ania1719508426 26.04.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Szukam, szukam... i nie znalazłem nic niepochlebnego... Raczej w stylu: "Unter der neuen internationalen Marke SILKA entwickelt XELLA Kalksandstein innovative Anwendungslösungen. " ... Korzystając z faktu, że znam ów lęgłicz oraz za Twoim, Marcinie podpuszczeniem - przejrzałam ichnie listy dyskusyjne i stwierdziłam, że: 1. Nieprawdą jest jakoby ludzie zachodu nie budowali z silikatów. Budują. 2. Jest ich kupa (29.900 wątków ze słowem silikat. 3. Nie skarżą się na choroby 4. Nie twierdzą, że to najtańszy materiał. 5. Dalej nie sprawdzałam, sami sobie zobaczcie Ja zostaję przy silce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.04.2004 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Poszukajcie coś jeszcze. Ja nie znam narzecza zza Odry . więc wogóle nie wiem co tam wyżej było napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirnik 26.04.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Witam.Nie widze niczego dziwnego w tym iz jest to moj drugi post,zawsze sie zaczyna od pierwszego.Strasznie mnie zdziwila postaewa moich rodakow na moj post.Majac 64 lata postanowilem wybudowac dom na starosc w okolicach Zakopanego,dzialke nabylem w zeszlym roku 19.8 hektarka.Niestac by mnie bylo na taki wydatek w Austrii.Forum obserwuje od 14 miesiecy a zalogowalem sie kilka dni temu.Co do mojego doswiadczenia to jestem mgr.inz.budownictwa ogolnego mam rowniez 5 specjalizacji.Studia ukonczylem 38 lat temu.Po drodze zjadlem przyslowiowe zeby w tej dziedzinie.Ostatnie 7 lat bylem kierownikiem 32 osobowego biura projektow(1980-1987).W Austrii pozostalem poniewaz moja zona jest Austryjaczka i jest ispektorem budowlanym.Do zeszlego roku prowadzilem swoja 46 osobowa firme budowlana dodam ze polowa zatrudnionych to wlasnie rodacy.Na swym kocie mam ponad 180 roznej wielkosci domow we wszystkich regionach austrii.Moj pierwszy post byl besposrednia odpowiedzia na klamstwo iz silka jest bardzo ceniona w Austii!!!.Podkreslam jeszcze raz jest to material wyrywczo stosowany do budowy domow wielorodzinnych powszechnie zwanych getto.Nie mam zamiaru przekonywac co niektorych uzytkownikow tego forum jaki material jest najlepszy.Jednak uwazam zamieszczanie nie prawdziwych informacji iz silka jest tu ceniona za klamstwo.Co do umieralnosci zwierzat w budynkach ze silki przyznalem ze jest to fakt.Za przeproszeniem dla tych z wiekszym doswiadczeniem odsylam ich do informacji zawartych na stronach tutejszego odpowiednika ministerstwa rolnictwa i zycze udanego czytania.Dochodze do wniosku czytaja to forum w roznych odrebnych dzialach,ze wiekszosc uzytkowniukow to dorosle dzieciaki bez doswiadczenia unoszace sie nadmiernie chocby dyplomem.Przepraszam ze zabralem glos na tym forum z dorobkiem 1-go postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 26.04.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Wirnik - wybacz napad na Ciebie, ale trafiłeś w niezłym momencie - kilkanaście miesięcy sobie dyskutowaliśmy o silikatach o budowie itp i nagle w ciągu kilku dni 4 posty z Twoim na końcu z bardzo negatywnym oddźwiękiem. Jak sądzisz - nie wygląda to dziwnie? Podaj nam proszę linki do stron z informacjami o których piszesz. Jeżeli zwierzakom cos sie dzieje to nam może też, choć mam znajomych którzy po kilka lat mieszkaja już w takich domach (a zwierzaki to wogle po kilka lat żyją, nie?. Zapewne tam jest też napisane co jest powodem tych chorób co da nam jasny pogląd co dalej zrobić. Co do zachwytów to co kraj to obyczaj. Na tym forum też można przeczytać, że "w Białołęce to wszyscy z gazobetonu muruja i dlatego jest najlepszy" co wcale nie znaczy, że cała Polska zachwyca się tym. Byc może w Austrii też w pewnych regionach jest inaczej. Co nie zmienia faktu, ze ja poproszę o konkrety dlaczego silka jest be. Wciąż mogę to zmienić, ale tylko jak ponam prawdziwe powody, nie pogłoski. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.04.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Wirnik, zlituj się, daj jakieś konkrety, namiary... Ja znajduję, że to drugi co do wielkości przemysł w Niemczech, a jedynym jego problemem jest zalew cenowej konkurencji ze "wschodu" - NRD. Silikatowy patent zarejestrowano tam w 1880 roku. Obecnie działa ponad 160 zakładów produkcyjnych. W Dolnej Saksonii proporcja sprzedaży wynosi 80% silikaty zaś betony komórkowe 20 %. Nie wierze że te 80% zbudowało slumsy.... Daj jakiś link! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.04.