leniin 16.03.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witajcie Dostałem taką wycene na SIL-PRO Bloczki Silikatowe SILIKAT Blok 24 P+W kl.15 cena 2.706 bruttoSILIKAT Blok 12 P+W kl.15 cena 1.68 bruttoBLOK M-6 14x25x38 cena 2,85 brutto Dobra cena i furma czy lepiej dolozycz 30% (bo tyle sa drozsze)na silki Xelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 17.03.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Nie widziałem silikatów SIL-PRO ale ja też nie mam zamiaru przepłacać za SILKĘ. Na Twoim miejscu brałbym SIL-PRO (jeśli wyglądają solidnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.03.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Moim zdaniem bardzo dobra cena, chociaż akurat SIL-PRO nie znam. W lutym płaciliśmy po 3.20 za bloczek U24 z Ludyni (Grupa Silikaty)Oczywiście za transport i rozładunek HDS nie płaciłam ani grosza. Edytowane 21 Marca 2011 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 21.03.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Szukałem w kilku hurtowniach na Opolszczyznie te ceny co podalem sa najtansze. Jutro kupuje. PS. Jaka zaprawe klejowa polecacie do silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 23.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Na najdłuższej ścianie domu tam gdzie będzie zamontowane 9 metrów wysokich od podłogi okien i wyjścia na taras - murarze chcą na pierwszą warstwę bloczków z silikatów położyć warstwę z pełnej cegły ułożonej na płask. Ponieważ dzięki temu uzyskają odpowiednia wysokość. Osobiście nie poda mi się takie rozwiązanie i wydaje mi się, że tak się nie powinno robić. Co o tym myślicie i może ktoś zna inne rozwiązanie tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.03.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Na najdłuższej ścianie domu tam gdzie będzie zamontowane 9 metrów wysokich od podłogi okien i wyjścia na taras - murarze chcą na pierwszą warstwę bloczków z silikatów położyć warstwę z pełnej cegły ułożonej na płask. Ponieważ dzięki temu uzyskają odpowiednia wysokość. Osobiście nie poda mi się takie rozwiązanie i wydaje mi się, że tak się nie powinno robić. Co o tym myślicie i może ktoś zna inne rozwiązanie tego problemu? Po prostu nie chce im się docinać bloczków na samej górze i wyliczyli sobie że jak dadzą cegłę na płasko to im tak spasuje, że nie trzeba będzie ciąć. Czasami tak się robi i chyba nie ma to żadnych negatywnych konsekwencji, ale ja tam specjalistą nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 24.03.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 tutli_putli te cegły pełne to z ceramiki? czy z silikatu jak np. 1NF chcą układać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 24.03.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 tutli_putli te cegły pełne to z ceramiki? czy z silikatu jak np. 1NF chcą układać? Cegły zwykłe pełne palone o wzmocnionych parametrach tylko jedną warstwę - zaraz nad podłogą pod wielkimi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.03.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Cegły zwykłe pełne palone o wzmocnionych parametrach tylko jedną warstwę - zaraz nad podłogą pod wielkimi oknami. Moim zdaniem wytrzymałościowo bez problemu, przecież przyjmują tylko ciężar okna (część), wyżej jest nadproże i/lub wieniec które obciążają ściany obok okna (i dalej w dół). Ale ja nie fachowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 24.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ok. trochę mnie uspokoiły Wasze odpowiedzi. Co prawda nie chodziło mi o wytrzymałość tylko bardziej czy to nie spowoduje np. mostków termicznych pod oknami, silikaty mam kładzione na klej a cegły muszą łączyć z silikatami zwykła zaprawą. Ale ponieważ ma to być tylko niewielka wstawka to może przesadzam z tymi swoimi lękami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.03.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Co prawda nie chodziło mi o wytrzymałość tylko bardziej czy to nie spowoduje np. mostków termicznych pod oknami, silikaty mam kładzione na klej a cegły muszą łączyć z silikatami zwykła zaprawą. Może nie rozumiem a może to taki żarcik ale cegły (na "złą zaprawę") zamiast silikatów (na czarodziejski klej) raczej zredukują mostek, choć są na to deczko lepsze sposoby (znajdziesz na FM, było wielokrotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 24.03.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Może nie rozumiem a może to taki żarcik ale cegły (na "złą zaprawę") zamiast silikatów (na czarodziejski klej) raczej zredukują mostek, choć są na to deczko lepsze sposoby (znajdziesz na FM, było wielokrotnie). Ok jestem blondynką i się nie znam dlatego pytam - czytałam już masę wewontków na temat silki, mostków itp. i chyba od tego czytania mam mętlik w głowie. Ale jeśli się z tym lepiej poczujesz to możesz uznać, że to był taki żart. Swoją droga chyba grubo kładziona jak napisałeś "zła zaprawa" to się trochę mija z celem przy budowaniu z silikatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.03.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Swoją droga chyba grubo kładziona jak napisałeś "zła zaprawa" to się trochę mija z celem przy budowaniu z silikatów? Napisałem "zła" bo podkreśliłaś jej pospolitość, a przy silikatach, akurat w kontekście mostków, wybór zaprawa czy klej nie ma żadnego znaczenia (to jakby się zastanawiać czy z samolotu bezpieczniej wyskoczyć z reklamówką czy w kurtce z kapturem - otóż najlepiej ze spadochronem ) . Klej ma swoje zalety ale można a czasem trzeba użyć zaprawy (choćby na pierwszy wiersz, o czym fachury od murowania też pewnie wiedzą). Spoko, nie pogryzą się. Acha, nie ma problemu aby murować silikatów zaprawą, wyjdzie pewnie taniej, a wcale nie musi być gorzej (szczególnie jeśli nie planuje się murować z perfekcjonistami, super równo, raczej drożej itp, aby później było łatwiej na innych etapach). Inne zalety silikatów nie znikają za sprawą zaprawy. Edytowane 24 Marca 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 25.03.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Z tą różnicą w cenie to nam wyszło, że z zaprawą tradycyjną wychodzi akurat drożej. Za gotowy klej zapłaciłam 600zł za paletę i ma starczyć na cały dom. Jak liczyliśmy koszty zaprawy na taką ilość ścian to wychodziło przynajmniej jeszcze raz tyle.Nie chce mi się tutaj pisać o wyższości kleju nad zaprawą bo tyle tego już napisano...Oczywiście w rzeczywistości zweryfikuje się to, jak już będzie finisz budowy - wtedy będę mogła coś powiedzieć czy ta paleta starczyła czy nie. (Po obwodzie mamy jakieś 100metrów muru naszego domu, oczywiście wypadają z tego dziury na okna, a tych też mam sporo) Fachowców mam dobrych i znających się na budowaniu z silikatów, ale nigdy nie zaszkodzi się dopytać innych o pewne rozwiązania. Oczywiście tam gdzie trzeba zaprawa jest też używana, np. na właśnie pierwszą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauliszka 06.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów mam ściany zewnętrzne z silki E24. W projekcie jako ocieplenie mam wełnę 15 cm, ale niestety z przyczyn finansowych będzie styropian. I teraz mam pytanie czy 15 cm wystarczy czy lepiej dać 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 20 pauliszka, było miliard razy (chćby tu, poszukaj) Dlaczego "niestety" nie pytam (było tryliard razy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 07.04.2011 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Mam pytanie do szanownego grona........ Noo i oczywiscie poleccie jaka firme warta uwagi.... Z zapraszania Cię duss zrezygnuję, bo masz do mnie z 500km. Ale a propos polecania firm. Nie daj się omamiać xellą lub grupą silikaty. Jeżeli ktoś oferuje Ci silikat z atestem, to w zupełności wystarczy. Z racji materiału i technologii nie może być między nimi jakichkolwiek różnic. Jeżeli bierzesz atestowany, z deklaracją zgodności np. bloczek 24 w klasie 15 o gęstości 1,4 (drążony), to wszędzie dostaniesz to samo. Różnice wymyślają już tylko marketingowcy, żeby mieć co ludziom kłaść na uszy. Pozostanie jedynie wybór uwzględniający cenę, warunki dostawy i sympatię dla sprzedającego. Porównuj rozmiary (objętość) bloczka. U nas teraz kombinują z niemieckimi formatami. Zamiast szerokości 18 jest 17,5, zamiast 12 jest 11,5. Taka cegła powinna być z zasady 5 - 8% tańsza i nie zawsze nadzór się na nią zgadza, jeżeli nie ma takiej w projekcie. Miłego budowania z białych klocków lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 @jasse: to nie do konca tak, że każdy silikat jest taki sam, bo jest jeszcze kwestia dokładności wymiarowej. Widziałem już takie wynalazki silikatowe, które były tak krzywe, że nie było szans, żeby murować je na klej (a generalnie wszyscy chcą silikaty na klej murować). Dlatego nie tylko atest i cena się liczy, ale i to czy bloczki trzymają wymiary i nie są za bardzo zwichrowane. Silikaty Xelli i Grupy Silikaty są pod tym względem OK. Jak inne - nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasse 07.04.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 @jasse: to nie do konca tak, że każdy silikat jest taki sam, bo jest jeszcze kwestia dokładności wymiarowej. Widziałem już takie wynalazki silikatowe, które były tak krzywe, że nie było szans, żeby murować je na klej (a generalnie wszyscy chcą silikaty na klej murować). Dlatego nie tylko atest i cena się liczy, ale i to czy bloczki trzymają wymiary i nie są za bardzo zwichrowane. Silikaty Xelli i Grupy Silikaty są pod tym względem OK. Jak inne - nie wiem... Masz do wyboru TLM i GPLM, tylko, że żadne z nich nie mogą odpowiadać twojemu opisowi. Jeżeli są faktycznie takie krzywe, to nie odpowiadają żadnym wytycznym z normy i nie mogą być wprowadzone do obrotu. Jeżeli ktoś kupił taką cegłę pod inną nazwą handlową niż "gruz" lub "cegła rozbiórkowa", to się sfrajerował. Producent deklaruje dokładność wymiarową i należy sobie to sprawdzić przed zakupem. Od czasów "Alternatywy 4" sporo się zmieniło. Xella i GS mają atesty i dołączają krajową deklarację zgodności. Inni producenci też, bo za ich brak grożą bardzo poważne kary finansowe. Tylko, że tu płacisz extra za znaczek firmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauliszka 07.04.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 20 pauliszka, było miliard razy (chćby tu, poszukaj) Dlaczego "niestety" nie pytam (było tryliard razy?) Kajam się, jakoś wczoraj wieczorem nic nie mogłam znaleźć. Odpowiedź już znam i wycofuje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts