semiramida 09.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 nie chcę za dużo się rozpisywać bo jak zwykle skończy się tą dyskusją i awanturą, słabe nerwy mam Baaardzo powoli nam to idzie, no ale szwagier w stresie, że takie duże kawały ścian, to jak sie mu przesunie to będzie duży kawał krzywo i każdy blok jest długo poziomowany po osadzeniu. Osadza sie łatwo, tak ładnie wjeżdża jeden blok w drugi, tylko potem poziomicom, młotkom nie ma końca... no ale już konczymy, ufff... A jak mie spytali czego stajnia będzie i powiedziałam że byłoby super gdyby z tego samego to załamali się raczej drugorzędnych budynków z tego nie postawimy (choc stajnia jest dla mnie ważniejsza niż dom) Najgorszy ten dźwig, jest wielki jak samochód i jaki wysoki! wielu rzeczy nie możemy zrobić bo dźwig nie będzie mógł wyjechać z domu. Bardzo starannie trzeba decydować o kolejności murowania. Ale jak patrzę na sciany z miejszych bloków i moje to nie żałuję Unika miała kiedys takie bolce do wtykania w dziury po łapach dźwigu, może znimi ustawianie bloka w idealnym pionie szłoby szybciej? aha, no i bloki krótsze niż 50 cm mają inną wysokość! przez to tyle rzeźbienia mamy, pare milimetrow a przysparza roboty bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 09.10.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 "zadowolona" ekipa jak z plakatu! http://img109.imageshack.us/img109/2040/tsbb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.10.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) nie chcę za dużo się rozpisywać bo jak zwykle skończy się tą dyskusją i awanturą, słabe nerwy mam Przy budowie mocno nerwy się przydają, wiem coś o tym (podejrzewam znaczy, też mam słabe). Skąd dorwałaś te silki, robią je jakoś lokalnie (tylko wybrane zakłady)? Jak to wychodzi kosztowo? Dźwig wypożyczacie (płatne jakoś od dnia), czy może kupiliście? Do tych niższych cegieł (gdyby to było z 1-2cm) to może zaprawa cem-wap byłaby pomysłem. Ale piszesz o mm - to niedokładność produkcji czy tak ma być? Docinki robili Wam w zakładach czy tniecie na budowie? Do wyciągnięcia dźwigu może zamów większy dźwig Nie wiem co u Ciebie znaczy "bardzo powoli", ale nam też szło wolno (z małych kostek), może dlatego że (też?) się cackaliśmy... Grubość muru 24cm? Poroża macie jakieś systemowe, albo z Itągó, czy tak ładnie pomalowaliście beton? Przepraszam, ciekawość mnie gryzie, nie odpisuj jak nie masz zapasu nerwosolu Edytowane 9 Października 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 09.10.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A gdzie widzisz niepoprawne? PS. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?13870-Jak-budowa%C4%87-SILK%C4%84&p=6129793&viewfull=1#post6129793 Też się przyglądam i za bardzo nie widzę gdzie te kiepskie wiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 09.10.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) Pamiętasz, najpierw natrafiłam Na Unikę. Promowali system quadro, ale nijak nie chcieli zejść z ceny zbyt dużo, w zamian za pomoc w rozpowszechniaiu systemu. Przy okazji zauważyłam jeszcze lepszy system Unika Planelementy (50x100 cm) i tu jeszcze gorzej z cenami. Szukałam dalej i natrafiłam że w Polsce wprowadza sie system Tempo, troche gorszy bo bloki nie na metr ale za to o 10 cm wyzsze od uniki. Dyrektorostwo Silkowe powitało mnie z szeroko rozwartymi ramionami i wszystko mam za pół ceny czyli w cenie drobnych bloczków, no może 5 zł od nich drożej, Dzwig wypożyczyli gratis, intruktaż też gratis, jesteśmy domem referencyjnym, zobowiązalismy sie wszystko brać z ich fabryk. Ponieważ nie maja silkowych nadproży (unika miała!)no to jest ytong z ich fabryk. zniżke mamy na wszystko choć nie tak znaczną jak na Tempo. poddasze będzie z ytonga bo parter akumulacyjny a poddasze nie. nie chcieli ode mnie przyjać zamówienia na silke tempo dopoki im nie namalowałam całego mojego projektu w silce tempo. Wtedy zwyczajnie policzylismy paluszkiem te tempo. Przerobienie projektu na Tempo z początku było trudne, trwało to też z miesiac i kilka wizyt wielogodzinnych Pana doradcy, żeby to jakoś ogarnąć. Silki tempo sie nie tnie. są bloki szer 50, 37,5 i 25 i amen. jak już musiałam to planowałam wstawki, akurat 3 zwykłe bloki silka, które można docinać idealnie się licują z Tempo. Na drugim zdjęciu jest taka wstawka, może być dowolnej szerokości... Tylko ekipa nie zrozumiała na początku że ma być dokładnie jak na rysunku, nie ma zadnego manewru typu "zróbmy szerszą dziure żeby się dobrze okno zmieścilo" jak tak porobili to rządek był do rozbiórki bo zaskutkowałoby to docinkami tempo. a no i niezgodnosciami z zamowioną ilością każdego typu Tempo. tempo robą gdzieś w żabinku a ponoc te niepełne są z innej fabryki, dlatego wysokosć sie troszkę nie zgadza... Unika quadro miała fajniejsze małe dźwigi, obskakiwali mieszkania w bloku dwoma i wszędzie mogli wjechać... tak, grubosć 24 cm. firma namawiała nas na grubość 15 cm ale wole cichsze ściany z nadproży ytong jestem bardzo zadowolona, choc z dostawcy mniej. Na szczęscie w agoni rozpaczy poprosiłam znow dyrektorostwo silka o pomoc i brakujace nadprozę zaraz sie odnalazło Gorąco polecam tego producenta oczywiscie moja ekipa i ja chętnie pomożemy przy innych tempo budowach jak dobrze odpoczniemy psychicznie Edytowane 9 Października 2013 przez semiramida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.10.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 @semiramida, dzięki wielkie za informacje! Kojarze te niemieckie silikaty, b.duża oferta, i super zdokumentowana. Ja swoje ściany też wymiarowałem pod moduł bloczka. Czy to warto/opłaca się to nie mam pewności, ale napewno mi się podoba, trochę zazdroszczę @adamfcb, może chodzi o foto#5...? Że nie idealne (w połowie) nie znaczy że niepoprawne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 a nie są bloczki przypadkiem zbyt mało przewiązane? idealnie byłoby gdyby wiązanie było w połowie bloczka a u ciebie jest chyba mniej niż 1/4 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 09.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 a nie są bloczki przypadkiem zbyt mało przewiązane? idealnie byłoby gdyby wiązanie było w połowie bloczka a u ciebie jest chyba mniej niż 1/4 :/ Jest reguła bodaj 0,4h - dla Xelli to 80mm. Tu jest chyba min. 85mm (333-240-zamek), w normie, choć nie idealnie. @hokejgk1, są jakieś inne wymogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 O piramidach słyszałem ale one nie miały nic wspólnego ze styropianem. Może dlatego jestem anty- , że się sparzyłem i przy budowie nic nie było tak jak powinno. To prawda, że z braku czasu nie przypilnowałem moich budowlańców i nie wiem jakie są błędy ale cóż... było minęło. Od tamtej pory dużo czytam o wszystkich materiałach budowlanych i podchodzę do tego wszystkiego z dystansem ale po małym zapoznaniu z tematem to następnym razem na pewno będzie inny materiał niż silka. Chyba mogę mieć swoje zdanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Za komuny to dawno? Jakby materiał miał 300-400 lat to wtedy jest w pełni sprawdzony po drugie budownictwo za komuny to każdy wie jakie było więc ominę temat. Zimny dom to jest dla Ciebie cecha? Dla mnie to jest wielka wada bo tak mi się życie ułożyło że pracuję w mieście i mieszkam w tym momencie w bloku a w swoim domu jestem tylko od piątku do niedzieli i zanim go dobrze rozgrzeje to już muszę jechać z powrotem. A po reszto jak pisałem wyżej to muszę mieć jakieś błędy ponieważ dom nie utrzymuje ciepła i moim zdaniem jest to wina dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 No ja niestety olałem temat jak budowałem i nie wiedziałem o tym że silka jest materiałem najgorzej izolującym. Niestety człowiek uczy się na błędach i dopiero później się wgłębia w temat. Docieplenie mam ze styropianu. 40 lat to dla mnie mało żeby coś stwierdzić, coraz bardziej jestem przekonany czym starszy materiał tym lepszy - zamki stoją po 1000 lat i stoją dalej a wątpię czy silka tak samo będzie się zachowywała jak np cegła ceramiczna. Mówiłem w pierwszym poście w tym temacie, że wszyscy "siądziecie" na mnie bo mam swoje zdanie - ale chyba mogę je mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 "skarbi" - zapoznając się z tematem (wybacz moją niewiedzę) cegła ceramiczna pełna jest z takiego samego materiału (czyli czystej gliny) wypalana jak i pustaki ceramiczne. Mi najbardziej chodziło o ścianę trójwarstwową - pustak+wata+cegła ceramiczna ale w wolnych chwilach czytając różne komentarze i problemy jakie ludzie mają z watą to szczerze mówiąc zgłupiałem ponieważ. Szybko nie zacznę budowy następnej bo każda dziedzina podupadła także i moja na której zarabiam (informatyka) ale oczywiście proszę o opinie takiej ściany trójwarstwowej na przyszłość. Może w obecnym domu miałem jakieś kiepskiej klasy materiały i mnie oszukali i dlatego jestem teraz zrażony - ale chyba swoje zdanie mogę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Może masz i większą wiedzę nie podważam tego ale zgodzisz się ze mną że mogę mieć też swoje zdanie. Widzę że śledzisz wszystko na bieżąco i podważasz innych zdania. Każdy ma prawo do swojego zdania a zrozum mnie - ja się w sam raz sparzyłem i jak było już za późno zacząłem drążyć temat. Jestem informatykiem więc nie wiem co mi tak naprawdę spieprzyli, że dom jest tak zimny (ocieplenie styropian). Jak będę na weekendzie w domu to porobię zdjęcia i wrzucę, może wtedy uwierzysz że za późno zacząłem drążyć temat i dlaczego jestem nie zadowolony choć dom moim zdaniem jest bardzo ładny z wygłądu choć skromny.Dajcie mu już spokój, bo nie wie, o czym pisze. W jednym z postów napisał kiedyś: "Dla mnie najlepszym materiałem jest pustak ceramiczny. Przy następnej budowie nie popełnię drugi raz tego samego błędu i już nie wybuduję domu z silki i innych podobnych gazobetonów. " W wątku o Ytongu pisze "Nie zawracaj sobie tym głowy - poczytaj lepiej o ceramice a nie o silkach i innych tego typu materiałach." Gazobeton to z silikatem łączy chyba tylko kolor Czciciel ceramiki i oddychajacych ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 10.10.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 A może by tak badanie zrobić kamerą termowizyjną ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Wyżej już napisałem czym się zajmuję i od kiedy zacząłem nabierać wiedzę o materiałach budowlanych. Chcesz może jeszcze moje portfolio dla pewności? Z chęcią chciałbym mieć jakąś fabrykę ale niestety mnie nie stać na taką inwestycję.To zeź wyśledził, szacuj że ci sie chciało. Może jakas fabryka dziurawki prowadzi akcje zniechęcające czy jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Jak to do mnie i o problem "znikania ciepła" to po coraz głębszym wgłębiania się w temat problem chyba leży w dachuA może by tak badanie zrobić kamerą termowizyjną ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 10.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 U mnie ściany z silki już rosną, ale przyznam że myślałem że jakościowo będą lepsze, sporo obskubanych, różnica w wysokości od -5mm do +5mm, a to już na kleju wychodzi, ale ogólnie fajny etap jak mury rosną Potwierdzam. Byłem mocno zaskoczony, jak wykonawca powiedział mi, że bloczki są sporo nierówne. Uwierzyłem, jak mi pokazał. Do tego przyjeżdżały pokruszone - i to nie na brzegach palety, co mogłoby sugerować niechlujstwo ładowacza, tylko w środku palety - co sugeruje fabrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.10.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) keyo:Jeżeli uważasz, że masz zimny dom, bo ucieka Ci ciepło przez dach, do dlaczego winisz materiał z którego zbudowane są ścian? Ceramika pomogłaby na to ?Jeżeli mieszkasz w domu weekendami, to tez nie ma sie codziwić, ze materiał o duzej akumulacyjności długo sie rozgrzewa... Tylko w 95% budowane domy zasiedlone są stale i wtedy ta cecha pomaga Edytowane 10 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.10.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Widzę że śledzisz wszystko na bieżąco i podważasz innych zdania. Tylko prostuje niewiedze. A niestety, napisnie "nie wybuduję domu z silki i innych podobnych gazobetonow" o niej świadczy Gazobeton jest materialem całkowicie różnym od silikatu i przy okazji jest cieplejszy i szybciej się nagrzewa nawet od ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 10.10.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 . Jestem informatykiem więc nie wiem co mi tak naprawdę spieprzyli, że dom jest tak zimny (ocieplenie styropian). Jak będę na weekendzie w domu to porobię zdjęcia i wrzucę, może wtedy uwierzysz że za późno zacząłem drążyć temat i dlaczego jestem nie zadowolony choć dom moim zdaniem jest bardzo ładny z wygłądu choć skromny. no popatrz.. ja też mam zawód podobny, a temat zacząłem drążyc przed budową a nie po.. a nawet przed projektem.. projektad dostał wytyczne z czego ma byc dom, dach, strop itp. keyo: Jeżeli uważasz, że masz zimny dom, bo ucieka Ci ciepło przez dach, do dlaczego winisz materiał z którego zbudowane są ścian? Ceramika pomogłaby na to ? Jeżeli mieszkasz w domu weekendami, to tez nie ma sie codziwić, ze materiał o duzej akumulacyjności długo sie rozgrzewa... Tylko w 95% budowane domy zasiedlone są stale i wtedy ta cecha pomaga dokładnie tak.. a do tego skoro jesteś informatykiem nie zrobisz sobie "pstryczka" włączającego ogrzewanie parę godzin przez przyjazdem do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts