Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest, przecież xella ma nawet specjalną "drabinkę" do zazbrojenia pod oknem. Widziałem to w ich wytycznych kiedyś.

Edit: widze, ze wytyczne jakis inne, skąpe aktualnie i brak tej informacji. Jedak sadze, ze warto dac

Edytowane przez fotohobby

Owszem Ma, ale w zeszytach technicznych - poradnikach murowania, tylko w YTONGU jest napisane o zbrojeniu pod okiennym.

Też moim zdaniem wydaje mi się że w SILCE dawanie zbrojenia to przesada bo ma 15 MPa wytrzymałość !!!

Zaraz ktoś napisze że krucha - krucha jest jak się puknie młotkiem.

A w ceramice też dawają zbrojenie pod oknem !?

nie chodzi o to że ma 15 MPa, inne silikaty tez tak mają, nie tylko silka

gdzieś kiedyś to było opisane, że się stosuje ponieważ przy murowaniu na klej (i że nie ma spoin pionowych) mogą powstawać napręzenia i wtedy pęka

przy betonie komórkowym na klej też jest zalecane stosowanie tych zbrojeń

Owszem Ma, ale w zeszytach technicznych - poradnikach murowania, tylko w YTONGU jest napisane o zbrojeniu pod okiennym.

Też moim zdaniem wydaje mi się że w SILCE dawanie zbrojenia to przesada bo ma 15 MPa wytrzymałość !!!

Zaraz ktoś napisze że krucha - krucha jest jak się puknie młotkiem.

A w ceramice też dawają zbrojenie pod oknem !?

Owszem nie masz racji, poradnik murowania w systemie 20cm Ytong / SIlka, str 28. Tak jak pisze Tinek, szzcególnie P+W.

Jak nie chcesz to nie dawaj, potem wytłumaczysz ścianie aby nie pękała bo jest 15MPa.

Porotherm również ma wytyczne, także możesz zobaczyć. Jedni dają, inni dawają, jeszcze innie nie ;) I żyją.

No dobra niby jest coś tam napisane, dziwne tylko że nie napisali tego w poradniku dotyczącym typowo silki.

A mam pytanie do Panów, czym wykończyć lczoła otworów okiennych (od pióro wpustów i uchwytów montażowych), będe musiał troche je obrobić bo plnuje zastosować taśmy do okien - ciepły montaż.

Czy zwykłą zaprawą murarską ?

Zapytam jeszcze może znacie jakąś inną - dobrą - tańszą niż XELL-a, klej do cieńkich spoin ???

To samo się tyczy łączników do ścian działowych - coś tańszego bo u nich 1 to 4.44 PLN

Jeszcze nie wystartowałem z budową, dopiero w maju , mam jeszcze pytanie:

Czy bloczki SILKA - da się przycinać na wysokośći ???

Mam rużnice wysokosci fundamentu (2 bloczki M6 + 1cm zaprawy - 25cm) pomiędzy garażem a mieszkaniem, i połówką silki tego nie wyrównam.

ja murowałem na klej Alpol AZ110

jako łączniki to kupiłem taśmę perforowaną ocynkowaną (na wiatrownice do więźby) z metra (sprawdziłem Tasma perforowana 20/1,5 X10m za 33 zł w 2007 roku)

czasem jak coś trzeba było podmurować na wysokość inną niż wysokość bloczka to miałem chyba ze 2 palety cegły silikatowej pełnej (1NF) i na zaprawę ją murowali

Dzięki, tak tez myslałem. Teraz musze przemysleć co mi się będzie bardziej opłacało.

Odnośnie silki to może to kogos zainteresuje.

"Kompas Budowy to program firmy Xella, do którego można przystąpić (zazwyczaj poprzez biura architektoniczne) i otrzymać zwrot od 1,5-5% kosztów poniesionych na produkty tej firmy (tj Ytong, Silka), zamiast zwrotu można też wybrać "gwarancję opieki ściany" która polega na tym, że ekspert z firmy Xella szkoli wykonawców, prowadzi konsultacje podczas budowy, a także dokonuje odbiorów poszczególnych etapów związanych z wykorzystaniem ich produktów ... "

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210812-Bocianki-2013-forum-rozpoczynaj%C4%85cych-budow%C4%99-w-tym-roku&p=5830748&viewfull=1#post5830748

• 2 weeks później...

Witam,

zamierzam budować dom bliźniaczy z bloczków silikatowych 18cm + 20 cm styropianu (przynajmniej tak jest w projekcie). Ściany działowe też będą z silikatów - 15 cm.

Przeczytałem cały wątek i dalej mam pytania :)

1. Co to jest zamek ? :)

2. Dom będzie piętrowy (2 pełne kondygnacje) więc jak mam poprowadzić instalacje wod-kan. Instalacja el. raczej mniej mnie martwi - mogę schować pod tynkiem lub w otworach montażowych bloczków. Instalacja podłogówki i WM też raczej OK.

3. Instalacja odkurzacza centralnego - też w ścianach ? to zrobią się bardzo cienkie :)

4. Czy warto jest dać grubsze ocieplenie - czy to tylko sztuka dla sztuki. ?

To na razie z pytań standardowych tyle :)

Dodam, że będzie sufit podwieszany.

I pytanie ekstra...

Czy przy WM stosuje się (w sensie - czy jest sens) klimatyzację, aby w lecie było przyjemniej ?

• 2 weeks później...

Witam , podjąłem decyzje na silikat 18 cm z Grupa Silikaty plus wełna 20 cm ( dom parterowy , poddasze nieużytkowe), pytanie do was jaki wybrać , który jest lepszy N18 czy NP18 ????? ( akurat NP18 mam w promocji za 2,30 zł brutto )

Z góry dzięki i proszę nie sugerować się cena tylko jakością materiału

Witam , podjąłem decyzje na silikat 18 cm z Grupa Silikaty plus wełna 20 cm ( dom parterowy , poddasze nieużytkowe), pytanie do was jaki wybrać , który jest lepszy N18 czy NP18 ????? ( akurat NP18 mam w promocji za 2,30 zł brutto )

Z góry dzięki i proszę nie sugerować się cena tylko jakością materiału

To zdecydowanie bierz NP!