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Może wirnikowi Kalksandstein pomylił się z fińskim wynalazkiem z gipsu i magnezytu (Speckstein), z którego robi się piece: Speckstein-Verbot an deutschen Schulen Nach Hamburg und Bremen hat nun auch das Bundesland Mecklenburg-Vorpommern verboten, Speckstein im Werk- und Kunstunterricht an Schulen zu verwenden. Das Bildungsministerium in Schwerin gab am Mittwoch bekannt, da von Speckstein möglicherweise eine Gefahr für die Gesundheit ausgehe, sei seine Verwendung im Unterricht ab sofort untersagt. Gesundheitsgefährdende Belastungen könnten selbst dann nicht ausgeschlossen werden, wenn Hersteller und Verkäufer Asbestfreiheit attestierten. Die üblichen Analysemethoden seien für den Nachweis geringster Mengen nicht geeignet, hiess es.Da die Freisetzung von eventuell vorhandenen geringen Mengen Asbestfasern nur bei Bearbeitung des Materials geschehe, bestünden gegen das Aufbewahren beispielsweise von Speckstein-Exponaten keine Bedenken, erklärte das Ministerium. Als mögliche Alternative für das Modellieren im Werk- oder Kunstunterricht böten sich Gips, Tonschaum, Kalksandstein oder Gasbeton an. Przy okazji widać jasno, że silikaty są materiałem uznawanym na równi z gazobetonami, ceramiką, gipsem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 26.04.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Ania ulituj sie nie wszyscy szprehaja. przetlumacz na nasz gesi jezyk. pliz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.04.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Powszechnie uznaje sie ja za material z najnizszej polki cenowej. A to już kłamstwo. O, proszę: http://ibw-bauplan.de/preise.htm przetlumacz na nasz gesi jezyk. pliz Już trzy Landy wycofały ze szkolnych zajęć majsterkowania materiał o nazwie Speckstein - po polsku ??? - ponieważ nie można wykluczyć jego szkodliwego wpływu na zdrowie, nawet jeśli producent ma atest azbestowy. Dlatego ministerstwo zaleciło, by dzieci majsterkowały w gipsie, piance, silikatach albo gazobetonie. A skoro niemieckie dzieci mają dłubać palcami w silikatach a potem we własnym nosie - to nie może być szkodliwe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kozak 26.04.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Sledze ostatnie posty ale nie rozumiem co maja do tego informacje przedstawione przez Anie.Nie dziwie sie dzieciom ze dlubia w piance ,suporeksie lub zaprawie wapiennej 1:10.Nie moga tego robic przeciez w kamieniu naturalnym ,ceramice lub betonie.Pozatym ta strona internetowa co ma styropian do ceny silki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.04.2004 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Oj kozak, przeczytaj jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kozak 26.04.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Przeczytalem i dalej nie rozumiem tych porownan.Zaczne chyba szukac w ceramice.Strach mnie ogarnal po tych postach,a szkoda bo silka jest najtansza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.04.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Dobra, ale robię to tylko przez wzgląd na moje kozackie korzenie! 1. Wirnik napisał, że to "najniższa półka cenowa". Dlatego - przykładowo wstawiłam porównanie kosztów wykonania ściany z silikatów i styrobetonu, z którego widać, że silikaty to nie jest najniższa półka cenowa. (Swoją drogą drogo u nich...) 2. Dell napisał o chorobach. Wirnik też. Miały być strony min. rolnictwa. Przejrzałam wszystkie niemieckojęzyczne strony o silikatach. Nie ma jednego słowa na ten temat. Jedynie te dzieci. Wstawiłam w ramach ciekawostki. Capisci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.04.2004 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Czyżby powstały dwa fronty? Tylko spokojnie - bez nerwów. Na polskich stronach również jest problem aby znaleźć coś "szkodliwego" dla silikatów - wręcz niemożliwe. Z tymi zwierzakami to może coś pokręcili - dzisiaj jest rocznica wybuch elektrowni atomowej w Czernobylu więc może coś słyszeliście ale do końca nie wiecie o co tam chodziło? Co do cen na zachodzie to podejrzewam, że siła robocza "tam" jest dużo droższa a może i inne czynniki wpływają na cenę silikatów (brak piasku kwarcowego albo występuje w bardzo niekożystnych warynkach wydobywczych)? Którz to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kozak 26.04.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Przegladnelem mase postow juz mi galy wysiadaja i nic.Kiedys cos napomknal mi moj znajomy ale nie zwrocilem na to uwagi,zapytam sie jutro o co to chodzilo.Co do odpowiedzi Ani to doszlem do innych wnioskow ,silka chyba za granica jest najtansza nawet jesli porownamy ja z styropianowymi lego.Ceny pozostalych materialow zwalaja z nog.Dlatego chyba tem 22% vat wprowadzili u nas aby troche wyrownac luke cenowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnikowy Kozak von Dell 26.04.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 chialbym zaprotestowac przeciw herezjom gloszonym przez mego rodaka Pana Wirnika. najprzod musze jednak zaznaczyc, ze mam od 17 wiosny mego zycia mieszkam w Austrii a mam latek 97. nabylem tez ciutke ziemi - rowniez pod Zakopanem - jest tego ino 19km2 i musze przyznac ze ciezkawo w Austri wyhaczyc taka ziemie w jednym kawalku. doswiadczenia mam nie malo, bom magistrem farmacji a tez i prof.dr.inz. budownictwa ladowego i wodnego. Przykro mi, ale nie moge podac ilosci mych specjalizacji, bo moj rachmistrz ma wlasnie wolne, a ja sam tego nie zlicze. Do zeszlego roku przewodzilem firmie budowlanej, gdziem zatrudnial 47 osób z czego wszyscy to moi rodacy - Austriacy. Od tego roku zatrudniam juz 147 osob. A to dlatego wlasnie, ze budowac nam przyszlo osiedle 181 domow z silikatow. Nasz zlecedeniodawca minister jakis od zdrowia rzekl nam iz nie zamierza budowac getto i zakazal wszelkich innych materialow niz zdrowe, czyste i rowniotkie silikaty. Nawet ostatnie podwyzki cen na ten material go nie zrazily. Ciesze sie jak dziecko na to inwestycyje. Bom w istocie jest nieco starawe juz, dorosle, ale dziecko. I z jednym sie tylko nie zgodze z Sz.P. wirnikiem - otoz sie nadmiernie moim dyplomem nie unosze, bo jakbym sie tym moim prof.dr.hab.mgr.inz. zaczol unosic to niechybnie bym ulecial jak baloon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa1970 26.04.2004 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 26.04.2004 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2004 Ale się porobiło... Dla mnie sprawą drugorzędną jest większa lub mniejsza popularność silikatów ,,za górami za lasami"... u mnie są bardzo popularne od wielu lat. Nie będę też nikogo nazywał dziadem, dlatego, że wyda na materiały mniej pieniędzy niż ja. Zauważyłem, że ostatnio na forum pojawiają się ,,rozwalacze wątków", taki ANONIMUS tylko jakoś tam podpisany... , łatwo ich poznamy po tym, że: - unikają konkretów, - nie opisują doświadczeń w budowaniu swojego domu, - są pełni agresji i zawsze na nie, - nie dopuszczają myśli, że co dla nich jest oczywiste, dla innych może być zupełnie bez znaczenia, - przeszkadza im, że kilku forumowiczów znalazło wspólny język i wymieniają swoje doświadczenia w danym temacie, - nie interesuje ich zdanie innych forumowiczów, bo oni są tu tylko po to aby zaprezentować swoją kontr-rację, No cóż, moi mili, są i tacy którzy spędzają życie głównie na uprzykrzaniu życia innym... że im tak się chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Musiat 27.04.2004 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Piszesz że się zdziwiłeś ? A co ja mam powiedzieć jak mi architekt wyliczył ilosć cegieł na komin i wyszło mi mniej niż sąsiadowi który sie buduje na sąsiedniej działce i ma 1 komin mniej niż ja. Dopiero wtedy przyjrzałem się dokładnie projektowi i ze zdumieniem zobaczyłem że ścianki kominów są dopiero zaznaczone od poddasza a na parterze tylko zaznaczone otwory wentylacyjne w stropie. Niby jak zabuduję miejsce na kominek to będę miał od fundamentów ale już w kotłowni i wentylacyjny w kuchni nie mam jak zabudować. Po wyjaśnieniach u architekta dowiedziałem się że do tych otworów to przyłaczam sie przewodami lub dobudowuję sobie pustakami od fundamentów ale jest to opcja. bezpośrednio komin jest oparty na stropie i o dziwo zaakceptowali mi to w gminie - czy ktoś ma jeszcze taki projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 27.04.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 DO STAŁYCH BYWALCÓW - Wydaje mi się, że daliśmy się wciągnąć w czyjąś grę, a wszystkie osoby kilkumailowe to prawdopodobnie ta sama osoba z bliżej nieokreślonym celem. Apleluję o całkowite olanie tego wątki i kontynuację naszych dotychczasowych rozważań. Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 27.04.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2004 Do Forumowiczów - jeżeli ktoś zapyta mnie o coś sensownego w swoim pierwszym poście, to też mu odpowiem , bo mnie i moich problemów przed rokiem nikt nie olał... mimo, że miałem kilka postów... , tylko ja po prostu pytałem z pewnej niewiedzy o konkretne problemy... Co do pieniaczy masz rację: DAJEMY IM IGNORA !!!HOWGH !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts