Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To chwalić się tutaj na forum, jakie upusty wynegocjowaliście.

No własnie nie wiem czy upusty wynegocjowałem, na razie nie negocjowałem jeszcze. Wtępna oferta jaką dostałem z hurtowni to 2,99zł/sztuka PUSTAK SIL-PRO U24L z dostawą i rozładunkiem.

I to chyba nic rewelacyjnego?

Edytowane przez ElwoodWroclaw

ponawiam pytanie o bruzdy

Ja robiłem bruzdy, bardzo fajna robota, z wypożyczalni miałem bruzdownicę hllti z odkurzaczem, resztę wykuwałem dłutem gdybym miał wiertarkę z funkcją dłuta to już całkiem byłaby bajka. Zmieściliśmy się z ojcem w dobie, najpierw elektryk porozkładał kable i tylko powkładał do puszek my je wyciągaliśmy robiliśmy bruzdę na koniec puszka gipsu kable z powrotem w puszkę przyłapane w dwóch miejscach na gips. Robotę pochwalił tynkarz w zamian dostałem rabat a poza tym mam spokojną głowę z tego co mówił tynkarz dużo jest teraz na rynku chińszczyzny jeśli chodzi o kable i zdarzało mu się już być na budowach gdzie nie wiadomo dlaczego ale w miejscach gdzie były prowadzone kable wychodzą przebarwienia na tynku. Nie wiem ile w tym prawdy i jeszcze jedno kable na oświetlenie wpuszczałem na piętro i przewiercałem w miejscu gdzie będą lampy.

Jeszcze jedno może ktoś przy okazji doradzi, mój idiota budowlaniec nie połączył ze ścianami nośnymi działówek tzn wciął tylko dwie górne warstwy a resztę dokleił. Na ścianach są już tynki i w dwóch miejscach na łączeniu pojawiły się około 2mm pęknięcia. da się to teraz jakoś poprawić.

A co Waszym zdaniem koledzy / koleżanki jest lepszym rozwiązaniem: silka 18cm i 25cm styro czy silka 24cm i 20 styro??

Co do ciepła, to pewnie 18 + jak najwięcej styro, ale czy 18cm to nie za wąskie ściany????

Z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80564-Silka-18-czy-25cm w sumie nie wynika co powinno sie robić..

Jak wy zrobiliście u siebie?

Też chcę się upewnić, bo mam słabe grunty gliniaste, chce ograniczyć obciążenie i przy okazji raczej chyba lepiej ocieplić za tą kasę....

Do tej pory skłaniałem sie cały czas za 24, ale zaczynam mieć watpliwości..

Domek będzie parterowy, poddasze wykorzystane w 1/3, reszta antresola..

Ale boję się, że będą jakieś problemy, głównie z tym stropem..

Też chcę się upewnić, bo mam słabe grunty gliniaste, chce ograniczyć obciążenie i przy okazji raczej chyba lepiej ocieplić za tą kasę....

Do tej pory skłaniałem sie cały czas za 24, ale zaczynam mieć watpliwości..

Domek będzie parterowy, poddasze wykorzystane w 1/3, reszta antresola..

Ale boję się, że będą jakieś problemy, głównie z tym stropem..

Jesli tak jest to czy to bedzie 24 czy 18 wielkiej roznicy ci to nie zrobi. Zamiast sie zastanawiac nad gruboscia sciany na Twoim miejscu zlecilbym badania geotechniczne i robil lane sciany fundamentowe z odpowiednim zbrojeniem, ja mam 24 + 20 styropian, moje fundamenty mozesz zobaczyc w temacie aps188, jedna z law ma 100cm wszystko bylo dpoierane i przeprojektowywanena bodstawie badan geotechnicznych wlasnie. Moj sasiad sobie tkimi "glupstwami2 glowy nie zawracal i teraz ma problemy, ze juz nie wspomne, ze wsypal to co wybral spowrotem do srodka fundamentow.

Badania już zrobiłem.

Grunt nie jest za ciekawy, niestety jest to co jest, i muszę coś mądrego wykombinować:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201322-Wysoki-poziom-w%C3%B3d-gruntowych-jak-robi%C4%87-fundamentu

Dopiero za tydzień będę miał wyliczenia konstruktora, ale chcę wybadać altarnatywy.

A co Waszym zdaniem koledzy / koleżanki jest lepszym rozwiązaniem: silka 18cm i 25cm styro czy silka 24cm i 20 styro??

Co do ciepła, to pewnie 18 + jak najwięcej styro, ale czy 18cm to nie za wąskie ściany????

