Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie likwidacja ściany wewnętrznej nośnej (jedna z dwóch ścian składających się na ścianę 3-warstwową w miejscu oddylatowania domu od pomieszczeń gospodarczych) w celu ocieplenia tego miejsca w późniejszym terminie miałaby być zmianą istotną. wg kierownika budowy i projektantki mojego domu (dwie różne osoby) po ociepleniu powinienem tam tę ścianą wymurować przed odbiorem. to przy okazji jest zmiana konstrukcyjna, która nie jest istotna i pod tym względem nie trzeba nowego pozwolenia.

a jeśli chodzi o VAT, to czy przypadkiem zwrot nie będzie obowiązywał domów z pozwoleniem wydanym w 2014 r. o powierzchni mniejszej niż 100 m2? dodatkowo właściciel musi być chyba w odpowiednim wieku?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
pytanie troche z innej beczki, czy silka 12 bedzie ok na scianki dzialowe ? dom bedzie z silki 24, w projekcie mialem "działowe szkieletowe okładane płytami gipsowo kartonowymi"

Jeśli te ścianki działowe mają stanąć na stropie, to lepiej to skonsultuj z projektantem, bo różnica w masie jest ogromna.

• 2 weeks później...
nie wiem czy ujdzie. Na każdym stropie ścianki 12 należy ustawiać nad ścianami parteru. Jeśli 12 musi stanąć na stropie niepodpartym pod spodem ściana to musi na to luknąć autor stropu... Tak wiec na poddaszu rozsądniej jest stawiać ścianki lekkie a 12 wstawic tylko tam gdzie przebieg ściany u gory pokrywa sie z przebiegiem ściany na dole... no i oczywiście przedtem zapytać swoich ludzi..

Ja w projekcie mam strop monolityczny 18cm i lekkie ścianki KG i będę zmieniał na 12 z betonu komórkowego, z tego co już się dowiedziałem taka zmiana nie zaszkodzi stropowi, taka ścianka nie wiele się różni od KG pod względem wagi, silikat trochę ciężki ale jak się strop wzmocni to i z silikatów można stawiać działówki

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Czy zmiana grubości ściany z silikatu z 25cm na 18cm da zauważalną różnicę w tłumieniu dźwięków? Czy czasem nie jest tak, że większość hałasu dostaje się przez okna?

Wiem, że silikaty są bardzo dobre pod względem akustycznym (dzięki swojej gęstości i wadze). Parametry izolacyjności akustycznej jakie odnalazłem m.in.:

Grupa silikaty:

1a. N18 - RA2R=45dB (RA2R to jest zdaje się RA2 pomniejszony o 2dB

1b. NP25 - RA2R=51dB

Sil-pro:

2a. U18L - RA2=48dB

2b. U18V - RA2=50dB (większa gęstość)

2c. U24L - RA2=52dB

Xella:

3a. E18 - RA2=47dB

3b. E24 - RA2=51dB

Rozumiem, że przy ścianach zewnętrznych powinienem brać pod uwagę współczynnik RA2R (czyli skorygowany RA2)?

Nie wiem, czy pozostać przy grubości 25cm, czy może zmienić na 18cm? :???:

Pomóżcie proszę!

spokojnie, u mnie jest monolit i scianki w 90% sa nad scianami na dole, w 1 miejscu nad slupem, ale przerwa na dole ma 2 x po 1m (w 2 strony od slupa)

A przypadkiem ścianki działowe to nie oddylatowuje sie od stropow? A jeśli tak to to co stanie na stropie nad nimi i tak nie ma podparcia. Chyba ze dzialowka stoi nad nosna.

Ja mam w projekcie dzialowki z silikatu 12 cm i one nie pokrywaja sie z dzialowkami na dole, bo takowych na dole nie ma. I mysle ze wszystko jest ok. Strop zelbetowy to nie pustaczki terivy ale solidniejsza o wiele konstrukcja. zreszta na tym i na tym stoja wielkke wanny gdzie czasami ludzie leja 500l wody i stropy sie nie zapadaja. Wiec nie demonizowalbym tak tych silikarow i ciezkosci scian z nich zbudowanych.