bitter 01.03.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 a ja uważam że klejenie spoin pionowych klejem to nie najleprzy pomysł ponieważ: klej jest mało elastyczny i jak wspomniał przedmówca będzie się rysował. Najlepsza do tego celu jest tradycyjna zaprawa cem.-wap. z naciskiem na wapno. Jestem absolutnym laikiem w tej kwestii. Ktoś może mnie douczyć dlaczego się tego nie spoinuje i dlaczego ma się rysować? Mur jakoś pracuje w tej płaszczyźnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 01.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jestem absolutnym laikiem w tej kwestii. Ktoś może mnie douczyć dlaczego się tego nie spoinuje i dlaczego ma się rysować? Mur jakoś pracuje w tej płaszczyźnie? Tak, zawsze pracuje, raz mocniej raz słabiej ale pracuje. Dużo tłumaczenia. Dla przykładu np dla terenów górniczych zawsze stosuje się spoinę pionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 01.03.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tak, zawsze pracuje, raz mocniej raz słabiej ale pracuje. Dużo tłumaczenia. Dla przykładu np dla terenów górniczych zawsze stosuje się spoinę pionową. Ale stosuje się spoinę pionową dla bloczka z P+W czy bloczka bez P+W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 01.03.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Ale stosuje się spoinę pionową dla bloczka z P+W czy bloczka bez P+W? dla P+W spoiny pionowej absolutnie się nie wykonuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 01.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 kupiłem wczoraj silkę t18 patrzam w instruktarz a tam 0,61W ,czy to średni wynik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 02.03.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 dla P+W spoiny pionowej absolutnie się nie wykonuje ! Dla bloczka P+W np. dla typowego N24 wystarczy zarzucić zamek i w ten sposób uzyskuje się minimalną wymaganą szerokość spoiny pionowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.03.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Trochę to dziwne, murować na klej a pionowe obrzucać zaprawą, to już chyba lepiej przed położeniem bloczka wcisnąć w zamek niskoprężną piankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 02.03.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Z czego działówki macie na poddaszu? Ściany zewnętrzne i działówki na parterze mam z silikatów. Dach już jest, a z działówkami czekaliśmy z małżowinką bo różne koncepcje pomieszczeń były. Wolałbym silikaty bo nie słychać co za ścianą, ale jak pomyślę, że te bloczki mam wnosić po schodach na górę ręcznie to poważnie zastanawiam się nad BK, ale właśnie nie wiem jak to jest z tą izolacyjnością akustyczną BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 03.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Z moich doświadczeń na co dzień. Ściany z BK działówki. Niby nie jest źle. Ale jednak głośniejsza rozmowa odwiedzającej babci... Słychać. Telewizora raczej nie słychać. Ale przy silikacie jest względna CISZA. Przy BK możesz nie być do końca zadowolony. Na wiosnę zaczynam budować dom i już kupiłem cegły silikatowe 12cm na działówki w całym domu. Tyle, że ja mam to w projekcie uwzględniony... ich ciężar i lokalizację na stropie. A Ty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 03.03.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Tyle, że ja mam to w projekcie uwzględniony... ich ciężar i lokalizację na stropie. A Ty??? Też mam uwzględnione. Strop monolityczny nawet dozbrojony bardziej niż w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 03.03.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 gdzie na śląsku można kupić silkę w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) gdzie na śląsku można kupić silkę w dobrej cenie? Nie można Rzuć zapytanie do Hadex-u i Handlobud-u,z tego co wiem tam było w miarę tanio ale najtaniej w sieci Edytowane 3 Marca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 03.03.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.03.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Tu chyba przyzwoicie:http://allegro.pl/pustak-bloczek-silikat-silka-n18-slask-hds-gratis-i2148580005.html n18 za 2.75, n24 za 3, 40 z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jahu77 12.03.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam z Kosowa, Czytam to forum od dawna i chciałbym pogratulować za prawdopodobnie forum najlepszej Budowlanego w świecie z najlepszych użytkowników Czy możesz mi doradzić, czy mój plan jest dopuszczalne: 1. Ściany zewnętrzne Silka 24 lub 20cm + 18cm Styrofome EPS-F Plus grafit 2. Wszystkie ściany wewnętrzne Silka 17.5cm 3. Wszystkie poza stojące ściany izolacja wewnętrzna z 5cm Ytong Bloczki robić remontów, więc mogę tylko tynk ścian bezpośrednio i łatwiejsze do kabli / elektryka / rur w ścianach. Czy to ma sens? Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki rodzaj energii U wartości będę się z tego muru: Silka 24cm - W/mk 0,46 18 cm EPS-F Plus - W/mk = 0.032 5 cm Ytong wewnętrzny - W/mk 0,15 Chciałbym mieć 3 warstwy ściany, Silka 20 +15 cm whool + 3cm powietrza + 11cm klinkier, ale nie sądzę, ktoś tu może to zrobić prawidłowo. Może będę wynająć jakąś polską profesjonalną budowniczy kiedy przyjdzie czas Thank you very much i życzę miłego dnia Przepraszamy za google tłumaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.03.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 ściany zewnętrzne z silki 18 lub 24 do tego styropian grafit, ściany wewnętrzne "12" w zupełności wystarczą nie pchałbym się w dodatkowego Ytonga - to koszt - tańsze będą tarcze do piły przy robieniu bruzd na kable czy rury z klinkierem nie mam doświadczeń - i chyba mało kto ma kto buduje z silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 13.03.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 U mnie ruszyło budowanie silikatami GS z Kluczy:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187013-Indywid.-dom-z-u%C5%BCytk.poddaszem-160m2-niskoenerget.&p=5264060&viewfull=1#post5264060 Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 14.03.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam z Kosowa, Cześć, Witamy! Sprawdź prywatne wiadomości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jahu77 14.03.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dziękuję bardzo drodzy i zachować ten wątek żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeberko70 14.03.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam,W poprzednim roku zrobilem tzw. "stan zero". Za miesiac zaczynam kolejny etap : stan surowy otwarty. Mam wykonawce, ktory sam mi zaproponowal budowe z Silki na zaprawie klejowej. Jak twierdzi z tego materialu troche trudniej sie buduje, ale to zaden problem dla niego, bo ma ludzi ktorzy potrafia murowac i z tego materialu sciany wychodza bardzo proste. Czyzbym mial szczescie? Tego wlasnie szukalem. Od poczatku chcialem budowac z Silki. Zalezy mi tez na prostych scianach. A cena u tego wykonawcy za murowanie jest taka sama, jak przy morowaniu z suporeksu, czy bloczkow ceramicznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts