skrabi 10.10.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 "skarbi" - zapoznając się z tematem (wybacz moją niewiedzę) cegła ceramiczna pełna jest z takiego samego materiału (czyli czystej gliny) wypalana jak i pustaki ceramiczne. po pierwsze to skrabi a nie skarbi materiał może i ten sam, ale czy to znaczy, że wg ciebie gazobeton i beton to też takie same materiały? a przecież konstrukcje z betonu wznosili już rzymianie i stoją do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 28.10.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam, napaliłem się na silikat 24 cm ,w projekcie mam ceramikę 25 cm tylko jak wstępnie wyliczyłem to silikat wyjdzie mi drożej gdyż na 1m2 wchodzi 18sztuk silikaty Niemce ,w przypadku ceramiki 10,7 sztuk cena około 4 zł obu materiałów ,czy jest sens upierać się przy silikacie którego zalety już w teorii znam ,czy dużo stracę stosując ceramikę wzgędem silki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Coś drogi ten silikat ?Nad pełną 18cm sie zastanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 28.10.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Coś drogi ten silikat ? Nad pełną 18cm sie zastanów. przy 18 cm i 20 cm styro ile by wynosiło u (przenikalność)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.10.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam, napaliłem się na silikat 24 cm ,w projekcie mam ceramikę 25 cm tylko jak wstępnie wyliczyłem to silikat wyjdzie mi drożej gdyż na 1m2 wchodzi 18sztuk silikaty Niemce ,w przypadku ceramiki 10,7 sztuk cena około 4 zł obu materiałów ,czy jest sens upierać się przy silikacie którego zalety już w teorii znam ,czy dużo stracę stosując ceramikę wzgędem silki ? Oczywiście, że warto Ale z tego co pamiętam to sylikatyów na m2 idzie 15szt. Ja brałem w: http://allegro.pl/bloczek-silikatowy-silka-e24-transport-warszawa-i3593894710.html Nie pamiętam ile brali za dowóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 29.10.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 silka xelli ma inne wymiary i jej potrzeba 15szt na m2, ja miałem po 3.80 z transportem, a jeździły do mnie solówki po 10 palet:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.10.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 przy 18 cm i 20 cm styro ile by wynosiło u (przenikalność)? Różnica jakies 0,04 W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 29.10.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) W jakiej cenie kupowaliscie 18 cm pełna ?To ceny które znalazłem w sieci Silikaty Białystok 180x220x505 drążony zużycie 8,5 szt/m2 cena 7,26 złSilikaty Niemce 180x220x258 drążone zużycie 17 szt /m2 cena 3,26 zł Ytong Silka 4,65 zł sztuka wymiarów i zuzycia nie znalazłem Edytowane 29 Października 2013 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.10.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 nie wiem gdzie szukałeś, ale z tego wynika w sieci zawsze ceny wyższe niż kiedy zapytasz w hurtowni o konkretną ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Jestem informatykiem więc nie wiem co mi tak naprawdę spieprzyli, że dom jest tak zimny (ocieplenie styropian) keyo To wiesz jakie w informatyce są mity i legendy, to samo tyczy się budownictwa. zapewne jesteś inż informatykiem, to powinieneś wiedzieć gdzie z szukać wiedzy konkretnej. Ponieważ wiara w oddychanie ścian to jest zły kierunek! Twoja dziedzina to jest dopiero "teoria" tylko powiedz jak bez nauki udało by się zrobić mikro procesor? z mln tranzystorami ? już samo zaklinanie procesora to w porównaniu z dyfuzją pary wodnej to ta dyfuzja to pikuś do pojmowania. Jeżeli uważasz, że masz zimny dom, bo ucieka Ci ciepło przez dach, do dlaczego winisz materiał z którego zbudowane są ścian? Ceramika pomogłaby na to ? Mostki termiczne ? inne rzeczy, nie widzę zdjęć itp to nic powiem. Tego może być masa, np też kondensacja między izolacją a murem, właśnie spowodowana zrobieniem szpary pod izolacją, plus puszczanie w głąb muru pary wodnej .. właśnie bo ma oddychać. Robisz ... tak że problem zamiatasz pod dywan. To są przypuszczenia, bo domu Twojego nie widziałem. Edytowane 30 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.11.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 keyo Mostki termiczne ? inne rzeczy, nie widzę zdjęć itp to nic powiem. Tego może być masa, np też kondensacja między izolacją a murem, właśnie spowodowana zrobieniem szpary pod izolacją, plus puszczanie w głąb muru pary wodnej .. właśnie bo ma oddychać. Tez chce budowac z silki. Czyli jak odciac puszczanie pary w głąb muru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.11.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Podstawowe zalety dla czego bierze się silikaty to zaleta konstrukcyjna ich wytrzymałość jest podobna do betonu stosując ją oszczędza się na konstrukcjach żelbetowych dla tego jest tak popularna w budownictwie wielokondygnacyjnym typu bloki Dźwięko chłonność jest dobra ale to wynika ze zwartości tego materiału . W obróbce jest uciążliwa maszyny na wodę dają sobie radę do 500 m2 i tarcza za ponad 1000 zł do śmietnika . Waga przy murowaniu też znacząca Samo wykonanie na klej jest proste o ile pierwsze warstwy są zrobione prawidłowo nie ma z nią problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.11.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Tez chce budowac z silki. Czyli jak odciac puszczanie pary w głąb muru ? Normalnie. Dobra wentylacja, ew. farba lateksowa i nie ma o czym wiecej myślec. Przy czym to tyczy się też ścian z ceramiki, czy gazobetonu ocieplonych styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.11.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Normalnie. Dobra wentylacja, ew. farba lateksowa i nie ma o czym wiecej myślec. Przy czym to tyczy się też ścian z ceramiki, czy gazobetonu ocieplonych styropianem. Spodziewalem sie wiedzy bardziej tajemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Spodziewalem sie wiedzy bardziej tajemnej Po wiedzę tajemną musisz udać się do nydara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.11.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nydarowa wiedza tajemna jest moze dla Ciebie Jak juz jestes Arturo to zapytam sie o uszczelnianie spoin pianka - jak rozumiem chodzi o szczelnosc? Tylko czy nie jest to troche na wyrost? Z zewntarz masz styro klejony metoda ramka/placek, od srodka tynki. No chyba, ze to dodatkowe zabezpieczenie na wypadek bledow wykonawczych przy kladzeniu w/w warstw. Czy jeszcze inne uzasadnienie ? ps. Ostatnio wizytowalem budowe kolegi. Sciany nosne z gazobetonu Ytonga. Wszystkie spoiny ma uszczelnione dodatkowo zaprawa, tez od ytonga. Wiec widze ze cos jest na rzeczy, ale watpliwosci mam czy musze za to dodatkowo placic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.11.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Zaklejanie spoin to tylko taki kaprys był z braku roboty na budowie Na pewno nie zaszkodzilo ale czy pomogło ? Na ścianach mam farbę lateksową,która ma nie przepuszczać wilgoci no i dobrą wentylację także nie przejmuje się wilgocią w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 11.11.2013 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Witam wszystkich budujących z silkiPiszecie o różnych producentach, a przede wszystkim o różnej jakości (niestety nie zawsze dobrej). Proszę, podpowiedźcie gdzie kupować silkę? Tzn nie pytam w jakim składzie budowlanym;) tylko jakiego producenta. W związku ze zmianami w VAT chciałam to zrobić w tym roku, ale już wariuję i się gubię. Dom będę budowała w woj mazowieckim.Magdalen Edytowane 11 Listopada 2013 przez magdalen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.11.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Generalnie to się kupuje z najbliższego zakładu, bo transport silikatów jest drogi i mocno podnosi cenę. Jakość ?Trudno powiedzieć, skoro ostatnio nawet na Xellę narzekano. Ja miałem bloczki z Sil-Pro z Godzikowic i żadnych uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 13.11.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Dostałem wycenę na silikaty 24 (grupa silikaty) po 3,52 zł brutto za sztukę z dowozem i rozładunkiem. Koszt m2 ściany daje w tym przypadku 3,52*18= 63,36 zł Czy ktoś zna może hurtownię na Śląsku z niższymi cenami? Chyba że silikaty tyle kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts