Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Tzn. że można murować z takich bloczków, tylko wtedy gdy klei się również pionową spoinę? Murarze raczej nie będą marudzili.

Nie nie - piszesz że potrzeba mniej kleju więc mówię że tak jest tylko jak chcesz kleić pionową spoinę, bo jeśli nie to poziomej spoiny pójdzie tyle samo z bloczków dł. 25cm (2x więcej będzie łączeń P+W) bo wysokość obu to 22cm i tyle samo "wierszy" w murze.

• 2 weeks później...

bitter - jeśli chodzi o "mikro" mostki to P-W dobrze eliminuje - gorzej sprawa wygląda z wycinaniem bruzd w takiej ścianie z silki czy BK "12" gdzie pionowe spoiny są bez kleju - ściana potrafi się rozsypać - co u mnie było widać np nad skrzynka elektryczną (DB)

mostki są związane ze szczelnością - dodatkowo jeśli na ściany dasz tynk lub przykleisz na kleju KG problemu nie ma

mostki są związane ze szczelnością - dodatkowo jeśli na ściany dasz tynk lub przykleisz na kleju KG problemu nie ma

Siostra ma dom zbudowany z PTH25 i z tego co wiem to jest P+W i jest taka sytuacja, że z gniazdek elektrycznych oraz np. z przycisku na stelażu WC wieje :) Jak się przyłozy ręke to wyraźnie czuć powiew powietrza. DOm ocieplony 15 lub 20 cm styro i otynkowany. Jak to się dzieje, że jednka tam wieje??? :) Może bitter ma racje, że teraz się tego obawia bo coś jest na rzeczy.

Siostra ma dom zbudowany z PTH25 i z tego co wiem to jest P+W i jest taka sytuacja, że z gniazdek elektrycznych oraz np. z przycisku na stelażu WC wieje :) Jak się przyłozy ręke to wyraźnie czuć powiew powietrza. DOm ocieplony 15 lub 20 cm styro i otynkowany. Jak to się dzieje, że jednka tam wieje??? :) Może bitter ma racje, że teraz się tego obawia bo coś jest na rzeczy.

Wieje bo na 99% ma wykonane docieplenie na tzw. "placki" a nie metodą obwodowo-punktową.

Ma ktos może doswiadczenie w cięciu silikatów? chodzi mi dokładnie o bloczek 24 cm grubości z otworami w środku. Wiem, że można go ciąć szlifierką kątową, ale czym jeszcze ? czy piła tzw." aligator" poradzi sobie tez z nimi? bloczki klasy 20.