duss 30.08.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Noooo, a mnie chodzilo oto, ze z definicji ide "grubo" przez budowe - czyli dobra izolacja fundamentow, dobry element na sciane, gruba izolacja, welna na dach 40cm lub pianka natryskowa 20-25cm i okna ~ 0,8U i calosc powinna tworzyc fajna calosc... sam jestem ciekaw jakie mi U wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 31.08.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 (edytowane) Dziękuję za szybką i konkretną odp.Zlecę OZC bo nie mam programu żeby samemu obliczyć. Co do pompy ciepła to Nibe Fighter 1245 10kW PC koszt samego urządzenia to ok 25tys. jeszcze raz dzięki za pomocne rady duss - a orientujesz się może co to za pompa ciepła? Edytowane 31 Sierpnia 2012 przez wrzossek.m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.08.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Noooo, a mnie chodzilo oto, ze z definicji ide "grubo" przez budowe - czyli dobra izolacja fundamentow, dobry element na sciane, gruba izolacja, welna na dach 40cm lub pianka natryskowa 20-25cm i okna ~ 0,8U i calosc powinna tworzyc fajna calosc... sam jestem ciekaw jakie mi U wyjdzie? wszytsko ładnie i pięknie tylko jak masz zamiar zrobić tą podłogówkę nie wiedząc ile kW potrzebuuje ktore pomieszczenie ? dobrze zrobiona podlogowka musi opierac sie na dokladnych wyliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 31.08.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Mnie w takiej konfiguacji domu poponuje PC16kW + 320m DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 31.08.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 duss, U sprawdz zanim kupisz te grube materiały. To się liczy dlatego też, że powyżej pewnej grubości izolacji U poprawia się bardzo minimalnie, co daje wynik np taki, że dorzuciłeś ocieplenia za 20 tys zł dodatkowo, co da zysk 5 groszy rocznie przez 20 lat, tak przykladowo. Dlatego trzeba Twój dom policzyc wześniej, żeby zobaczyc, gdzie mu się te U spowolni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.08.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Mnie w takiej konfiguacji domu poponuje PC16kW + 320m DZ. Wydaje mi się, ze za dużą pompę ci proponują. Zresztą na jakiej podstawie ci taką zaproponowali? Na oko? U mnie wyszła pompa 11kW, a powierzchnię mam większą. Warto zrobić OZC aby zoptymalizować budynek. Lepszy styropian, leprze okna ale w sensownej cenie potrafią sporo zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzossek.m 31.08.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 PC jaką mi zaproponowała firma jest na podstawie danych z projektu a że będą zmiany w całym ociepleniu domu na korzyść to pewnie i moc pompy sie zmieni. Co do ceny to taka duża ze względu na to że jest z opcją pasywnego chłodzenia a to podnosi cenę urządzenia o ok 3tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 01.09.2012 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Noo i sprawa wyglada tak: macie panowie racje! Okazuje sie tylko 1 z 3 firm mi wstepnie policzyla OZC przy doborze urzadzen i im wyszlo ~36W/m2/rok. Przy takiej konf. Zaprponowali IVT eq opti pro(czy jakos tak . Rano sprawdze) +360m DZ. PC ma 16,4kW. (Co i cwu). I ten gosc gada najbardziej sensownie, ma zaplecze wiedzowe i uprawnienia. Jeden tez podobnie proponuje pc 16kw z wolfa okreslajac moc na oko,a trzeci to pojecia nie mial i okreslil pc 16na co i jakas dodatkowa powietrzna na cwu.(w sumie za 270tys netto...hahahaha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 sami widzicie porządne OZC jest KONIECZNE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 13.09.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 to ja wrócę do tematu silikatów powiedzcie proszę na co zwrócić uwagę przy budowie ścian zewnętrznych z BK 24cm a wewnętrznych (nośnych i działowych) z silikatów ? Wszystko na klej raczej.... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.09.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 ja nie daje na klej tylko zwykłą zaprawę. Ale u mnie zewnętrznych ścian jest bardzo mało, wiekszość to działowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.09.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 to ja wrócę do tematu silikatów powiedzcie proszę na co zwrócić uwagę przy budowie ścian zewnętrznych z BK 24cm a wewnętrznych (nośnych i działowych) z silikatów ? Wszystko na klej raczej.... Pozdr. Na to by wysokość jednych i drugich była taka sama. By ściany zachowały prostoliniowość( wyjątek autorus:) ) oraz by były pionowe. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 14.09.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 to ja wrócę do tematu silikatów powiedzcie proszę na co zwrócić uwagę przy budowie ścian zewnętrznych z BK 24cm a wewnętrznych (nośnych i działowych) z silikatów ? Wszystko na klej raczej.... Pozdr. ja tak mam (tylko 36,6) Z tego co pamiętam, to wewnętrzne z zewnętrznymi są połączone jakimiś "pracującymi" kotwami w co którejś spoinie. Wszystkie ściany oddylatowane od siebie i od stropu (z wyjatkiem zewnętrznych, w których zastosowano przewiązanie murarskie w narożnikach, oczywiście; i one tylko sfazowane zostały pod stropem)). A to ze wzgędu na różną gęstość materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.09.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam,temat o silce, a widzę, że poszło trochę w pompy ciepła ;D zatem pozwolę sobie wrócić na główny tor. Chodzi o grubość ściany zewnętrznej. Chciałem budować z 18cm ze względu na koszty oraz ze względu na dodanie grubej warstwy ocieplenia co przy 25cm samej ściany wyglądałoby jak bunkier. Niestety mój projektant, który adaptuje projekt stwierdził, ze minimalna grubość ściany wynosi 24/25cm. Na moją uwagę, że takie domy powstają stwierdził, że nie ma szans, aby tak robić, bo nacisk na taką ścianę powoduje, że może się ona uginać dużo bardziej niż przy szerszej ścianie. Wg mnie na pewno jest w tym jakaś logika, tylko pytanie czy nacisk na taką ścianę jest aż tak duży? Tym bardziej, że ma być dom parterowy, dach z wiązarów prefabrykowanych, także raczej nie będzie mega ciężki. Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.09.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ale rozpiętość masz dużą między ścianami(zwykle ściany zewnętrzne są jedynymi podpierającymi wiązar) tak że wystąpią spore momenty zginające. A poza tym 50cm grubości to dużo, tylko na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.09.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 . A poza tym 50cm grubości to dużo, tylko na papierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.09.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam, temat o silce, a widzę, że poszło trochę w pompy ciepła ;D zatem pozwolę sobie wrócić na główny tor. Chodzi o grubość ściany zewnętrznej. Chciałem budować z 18cm ze względu na koszty oraz ze względu na dodanie grubej warstwy ocieplenia co przy 25cm samej ściany wyglądałoby jak bunkier. Niestety mój projektant, który adaptuje projekt stwierdził, ze minimalna grubość ściany wynosi 24/25cm. Na moją uwagę, że takie domy powstają stwierdził, że nie ma szans, aby tak robić, bo nacisk na taką ścianę powoduje, że może się ona uginać dużo bardziej niż przy szerszej ścianie. Wg mnie na pewno jest w tym jakaś logika, tylko pytanie czy nacisk na taką ścianę jest aż tak duży? Tym bardziej, że ma być dom parterowy, dach z wiązarów prefabrykowanych, także raczej nie będzie mega ciężki. Z góry dzięki za odp. Też planuję silkę 18 cm i tak szczerze to jedyne co tłumaczy taką postawę twojego projektanta to niewiedza albo wygodnictwo. Nacisk zginający od stropu lub więźby to błąd w sztuce projektowej dla budowli murowanych. Po to jest wieniec i stabilny fundament by ściana przenosiła tylko obciązenia pionowe i równoległe do jej płaszczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Akurat w przypadku wiązarów szanse na powstanie momentów zginających są mniejsze, niż gdy obciążenia przenosi krokiew (choć przy prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej więźbie i ti obciążenia powinny być osiowe).Problemem (przy braku dodatkowego podparcie wewnętrzną ścianą nośną) mogą być podciągi o rózej rozpiętości -w bramach garażowych, oknach tarasowych, które będą musiały mieć większą wysokość.Powiedz swojemu projektantowi, że Silka 18cm ma aprobatę do czterech kondygnacji bodajże:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 A wytłumaczcie potem inwestorowi aby takiej ściany nie podcinał na głębokość 6-7cm celem chowania rurek w łazience czy kuchni ( bo przecież nie po to ma dom by rurki szły po wierzchu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.09.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Bardzo ważna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts