Rome 14.03.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam wszystkich Proszę o rade czy to będzie miało sens. Zakupiłem projekt który ma ściany zewnętrzne z ytong 40cm+ 15cm styro. Lecz zastanawiam się nad zmianą na ścianę trójwarstwową z silki 24cm. Napiszę może na czym mi zależy:1. Chciałbym mieć maksymalnie szeroki parapet wew (dlatego ten ytong 40cm)2. Podłogi w dechach na legarach3. Dom ogrzewany eko-groszkiem + kominek 4. Oczywiście jak każdy chciałby mieć ciepło i dodatkowo tanio w utrzymaniu. Czy ktoś z was tak budował i jakie ma uwagi? Nie wiem czy zmieniać na ta silkie doradźcie coś? PozdrawiamRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 A co ten ytong40 ma robic w tych scianach?? Zamien to na 25 cm czegokolwiek i 25 cm styro, bedzie ciensza i znacznie cieplejsza sciana, no i bedzie sie dalo nawet cos na niej powiesic .... A 3 warstwy to tak z potrzeby koniecznie wrzucenie wiekszych kosztow w sciany czy jakis inny argument ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rome 14.03.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 A co ten ytong40 ma robic w tych scianach?? Zamien to na 25 cm czegokolwiek i 25 cm styro, bedzie ciensza i znacznie cieplejsza sciana, no i bedzie sie dalo nawet cos na niej powiesic .... A 3 warstwy to tak z potrzeby koniecznie wrzucenie wiekszych kosztow w sciany czy jakis inny argument ?? już tłumacze: chodzi o szeroki parapet wew. jak zrobię ytong 40 + 15 styro to parapet będzie miał ok 30 cm a trójwarstwowa dlatego że jak dam silke 24 +styro+cegła, okno w ociepleniu to parapet wtedy będzie miał 24 cm czyli to przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.03.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Dziwne masz priorytety, ale jesli chcesz gleboki parapet to daj silka 24 plus 35 styropianu, wtedy daj okna wysniete na 15 cm, da Ci to parapet na jaies 28 cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rome 14.03.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 (edytowane) Dziwne masz priorytety, ale jesli chcesz gleboki parapet to daj silka 24 plus 35 styropianu, wtedy daj okna wysniete na 15 cm, da Ci to parapet na jaies 28 cm znalazłem, można A mam jeszcze takie pytanie. Jak to jest z ta stabilnoscia wilgotnosci, czy faktycznie jest stabilnie? tak jak wspomnialem chcialbym miec podlogi w dechach i wilgotnosc to dla mnie istotna sprawa. Dlatego prosze o wypowiedz osoby ktore maja silke oraz dechy jak to sie wam sprawdza? pozdrawiam Edytowane 14 Marca 2012 przez Rome poszukałem znalazłem, uzupelnienie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 15.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A mam jeszcze takie pytanie. Jak to jest z ta stabilnoscia wilgotnosci, czy faktycznie jest stabilnie? Stabilność wilgotności jest sezonowa Wiosną i Jesienią będziesz miał większą w lecie mniejszą, a zimą jak odpalisz kominek i ogrzewanie najniższą. Zejdzie Ci do nawet 20%. Nieważne jaki materiał na ściany położysz, i tak wilgotność będzie w dluższym okresie od niego niezalezna. Kiedy wyschną wszystkie tynki, spoiny i związana zostanie woda technologiczna w silikacie. Jesli będziesz chciał mieć w miarę stabilną wilgotnośc to sezonowo nawilżacze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Mam pytanie o ściany działowe z silikatów. Ze względów "ciepłochronnych" chciałbym postawić je już na posadzce a nie na chudziaku. Ściana z silki 12cm jednak sporo ważyć będzie. Posadzka ma być posadowiona na 20cm styropianu eps100 a na tym 10cm niezbrojonego (tak było planowane) betonu. Da radę tak postawić ściankę? Nie siądzie albo popęka posadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 16.03.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Silikat 18 cm + 20 cm styropianu, czy to dobre rozwiązanie na budowę domu z użytkowych poddaszem ? W kalkulatorze przenikania ciepła U=0,142 czyli chyba nie źle. Mam zamiar zainstalować GWC i rekuperator więc wentylacja powinna być na poziomie. Co sądzicie o tym rozwiązaniu ? Edytowane 16 Marca 2012 przez Arek_Iwonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.03.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 20cm to absolutne minimum, ja daję 25 koniecznie szarego i 40 wełny w strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_Iwonka 16.03.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 20cm to absolutne minimum, ja daję 25 koniecznie szarego i 40 wełny w strop I budujesz z silikatu 18 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.03.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 I budujesz z silikatu 18 cm ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 dla P+W spoiny pionowej absolutnie się nie wykonuje ! A dlaczego nie, czy chodzi o mniejszą powierzchnię styku między bloczkami P+W (zamki to około połowy szer. bloczka)? A czy są przeciwwskazania aby wypełnić kieszenie P+W między bloczkami zaprawą (z góry, po ułożeniu rzędu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Mam pytanie do budujących silikatami 18 cm. Co zrobiliście na przejściu ze ściany fundamentowej o szerokości 24 cm (takie są bloczki) na 18? Jeżeli stawiamy ściany w osiach to na zewnątrz wyrównamy to styropianem (na ścianie i tak zazwyczaj jest szerszy) a wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A dlaczego nie, czy chodzi o mniejszą powierzchnię styku między bloczkami P+W (zamki to około połowy szer. bloczka)? A czy są przeciwwskazania aby wypełnić kieszenie P+W między bloczkami zaprawą (z góry, po ułożeniu rzędu)? Pisałem już zaprawa w spoinie pionowej z zamkiem to masz murowane zarysowania wzdłuż tych pionowych spoin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Pisałem już zaprawa w spoinie pionowej z zamkiem to masz murowane zarysowania wzdłuż tych pionowych spoin. Nie nie, mi chodzi czy są przeciwwskazania aby po wymurowaniu jednego rzędu na klej (pozioma spoina, w pionie P+W normalnie bloczek do bloczka), zalać zaprawą samą kieszeń między bloczkami - tę środkową część gdzie się chwyta bloczek, tam normalnie pozostaje pustka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.03.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Nie nie, mi chodzi czy są przeciwwskazania aby po wymurowaniu jednego rzędu na klej (pozioma spoina, w pionie P+W normalnie bloczek do bloczka), zalać zaprawą samą kieszeń między bloczkami - tę środkową część gdzie się chwyta bloczek, tam normalnie pozostaje pustka. Tak jak pisał.m w spoinie i kieszeni nie może być zaprawy. Jeśli się wykonuje spoinę pionową należy odciąć zamek i wpust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 19.03.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Mam pytanie o ściany działowe z silikatów. Ze względów "ciepłochronnych" chciałbym postawić je już na posadzce a nie na chudziaku. Ściana z silki 12cm jednak sporo ważyć będzie. Posadzka ma być posadowiona na 20cm styropianu eps100 a na tym 10cm niezbrojonego (tak było planowane) betonu. Da radę tak postawić ściankę? Nie siądzie albo popęka posadzka? Ja bym tak nie stawiał bo popęka wylewka i osiądzie styro. Silka troszkę waży (wiem bo wniosłem dziś na piętro 3 palety na działówki - po 1-2 sztuki). Poza tym jak to chcesz wykonać? Poukładać styro, podłogówka, wylewka na to i później murować na tym działówki. A kiedy elektryka w tych ścianach i tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 19.03.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Czym docinaliście cegły silikatowe? Czy szlifierką 125mm da radę? Czy kupić kantówkę 230mm ? Jakie tarcze polecacie z praktyki? Mam kilka słupów w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 19.03.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Re: Raźny.Tak dla uściślenia, gdzie masz te słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 19.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Min. w ścianach nośnych. Zewnętrznych, wewnętrznych. Poczynając od ścian fundamentowych z bloczków betonowych a dalej przez ściany nośne z cegły silikatowej. Od ławy aż do żelbetowego stropu parteru. Takich typowych słupów mam 7 sztuk - 25x25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts