grzeniu666 22.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 nie próbowałem - nie wiedziałem że mogą być z tym jakiekolwiek problemy ekipa też nie wspominała , nie pytała . dlatego pozwoliłem sobie napisać kto może niech próbuje albo kleić piony albo murować ścianki działowe 12 z gładkich Rozumiem, dzięki. Ja mam "ósemki" więc chyba szczególnie warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 22.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 suomi Jak tam Twoja wycena na cegły z Sadownego? Nie dostałem jeszcze wyceny, jutro ścigne gościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 22.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Ma ktos jakies dobre oferty na silkę 18cm? Byc może będe miała mozliwość podpięcia się pod zamówienia developerskie bo dostałam namiar na wykonawce osiedla dla developera. Narazie nie chce zapeszać ale człowiek wydaje się być rzeczowy. Szczegóły mam znac po weekendzie Marika - czekamy na info. Btw - jaka lokalizacja mnie więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Witajcie, nurtuje mnie pytanie odnośnie murowania z silikatów. W numerze 5 2011 przeczytałem (artykuł o silikatach str.116) o konieczności zwilżania bloczków podczas murowania aby nie wyciągały wody z zaprawy. Jak takie zwilżanie ma wyglądać? Czy ktoś je w praktyce stosuje? Czy tak samo ma się procedura względem zaprawy klejowej? Brakuje w artykule szczegółów na ten temat. Wkładam silikat do wody i od razu wyciągam na deskę. Po minimum minucie do murowania. Ścianki działowe N12 są parę groszy tańsze od 1/2 N24, które mają wymiarar 11,5. Przy N12 nakładam cienką warstwę kleju na P+W. Nie widzę sensu murowania na zwykłej zaprawie. Silikat jest bardzo ciężki co wpływa na prawidłowe ułożenie przy zwykłej zaprawie. Na kleju nie ma problemu. Płacę z dostawą: N12- 1,84 zł. N24- 3,34 zł Większa odległość do fabryki. U mnie cena porothermy i silikatów na tym samym poziomie. Podobno od lutego silikaty z Grupy Silikaty 10% w górę. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witajcie, nurtuje mnie pytanie odnośnie murowania z silikatów. W numerze 5 2011 przeczytałem (artykuł o silikatach str.116) o konieczności zwilżania bloczków podczas murowania aby nie wyciągały wody z zaprawy. Jak takie zwilżanie ma wyglądać? Czy ktoś je w praktyce stosuje? Czy tak samo ma się procedura względem zaprawy klejowej? Brakuje w artykule szczegółów na ten temat. Primo: bloczki po cieciu sa zapylone zatem należy je odpylić, brak odpylenia spowoduje brak przyczepności spoiny do bloczków, zwilżenie bloczków szczególnie w dużych temperaturach zredukuje odciąganie wody ze spoiny - jedno i drugie można zapewnić wyposażając się w pędzel ławkowiec i wiaderko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Nie widzę sensu murowania na zwykłej zaprawie. Silikat jest bardzo ciężki co wpływa na prawidłowe ułożenie przy zwykłej zaprawie. Na kleju nie ma problemu. Natomiast ja widzę, silikaty murowane na cienką spoinę są bardziej wrażliwe na wszelkie niedoskonałości w murowaniu (np. odpowiednie wiązania) oraz efekty np. osiadania z uwagi na to,że mają mniejszą możliwość odkształceń względem spoiny tradycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 24.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Powiedz ,Ty masz tam jakiegoś znajomka co moze załatwić w dobrej cenie? Tylko jak do mnie to bliżej z Ludyni. Jeśli ktoś mieszka do 100km od fabryki to mega1000 jest opłacalna,powyżej 100km transport zjada oszczedności. Ja dostałem taniej z transportem na allegro u innego sprzedawcy niż gdybym kupił w mega1000 a do mnie jest 150km Ja kupiłem za : Silikat N24 - 2,55 zł/szt. Silikat N18 - 2,15 zł/szt. Silikat N12 - 1,44 zł/szt. Ceny brutto+trzy transporty z HDS po 700zł bezpośrednio z Kluczy i wyszło mnie taniej niż mega1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 24.01.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 jakiej zaprawy/kleju uzyc do silikatow?a moze jechac standardowa zaprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To nie znajomek a ogólnodostępna firma na allegro http://allegro.pl/silikat-silka-n24-super-cena-i2064217614.html Tak poza tym,pierwsze co się robi przy kupnie obojętnie czego to rzut oka na allegro Podaj ile palet wchodzi na HDS-a. Do mnie tylko raz przywieźli 20 palet. Wliczając koszt transportu 700 wychodzi za N24 prawie 3,10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Czy silikaty można ocieplać styropianem? Gdzieś słyszałem, że ze względu na pochłanianie wilgoci przez silikaty, izolacja powinna być z wełny, żeby ta wilgoć miała ujście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.01.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Silikat pochłania wilgoć, kiedy trzeba i oddaje, kiedy trzeba. To akurat jego zaleta.A nadmiar wilgoci powinien być swoją drogą odprowadzany przez WM, nie przez ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 25.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A jaki fundament, oprócz płyty fundamentowej, pod ścianę 18cm? W projekcie mam tradycyjny, ława plus bloczki fundamentowe 25cm. Zmiana na płytę wiąże się zapewne z dodatkowymi kosztami i nowym PnB. Są bloczki fundamentowe szerokości 18 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.01.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zmiana szerokości bloczka ma jakikolwiek wpływ na szerokość fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.01.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zmiana szerokości bloczka ma jakikolwiek wpływ na szerokość fundamentów? Jak dam ścianę z 18cm sliki plus 25cm syto, razem będzie 43 cm. Analogicznie fundament 25cm bloczek plus 15 styro, wyjdzie 40cm. Robi się tylko 3cm różnicy, czy to nie za mało? A jak będę np. chciał obłoży ścianę fundamentową jakimiś płytkami, to będzie kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Crazy ... postaw bloczek w osi fundamentu. Masz od osi pół silki 9cm plus styropian 25cm to daje 34 cm, pół fundamentu to 12,5 cm plus 15cm styropianu to daje 27,5 a więc różnica 7,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.01.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Bitter, tak też kombinowałem, tylko jak tak postawię bloczek to zmieni mi się wymiar zewnętrzny budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.01.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 5 cm jest dopuszczalne wg NB 2,5 cm idzie gdzies upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.01.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Bitter, tak też kombinowałem, tylko jak tak postawię bloczek to zmieni mi się wymiar zewnętrzny budynku. Rozumiem, że to problem "urzędowy" żeby się nikt nie przyczepił? A co mają powiedzieć Ci co docieplają 20-letnie domy? Myślisz, że ktokolwiek biega do urzędu i zgłasza, że mu się dom powiększył? No chyba, że to inna przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 27.01.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Innej przyczyny nie ma, raczej formalności i spokój urzędnika. Słuchajcie, a jakie mnie jeszcze mogą spotkać niespodzianki na dalszym etapie budowy, jeżeli zamiast 25cm dam 18cm? Jakieś problemy ze stropem itp? Dom będzie z poddaszem użytkowym, bardzo prosty, bez balkonów, wykuszy, 130 mkw p.u., strop na parterem wylewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Chyba żadne, tyle że wymiarów trzeba będzie pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts