lukaszja 28.06.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Cena z dzisiaj. Wrocław. Sil-pro. 2,89zł za bloczek 24 brutto loco budowa (20km od Godzikowic - fabryki). Pozdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 29.06.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Ale to pewnie cena tylko dla Wrocławia? Do mnie jakieś 180km dalej to pewnie cena byłaby niestety inna. Witam! Tak - cena jest niska z uwagi na małą odległość między fabryką a moją budową. Generalnie Sil-Pro można dostać za 2,27zł netto + VAT, transport i rozładunek. A to już zależy od lokalizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 29.06.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam! Tak - cena jest niska z uwagi na małą odległość między fabryką a moją budową. Generalnie Sil-Pro można dostać za 2,27zł netto + VAT, transport i rozładunek. A to już zależy od lokalizacji... witam na którychś targach budowlanych we wrocku rozmawiałam z przedstawicielem Uniki i powiedziano mi, że nie sprzedają detalicznie, mają umowy z hurtowniami i tańsza niż w hurtowni sprzedaż detaliczna byłaby nie fair... w takim razie co ma odległość od fabryki do Twojej budowy? skąd bierzesz silkę (tzn. z jakiej hurtowni?). czy może warunki sprzedaży w fabryce się już zmieniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.06.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 ...w takim razie co ma odległość od fabryki do Twojej budowy? Spodziewam się że stała cena dla hurtu dotyczy bloczków - trudno oczekiwać że transport HDS np. z Dolnego Śląska do Olsztyna będzie w cenie, bo jego koszt realnie pewnie będzie wyższy niż materiału. Czyli hurtownia bierze w stałych cenach od producenta, dolicza transport (na ile potrafi i jej się kalkuluje, a może producent oferuje swój transport za X/km) i jest oferta. firewall, czy ty nie masz najbliżej do zakładów w Kluczach (Grupa Silikaty)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.06.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 BK na ostatni wierszCzy ktoś robił tak u siebie, albo rozważa takie rozwiązanie? (tu zapodałem pytanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 29.06.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Klucze mam blisko, ale jakoś mnie nie przekonują. Na jednej budowie musieli murować tradycyjnie bo na klej nie dało się( za duży rozrzut wysokości). Nie wiem czy po paru latach coś się tam zmieniło, ale nie mam ochoty przekonywać się na własnej skórze. No to pragnę Cię uspokoić bo właśnie mi kończą murować ściany na kleju z tych silikatów i nie ma zastrzeżeń - kupione po 2.87 brutto z transportem ok 1.5 m-ca temu....co do ekipy..jest takie powiedzenie "złej baletnicy...."i wiesz jak to jest dalej....pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 29.06.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Klej - jak oceniać? Czy są jakieś obiektywne właściwości zapraw cienkowarstwowych po których można oceniać ich przydatność dla nas? Klasa chyba nie bo zdaje się określa wytrzymałość na siłę "z góry" (tu wszystko dla nas pewnie aż nadto)? Jest jeszcze wytrzymałość na zginanie czy początkowa na ścinanie - ki diabeł? Wydaje mi się przydatna informacja dot. siły potrzebnej na rozerwanie połączenia, to wydaje się ważne np. dla rys przy oknach/drzwiach (spoiny pionowe, razem ze zbrojeniami poziomymi) . Co do zużycia producenci coś podają, ale obawiam się czy tę informację traktować serio (jakaś norma?), czy jak spalanie podawane przez producentów moto. Trafił ktoś na jakieś porównanie, a może sam sprawdził kilka. Popularny Alpol mam w hurtowni po 20zł/worek, inne (np. Bolix M10) po 15zł (wyjdzie u mnie ~500 różnicy). A może wiecie gdzie na Górnym Śląsku dostać Alpola 110 taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.07.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Jak tam nowe doświadczenia z silką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uriel 19.07.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 no właśnie mamy mieszane uczucia jeśli chodzi o doświadczenia z silikatami.mamy dobrą ekipę, sąsiedzi nie mogą się nachwalić jacy to oni wspaniali, jak dokładnie robią i jak po sobie sprzątają. do tej pory byliśmy zadowoleni, ale zaczynamy się zastanawiać, czy właśnie się nie zepsuli przypadkiem.obecnie murują nam ściany parteru z silikatów SIL-PRO. naczytaliśmy się jakie te ściany mają być równe, jakie to murowanie na pióro-wpust ma być proste, kleju zużytego mało itp. i co widzimy?- warstwy kleju mają około 4 milimetry - dużo czy mało? sądziłam, że powinno być cieniej. jak jest u was?- boki bloczków nie zawsze się idealnie stykają, zdarzają się szczeliny na szerokość max 2 mm. niby mnie to nie martwi, bo i tak pójdzie styropian (i to lepszy musi być do silikatów), ale jednak coś niepokoi- długość ścian wymaga czasem przycięcia bloczka, powoduje to, że w niektórych miejscach przy łączeniach różnych boków bloczków zieją na kilka cm szczeliny. panowie czasem zapychają je klejem z obu stron, a czasem tylko z jednej. teściu stwierdził, że wiatr będzie wiał przez te dziury ( ?!!? ) czy nie będzie w tym miejscu mostku termicznego? nie wiem, czy przesadzam i panikuję, ale to nasz pierwszy dom, nie wiem, jak to powinno wyglądać, czym się martwić, czy juz opierdzielać ekipę, czy dać sobie spokój, bo to normalne..? czy takie są właściwości silikatów i inaczej się nie da..? i jeszcze jedna sprawa. bloczki były wzięte z hurtowni na paletach zapakowane w folię. folia w niektórych miejscach się podarła, widać że bloczki stały jakiś czas na zewnątrz, tam gdzie mogła dostać się woda, to się dostała i potworzyły się takie ciemne, brudne zacieki. z jednej strony martwi mnie czy to nie jest pleśń, z drugiej zawartość wapna w silikatach miała działać grzybobójczo. mam nadzieję, że to tylko brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IMUG 19.07.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Musisz niestety trochę postać nad głowami fachowców. U mnie także zaczęły tworzyć się zbyt duże szczeliny. Zwróciłem kilka razy uwagę, zwłaszcza majstrowi i szczeliny zniknęły. Chłopaki przyzwyczajeni są do pustaków ceramicznych, gdzie wszelkie nierówności pokrywa zaprawa. Jak przycinają to niech użyją gumówki a nie młotka. Szczeliny mniejsze i odpadów dużo mniej. Szare zacieki raczej nie przeszkadzają. Do czasu tynkowania i ocieplania wyglądają tylko mało estetycznie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.07.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam Jakie macie teraz ceny Silikatów? Ja w jednej z hurtowni dostałem cenę netto z transportem i HDS 24 cm - 2,87 18 cm - 2,30 12 cm - 1,94 8cm - 1,63 W innych hurtowniach cena pojedyńczego bloczka niby mniejsza, ale dodając transport to już wychodziło więcej. A tak w ogóle ile wchodzi bloczków na paletę i ile taki HDS może zabrać palet? I jeszcze pytanko gdzie w Szczecinie i okolicach najlepiej szukać silikatów? Ogólnie to w hurtowniach nie często słyszą o silikatach, bo głównie schodzi im porotherm. jakiś czas temu dostałem wycenę (GRUPA SILIKATY - ŁAŃCUT - oferta z jednego z większych składów budowlanych - nie porównywałem jej z innymi) - poprostu potrzebowałem do wyceny materiałów całego domu - jak będę kupował - będę szukał bardziej wnikliwie i negocjował ceny netto 1. 25X25X22 forma dostawy: 10 palet 18 palet cena: - 2,75 /szt.; 2,45 /szt. 2. #12x25x22 cena: - 1,43 /szt.; 1,39 /szt. odnoszę wrażenie że w temacie "jak budować silką" nie wypada pisać o silce. Jedną słuszną linią jest budowanie silikatami z jakiś lokalnych wytwórni. A tu jeden gośc chciałby budować silką. Chyba Xella powinna mi dać jakiś extra upust za odwagę chwalenia ich produktu. jakoś intuicyjnie się z Tobą zgadzam - i stawiam na lokalną wytwórnię Jeżeli silka ma 333mm długości a sil-pro 250mm długości przy takiej samej tolerancji długości to silka jest dokładniejsza. Na 1mb daje max błąd 6mm a sil-pro 8mm. A dlaczego chcę na klej? Proste - zmuszę wykonawcę do dokładnej pracy. Normalna zaprawa pozwala podejść do pracy z dużą dozą ułańskiej fantazji murarza( gdzie pion może powędrować o 7cm na kondygnacji, kąt prosty zawiera się między 80 a 100stopni, a poziom jest utopijnym pojęciem, a długość i szerokość jest tylko pewną sugestią a nie pewną wielkością). Natomiast merytoryczne odniesienie do mojego pytania wyobrażam sobie jako adresy,telefony etc. składów i hurtowni handlujących silką w rejonie Katowic lub obsługujących ten teren. nie wiem skąd masz takie wyliczenia co do błędu .. wystarczy wspomnieć tu forumowicza który pisał o zaprawie 4 mm a przyjmuje się normę od 1 do 3 mm .. wielkość bloczków nie ma tu znaczenia - dobry fachowiec z każdym sobie poradzi a ten mniej wprawiony spieprzy nawet te bloczki 333mm dawno na budowie nie byłem ale chyba ciągle w użyciu jest żyłka, poziomica i kątomierz ?? wiec nie wiem jakim cudem można wybudować kat prosty +/-10 ?? czy pion o 7 cm odchylony - takich rzeczy nie przyjmuje do wiadomości ... co do kleju - to nie dlatego ja chce klej żeby murarze się starali ... to zresztą samo z siebie wynika... po prostu taki rodzaj murowania dalej lepsze wyniki w przenikania ciepła przez cały mur w porównaniu do tradycyjnej zaprawy - i to jest jedyny słuszny powód co do adresów - np na stronie grupy silikaty jest taka informacja - nie wiem jak inni producenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.07.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) Zaprawa klejowa a tradycyjna przy silikatach nie ma znaczenia dla przenikania ciepła. Silikaty są zbliżone do betonu ze swoja lambdą. Przy 25cm grubości silikatów masz U>2.(...) rozmawiajmy o konkretach - bo diabeł tkwi w szczegółach ... więc ... Nazwa Gęstość Lambda śr. Lambda wilg. Cp Mur z betonu komórkowego na cienkowarstwowej zaprawie klejącej lub na zaprawie o przewodności cieplnej = przewodności cieplnej betonu komórkowego 800 0.29 0.35 0.84 Mur z betonu komórkowego na cienkowarstwowej zaprawie klejącej lub na zaprawie o przewodności cieplnej = przewodności cieplnej betonu komórkowego 700 0.25 0.3 0.84 Mur z betonu komórkowego na cienkowarstwowej zaprawie klejącej lub na zaprawie o przewodności cieplnej = przewodności cieplnej betonu komórkowego 600 0.21 0.25 0.84 Mur z betonu komórkowego na cienkowarstwowej zaprawie klejącej lub na zaprawie o przewodności cieplnej= przewodności cieplnej betonu komórkowego 500 0.17 0.21 0.84 Mur z betonu komórkowego na cienkowarstwowej zaprawie klejącej lub na zaprawie o przewodności cieplnej równej przewodności cieplnej betonu komórkowego 400 0.14 0.17 0.84 Mur z betonu komórkowego na zaprawie cementowo-wapiennej, ze spoinami o grubo?ci nie większej niż 1,5?cm 800 0.38 0.44 0.84 Mur z betonu komórkowego na zaprawie cementowo-wapiennej, ze spoinami o grubo?ci nie większej niż 1,5?cm 700 0.35 0.4 0.84 Mur z betonu komórkowego na zaprawie cementowo-wapiennej, ze spoinami o grubo?ci nie większej niż 1,5?cm 600 0.3 0.35 0.84 Mur z betonu komórkowego na zaprawie cementowo-wapiennej, ze spoinami o grubo?ci nie większej niż 1,5?cm 500 0.25 0.3 0.84 a gdy się che zejść z Uw całej ściany poniżej 0.10 każdy szczegół ma znaczenie (patrz dziennik J-J , tu złotówka, tan złotówka) Edytowane 22 Lipca 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 rozmawiajmy o konkretach - bo diabeł tkwi w szczegółach ... Mur z betonu komórkowego na... Ale odróżniasz BK od silikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.07.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 (edytowane) Ale odróżniasz BK od silikatu? grzeniu666 - oczywiście że tak - podana analiza pokazuje tylko i wyłącznie wpływ zaprawy na Uw - można tu podmieniac mur na dowolny czy to silikat czy pustaki ceramiczne a różnica między Uw dla muru na tradycyjnej w porównaniu do muru na kleju zaprawy będzie schodzenie poniżej 0,1 jest raczej bezcelowe. Nie wyobrażam sobie dawanie 40cm styropianu na ścianę (...) firewall - wynik poniżej 0,1 wcale nie jest bezcelowy ... oczywiście każdy ma swoje cele ale nie musi to oznacza 40 cm izolacji - 30 to max! wg katalogu technicznego Grupy Silikaty ściana 25 NP + 20 cm izolacji 0,023 daje wynik ściany 0,11 więc sam widzisz że twoja ściana przy zwykłej zaprawie będzie miała zbliżony wynik a tak naprawdę niewiele trzeba by połączy w Twoim przypadku "przyjemne z pożytecznym" dom chce wybudować jak najlepiej tzn by "palił" jak najmniej - ale nie będę z pewnością stał przy liczniku z prądem i liczył obsesyjnie KWh - to ma być dom do mieszkania ... dlatego też wybrałem "zwykły projekt" i go odpowiednio modyfikuję Edytowane 23 Lipca 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.07.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 podana analiza pokazuje tylko i wyłącznie wpływ zaprawy na Uw - można tu podmieniac mur na dowolny czy to silikat czy pustaki ceramiczne a różnica między Uw dla muru na tradycyjnej w porównaniu do muru na kleju zaprawy będzie Oj z fizy chyba nie byłeś orłem Uzysk ~30% przy BK, dla silikatów zmaleje jak sądzę w najlepszym wypadku do okolicy procenta-dwóch, a może i wcale. Ale raczej nie znajdziesz takich pomiarów (dla silikatów!), bo chyba nikomu nie przyszło to do głowy tego mierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.07.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Popatrz co piszesz. Jaki styropian ma lambdę 0,023? Żonglowanie cyferkami, a rzeczywistość to dwie różne sprawy. A kto mówi o pospolitym styropianie? Można spektakularnie pozbyć się pieniędzy kupując 5x droższe ocieplenie PUR (zamiast np. 18NP + 27cm styro 031) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 24.07.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Sorry za literówkę - areożel. Wartość deklarowana współczynnika przewodzenia ciepła - 0,016 W/(mK) A cena 215zł/m2 przy grubości 1cm. Dobrze było, chyba aERo Coś mi nawet ciepiejsze się przypominają. Przy lambdzie ściany 0,11 to pewnie około 2-3tys m2 wyjdzie. Super, to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.07.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Oj z fizy chyba nie byłeś orłem Uzysk ~30% przy BK, dla silikatów zmaleje jak sądzę w najlepszym wypadku do okolicy procenta-dwóch, a może i wcale. Ale raczej nie znajdziesz takich pomiarów (dla silikatów!), bo chyba nikomu nie przyszło to do głowy tego mierzyć nie ma znaczenia na jakim materiale robiono pomiar - pokazuje to jednoznacznie za zaprawa klejowa daje lepsze parametry dla całej ściany Popatrz co piszesz. Jaki styropian ma lambdę 0,023? Żonglowanie cyferkami, a rzeczywistość to dwie różne sprawy. nie mowie o styropianie - przytoczyłem Ci dane dotyczące ogólnie warstwy ocieplenia o danym współczynniku co nie zmienia faktu ze moje założenia są prawidłowe - przyjmuje ścianę 25 + 30 cm styropian TermoOrganika lub SWISSPOR [λ = 0,031 W/mK)] (2) i osiągam dla całej ściany 0,10 W/(m2K) lub mniej - bo ten wynik jest dla zaprawy tradycyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 26.07.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 @grzeniu666: nie mogę wysłać Ci prywatnej wiadomości, bo masz pełną skrzynkę. Prześlij mi swojego maila lub skype'a to się dogadamy w sprawie skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 27.07.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) W moim projekcie są ściany z Silki 18cm klasa 20. Pytanie - czy zmiana na klasę 15 (Silki, czy innego producenta) będzie rodziło jakieś niepożądane konsekwencje ? Z tego co czytam w tym wątku nikt specjalnie się nie zastanawia nad klasą (15MPa vs. 20MPa wytrzymałości na ściskanie). Cenowo na pewno 15 jest dużo lepsza - ma po prostu więceń dziur Czy wiecie gdzie można zakupić silikaty w dobrej cenie w okolicach Warszawy (kierunek wschód) ? Edytowane 27 Lipca 2011 przez suomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts