Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ogarniam. To jakiś masochista albo płacisz mu za godzinę pracy a nie za 'robotę'.

Klejem przecież zrobi to super szybko, a przy silikatach z pióro i wpust, żaden producent nie zaleca wypełniania pionowych spoin.

Czym murarz wrgumentuje takie pomysły?

Miało być szczelnie tak dumaliśmy i wymyślił ze poziome na zaprawę a pionowe na klei żeby uszczelnić styk cegły z cegłą.

A to tynkow w domu nie bedziesz mial ?? izolacji i tynku z zewnatrz tez nie ?? Mur ma wytrzymac obciazenia a nie probe szczelnosci, chyba, ze Ci murarz to zrobi w cenie to niech sie bawi :)

Pozdrawiam

Dobra już mury pną się do góry he he.

Robią tylko poziomą a tak jak piszesz, przypilnuję się na etapie styropianu aby było na wianki i będzie gites ,chyba ehh....

Witam jutro zaczynamy murować z silki i pomimo że wcześniej czytałem to mam mętlik w głowie!

Murarz chce robić poziom w zaprawie a pionowe spoiny w kleju,czy tak będzie oki.?

Między chudziakiem a pierwszą warstwą siliki mamy zaprawę - w celu uzyskania poziomu, a potem wszystko na klej. z tego co wiem spoiny w silce powinny być na klej a nie na zaprawę. Bloczki z silki po bokach układa się "na styk" ("wsuwa się jeden bloczek w drugi" - nie wiem jak to opisać ???).

• 2 weeks później...
z tego co wiem spoiny w silce powinny być na klej a nie na zaprawę.

Murują i na to i na to i nie ma problemu, o ile murarz stawiał już ściany z slikatów na zaprawę. Mojemu (świetnemu zresztą) murarzowi na zaprawie się rozjeżdżało - musiał inne proporcje ustalać niż do porothermu. Tak więc na pewno na klej łatwiej. My mieliśmy piach i cement jeszcze z murowania zewnętrznych, więc nie myśleliśmy o kleju. Jeśli bym stawiała zewnętrzne z silki, to może bym się zastanowiła, bo jednak cieplej na klej. Tylko drogawo...

Takiej informacji udzielił wykonawca a potwierdził kierownik budowy.

Pozczególni wykonawcy i kierownicy budów mogą mieć rożne opinie na dany temat.

Ważne, co podają producenci - cyt. ze strony jednego z nich: "Ściany silikatowe muruje się podobnie jak ceramiczne. Można stosować zaprawy tradycyjne i cienkowarstwowe."

Żartujecie chyba. Macie "dziwnych kierowników".

Dlaczego dziwni?! - wszystko to wykształceni fachowcy. Zawsze podkreśla się, tu na FM, żeby zatrudniać profesjonalistów. Więc zatrudnia się inzynierów budownictwa, z uprawnieniami. A ci dzielą się swoją wiedzą z inwestorami.

Gdzie nam do ich pokładów wiedzy, gromadzonej przez dziesięciolecia.:cool:

Dlaczego dziwni?! - wszystko to wykształceni fachowcy. Zawsze podkreśla się, tu na FM, żeby zatrudniać profesjonalistów. Więc zatrudnia się inzynierów budownictwa, z uprawnieniami. A ci dzielą się swoją wiedzą z inwestorami.

Gdzie nam do ich pokładów wiedzy, gromadzonej przez dziesięciolecia.:cool:

Każda branża ma lepszych lub gorszych. Tu na FM zazwyczaj spotykam się z tym,że:

a) Kierownik niby jest a go nie ma

b) chyba nie odbiera telefonów ani nie rozmawia z inwestorami

c) budowę prowadzi "majster", który koło majstra to nwet nie stał

Nie wydaje mi się,że to kwestia finansowa o tym decyduje.