Pawel78 08.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ostatnio oglądałem jakiegoś maksa 'akustycznego' - ten to w ogóle same dziury miał Pytam - jak do tego coś przymocować - 'nie da się' a co ty chcesz samochód na ścianie powiesić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 08.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 witam ja zapłaciłem za U24L (D) 2,74zł /szt kupiłem bloczki na cały dom teraz bloczki leżą w hurtowni na placu na budowę przywiozą hdc transport w cenie.bloczki wyprodukowane przezSIL-PROBloczki Silikatowe Sp. z o.o.Godzikowice 50 M55-200 Oława http://www.sil-pro.pl/upload/articles/Oferta/Oferta_SILPRO_Bloczki_Silikatowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 12.01.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Miałem na myśli, że może zamiast silki powinienem dać np ceramikę 25 cm + 20styro lub wełny, nie chodziło mi o koszta silikatu, ale o to że z założenia jest zimniejszy od ceramiki.... Z praw fizyki wynika, że ilość warstw ma większe znaczenie, niż ich własności. Jeśli chcesz budować taki dom, to pewnie stać Cię na ścianę trójwarstwową. Ze względów cieplnych, akustycznych, transportu pary i estetycznych jest on szczególnie polecany. Silikat 24 + wełna 15 (ze szczeliną powietrzną) + silikat lub klinkier 12. Chyba, że budujesz z założeniem, że to tylko na sprzedaż. Ja budowałem dla siebie Dorzuciłem do tego jeszcze pompę ciepła. Policzysz na spokojnie i zdziwisz się, jak mały jest udział ceny murów w ogólnych kosztach budowy, a decyduje o komforcie i cenie gotowej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IFS 18.01.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ja również budowałem dom z polskich silikatów. Za sztukę zapłaciłem ok. 2,8 zł. Transport gratis z zakładu w Kluczach koło Olkusza. Jestem bardzo zadowolony ściany są idealnie równe, więc były oszczędności na tynku. Całość ocieplona wełna mineralną 16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysM 19.01.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Szykuje się do zakupu silki i mam do wyboru Xelle lub SIL-PRO z Gozdzikowic (nie mam jeszcze wyceny ale na pewno będzie tańsza). Ponieważ na temat Xelli jest dużo opinii (w większości dobrych), czy ktoś miał do czynienia z produktami SIL-PRO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.01.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Akustyka Xella ma bloczek akustyczny E18A, ale na pióro-wpust. Czy ja dobrzez podejrzewam, że brak pionowej spoiny pogarsza izolację akustyczną...? Grupa Silikaty ma bloki A pełne bez profilowanych boków na łączenie cienką spoiną... Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 23.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Ja z kolei szukam hurtowni z silikatami w centralnej Polsce (woj. łódzkie). Na razie nie jest łatwo znaleźć coś rozsądnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 24.01.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Akustyka Xella ma bloczek akustyczny E18A, ale na pióro-wpust. Czy ja dobrzez podejrzewam, że brak pionowej spoiny pogarsza izolację akustyczną...? Grupa Silikaty ma bloki A pełne bez profilowanych boków na łączenie cienką spoiną... Jak sądzicie? Zgodnie z zasadami muruje się, albo na pióro-wpust, albo ze spoiną pionową. Brak spoiny pionowej nie pogarsza właściwości akustycznych, jeżeli jest pióro-wpust. Tak więc pióro-wpust murujemy jak zwykłe bloczki bez spoin pionowych. Niestety ale Grupa Silikaty dostała atesty na akustykę z ITB tylko z zastrzeżeniem, że wykonana zostanie spoina pionowa. Praktycznie nigdy się jej nie wykonuje, więc produkt "blok A" uważam za pozbawiony sensu. Zalecam dokładne czytanie tabel z wynikami akustyki, bo producenci mocno ściemniają. Najlepszym przykładem jest "Poro-coś tam", który zawyża sobie akustykę Rw o jakieś 8-10 dB. Wystarczy na dole tabeli doczytać, że kryterium spełnione jest gdy wypełnimy wszelkie otwory zaprawą (ciekawe który budowlaniec ma na to czas i ochotę. Zupełnie nie rozumiem potrzeby wykonywania badań akustycznych dla murów. Niemcy mają swoją normę i jest ona w 100% pewna. Sil-pro na stronie swojego niemieckiego właściciela ma świetny i prosty programik w oparciu o normę niemiecką, który wylicza parametry akustyczne (darmowo). A rodzimy zakład wydaje kasę na trwające miesiącami badania w ITB. Badania akustyczne w ITB mają swój sens, ale jedynie w przypadku oceny całych rozwiązań - ściana, tynk, izolacje, osadzenie okien i właściwości okien. W razie innych pytań służę pomocą Tak do rzeczy, to parametry akustyczne przegrody zależą tylko od 2 parametrów. Jej gęstości i szerokości. I znajomość tych parametrów budowlańcowi w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Tak do rzeczy, to parametry akustyczne przegrody zależą tylko od 2 parametrów. Jej gęstości i szerokości. I znajomość tych parametrów budowlańcowi w zupełności wystarczy. Te dwa parametry można łatwo zamienić na jeden i powiedzieć po prostu, że chodzi o masę przegrody. Im cięższa tym lepiej izoluje akustycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 24.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Te dwa parametry można łatwo zamienić na jeden i powiedzieć po prostu, że chodzi o masę przegrody. Im cięższa tym lepiej izoluje akustycznie Yes, yes, yes !!! I przyjmuje się w uproszczeniu, że od 300kg / m kwadratowy ściany daje wystarczającą izolacyjność akustyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) jasse dzięki za opinie. Nie mam zamiaru popadać w skrajności, ale chcę w miarę możliwości i przy znośnych kosztach podejść do tematu, bo układamy bliźniaka (ściślej dwulokalowca) i akustyka między mieszkaniami jest tutaj tematem.Jeśli chodzi o bloki A - to jak najbardziej zakładałem murowanie z pionową spoiną (sam będę na budowie i dopilnuję), tu jak sądzę chodzi właśnie o eliminację szczelin która nawet w "pióro-wpustowej" Silce E18A występuje (pytanie jak taka łamana szczelina działa). Bez jakiegoś szalonego studiowania czytam tabelę na dole strony http://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/izolacja-akustyczna-wyciszanie-scian-wewnetrznych_68362.html i porównuję z tym http://www.grupasilikaty.pl/sciany2.php?k=16&id=19# to jednak wydaje mi się blok A wypada lepiej. Sytuacja "pionowo" u mnie szykuje się następująco:- płyta fundamentowa- wylewka z podłogówką- parter- strop monolit- styro z kanałami WM - wylewka z podłogówką- piętro- strop lekki na pasie dolnym wiązarów- ocieplenie 40cm wełna lub ekofiber- poddasze nieużytkowe- dach Poziomo na parterze mieszkania dzielone wspólną ścianą (a dodatkowo pomieszczeniami "buforowymi" na całej długości, typu kotłownia, szafa, wiatrołap). Na piętrze też postaramy się o takie dodatkowe przestrzenie pustek (garderoby), choć raczej nie na całej długości się to uda (dopuszczamy także możliwość dodatkowych lekkich przegród typu pustka / KG czy coś podobnego, wyjdzie w praniu czy będzie potrzebne). Dodatkowo ściany międzymieszkaniowe piętra nie są ustawione na całej długości nad takimi ścianami parteru (w około połowie) - w tych miejscach część mieszkań dzieli strop. Jeśli chodzi o strop nad piętrem i przepływ hałasu tą drogą zakładam, że izolacja termiczna stropu zadziała też na akustykę, a jeśli okazałoby się to niewystarczające przewiduję możliwość podwyższenia ściany międzymieszkaniowej piętra ponad ocieplenie do samego dachu, to też jest łatwy tununig jeśli będzie potrzebny. Do tego odpowiednie wiązanie muru zewnętrznego z miedzymieszkaniowym, możliwie bezpieczne i szczelne prowadzenie kanałów WM... (hmm, może coś pominąłem?)...Acha, jeszcze się zastanawiam nad grubością stropu monolitycznego, ale to w sumie nie jest jakiś superdylemat (nie chcę przeginać bo wiadomo... koszty, też płyta fundamentowa to musi dzwigać). Szukam jakiegoś zbalansowania tych wszystkich aspektów. W każdym razie będę wdzięczny za wszystkie sugestie! Edytowane 24 Stycznia 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 24.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 jasse dzięki za opinie. Nie mam zamiaru popadać w skrajności, ale chcę w miarę możliwości i przy znośnych kosztach podejść do tematu, bo układamy bliźniaka (ściślej dwulokalowca) i akustyka między mieszkaniami jest tutaj tematem. Jeśli chodzi o bloki A - to jak najbardziej zakładałem murowanie z pionową spoiną (sam będę na budowie i dopilnuję), tu jak sądzę chodzi właśnie o eliminację szczelin która nawet w "pióro-wpustowej" Silce E18A występuje (pytanie jak taka łamana szczelina działa). Hej grzeniu666! Aleś Ty uparty. Prywatnie uważam, że bloki A z uwagi na ich nieporęczność nie powinny w ogóle zostać przez rynek zaakceptowane. Osobiście nimi nie murowałem, ale nie chcę próbować. Nie kumam jak można utrzymać kciukiem 19 kilową prostopadłościenną cegłę za jeden centralny uchwyt, rozprowadzając po jednej ściance starannie zaprawę (żeby wciąż miała właściwości akustyczne) i układać na murze. No, OK, można wszystko, tylko po co się tak wyginać. ITB w swoich badaniach w części opisowej uznaje połączenie pióro - wpust za zapewniające ciągłość i nie zmniejszające parametrów akustycznych. Dużo łatwiej murować bloczkami na pióro-wpust, a jeśli brak nam pewności, to łatwiej kieszonkę połączenia wypełnić zaprawą, niż zmagać się z bloczkiem A. To raczej kwestia ceny poszczególnych bloczków i pracowników na lokalnym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 24.01.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Witajcie,czy ktoś się orientuje ile teraz stoi pustak silikatowy 24cm u różnych dostawców? Podwyżka vat była - jak wpłynęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.01.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 jasse, chyba masz dużo racji. Wprawdzie jest taki niby chwytek do tych bloków, ale podobne wyniki, ciężar, koszt (i zapewne lepszą dostępność) daje np. 24 P+W. Pewnie te ewentualne nieszczelności są zatykane w jakimś stopniu tynkiem (wszyscy to uwzględniają w badaniach). Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmonika2009 25.01.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Drodzy Forumowiczowie podzielcie się swoimi opiniami i doświadczeniami. Czy naprawdę trudno buduje się z takiego materiału jak SILKA. Czy to jest tylko sprawa idealnego wypoziomowania pierwszej warstwy a później już tylko kontrola pionów? W tym miejscuu troszeczkę to uprościłem ale wiem, że naprawdę trudno o fachowca, który prawidłowo wykorzysta zalety idealnych wymiarów tych pustaków. Ja w swoim życiu widziałem kilka ładnych domów wykonanych z tego materiału ale też widziałem tzw. "spiepszone" (przepraszam za wyrażenie). Podzielcie się swoimi opiniami. Do tekiedo domku bierz legalnie działająca firmę z umową wstępną itp.. nie wywiążą sie nie zapłacisz pierwsze warstwy murza byc idealne bo potem ściany wyjdą koślawe i nie wyrównasz tego . widziałem para takich...\ silka ytong są oki ale pamiętaj że nie tłumią tak chałasu drgać i sa bardziej hłonne(wilgoć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 25.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 a jakie tłumą lepiej i nie wchłanią tak wilgosi jak ytong?pytam bo mnie to ciekawi, nie sądziłam, że silikaty różnych producentów mogą mieć aż tak rozbieżne parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.01.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ytong to nie silikat, tylko beton komórkowy produkowany przez Xellę. Silka to silikat produkowany przez Xellę. Ytong nie ma nic wspólnego z Silką poza producentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 27.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 o matko! jak mogłam walnąć takiego byka! oczywiście, że chodziło mi o silkę xelli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 30.01.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Orientujecie się jaka teraz jest dobra cena silki24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.01.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Nadproża działówek 8cm Jak wygląda sprawa z nadprożami dla ściany działowej 8cm? L-19 będzie dobre. Chyba wolałbym prefabrykat - niby są np. H+H (belka nadprożowa nienośna?) 10cm czy PTH 11,5 ale nie wiem czy to nie grubo... A może trzeba całość szalować i lekko zbroić.Poradzicie coś? Edytowane 30 Stycznia 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts