autorus 01.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 U mnie jest dokładnie jak u kolegi, cena jest na drugim planie, robię to ze względu na własności materiału. Zresztą w innej części budynku wykorzystuję cegłę i ytong z tego samego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 03.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 A słyszał ktoś (i może stosował) produkty typu SILKA TEMPO albo YTONG PANEL do stawiania ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 W zasadzie chyba lepiej brać NP. W N-kach przy wierceniu otworów jest problem z dziurami, prawie zawsze trafiałem na otwory. Pewnie jest to ważne przy wieszaniu różnych szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.12.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Duża zaleta NP to większa gęstość a co za tym idzie akumulacja ciepła jest większa. NP24 ma gęstość 1,6 a N24 ma 1,4. Tak dla porównania Silikat A plus o podwyższonym standardzie izolacyjności akustycznej ma gęstość klasy 2,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) A jak wygląda sprawa kleju? Jaki polecacie? Jak policzyć ile tego kleju kupić? W cenniku grupy silikaty mają podaną wydajność w kg/metr sześcienny. Metr szcześcienny czego? Stosujecie zbrojenie pod oknami? Jak je wykonujecie? Będzie u mnie budowała ekipa, ale chciałbym tego szczegółu dopilnować. powiat rybnicki - silpro 24 cm za 3,26 zł, 12 cm za 2,21 zł, drążone, z rozładunkiem. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 02.01.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 PYTANIE DO TYCH CO JUŻ WYBUDOWALI: MAM DOM BLISKO TORÓW KOLEJOWYCH:OBECNIE W PROJEKCIE MAM zaprojektowne ściany zewnętrzne z Gazobetonu 24cm + 15cm styropianu - wewnętrzne nośne i działowe s SILKIZastanawiam się czy nie zamienic wszytskie na SILKA E24 kl 15 + 20CM styropianu ??? Wiem że WEŁNA lepiej wygłusza - ale patrzmy na koszt !!! Czy w domu z SILKI da się mieszkać !? Czy nie chwycę się za głowę gdy przyjdzie mi ogrzać budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.01.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jeszcze nie mieszkam, ale pewnie da się . Grubsza izolacja załatwi sprawę ogrzewania. Radziłbym jednak przeliczyć tę grubość ocieplenia i zauważyć, że 5 cm styropianu to nie zawsze to samo (zależy to jeszcze od rodzaju styro i lambdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 02.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Liczyłem i Dodając 5cm styro czyli SILKA 24+20cm styro otrzymuje to samo co YTONG 24cm+15cm styro... A czy budowa silką (cena materiału wychodzi taniej) hmmm..... chyba to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 A jaka różnica w ogrzaniu domu z silikatu, czy innego budulca, przecież izolację będziesz mieć Mieszkam od maja, w domu cieplutko (22 *C ustawione i tyle jest) zużycie opału porównywalne z innymi materiałami (zasobnik ekogroszku ~170kg wystarcza na 9 - 10 dni, przy większych mrozach krócej)Według mnie nie ma co się obawiać komu z silikatów, wszak za izolacyjność ściany odpowiada izolacja a nie materiał konstrukcyjny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 02.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ludzie pomocy!!! Miałem zamiar budować z silki 24 cm, naczytałem się o zaletach materiału i już byłem zdecydowany gdy.... mój wujek oraz jeden z budowlańców zaczęli mnie straszyć, że silikaty pękają strasznie i w ogóle kruche i trudne w obróbce, żeby robić z BK i teraz nie wiem. Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, że komuś chałupa z silki pęka, chociaż się starałem znaleźć. I znów mam dylemat, wypowiedzcie się proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ten kto chce budować z silikatów, musi być do tego przekonany, to jest normalne, że murarze i inni "wujkowie fachowcy" będą Cię przekonywać, że nie jest to dobry materiał, nie lubią murować silikatów, bo są bardzo ciężkie (w porównaniu do innych materiałów konstrukcyjnych), i trudne w obróbce nie raz usłyszysz, że z tego to się obory i śmietniki stawia, taki pogląd pokutuje z dawien dawna, wtedy nie było ociepleń a mur z silikatu bez ocieplenia zimny Trzymaj się swego wyboru, nie rozmawiaj za dużo z pseudofachowcami i bądź twardy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.01.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 mój wujek oraz jeden z budowlańców zaczęli mnie straszyć, że silikaty pękają strasznie i w ogóle kruche i trudne w obróbce, żeby robić z BK i teraz nie wiem. Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, że komuś chałupa z silki pęka, chociaż się starałem znaleźć. Krucha to jest ceramika. Pękają niechętnie. Obrabia się ciężko - fakt. BK nie jest zły, ale wolę silikat. Spytaj wujka i jednego, muszą mieć jakiś namiar jak mówią. Ludzie pomocy!!! Ja nie pomogę, swoje się namurowałem (i jeszcze mi zostało...) A serio, im prędzej przestaniesz słuchać budowlanych mitów tym lepiej dla Ciebie. Miej swój rozum (i dużo czasu). Tinek, mi się lepiej murowało z silikatu, bo bardziej poręczny jak BK i nie cięższy (sztuka, 18 vs 24), tylko wolniej idzie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 no widzisz Grzeniu, obalasz kolejny mit, Ty jako praktyk, bo mnie ekipa murowałai masz rację, nie słuchać pseudofachowców, to tylko ogłupia mieszkam od wiosny i drugi raz też bym wybrał silikat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.01.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 a mnie ostatnio niepokoi, że silikaty mają pomniejszana wagę poprzez robienie w nich dziur, rzekomo polepszających współczynniki ale wynikających z nakazu unii coby te bloczki dało się uradzić, takie BHP.Czy ktoś przerabiał asortyment pod tym kątem? Które bloki silikatowe są bez dziur i duże? Albo inaczej, które są najcięższe? Czy jak w ofercie silikatów mają bloczki fundamentowe to one są dalej normalnie silikatowe? sorry za pytanie z serii "sama sobie to sprawdź" - jak nikt nie zna odpowiedzi na szybko to oczywiście będę szukać u producentów odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 03.01.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ten kto chce budować z silikatów, musi być do tego przekonany, to jest normalne, że murarze i inni "wujkowie fachowcy" będą Cię przekonywać, że nie jest to dobry materiał, nie lubią murować silikatów, bo są bardzo ciężkie (w porównaniu do innych materiałów konstrukcyjnych), i trudne w obróbce nie raz usłyszysz, że z tego to się obory i śmietniki stawia, taki pogląd pokutuje z dawien dawna, wtedy nie było ociepleń a mur z silikatu bez ocieplenia zimny Trzymaj się swego wyboru, nie rozmawiaj za dużo z pseudofachowcami i bądź twardy pozdrawiam Wszystko prawda, prawie Beton komorkowy o gestosci 500, o wymiatach 500x25x25 jest ciezszy od typowe bloczka silki 25 cm Dosyc, ze ciezszy, to jeszcze bardzo niewygodnie sie nim manewruje, wiec wcale ta silka najgorsza w morowaniu nie jest Pozdrawiam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 a mnie ostatnio niepokoi, że silikaty mają pomniejszana wagę poprzez robienie w nich dziur, rzekomo polepszających współczynniki ale wynikających z nakazu unii coby te bloczki dało się uradzić, takie BHP.Czy ktoś przerabiał asortyment pod tym kątem? Które bloki silikatowe są bez dziur i duże? Albo inaczej, które są najcięższe? Czy jak w ofercie silikatów mają bloczki fundamentowe to one są dalej normalnie silikatowe? sorry za pytanie z serii "sama sobie to sprawdź" - jak nikt nie zna odpowiedzi na szybko to oczywiście będę szukać u producentów odpowiedzi... najciezsze sa NP 25 maja tylko 1 dziure w srodku zwykle N25 maja 5 dziur , maja mniejszą gestosc (wiecej pecherzykow powietrza) i przez to lepsze parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.01.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 a mnie ostatnio niepokoi, że silikaty mają pomniejszana wagę poprzez robienie w nich dziur, rzekomo polepszających współczynniki ale wynikających z nakazu unii coby te bloczki dało się uradzić, takie BHP. dało się... co? Które bloki silikatowe są bez dziur i duże? Albo inaczej, które są najcięższe? Czy jak w ofercie silikatów mają bloczki fundamentowe to one są dalej normalnie silikatowe? Są bloczki A z Grupy Silikaty, ale niestety nie "metr na metr". Tak. Oryginalne masz pytania, planujesz zakończenie budowy już w tym milenium? RK, z tymi pęcherzykami to pojechałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.01.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A w Silce E24 są dwa "pęcherzyki" przelotowe i 8 "pęcherzyków" nieprzelotowych:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 03.01.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 No to mam jeszcze jedną zagwozdkę, kupowałem projekt gotowy, w którym przewidziano bk 24 cm a nie silkę. Konstruktor adaptujący projekt nie poprawiał parametrów fundamentów pod cięższy materiał, nawet nie spojrzał na zlecone przeze mnie badania gruntu (glina). I teraz się zastanawiam, czy nie olał sprawy i nie stwierdził, że jakoś postoi i nie trzeba nic zmieniać. Boję się, żeby chałupa mi osiadać nie zaczęła zbytnio i pękać przez słaby fundament :/ Może ktoś z Was miał podobny problem? czy przy adaptacji zalecano Wam dozbrojenie ław itp.? Być może nie muszę tych fundamentów wzmacniać, ale kurde nie wiem. Chyba zadzwonię do tego mojego konstruktora i zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a mnie ostatnio niepokoi, że silikaty mają pomniejszana wagę poprzez robienie w nich dziur, rzekomo polepszających współczynniki ale wynikających z nakazu unii coby te bloczki dało się uradzić, takie BHP.Czy ktoś przerabiał asortyment pod tym kątem? Które bloki silikatowe są bez dziur i duże? Widzę, ze rozgryzasz temat ścian Zarówno produkty Sil-Pro, jak i Grupy Silikaty przy grubościach 18 i 24cm posiadają wersje pełne i drążone, więc.... Określ, czego oczekujesz od materiału i dokonaj wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts