duss 10.12.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Raczej udeze w silke 24 + 30 styro.... dom bedzie mial ok 250m2 uzytkowej. Arturo72 - dlaczego nie PC?? - gazu u mnie brak, wegiel odpada, a prad moze wyjsc drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.12.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 przy dobrej izolacji bierz na biomasę + bufor ciepła = tanio inwestycyjnie i tanio eksploatacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 11.12.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Raczej udeze w silke 24 + 30 styro.... dom bedzie mial ok 250m2 uzytkowej. A czemu chcesz dac mur grubości 24cm? nie wiem co budujesz ale jesli to nie jakis bunkier to zapewne konstrukcyjnie 18cm wystarczy, a więc w jakim celu dawać mur grubszy o 6cm? jakie korzyści to ma Ci dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 11.12.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 myslicie ze sie nada na dzialowki ?http://allegro.pl/cegly-cegla-rozbiorkowa-rozbiorkowe-silikat-60-gr-i1977693175.htmldzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.12.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 te jaśniejsze - są suche wiec OK - gorzej z tymi ciemnymi - trzeba byłoby je dotknąć - wyglądają na mokre - a silka pijawka pić potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Co do kleju, u mnie wyszło 15 worków na parter. W hurtowni wyliczyli 45 worków po 25kg. Na poddasze 30 worków według składu, ale mam jeszcze nieukończone więc nie jestem w stanie podać ilości. Ponadto bloczki 12 lekko smarowałem także w pionie. Edytowane 11 Grudnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1025 12.12.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam, Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z silką w scianie trójwarstwowej? Jaką zastosowaliście grubość warstwy nośnej, ocieplenia i elewacji?Intersują mnie opcje elewacji pod tynk, jakie kształtki silikatowe znajdą zastosowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 12.12.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 poczytaj to http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20701-quot-Z-motyk-na-s-o-ce-quot-czyli-koszyczek-Rydz%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 12.12.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 myslicie ze sie nada na dzialowki ? http://allegro.pl/cegly-cegla-rozbiorkowa-rozbiorkowe-silikat-60-gr-i1977693175.html dzieki A nie lepiej kupić sobie bloczki, choćby te? U11.5LD zobacz jakie mają wymiary! Ewentualnie taniej bloczek U12L Chyba że wolisz cieńsze ścianki to możesz kupić takie U8L Te cegły są rozbiórkowe. Nie znasz pochodzenia. Może z domu, może z nieotynkowanej obory. Poza tym, w tej cenie bloczków nie zastanawiałbym się nawet, dolicz do tego cenę zaprawy i wyjdzie ci dwa razy drozej niż z funkiel nówek bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 14.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 dzieki ElwoodWroclaw nie wiesz czy te bloczki dobrze trzymaja wymiary ? (kilka osob na forum narzekalo na rodzimych producentow i wybierali z uwagi na jakosc wymiarow Xelle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.12.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 nie wiesz czy te bloczki dobrze trzymaja wymiary ? (kilka osob na forum narzekalo na rodzimych producentow i wybierali z uwagi na jakosc wymiarow Xelle). Xella moim zadaniem jest przereklamowana. Ale moim, żeby zaraz ktoś się nie poczuł Bloczki Sil-Pro z tego co widziałem i murowałem trzymały wymiary i były dobrej jakości. No i cenę mają przystępną. W Xella płacisz na pensje całemu europejskiemu koncernowi i połowie pośredników Polecam rodzime. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1025 15.12.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Budował ktoś z was sciany piwnicy z Silikaty F25 zamiast tradycyjnymi bloczkami betonowymi?Ciekawi mnie ten nowy produkt, nie trzeba tynkować scian wewnętrznych przy murowaniu na cienka spoinę.Estetycznie wyglada interesujaco, ale czy da rade wytrzymałościowo i nie będzię nasiakać woda.Proszę o opinie czy ktoś się odważył murować sciany piwnic z F25. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez pawel1025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.12.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 jak dobrze zabezpieczysz - to nie beda nasiakac , wytrzymalosciowo musza byc OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 15.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witam! Ja jestem kilka godzin przed zamówieniem silikatów. Wybieramy między dwoma ofertami, które jeszcze się klarują.U mnie w/g projektu będą silikaty 24cm w piwnicy identyczne jak na ścianach zewnętrznych, na to styrodur i warstwa dociskowa z betonu lanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1025 15.12.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 do zuita62 Ściana dociskowa z betonu lanego w/g projektu przychodzi u was na ściany piwnicy, bezpośrednio na styrodur?Jeśli tak to pewnie spory koszt robienia szalunku na wszystkie ściany? A jaka grubość tego lanego betonu?Ciekawe z czego wynika zastosowanie dodatkowo lanego betonu? Może "regularne" silikaty (nie F25) murowane na ściany piwnicy muszą być dodatkowo wzmocnione?Z tego co pisze producent nowe silikaty F25 dedykowane na ściany piwnic mają specjalne wyżłobienia (jedno na bloczek)w które można włożyć stal celem wzmocnienia ścian.Myślałem ze styrodur możne bezpośrednio stykać się z gruntem, (ewentualnie folia kubełkowa) bez konieczności robienia dodatkowej warstwy dociskowej z betonu?Planujecie pełne podpiwniczenie budynku całkowicie zagłębione w gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 15.12.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 czy da rade wytrzymałościowo i nie będzię nasiakać woda. Spokojnie możesz murować. Nasiąkliwość silikatów jest mniejsza niż np. mieszanki dla bloczków M6 stosowanych do budowy ścian fundamentowych. Podobnie zresztą sprawa się ma odnośnie zaprawy. Silikat, nawet jeśli 'złapie' trochę wilgoci, to ona go utwardzi. Wapno, przereaguje i pojawi się np. kalcyt. (proces chemiczny przypominający te zachodzące w piaskowcach z lepikami wapiennymi). A co do wytrzymałości... przewyższa wszystkie standardowe bloczki betonowe używane do budowy fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 15.12.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Prawdopodobnie tak mam to zaprojektowane bo działkę mam ze spadkiem. Piwnica tylko pod 1/3 domu. Północna część piwnicy osadzona w gruncie, reszta wyniesiona stopniowo ponad. Ściana dociskowa ma jakieś 10-12cm.Nie widziałam projektu z tymi szczegółami , dostałam tylko wykaz bloczków,bo mam dobrą ofertę cenową na teraz. Myślę, że ta ścianka może być powodem rodzaju gruntu również. Projektant opierał się na analizie geologiczniej.Grunt gliniasto-kamienisty. Podhale stety i niestety. Fundamenty i piwnica muszą byc solidniej osadzone.Forumowicz Nabial ma takie zastosowanie. W ogóle jego dziennik budowy krótki i zwięzły,ale można się dużo dowiedzieć. Sympatyczny i konkretny gość swoją drogą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 21.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ja w kwestii ocieplenia. Plan na ścianę zewnętrzną w moim przypadku jest taki - Silikat 18 cm + Styropian 20cm Silikat będę mieć taki: http://www.grupasilikaty.pl/img/f2ad7640.jpg Rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą SSO i on twierdzi, że może być problem z prawidłowym ociepleniem takiej ściany (tj. konkretnie z mocowaniem kołków ścianie z materiału z dziurami ). On polecał MAX'a, ale z tego co zdążyłem przeczytać to w tej czerwonej cegle też kiepsko się te kołeczki trzymają... Z drugiej strony zastanawiam się, czy w ogóle mam się czym martwić - bo gdzieś na forum znalazłem opinię, że małych powierzchni się nawet nie kołkuje - tylko na klej i jazda do przodu... Pytanie czy jest to sprawdzona metoda (przy 20cm styropianu) i jak wg. waszej wiedzy najlepiej byłoby wykonać takie ocieplenie. Nie mam za bardzo ochoty zmieniać mojej koncepcji co do materiału (na 24cm MAX czy BK) i zmieniać rysunki w projekcie jeśli okaże się, że da się całą operację przeprowadzić solidnie z użyciem silikatów. Wielu z was mieszka w takich domach i jak mniemam są czymś ocieplone przecież PS. Proszę bądźcie łaskawi dla tego fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Polecenie nr 1 - zmienic fchowca Polecenie nr 2: niech ten specjalista postawi obok siebie bloczek silki i ceramiki i niech sie w wierci w oba przy Tobie, ja rezultat tego testu znam, za to chetnie zobaczylbym jego mine Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 22.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 bez kolkowania to mozesz jak masz parterowke - nie slyszalem zeby ktos kleil 20cm w pietrowym domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts