Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

Ja jeszcze w zeszłym tygodniu zamawiałem silkę E12 i nie było problemu z dostępnością. Ale to inny region Polski (mazowieckie), dostawcy pewnie w innym miejscu się zaopatrują.

To miałeś farta. Ja czekałem tydzień na dostawę. Podobno z winy fabryki. Faktem jest, że tylko jedna hurtownia miała ostatnie 4 palety E12. Też mazowiecke - południe od Wawy.

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a to dziwne, za tzw. "komuny" budowali dużo z tego..

To jest cecha a nie wada.. ja właśnie dla tej cechy (długie nagrzewanie ale też długie oddawanie ciepła) zdecydowałem się na dom z silki..

a Twój dom jest po prostu słabo ocieplony i tyle.. skoro ciepło ucieka to znaczy że izolacja kuleje..

czemu ?

No to Wam powiem dlaczego w komunie budowali z silki: bo była tania. Prawda jest taka, że te silikaty, które wtedy były dostępne były przeznaczano na takie budynki jak: chlewnie, budynki gospodarcze itp ze względu na wysoki współczynnik przenikania ciepła. A to, że były z tego budowane domy to zupełnie inna kwestia. Sama mieszkam jeszcze w mieszkaniu wybudowanym w dobie "komuny" i coś na ten temat się wie.

Obecnie silka dużo lepiej sie prezentuje ale i tak wymaga porządnego docieplenia.

Tak jest, ale z ociepleniem już dużo się nie rózni od np. ceramiczniego maxa czy cegłu pełnej..

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

a chyba nie ma już ludzi którzy nie ocieplają i nie patrzą na koszty grzania..

to że tania to też chyba dobrze, a jak do tego dodamy akumulacyjność i brak np. grzyba czy pleśni to chyba też nieźle..

Tak jest, ale z ociepleniem już dużo się nie rózni od np. ceramiczniego maxa czy cegłu pełnej..

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

a chyba nie ma już ludzi którzy nie ocieplają i nie patrzą na koszty grzania..

to że tania to też chyba dobrze, a jak do tego dodamy akumulacyjność i brak np. grzyba czy pleśni to chyba też nieźle..

Oj nie do końca się z Tobą zgodzę, znam sporo ludzi, którzy nadal nie zwracają uwagi na koszty grzania tylko na koszty budowy, taka już chyba mentalność.

Osobiście przyznam się, że wybrałam pustaka ceramicznego+wełnę+cegłę ręcznie formowaną, ze względu na oddychanie ścian i odpowiednio niski współczynnik przenikania ciepła. A i patrząc na koszty budowy+grzania nie wychodzi wcale dużo drożej niż silka, ale każdy robi jak chce:)

a co to "oddychanie ścian" ?

z wełny pomiędzy ścianami się wyleczyłem jak zobaczyłem u moich rodziców co jest po 10 latach z tej wełny.. Ojciec zrobił tak jak widział na wielu budowach w Niemczech (budowlaniec z zawodu) i dla siebie robił więc się przyłożył.. ale po 10-12 latach okno chyba było wymieniane czy coś i zamiast wełny była breja..

Chodzi mi o to, że nie zrobie z domu termosu stosując styropian, który nic nie przepuszcza. Wełna+ceramika pozwala na niewielka wymiane powietrza co zapobiega miedzy innymi powstaniu grzyba, a współczynnik przenikania ciepła jest porównywalnie niski jak innych materiałów. Jeśli chodzi o wełnę na izolacje ścian to myślę że teraz jest duzo lepszej jakości. Natomiast jestem bardzo ciekawa dlaczego ta "breja" powstała bo nie sądzę że to tylko kwestia kiepskiej wełny: może jakieś nieszczelności w murze tak że woda się do niej dostała?

Chodzi mi o to, że nie zrobie z domu termosu stosując styropian, który nic nie przepuszcza. Wełna+ceramika pozwala na niewielka wymiane powietrza co zapobiega miedzy innymi powstaniu grzyba, a współczynnik przenikania ciepła jest porównywalnie niski jak innych materiałów. Jeśli chodzi o wełnę na izolacje ścian to myślę że teraz jest duzo lepszej jakości. Natomiast jestem bardzo ciekawa dlaczego ta "breja" powstała bo nie sądzę że to tylko kwestia kiepskiej wełny: może jakieś nieszczelności w murze tak że woda się do niej dostała?

no popatrz, ja specjalnie dam grubo styropian i pilnuję wszystkich uszczelnień żeby mieć jak w termosie,, bo ściany nie mają płuc i nie oddychają.. do tego służy wentylacja a nie dziury w ścianach.. a w silce ciężko o grzyb czy pleśn bo to w końcu z wapna i piasku..

a co do wełny.. może się dostała woda,, o dziurkę w ścianie nietrudno..

adamfcb

A o poprawnym wiązaniu muru twoi murarze słyszeli ???

A wystarczy dociąć sobie plasterek na 7-8cm co 2 warstwę bloczków i już idzie pinknie :)

A gdzie widzisz niepoprawne?

PS.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budowa%C4%87-SILK%C4%84&p=6129793&viewfull=1#post6129793