Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do kleju, u mnie wyszło 15 worków na parter. W hurtowni wyliczyli 45 worków po 25kg. Na poddasze 30 worków według składu, ale mam jeszcze nieukończone więc nie jestem w stanie podać ilości. Ponadto bloczki 12 lekko smarowałem także w pionie. Edytowane przez klaudiusz_x

A nie lepiej kupić sobie bloczki, choćby te? U11.5LD zobacz jakie mają wymiary! Ewentualnie taniej bloczek U12L Chyba że wolisz cieńsze ścianki to możesz kupić takie U8L Te cegły są rozbiórkowe. Nie znasz pochodzenia. Może z domu, może z nieotynkowanej obory. Poza tym, w tej cenie bloczków nie zastanawiałbym się nawet, dolicz do tego cenę zaprawy i wyjdzie ci dwa razy drozej niż z funkiel nówek bloczków. :yes:

nie wiesz czy te bloczki dobrze trzymaja wymiary ? (kilka osob na forum narzekalo na rodzimych producentow i wybierali z uwagi na jakosc wymiarow Xelle).

Xella moim zadaniem jest przereklamowana. Ale moim, żeby zaraz ktoś się nie poczuł ;-)

Bloczki Sil-Pro z tego co widziałem i murowałem trzymały wymiary i były dobrej jakości. No i cenę mają przystępną. W Xella płacisz na pensje całemu europejskiemu koncernowi i połowie pośredników ;-) Polecam rodzime. Pozdrawiam serdecznie

Budował ktoś z was sciany piwnicy z Silikaty F25 zamiast tradycyjnymi bloczkami betonowymi?

Ciekawi mnie ten nowy produkt, nie trzeba tynkować scian wewnętrznych przy murowaniu na cienka spoinę.

Estetycznie wyglada interesujaco, ale czy da rade wytrzymałościowo i nie będzię nasiakać woda.

Proszę o opinie czy ktoś się odważył murować sciany piwnic z F25.

Edytowane przez pawel1025

do zuita62

Ściana dociskowa z betonu lanego w/g projektu przychodzi u was na ściany piwnicy, bezpośrednio na styrodur?

Jeśli tak to pewnie spory koszt robienia szalunku na wszystkie ściany? A jaka grubość tego lanego betonu?

Ciekawe z czego wynika zastosowanie dodatkowo lanego betonu?

Może "regularne" silikaty (nie F25) murowane na ściany piwnicy muszą być dodatkowo wzmocnione?

Z tego co pisze producent nowe silikaty F25 dedykowane na ściany piwnic mają specjalne wyżłobienia (jedno na bloczek)

w które można włożyć stal celem wzmocnienia ścian.

Myślałem ze styrodur możne bezpośrednio stykać się z gruntem, (ewentualnie folia kubełkowa) bez konieczności

robienia dodatkowej warstwy dociskowej z betonu?

Planujecie pełne podpiwniczenie budynku całkowicie zagłębione w gruncie?

czy da rade wytrzymałościowo i nie będzię nasiakać woda.

Spokojnie możesz murować. Nasiąkliwość silikatów jest mniejsza niż np. mieszanki dla bloczków M6 stosowanych do budowy ścian fundamentowych. Podobnie zresztą sprawa się ma odnośnie zaprawy.

Silikat, nawet jeśli 'złapie' trochę wilgoci, to ona go utwardzi. Wapno, przereaguje i pojawi się np. kalcyt. (proces chemiczny przypominający te zachodzące w piaskowcach z lepikami wapiennymi). A co do wytrzymałości... przewyższa wszystkie standardowe bloczki betonowe używane do budowy fundamentów.

Prawdopodobnie tak mam to zaprojektowane bo działkę mam ze spadkiem. Piwnica tylko pod 1/3 domu. Północna część piwnicy osadzona w gruncie, reszta wyniesiona stopniowo ponad. Ściana dociskowa ma jakieś 10-12cm.Nie widziałam projektu z tymi szczegółami , dostałam tylko wykaz bloczków,bo mam dobrą ofertę cenową na teraz. Myślę, że ta ścianka może być powodem rodzaju gruntu również. Projektant opierał się na analizie geologiczniej.Grunt gliniasto-kamienisty. Podhale stety i niestety. Fundamenty i piwnica muszą byc solidniej osadzone.

Forumowicz Nabial ma takie zastosowanie. W ogóle jego dziennik budowy krótki i zwięzły,ale można się dużo dowiedzieć. Sympatyczny i konkretny gość swoją drogą.

Pozdrawiam

Ja w kwestii ocieplenia.

Plan na ścianę zewnętrzną w moim przypadku jest taki - Silikat 18 cm + Styropian 20cm

Silikat będę mieć taki:

http://www.grupasilikaty.pl/img/f2ad7640.jpg

Rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą SSO i on twierdzi, że może być problem z prawidłowym ociepleniem takiej ściany (tj. konkretnie z mocowaniem kołków ścianie z materiału z dziurami :) ). On polecał MAX'a, ale z tego co zdążyłem przeczytać to w tej czerwonej cegle też kiepsko się te kołeczki trzymają...

Z drugiej strony zastanawiam się, czy w ogóle mam się czym martwić - bo gdzieś na forum znalazłem opinię, że małych powierzchni się nawet nie kołkuje - tylko na klej i jazda do przodu... Pytanie czy jest to sprawdzona metoda (przy 20cm styropianu) i jak wg. waszej wiedzy najlepiej byłoby wykonać takie ocieplenie.

Nie mam za bardzo ochoty zmieniać mojej koncepcji co do materiału (na 24cm MAX czy BK) i zmieniać rysunki w projekcie jeśli okaże się, że da się całą operację przeprowadzić solidnie z użyciem silikatów. Wielu z was mieszka w takich domach i jak mniemam są czymś ocieplone przecież :)

PS. Proszę bądźcie łaskawi dla tego fachowca ;)