na parter i M15 na I piętro? Chodzi oczywiście o optymalizację kosztów na dzień dzisiejszy z uwzględnieniem powyższego "widzimisia". O takie rzeczy naprawdę warto pytać konstruktora, bądź autora projektu !!! Przy naszym domu wykonawca, który budował i buduje z Silki i ten właśnie materiał preferuje i który jest zarazem konstruktorem na początku proponował M18, budował z tego wiele domów, ale po przejżeniu naszego projektu stwierdził, że w tym przypadku jednak M24 będzie najlepsza. Chodziło głównie o rozpiętości ścian. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 20.04.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Drodzy silkowicze, ponawiam pewne pytanie. Może pojawił się wśród Was ktoś, kto kładł tynk cementowo-wapienny na silikaty. Jak poszło? Podobno ten tynk się słabo silikatów trzyma, zbyt gładko jest. Zastanawiamy się nad silikatami na ściany dzialowe. Tak cichutko jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysmak 20.04.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 No dobra, wszyscy budują lub będąbudować z silikatów ale czy ktoś będzie lub już ocieplił wełną. Dlaczego przy tej technologi gdzie producenci zalecają wełnę wszyscy ocieplają styropianem. Taniej to wiem ale ... Czekam na odpowiedź. Wybudowałem dom z silki (24cm) i ociepliłem styrobianem 12 cm. Jestem inżynierem budownictwa ale nie feruję kategorycznych sądów typu "ocieplanie styropianem to zbrodnia". Każdy z tych materiałów ma wady i zalety. Obydwa materiały są b.dobrymi izolatorami. Wełna jest niepalna dlatego tylko wełnę stosuje sie do ocieplania dachów. Styropian nie ulega zawilgoceniu i jest znacznie tańszy. Stą jest taki popularny przy ocieplaniu ścian. Wokół tzw. oddychania ścian narosło wiele mitów. Wielu wypowiadających niepochlebne sądy o styropianie sądzi, że wilgoć (para wodna) znajdująca się wewnątrz budynku przenika przez ściany i tą drogą wydostaje się z budynku. Prawda jest taka, że tylko około 4-8% pary wodnej ma szanse przenikać w ten sposób. Cała reszta musi skorzystać z wentylacji, która "w sprawie oddychania" ma fundamentalne znaczenie. Był na ten temat artykuł w Muratorze kilka lat temu prezentujacy wyniki badań katedry budownictwa (Poznań lub Wrocław - nie pamiętam). Mam tego Muratora i w razie potrzeby mogę odszukać. Można również zajrzeć do podręcznika fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 21.04.2004 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Co do grubosci ścian - Ja buduję w następującej konstelacji: ściana 18cm + wełna 12 cm + ściana osłonowa (8 lub 12cm) rafalg a nie wydaje Ci sie ze te 12 cm welny to troche malo.Ja mysle o 15 przy takiej samej scienie jak Twoja.Moze sie myle ,sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 21.04.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 O! Ja też mam trójwarstwową o takim przekroju jak matth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts