Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem materiału na ściany zewnętrzne. Mam kilka pytań dotyczących silikatów:

1. Dlaczego większość z Was łączy silikaty na klej a nie na zaprawę tradycyjną? Po pierwsze równość wymurowania zależy od dokładności murarza, po drugie jakiekolwiek opory cieplne kleju nie mają tu znaczenia ponieważ i tak wszystko zakrywa się grubą warstwą ocieplenia. Po trzecie klej jest droższy od zaprawy tradycyjnej.

2. Ze względu na ograniczone środki, planujemy zamieszkać jeden rok lub dwa :) w nieocieplonym domu. Czy w przypadku silikatów jest to możliwe? Wydamy majątek na ogrzewanie w tym okresie?

3. Co jest lepsze na ścianę zewnętrzną silikaty pełne czy drążone? Mam na myśli grubość 24.

Edytowane przez saker

Ad1 pewnie dlatego, że różnica w cenie jest niewielka, a jest czyściej, estetyczniej. Może trochę szybciej i bez potrzeby ściągania betoniarki.

Ad2 Jeśli uda Ci się oddać do eksploatacji dom, który nie spełnia wymagań normowych to zamieszkasz. Jeśli ci się nie uda, to zamieszkasz i narażasz się na ryzyko nałożenia karu finansowej. A niezależnie od tego zapłacisz za ogrzewanie więcej, niż w przypadku nieocieplonego domu z lat '70

Ad3 Drążony posiada nieznacznie lepszą izolacyjność termiczną, nieznacznie gorszą izolacyjność akustyczną i akumulację. I wyraźnie większy ciężar :)

Edytowane przez fotohobby

2. Ze względu na ograniczone środki, planujemy zamieszkać jeden rok lub dwa :) w nieocieplonym domu. Czy w przypadku silikatów jest to możliwe? Wydamy majątek na ogrzewanie w tym okresie?

Jasne, tylko musisz się jeszcze zaopatrzyć w dobre śpiwory dla całej rodziny :) Jak nie zdążysz/nie masz kasy na ocieplanie przez zimą to buduj z ceramiki!

okej, dzięki za pomoc. :)

Pytanie do budujących z pełnego silikatu 18:

1. Ile płaciliście za ten materiał w waszej okolicy, oczywiście interesuje mnie cena bez kosztów dostawy - przy tym materiale jest mocno zależna położenia placu budowy.

2. Jak rozwiązaliście temat instalacji elektrycznych (bruzdowanie czy chowanie kabli pod tynkiem). Co na to Wasi instalatorzy?

3. Jak rozwiązaliście temat rur - większość schowana w podłodze? Czy może jakiś sposób zabudowy? Rozumiem że chowanie rur w 18 cm ścianie jest mocno ryzykownym rozwiązaniem, nawet na tak mocny materiał.

4. Nadproża: systemowe (są stworzone na taką grubość ściany?) czy monolityczne?

5. Wieniec na stropie i na scianie kolankowej - bez wiekszych zmian w stosunku do 24.

6. Oparcie stropu. Pierwotnie w projekcie mam terive I ale chciałbym strop kanałowy. Nie ma z tym większych problemów? Oczywiście wszystko zostanie przeliczone przez konstruktora ale w tym momencie chciałbym mieć jakieś rozeznanie.

7. Jak Wam się budowało z tego materiału no i najważniejsze jak Wam się mieszka w takim domu :) ?

Gość Arturo72
okej, dzięki za pomoc. :)

Pytanie do budujących z pełnego silikatu 18:

1. Ile płaciliście za ten materiał w waszej okolicy, oczywiście interesuje mnie cena bez kosztów dostawy - przy tym materiale jest mocno zależna położenia placu budowy.

2. Jak rozwiązaliście temat instalacji elektrycznych (bruzdowanie czy chowanie kabli pod tynkiem). Co na to Wasi instalatorzy?

3. Jak rozwiązaliście temat rur - większość schowana w podłodze? Czy może jakiś sposób zabudowy? Rozumiem że chowanie rur w 18 cm ścianie jest mocno ryzykownym rozwiązaniem, nawet na tak mocny materiał.

4. Nadproża: systemowe (są stworzone na taką grubość ściany?) czy monolityczne?

5. Wieniec na stropie i na scianie kolankowej - bez wiekszych zmian w stosunku do 24.

6. Oparcie stropu. Pierwotnie w projekcie mam terive I ale chciałbym strop kanałowy. Nie ma z tym większych problemów? Oczywiście wszystko zostanie przeliczone przez konstruktora ale w tym momencie chciałbym mieć jakieś rozeznanie.

7. Jak Wam się budowało z tego materiału no i najważniejsze jak Wam się mieszka w takim domu :) ?

Ja mam nie pełne 18cm ;)

1.2,15zł/szt brutto+transport

2.Pod tynkiem

3.W bloczkach szły tylko rury fi50cm od zlewozmywaka i umywalek do głównej kanalizy w podłodze.

4.2x L19,idealne pod wymiar.

5.Nie robiłem

6.Belki stropowe opierałem na murłacie.

7.Nie budowałem osobiście ale ekipa nie narzekała a wręcz chwaliła za łatwość a dzięki temu dokładność budowania.

Nie mieszkam jeszcze pełną gębą ale wrażenia od jesieni przez zimę do obecnie jak najbardziej pozytywne :)

Edytowane przez Arturo72

Ad 1 ceny ostateczne ( z VAT transportem) za bloczki pełne, to 3,09 za NP18 i 3,22 za U18V.

Ad 2 instalacja elektr w bruzdach. Elektryk sam był za takim rozwiązaniem"

Ad 3 instalacja wodna w warstwie ocieplenia pod wylewką. Bruzdowanie tylko na podejścia umywalek, przysznica...

Ad 4 jak u Arturo

Ad 5 wieniec 18x25cm

Ad 6 mam wiązary.

Ad 7 ekipie szło szybko i sprawnie, z docinaniem nie mieli kłopotów, ilość odpadów znikoma.

• 2 weeks później...

Dziś u mnie zaczęli murować z sil-pro 18cm na kleju Kreisel. Czy taki klej cienkowarstwowy jest bardzo kruchy cały czas czy tylko przez pierwsze godziny po wyschnięciu. Po prostu po ściśnięciu w palcach zamieniał się w sypki pył, tak jakby miał bardzo niewielką wytrzymałość. Czy mieliście podobne odczucia?

Poza tym sil-pro 18cm ma bardzo równe bloczki i murarze są z tych bloczków zadowoleni.

A ile było stopni i jakie nasłonecznienie ?

Im szybciej klej wysycha tym gorszą ma wytrzymałość. Przy czym pomiędzy bloczkami traci wilgoć dłużej i wiąże lepiej. Warto zwilżać bloczki wodą przed naniesieniem kleju.

U mnie ściany wymurowane są w większości Alpolem 110, ostatnie wiersze klejem Silki.

Alpol po wyschnięciu jest bardziej chropowaty i twardy, Silka jest bielsza, bardziej drobnoziarnista i łatwiej ją zetrzeć z muru.

Dziś było ok. 20 stopni i chwilami słońce, ale większość dnia były chmury. No właśnie te cienkie warstwy kleju szybko oddały wilgoć i tak jakby nic nie związały, bo ściera się to jak suchy drobny piasek. Grubsze warstwy kleju były jeszcze bardzo plastyczne. Zobaczę jutro co z tego będzie...

• 2 weeks później...

WItam wszystkich,

czy ktoś budował dom z silikatów na lessach?

ja do tej pory nie widziałem innego surowca na ściany niż silikaty, jednak po przeczytaniu kilku artykułów o lessach zacząłem się zastanawiać czy nie są one za ciężkie na teren lessowy. Zwłaszcza po przeczytaniu poniższego artykułu:

http://www.geo-odwierty.pl/zagrozenia-w-budownictwie-zwiazane-z-osiadaniem-zapadowym-lessow/

Wszyscy dookoła budują domy z ceramiki lub gazobetonu. wynika to chyba bardziej z popularności tego surowca niż świadomości podłoża i właściwości danego budulca.

Zastanawiam, się czy silikaty nie są za ciężkie na takie tereny. Sąsiad, który budował niedaleko z betonu kom. dom z piwnicą powiedział, że na jakieś 4-5 metrów wgłąb same lessy, żadnego kamyka...

Z drugiej strony waga ścian to tylko część masy budynku, według moich wstępnych obliczeń waga całego domu wzrośnie o ok 10-20% przy budowie z silikatów. czy jest się czym przejmować?

jeśli chodzi o mojego projektanta to przeliczył fundamenty pod obciążenie silikatami ale chyba nie do końca brał pod uwagę podłoże na jakim będzie stał dom.

Może ktoś miał podobny dylemat i zechce się podzielić spostrzeżeniami.

dom jest mały 109 m2 użytkowej

dzięki i pozdrawiam

Krzysiek

Jak boisz się o stabilność to buduj na płycie fundamentowej. A czy masz problemy z wodą, że tak boisz się lessów?

z wodą na szczęście problemów nie mam. działka położona jest na wyniesieniu, z lekkim spadkiem. wykopałem dół na ok 2,5 metra i sucho. nawet po ostatnich obfitych deszczach woda nie stoi na dnie wykopu.

dół kopałem późną wiosną, dawno po zimowych roztopach ale ilość ostatnich opadów też nie była mała. sąsiad miał kiedyś na swojej działce studnie kopaną i lustro wody było bardzo głęboko, może nawet ok 30 m.

szczerze powiedziawszy to mam nadzieję, że silikaty będą ok ale sama nadziej to jeszcze za mało.

Witam,

Mam takie pytanko. Czy można bez większych obaw zostawić gołe ściany z silki na zimę? Nie wiem jak będzie wyglądała budowa do końca roku, jednak istnieje taka ewentualność, że na ścianach się skończy. Czy w związku z tym z silikatem może się coś stać? Jak ewentualnie ją zabezpieczyć przed zimą, żeby nie było jakichś niespodzianek na wiosnę.