Z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80564-Silka-18-czy-25cm w sumie nie wynika co powinno sie robić..

Jak wy zrobiliście u siebie?

Jarek, w sumie to wynika tyle, że powinien się wypowiedzieć Twój Kierbud a najlepiej konstruktor, albo ktoś z uprawnieniami. To za poważne tematy, żeby Ci doradzić, w stylu: 'będzie Pan zadowolony'. Generalizując można przyjąć że w 99,9% budowanych domków jednorodzinnych, silikat 18cm wystarczy w zupełności. Ale jako osoba, która ma tam mieszkać latami powinieneś to sprawdzićbardzo dokładnie. Co do Twojego gruntu, to nie widzę większego sensu zdejmowania około metra i potem robienia coś... jak sugerowano. Masz już moze decyzję konstruktora? Moim skromnym zdaniem, powinno się zagęścić ten nadsypany 80cm fragment i kłaść płytę. Koszty fundamentu na 250cm, ocieplenia, izolacji przeciwwilgociowej... nie chce nawet myśleć. Ale ja nie jestem konstruktorem.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez ElwoodWroclaw

Dzięki za odpowiedź.

Będę się oczywiście sugerował wyliczeniami konstruktora, które będą niestety dopiero za tydzień, ale chciałem tylko wybadać sprawę, liczyłem że ktoś ma podobną sytuację i już przez coś takiego przechodził, i mółgbymi coś podpowiedzieć..

Jak dostanę odpowiedź, zamieszczę na forum komentarz, może komuś w przyszłości się przyda.

Wielkie dzięki za tą 18, chyba jednak zmienię z 24, dam raczej więcej styro.

Próbuje jeszcze wszystko przeanalizować przed rozpoczęciem budowy, bo za 2-3 miesiące będzie już za późno .....

@Jarek widzę, że masz ten sam problem co ja 2 lata temu:

Nawet nie pytaj o te lawy, nie pamietam dokladnie ile tego bylo ale to nie byly normalne ilosci dla tego typu domu. U mnie byly grunty slabonosne i lawy przeliczal mi kolega w kazdym razie ich grubosc byla rozna tak aby wyrownac nacisk (jedna z law miala 110 cm), lawy byly lane z uskokiem, poza tym aby to wszystko usztywnic scianki byly wylewane z betonu, zbrojone i dopiero pozniej podciagniete bloczkami:

http://images49.fotosik.pl/926/b3989691e5c3231d.jpg

http://images35.fotosik.pl/750/741c1d00633c8034.jpg

Właśnie jak ktoś nie jest na 100% swoich gruntów radzę zrobić badania geotechniczne. U mnie tak własnie było i na podstawie tego gruntu były dobierane lawy może i troche z nadwyżką ale będę spał spokojniej. I tak ściany "pociągnely" za sobą chudziaka o 5 cm. tzn mam taki spadek w salonie pomiędzy środkiem podłogi a podłogą przy scianie. Jak zobaczyłem pęknięcie pośrodku posadzki i szczelinę na 2 cm to mi się nogi ugieły ale każdy z fachowcow, któremu to pokazywałem ze spokojem twierdził,że to normalne.

Na zdjęciu powyżej widać, z tego co wybrane można garki lepić :)

http://images46.fotosik.pl/895/a68b0a9fdf32d870.jpg

Jeszcze nie mieszkam dom stoi już 2 lata, w tym roku będę robił ogrzewanie i poddasze w przyszłym wykańczał. Generalnie chodzi o to żeby ta glina nie namakała bo wtedy się uplastycznia, więc wokół domu działka jest ukształtowana tak żeby woda odchodziła od budynku. Póki co dom stoi trochę osiadło ale równomiernie są pęknięcia na styku działówek i ścian nośnych na piętrze ale to raczej od pracującego dachu i błędu murarza który nie zespolił tych ścian. Na parterze osiadł chudziak ale to też nie ma związku z gruntem bo fundamenty były zasypywane piaskiem. Ogólnie myślę, że będzie ok.

Ktoś ma już z wasz drodzy koledzy, doświadczenia z montażem isomuru od Stahlton'a pod silikaty? Mam w projekcie, co prawda pod gazobetonem Ytonga, ale raczej będę stawiał dom z Sil-Pro. Czy są jakieś problemy z montażem potem na tych pustakach silikatu? Głównie chodzi mi o to czy murowaliście na cieńką spoinę silikat na isomur czy na zwykłej zaprawie. Bo Sam pustak, idzie na zaprawę.