pyton79 04.02.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Witam. Mam do kupienia silikaty Teodory,czy ktoś z nich murował? Jak z wymiarami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 na tych 168 stronach pisali ludzie już o tych silikatach. Poczytaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 04.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ja murowałem silikatami z Teodorów, zastrzeżeń nie miałem, blisko miałem, to i koszt transportu był mały.Dodam jeszcze, że już w zasadzie nie ma Silikatów Teodory, chyba z pół roku wszystko już "oflagowane" Xella i silka pozdrawiamTinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 04.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 To super ,dali mi dobrą cenę to biorę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 16.02.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 A co myślicie o murowaniu z silikatów szer. 18cm, ale o długości 0,5m (505mm)? Są takie w ofercie fabryki silikatów w moim mieście. Tutaj jest link. Murowanie szło by szybko, a i kleju dużo mniej by poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.02.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Murowanie szło by szybko, a i kleju dużo mniej by poszło. Tylko jeśli planujesz kleić pionową spoinę (mało kto chyba tak robi)? Dość ciężkie, no ale jak murarze nie marudzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 16.02.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tzn. że można murować z takich bloczków, tylko wtedy gdy klei się również pionową spoinę? Murarze raczej nie będą marudzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Tzn. że można murować z takich bloczków, tylko wtedy gdy klei się również pionową spoinę? Murarze raczej nie będą marudzili. Nie nie - piszesz że potrzeba mniej kleju więc mówię że tak jest tylko jak chcesz kleić pionową spoinę, bo jeśli nie to poziomej spoiny pójdzie tyle samo z bloczków dł. 25cm (2x więcej będzie łączeń P+W) bo wysokość obu to 22cm i tyle samo "wierszy" w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 16.02.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dokładnie, na spoiny poziome pójdzie tyle samo kleju. Oszczędność byłaby na spoinach pionowych. Ale ściana postawiona z takich bloczków będzie bardziej równa i mniej będzie potencjalnych mostków na połączeniach P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.02.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Mostki na PW w przypadku silikatów są pomijalne, z uwagi na ich duże przewodnictwo cieplne i fakt, że się je przykrywa min 15cm warstwą izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.02.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Mostki niby pomijalne ale co ze szczelnością budynku? Mnie się to jakiś coraz mniej podoba. Ktoś już pisał o uszczelnianiu pianką i chyba zrobię to samo. A i tak każę murarzom robić pionową spoinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 29.02.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Mostki niby pomijalne ale co ze szczelnością budynku? Mnie się to jakiś coraz mniej podoba. Ktoś już pisał o uszczelnianiu pianką i chyba zrobię to samo. A i tak każę murarzom robić pionową spoinę. P+W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie wiem - nie znam się, chyba lepiej kupić bez P+W i smarować pionowe szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 bitter - jeśli chodzi o "mikro" mostki to P-W dobrze eliminuje - gorzej sprawa wygląda z wycinaniem bruzd w takiej ścianie z silki czy BK "12" gdzie pionowe spoiny są bez kleju - ściana potrafi się rozsypać - co u mnie było widać np nad skrzynka elektryczną (DB)mostki są związane ze szczelnością - dodatkowo jeśli na ściany dasz tynk lub przykleisz na kleju KG problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 29.02.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 mostki są związane ze szczelnością - dodatkowo jeśli na ściany dasz tynk lub przykleisz na kleju KG problemu nie ma Siostra ma dom zbudowany z PTH25 i z tego co wiem to jest P+W i jest taka sytuacja, że z gniazdek elektrycznych oraz np. z przycisku na stelażu WC wieje Jak się przyłozy ręke to wyraźnie czuć powiew powietrza. DOm ocieplony 15 lub 20 cm styro i otynkowany. Jak to się dzieje, że jednka tam wieje??? Może bitter ma racje, że teraz się tego obawia bo coś jest na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.03.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Siostra ma dom zbudowany z PTH25 i z tego co wiem to jest P+W i jest taka sytuacja, że z gniazdek elektrycznych oraz np. z przycisku na stelażu WC wieje Jak się przyłozy ręke to wyraźnie czuć powiew powietrza. DOm ocieplony 15 lub 20 cm styro i otynkowany. Jak to się dzieje, że jednka tam wieje??? Może bitter ma racje, że teraz się tego obawia bo coś jest na rzeczy. Wieje bo na 99% ma wykonane docieplenie na tzw. "placki" a nie metodą obwodowo-punktową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.03.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ja tam sobie myślę, że to chyba nie problem zapaćkać klejem to pióro wpust? .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abudabi 01.03.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ma ktos może doswiadczenie w cięciu silikatów? chodzi mi dokładnie o bloczek 24 cm grubości z otworami w środku. Wiem, że można go ciąć szlifierką kątową, ale czym jeszcze ? czy piła tzw." aligator" poradzi sobie tez z nimi? bloczki klasy 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ja tam sobie myślę, że to chyba nie problem zapaćkać klejem to pióro wpust? .... Proszę bardzo, później jak się wszystkie styki bloczków będą rysować to do kogo pretensje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 01.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 a ja uważam że klejenie spoin pionowych klejem to nie najleprzy pomysł ponieważ:klej jest mało elastyczny i jak wspomniał przedmówca będzie się rysował.Najlepsza do tego celu jest tradycyjna zaprawa cem.-wap. z naciskiem na wapno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts