Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

"skarbi" - zapoznając się z tematem (wybacz moją niewiedzę) cegła ceramiczna pełna jest z takiego samego materiału (czyli czystej gliny) wypalana jak i pustaki ceramiczne.

po pierwsze to skrabi a nie skarbi

materiał może i ten sam, ale czy to znaczy, że wg ciebie gazobeton i beton to też takie same materiały? a przecież konstrukcje z betonu wznosili już rzymianie i stoją do dziś

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, napaliłem się na silikat 24 cm ,w projekcie mam ceramikę 25 cm tylko jak wstępnie wyliczyłem to silikat wyjdzie mi drożej gdyż na 1m2 wchodzi 18sztuk silikaty Niemce ,w przypadku ceramiki 10,7 sztuk cena około 4 zł obu materiałów ,czy jest sens upierać się przy silikacie którego zalety już w teorii znam ,czy dużo stracę stosując ceramikę wzgędem silki ?

Witam, napaliłem się na silikat 24 cm ,w projekcie mam ceramikę 25 cm tylko jak wstępnie wyliczyłem to silikat wyjdzie mi drożej gdyż na 1m2 wchodzi 18sztuk silikaty Niemce ,w przypadku ceramiki 10,7 sztuk cena około 4 zł obu materiałów ,czy jest sens upierać się przy silikacie którego zalety już w teorii znam ,czy dużo stracę stosując ceramikę wzgędem silki ?

Oczywiście, że warto :) Ale z tego co pamiętam to sylikatyów na m2 idzie 15szt.

Ja brałem w:

http://allegro.pl/bloczek-silikatowy-silka-e24-transport-warszawa-i3593894710.html

Nie pamiętam ile brali za dowóz.

W jakiej cenie kupowaliscie 18 cm pełna ?

To ceny które znalazłem w sieci

Silikaty Białystok 180x220x505 drążony zużycie 8,5 szt/m2 cena 7,26 zł

Silikaty Niemce 180x220x258 drążone zużycie 17 szt /m2 cena 3,26 zł

Ytong Silka 4,65 zł sztuka wymiarów i zuzycia nie znalazłem

Edytowane przez Greg_81

Jestem informatykiem więc nie wiem co mi tak naprawdę spieprzyli, że dom jest tak zimny (ocieplenie styropian)
keyo

To wiesz jakie w informatyce są mity i legendy, to samo tyczy się budownictwa.

zapewne jesteś inż informatykiem, to powinieneś wiedzieć gdzie z szukać wiedzy konkretnej.

Ponieważ wiara w oddychanie ścian to jest zły kierunek!

Twoja dziedzina to jest dopiero "teoria" tylko powiedz jak bez nauki udało by się zrobić mikro procesor? z mln tranzystorami ?

już samo zaklinanie procesora to w porównaniu z dyfuzją pary wodnej to ta dyfuzja to pikuś do pojmowania.

Jeżeli uważasz, że masz zimny dom, bo ucieka Ci ciepło przez dach, do dlaczego winisz materiał z którego zbudowane są ścian? Ceramika pomogłaby na to ?
Mostki termiczne ? inne rzeczy, nie widzę zdjęć itp to nic powiem.

Tego może być masa, np też kondensacja między izolacją a murem, właśnie spowodowana

zrobieniem szpary pod izolacją, plus puszczanie w głąb muru pary wodnej .. właśnie bo ma oddychać.

Robisz ... tak że problem zamiatasz pod dywan.

To są przypuszczenia, bo domu Twojego nie widziałem.

Edytowane przez מרכבה

keyo

Mostki termiczne ? inne rzeczy, nie widzę zdjęć itp to nic powiem.

Tego może być masa, np też kondensacja między izolacją a murem, właśnie spowodowana

zrobieniem szpary pod izolacją, plus puszczanie w głąb muru pary wodnej .. właśnie bo ma oddychać.

Tez chce budowac z silki. Czyli jak odciac puszczanie pary w głąb muru ?

Podstawowe zalety dla czego bierze się silikaty to zaleta konstrukcyjna ich wytrzymałość jest podobna do betonu stosując ją oszczędza się na konstrukcjach żelbetowych dla tego jest tak popularna w budownictwie wielokondygnacyjnym typu bloki Dźwięko chłonność jest dobra ale to wynika ze zwartości tego materiału . W obróbce jest uciążliwa maszyny na wodę dają sobie radę do 500 m2 i tarcza za ponad 1000 zł do śmietnika . Waga przy murowaniu też znacząca :) Samo wykonanie na klej jest proste o ile pierwsze warstwy są zrobione prawidłowo nie ma z nią problemu .

Nydarowa wiedza tajemna jest moze dla Ciebie ;)

Jak juz jestes Arturo to zapytam sie o uszczelnianie spoin pianka - jak rozumiem chodzi o szczelnosc?

Tylko czy nie jest to troche na wyrost? Z zewntarz masz styro klejony metoda ramka/placek, od srodka tynki. No chyba, ze to dodatkowe zabezpieczenie na wypadek bledow wykonawczych przy kladzeniu w/w warstw. Czy jeszcze inne uzasadnienie ?

ps.

Ostatnio wizytowalem budowe kolegi. Sciany nosne z gazobetonu Ytonga. Wszystkie spoiny ma uszczelnione dodatkowo zaprawa, tez od ytonga. Wiec widze ze cos jest na rzeczy, ale watpliwosci mam czy musze za to dodatkowo placic...

Gość Arturo72

Zaklejanie spoin to tylko taki kaprys był z braku roboty na budowie :)

Na pewno nie zaszkodzilo ale czy pomogło ?

Na ścianach mam farbę lateksową,która ma nie przepuszczać wilgoci no i dobrą wentylację także nie przejmuje się wilgocią w ścianach.

Gość magdalen1

Witam wszystkich budujących z silki

Piszecie o różnych producentach, a przede wszystkim o różnej jakości (niestety nie zawsze dobrej). Proszę, podpowiedźcie gdzie kupować silkę? Tzn nie pytam w jakim składzie budowlanym;) tylko jakiego producenta. W związku ze zmianami w VAT chciałam to zrobić w tym roku, ale już wariuję i się gubię. Dom będę budowała w woj mazowieckim.

Magdalen

Edytowane przez magdalen1